- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Suppen? Alle informatie om te beginnen met Stand Up Paddling

Marle

Laatste update:

Kies jouw supboard
Kies jouw supboard

SUPPEN is een populaire watersport die wereldwijd op razend tempo groeit. Ook in Nederland zie je steeds meer mensen op een SUP board voorbij komen. SUPPEN werkt aanstekelijk en haast iedereen wilt graag een poging wagen. Het ziet er gemakkelijk uit, maar is dat het ook? In dit artikel ontdek je wat deze sport zo bijzonder maakt, hoe je het best te werk kunt gaan en waar je op moet letten als je zelf een SUP board wilt aanschaffen.

Suppen op de 'Krummschnablsee'
Is SUPPEN zo makkelijk als het eruit ziet?

Wat is SUPPEN?

SUP staat voor Stand Up Paddle. Het is een watersport waarbij je op een SUP board (groot surfboard) staat en jezelf voortbeweegt met een peddel. In tegenstelling tot surfen, windsurfen of kitesurfen kun je deze sport dus beoefenen zonder golven en wind. Je kunt SUPPEN op meren, riviertjes midden in de natuur, op zee, maar ook over singels in de stad.

Waarom iedereen zou moeten SUPPEN

SUPPEN werkt ontspannend en je kunt helemaal opgaan in de natuur of je omgeving. Door het buitenzijn en de terugkerende bewegingen kom je helemaal tot rust. En, tijdens het SUPPEN maakt je lichaam endorfine aan waardoor op een natuurlijke manier stress wordt verminderd. Beginner, ervaren, zomer of winter; SUPPEN is een toegankelijke watersport die uitdaging biedt voor jong en oud. Iedereen kan het leren!

Ons land is waterrijk, er is eigenlijk altijd wel een SUP route bij jou in de buurt te vinden. SUPPEN is super gezond! Het is een workout voor je hele lichaam. Door te balanceren en peddelen gebruik je, zonder dat je het door hebt, ontzettend veel verschillende spiergroepen. Bovendien is het erg leuk om te doen! Alleen of samen.

beginnen met suppen
Eerst zitten op je supboard.

SUPPEN: zo doe je dat!

Als je andere mensen op een SUP board ziet staan, ziet het er vaak erg gemakkelijk uit. Maar vergis je niet, de eerste keer op een SUP board voelt vaak erg onstabiel aan. Je moet even wennen aan het gevoel van een SUP board onder je. Door onderstaande stappen op te volgen peddel je in een mum van tijd het water over:

  1. Peddel eerst een stukje terwijl je op je knieën zit. Op deze manier kun je alvast een beetje aan het board wennen. Gaat dit je goed af? Dan kun je rechtop gaan staan.
  2. Buig je knieën licht en houd je rug recht. Zo vind je de beste balans. Kijk recht vooruit, niet naar beneden. Als je naar beneden kijkt, raak je makkelijker uit evenwicht.
  3.  Beweeg de peddel met het blad naar voren toe door het water. Op deze manier kun je de meeste kracht zetten en ga je het snelst vooruit.
  4. Houd voldoende afstand tussen je handen terwijl je de peddel vasthoudt. Wissel je van kant, dan wissel je ook je handen om.
  5. Maak mooie, ronde roeibewegingen. Hier gebruik je de lengte van de hele peddel voor.
  6. Vergeet niet van je omgeving en het uitzicht te genieten!
Beginnen met suppen sta op je board
Binnen een paar minuten leer je suppen.

Wat heb je nodig om te gaan SUPPEN?

Wat je nodig hebt voor een fijne middag op het water? Aan enkel een SUP board en een peddel heb je al genoeg! Natuurlijk is het fijn als je kleren aanhebt die nat kunnen worden en comfortabel zitten. ’S zomers zal zwemkleding voldoen, maar ook sportkleding doet het over het algemeen goed. Op een koude herfstdag is een waterdichte jas erg fijn. Verder kan een waterdichte rugzak goed van pas komen, is zonnebrand en een goede zonnebril erg handig op zonnige dagen en ook een handdoek is geen overbodig accessoire.

SUP board kopen; waar moet je op letten?

Als je op zoek bent naar een SUP board, dan zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar het beste SUP board:

Kies jouw supboard
Kies jouw supboard

1. Opblaasbaar SUP board of hard SUP board?

Deze vraag kunnen we niet voor jou beantwoorden. Welk SUP board het beste bij jou past, ligt geheel aan jouw eigen wensen en voorkeuren. Ben je een beginner en heb je geen ervaring met andere watersporter? Dan kun je het best voor een opblaasbaar SUP board kiezen. Deze zijn makkelijker om je balans op te vinden, makkelijker om op te staan én makkelijk om op te peddelen. Ook als je ver weg van water woont of je board graag mee op vakantie wilt nemen, is een opblaasbaar board het handigst.

Ben je een ervaren supper en wil je nog beter kunnen presteren? Dan is een hardboard meer geschikt voor jou. Een hardboard is namelijk een stuk wendbaarder, je kunt er meer snelheid op maken en gemakkelijker golven mee pakken. Wel is een hardboard vaak duurder dan een opblaasbaar board.

2. Wat is jouw doel tijdens het SUPPEN?

Er zijn SUP boards voor verschillende doeleinden verkrijgbaar. Als je je hondje graag mee wilt nemen het water op, dan kun je hier een speciaal SUP board voor aanschaffen. Ook zijn er speciale boards voor vissers verkrijgbaar. En, boards waarop je SUP Yoga kunt beoefenen! Zodra je een duidelijk doel voor ogen hebt, kun je gericht op zoek naar een board die goed bij jouw wensen aansluit.

3. Welke eigenschappen zijn belangrijk voor jou?

Ook de eigenschappen van het SUP board zijn belangrijke factoren. Als beginner kun je het best voor een wat breder, langer en dikker SUP board kiezen. Hoe groter de afmetingen, hoe stabieler het board is. Echter, een lang SUP board is minder mobiel. SUP je op een hoger niveau, dan kun je het best voor een korter model gaan. Voor de beginner geldt: hoe groter, hoe beter.

Wil je graag een eigen SUP kopen? Bekijk dan onze test over de beste SUP’s per categorie.

Waar kan je suppen?

Suppen kan eigenlijk overal waar (schoon) water is. Het makkelijkst is om te beginnen op een rustig meer, met rustig water. Een drukbezochte zwemplas is voor beginners niet ideaal, omdat je waarschijnlijk nog niet behendig genoeg bent om door de zwemmende mensenmassa te slalommen. Uiteraard zijn sommige plekken meer geschikt dan anderen. Hieronder doen we een paar suggesties voor mooie plekken om te Suppen.

SUPPEN in Nederland

In Nederland kan suppen door de Utrechtse grachten, wat wij zelf echt een fantastische ervaring vonden. Maar ook op de Loosdrechtse plassen kan je met je supboard terecht. En wat dacht je van suppen dwars door het prachtige Giethoorn? Wat ons betreft zijn dit wel de mooiste plekjes. Maar ook in het Amsterdamse bos komen we steeds vakers suppers tegen.

SUPPEN in Oostenrijk

In ons thuisland Oostenrijk is SUPPEN ook enorm populair. Niet zo gek eigenlijk, want wie in de winter graag op de skies staat, houdt van nature van watersporten. En dus suppen we hier wat af. Met name in de zuidelijke deelstaat Karinthië zijn veel mooie plekken om met je supboard te verkennen. Denk hierbij aan de Millstätter See of de Ossiacher See.

 

 

Geniet

Marle

Vanuit het zonovergoten Bali schrijf ik over verschillende reisbestemmingen en outdoor activiteiten. Naast schrijven, surf en wandel ik graag en vind ik het af en toe leuk om met de crossmotor rond te rijden door het prachtige Indonesische landschap. Ik geniet optimaal van het buitenzijn en hoop met mijn enthousiasme anderen ook te motiveren om op pad te gaan.

Eerder Verschenen

Wat te doen Zuid-Zweden: de 8 leukste outdoor activiteiten

Fietsvakantie in Frankrijk? Dit zijn de 6 mooiste fietsroutes van Frankrijk!

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.