Stedentrip Utrecht: de Dom beklimmen

dom beklimmen met kinderen

Gek op bergen en op vakantie in Nederland? Beste een merkwaardige combinatie, maar onze Nederlandse vrienden en familie moeten we natuurlijk wel af en toe bezoeken. Allebei onze kinderen zijn in Utrecht geboren en dus kon een paar dagen Utrecht niet ontbreken. Zelf woonde ik maar liefst 10 jaar in Utrecht. 10 Jaar zonder ook maar 1 keer de Dom beklommen te hebben. Maar na al het bergwandelen, leek de Dom beklimmen ons een goede tijdbesteding. En zo beklommen wij, als ware toeristen, de Dom in Utrecht (met een tropische temperatuur van maar liefst 35 graden).

Utrecht dom rondleiding

Waarom de Dom beklimmen

Natuurlijk zijn er 100 redenen om de Dom te beklimmen. Iedere bezoeker zal zijn eigen reden hebben. Voor ons was het zo: Onze oudste zoon had net ‘De val van de Vredeborch‘ gelezen. Zijn interesse voor Utrecht (zijn geboortestad) was hierdoor aangewakkerd. Wij hadden het zelf al jaren op onze bucketlist staan. En we waren een paar dagen in Utrecht. Redenen genoeg dus. Dus togen we op één van de heetste dagen van het jaar naar het mooie Utrecht. We aten ijsjes, liepen door de stad, aten taart, dronken koffie en toen moest het toch echt gebeuren. We bezochten eerst de Domkerk (heel raar om deze voor het eerst van binnen te zien, zeker in vergelijk met de Oostenrijkse katholieke kerken een groot contrast). Vervolgens haalde we onze kaartjes om de Dom te beklimmen bij het toerisme bureau tegenover de Dom.

We waren net op tijd voor de rondleiding van 13.00 uur. En konden direct aansluiten bij de groep. Om 14.15 vindt er een speciale kinderrondeleiding plaats, maar die duurde langer dan reguliere rondleiding en omdat we niet wisten hoe warm het in de Dom was, besloten we voor de kortere versie te gaan.

dom beklimmen

Beklimmen van de Dom

Wat heet de beklimming van de Dom, is eigenlijk een rondleiding door de Domtoren. Echt klimmen is het niet. Natuurlijk moet je een aantal trappen oplopen, maar het zijn er niet opvallend veel. Zowel de kinderen als wij zelf beklommen de trede met groot gemak. De overige bezoekers hadden hier overigens ook geen problemen mee. Niks om tegenop te zien dus.

Tussendoor worden er veel ruimtes bezocht waar je uitgebreid geïnformeerd wordt over de bouw, de klokken en de eerste bewoners van de Domtoren. Leuk en leerzaam. Onze jonge gids vertelde met veel overgave over de toren.

dom utrecht

Als ik bovenop de Dom sta

Ja natuurlijk kijken we even naar benee. Wat is er veel te zien! En voor ons: wat is er de laatste jaren ontzettend veel bijgebouwd. Utrecht is een groeiende stad en altijd wordt er in het centrum gebouwd. Als na 10 jaar de ene bouwput wordt opgeleverd, wordt ergens anders een nieuwe bouwput gecreëerd. De kinderen benoemde wat ze nog wisten en nog herkende. En ik bedacht me dat dit een perfecte plek is om je grote liefde ten huwelijk te vragen. Mijn grote liefde dacht echter aan heel andere dingen en geëmancipeerd ben ik niet, dus er vond geen aanzoek plaats 😉 Maar doe vooral je voordeel met deze insider tip.

Rondleiding

De hele rondleiding duurt een uur. Toiletten bevinden zich beneden in de Domtoren (dus ga aan het begin of aan het einde van de rondleiding want tussendoor is geen mogelijkheid). Wij betaalde 9 euro per volwassene en 5 euro per kind. Eten, drinken en een wandelrugzak mogen niet mee. Maar deze kan je achterlaten in de aanwezige kluisjes. Omdat het zo’n extreem hete dag was mochten wij een flesje water meenemen tijdens de rondleiding, maar dit was dus echt een uitzondering.
Onderweg is er genoeg tijd, ruimte en mogelijkheden voor foto’s. En wij vinden dat het erg mooie plaatjes oplevert. Maar daar mag je verder zelf over oordelen.

dom beklommen

 

Tips voor het beklimmen van de Dom met kinderen

Uiteraard hebben we enkele tips voor je verzameld.

  • In de vakantie vindt om 14.15 uur een speciale kinder rondleiding plaats.
  • Op hete dagen is een beklimming van de Dom een koele manier om Utrecht te verkennen.
  • Zorg dat je een kwartier vooraf aanwezig bent om kaartjes te kopen in het toerisme bureau.
  • Kinderen vanaf 9 jaar die geïnteresseerd zijn in geschiedenis kan je voorbereiden met de boeken: De val van de Vredeborch en Stad in de storm van Thea Beckman. Ook leuk om je oude jeugdboeken voor te lezen, als je deze nog hebt!
  • Tegenover de Dom Toren zit een klein café genaamd Hop & Stork. Dit is de perfecte plek om na een bezoek aan de Dom(toren) neer te strijken en te genieten van de meest perfecte koffie en chocolade. Hier at onze lactose intolerante zoon een lekker (pure) chocolade ijsje. Kind blij, wij blij (want zo simpel is het leven uiteindelijk toch?).

 

 

Bergfamilie.nl » Stedentrip Europa » Stedentrip Utrecht: de Dom beklimmen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.