Sneeuwschoenwandelen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Gewapend met sneeuwschoenen, wandelstokken en warme kleding trekken steeds meer mensen het winterwonderland in. Lijkt het je leuk om tijdens een vakantie in de bergen zelf een sneeuwschoenwandeling te maken? Dan raden wij je absoluut aan om het eens te proberen. Het is leuk, ontspannen, maar toch een beetje inspannend en bovenal een bijzondere ervaring. Daarbij is het een leuke activiteit om na het skiën of boarden nog te ondernemen. Een sneeuwschoenwandeling kan je alleen maken, met een gids, of met je gezin of vrienden. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.
Sneeuwschoenwandelen: waar beginnen?
De makkelijkste manier om van start te gaan is in een wintersport gebied. Hier zijn de basisvoorwaarden in ieder geval aanwezig: bergen, sneeuw en kou. Nu heb je alleen nog een uitrusting nodig en een sneeuwschoen wandelroute. Wij adviseren je om als eerste op zoek te gaan naar een route.
Hoe vind je een sneeuwschoen wandelroute?
Voor wandelroutes kan je het beste terecht bij het plaatselijke toerismebureau. Zeker wanneer je nog nooit eerder een sneeuwschoenwandeling gemaakt hebt, is dit je startpunt. Wij raden je aan om de eerste keer dat je gaat sneeuwschoenwandelen een gids te boeken.
Veel gebieden bieden in de winter een weekprogramma aan. Sneeuwschoenwandelingen staan vaak in het weekprogramma. Het makkelijkst (en leukste!) is, om dit aanbod aan te nemen en met de gids van het toerismebureau op pad te gaan.
Zonder gids op pad?
Ben je bekend in een gebied? En heb je al ervaring met sneeuwschoenwandelen? Dan kan je zelf op pad. Vraag bij het toerismebureau naar een route (en een kaart!). Huur je uitrusting, zorg voor voldoende eten en drinken en je kan op pad.
De uitrusting
Een sneeuwschoenuitrusting bestaat uit twee delen:
- sneeuwschoenen.
- verstelbare wandelstokken.
Je kan de hele uitrusting huren bij een skiverhuur. Bij een georganiseerde wandeling met gids, neemt de gids soms uitrusting voor iedereen mee. We raden je aan om geen uitrusting te kopen. Wanneer je zelf fijne wandelstokken hebt, kan je deze meenemen. Maar zorg wel voor een (brede) sneeuwteller aan je stokken. Anders zakken ze diep weg in de sneeuw en heb je er weinig aan.
Gevaarlijk terrein – dan ook lawine materiaal
We raden het je af, maar er zijn ook sneeuwschoenwandelingen mogelijk door steile gebieden die niet voor dit doeleinde onderhouden worden. Snowboarders willen deze routes nog wel eens nemen om vervolgens op een snowboard door de poeder af te dalen. Hartstikke tof natuurlijk, maar je moet wel wat kennis hebben van de omgeving, weerkunde en lawines. Want het is gewoon gevaarlijk.
Wanneer je meegaat met een wandeling vanuit het toerismebureau of een skischool, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Maar als je nadenkt over een meerdaagse tocht, dan kan het zijn dat je lawinemateriaal nodig hebt (pieper, schep, en sonde). Vraag het desnoods even na, voordat je iets boekt.
Kleding voor een sneeuwschoenwandeling
Goed, je hebt een wandeling gevonden, een gids en je uitrusting ga je huren. Hoe kan je je nu verder nog voorbereiden? Met de juiste kleding! Het dragen van de juiste kleding is bij een sneeuwschoenwandeling heel belangrijk! De meeste wandelingen bevatten behoorlijk wat hoogtemeters waardoor de inspanning groot is. Hierdoor is het onverstandig om in je wintersportkleding te gaan sneeuwschoenwandelen. Je wintersportkleding is niet gemaakt voor deze mate van inspanning en zal daarom snel te warm zijn. Als gevolg daarvan ga je zweten, verlies je veel vocht en wordt je snel moe.
Kies voor luchtige laagjes
Het geheim van een goede uitrusting zit hem in luchtige laagjes. Geen dikke stoffen, maar dunne, lichte materialen. De ideale outfit voor een sneeuwschoenwandeling bestaat uit:
- dun thermoshirt
- eventueel sport bh
- waterafstotende midlayer
- softshellbroek (heb je geen softshellbroek? kies dan een skibroek)
- goede handschoenen met groot ademend vermogen
- hoofdband of muts
- buff
- eventueel een hardshell jas.
Denk je voor aanvang van de wandeling dat je net iets te koud gekleed bent? Dan is je outfit precies goed! Tijdens het wandelen zal je het namelijk een stuk warmer krijgen. Wanneer het heel koud is, trek ik een extra midlayer aan. Maar nooit meer kleding dan dat.
Hardshell alleen bij neerslag
Gebruik de hardshell (de ‘harde’ buitenlaag) alleen bij neerslag als bescherming tegen vocht. Zolang er geen neerslag is volstaat een midlayer van dons of Lifaloft. Deze hebben een groter ademend vermogen en bieden meer bewegingsvrijheid.
Dunne handschoenen
Ook voor handschoenen geldt dat ze vooral dienen als bescherming tegen wind, neerslag en afkoeling. De handschoenen zelf hoeven niet veel warmte te bieden (maar wel grip). Kies dus voor een dunne handschoen met groot ademend vermogen. Je gebruikt je handen tijdens het sneeuwschoenwandelen vrij intensief. Daardoor worden je handen veel warmer als bij het snowboarden of skiën.
Sneeuwschoenwandelen met kinderen
Tijdens een wintersport met kinderen is een sneeuwschoenwandeling een absolute aanrader. De eerste keer dat wij op familiewintersport het voorstel kregen om een sneeuwschoenwandeling te maken twijfelden we daar nog behoorlijk aan.
Zou een sneeuwschoenwandeling niet een beetje te saai zijn?
Wat als de kinderen halverwege geen zin meer hebben?
En nog meer beren op de weg..
Maar na onze eerste sneeuwschoenwandeling met kinderen, werd het een vast onderdeel van de wintersport. Meestal wordt de sneeuwschoenwandeling na een dag op de piste gepland, zodat er niet teveel ski tijd verloren gaat. Zo hebben we een keer ’s avonds een wandeling met een ranger gemaakt waarbij we wild konden bekijken. Of op zondag ochtend voordat we naar huis reden.
Wanneer je overweegt om te sneeuwschoenwandelen met kinderen hebben we een paar tips voor je.
Neem geschikte kleding voor je kinderen mee
Ze krijgen het warm tijdens een wandeling. Dus houdt hier rekening mee in de kleding. Neem een paar dunne handschoentjes mee (een goedkope versie van Zeeman volstaat) en een paar dikke handschoenen als reserve. Zorg voor thermokleding, een midlayer (fleece of een donsjas) en eventueel een regenjack of softshell jas.
Geen skischoenen!
Sneeuwschoenwandelen doe je op sneeuwschoenen. Deze sneeuwschoenen maak je vast aan je ‘gewone’ schoenen. Voor kinderen zijn snowboots ideaal. Mochten ze geen snowboots hebben, dan zijn hoge wandelschoenen voor kinderen of Timberlands een goed alternatief.
Muts, zonnebril, buff en hoofdband
Het kan zijn dat je een muts, zonnebril, buff en hoofdband nodig hebt, maar het kan ook zijn dat je ze niet nodig hebt. Neem ze dus mee in je rugzak, dan kan je ze tevoorschijn halen als dat nodig is.
Eten, drinken, nog meer eten
Sneeuwschoenwandelen is leuk. Maar de eerste keer dat je het gaat doen, weten kinderen dat nog niet. En dan valt het in het begin vaak toch een beetje tegen. We hebben wel eens in een groep met huilende kinderen gelopen. Ze huilden de hele weg. Later bleek dat ze honger hadden. Neem daarom voldoende eten en drinken mee. Het helpt tegen de honger, maar het helpt ook als motivatie om te blijven lopen als het even tegen zit. Want sneeuwschoenwandeling vergt best wat inspanning…
Onze tips voor eten voor onderweg zijn een drinkfles water en snoepjes. Een cakeje van het ontbijtbuffet, een mueslireep, stuk chocolade, gummibeertjes of noten. Neem dingen mee die je kind lekker vind en die het snel in zijn mond kan steken.
De meest gestelde vragen over sneeuwschoenwandelen
We hebben de afgelopen tijd een aantal vragen ontvangen over sneeuwschoenwandelen. Hieronder beantwoorden de meest prangende vragen over deze wintersport. Mocht je nog andere vragen hebben? Mail ze dan naar maaike@bergfamilie.nl. Maaike doet dan haar best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk en vrijwel iedereen (met een goede conditie) kan het. De wandeltechniek is iets anders dan bij gewone wandelingen. Je moet je voeten iets hoger optillen en een beetje ‘doorzakken’. Een berggids vertelde ons ooit: wandel alsof je moet plassen.
Het stijgen met sneeuwschoenen is redelijk eenvoudig (maar wel uitputtend). Afdalingen kunnen een stuk uitdagender zijn. Zeker in diepe sneeuw kan je best een stuk wegzakken. De kunst is om de sneeuwschoenen goed op te tillen. Zo voorkom je dat je voorover kiept.
Sommige mensen vinden sneeuwschoenen lijken om tennisrackets. Dat vind ik zelf niet zozeer. Ik vind ze meer lijken op hoovercrafts. Het zijn grote, brede drijfschoenen met scherpe tandjes om je vast te zetten in de sneeuw. Met sneeuwschoenen zal je dus niet snel uitglijden.
Je bindt de sneeuwschoen onder je gewone bergschoenen of snowboots. Je gewone schoenen komen dus ook in aanraking met de sneeuw. Kies daarom altijd voor waterdichte en redelijke warme schoenen.
Goede sneeuwschoenen zijn voorzien van verschillende standen. Zo kan je bij het omhoog lopen een stijghulp gebruiken. Deze zit onder de hakken van je gewone schoenen en houdt je hak een beetje omhoog. Meestal heeft de stijghulp twee standen. De hoogste stand gebruik je alleen bij een steile klim.
Kies voor kleding die niet te warm is en goed ademend. Kies voor schoenen en een broek die waterdicht of waterafstotend zijn. Dunne handschoenen en dunne hoofdbedekking is ook fijn. En vergeet je zonnebril niet!
Hier staat een goed overzicht van alle kleding die je nodig hebt om te gaan sneeuwschoenwandelen.
Deze vraag krijgen wij vaak. Helaas is er geen eenduidig antwoord mogelijk. Jij kent jouw kind het beste. Leeftijd zegt in dit geval niet zoveel. Maar wanneer je kind in staat is om een wandeling van 3 uur te maken en daar plezier aan beleeft én voldoende kracht bezit om te wintersporten, kan het kind in theorie ook een sneeuwschoenwandeling maken. Begin in het geval van jonge kinderen (tot 7 jaar) met een kleine wandeling van 1 uurtje. En neem voldoende eten en drinken mee.
Hier staat alle informatie over sneeuwschoenwandelen met kinderen.