- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Teken, het risico in de bergen en hoe ze te voorkomen

Maaike Meerman

Laatste update:

Postalm Abtenau wandeling
Welkom op de Postalm in Abtenau.

Teken… nooit leuk. Toch ontkom je er helaas niet aan als je veel tijd in de natuur doorbrengt. En wanneer je graag de bergen ingaat, is het risico op een tekenbeet nog groter. In de Oostenrijkse natuur zijn veel teken aanwezig. Zeker in de zomer. En daarbij verspreiden Oostenrijkse beestjes nog een vervelende ziekte naast het bekende ziekte van lyme. Teken in Oostenrijk (en Zuid-Duitsland, Polen en Zwitserland) verspreiden ook Tekencefalitis.

wandelen kind
In de bergen is het risico op een tekenbeet groter.

Wat moet je meenemen om je te beschermen tegen teken?

Om goed voorbereid op weg te gaan in de natuur, kan je onderstaande producten meenemen. Deze beschermen je tegen teken en helpen je op weg na een tekenbeet.

Anti teken spray met Deet

Met dit middel spuiten we altijd rijkelijk op onze armen, benen en in de nek. Het zit altijd in de rugzak en is makkelijk aan te brengen. Het weert insecten daadwerkelijk, niet alleen teken maar ook muggen en andere lastige kleine kriebelende beestjes. Wel merken we een verminderde afname in werking bij transpiratie. Even bijwerken is dan genoeg.

Let op het gebruik van dit middel in combinatie met zonnebrand. Er schijnt een kans te zijn dat de zonnebrand minder goed werkt. Zelf gebruiken we altijd minimaal factor 30 en wij hebben hier nooit problemen mee gehad..

Je koopt deze Anti-Insecten spray voor € 12. De inhoud is voldoende om een gezin van 4 personen een week lang tegen teken en andere insecten te beschermen.

anti teken middel

Tekenpen om teken te verwijderen

Het ziet er simpel uit en dat is het ook. Deze tekenpen om teken te verwijderen helpt je in een paar seconden van een teek af. Je klemt de bovenkant op de teek en trekt hem met een rechte beweging uit de huid. Iedereen zou eigenlijk een tekenpen in huis moeten hebben. Neem hem mee als je gaat wandelen. Of bij andere outdoor activiteiten. Hoe eerder je een teek verwijdert, hoe beter.

Je koopt deze tekenpen voor € 7,-. Vaak kan je ze ook kopen bij de apotheek.

tekenpen

Insecten werende sokken

Deze wandelsokken zijn geimpregneerd met insectenwerend middel. Ideaal voor landen met een (extreem) warm klimaat en veel muggen. Maar ook ideaal tegen teken. Teken bereiken je lichaam meestal via de bodem (gras) en deze sokken voorkomen dat ze je uitkiezen om te beklimmen. Daarbij dragen deze wandelsokken ook nog comfortabel, met name bij warme temperaturen.

Je koopt deze insecten werende sokken voor € 18,95 bij Bever.

Let op! Na 50 wasbeurten is het insectenwerende middel redelijk uitgewerkt en moet je de sokken opnieuw impregneren. 

Sokken tegen teken

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is een klein zwart beestje. Als je geen huisdieren hebt, is de kans groot dat je er nog nooit één gezien hebt. Je merkt een teek bijna niet op als deze niet op je huid zit. Maar op je huid herken je het als een (klein) zwart puntje. We hebben wel eens een teek ontdekt van nog geen millimeter doorsnee. Het is dan net een heel klein moedervlekje. Het is dus belangrijk om het lichaam echt goed (nauwkeurig) te controleren op ongewone zwarte / bruine vlekjes.

Hieronder staat een duidelijke afbeelding van een teek.

tekenencefalitis na een tekenbeet
Controleer na verblijf in de natuur altijd op teken.

Tekencefalitis (FSME) in Centraal Europa, wat kan je doen

Wanneer je langere tijd naar een gebied gaat waar tekencefalitis heerst, dan kan je je laten inenten. De meeste Oostenrijkers (en wij) laten zich inenten met de zogenaamde FSME inenting. De reguleren FSME inenting vindt in 3 fasen plaats. Er is ook een versnelde inenting beschikbaar waarbij je met twee inentingen beschermt bent.

De  FSME inenting wordt niet standaard vergoed, maar sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de inenting vanuit het aanvullende pakket. Raadpleeg de polis van je zorgverzekering om te zien of jouw verzekeraar een vergoeding aanbiedt.

Wij raden iedereen die Oostenrijk bezoekt (buiten de wintersport) aan om de inenting te halen. Het is een kleine moeite, die tegen een gevaarlijke ziekte beschermt. Daarbij hebben wij nog geen vervelende bijwerken gehoord of gezien in onze omgeving. En dit terwijl vrijwel iedereen zich hier laat inenten.

Hoe voorkom je dat teken op je huid komen?

Om te voorkomen dat teken zich in je lichaam nestelen, kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Gesloten kleding (strak zittend of met strakke boorden) voorkomt dat teken onder je kleding kruipen. Lange mouwen en en broeken met lange pijpen bieden dan de beste bescherming.
  • Door je broek in je wandelsokken te stoppen voorkom je dat ze tussen je wandelbroek en sokken door kruipen.
  • Teken zitten vaak in (hoog) gras. Vermijd grasranden en waterranden met hoog gras.
  • Door op de paden te wandelen loop je minder kans op teken (maar dit is een flinke uitdaging met kinderen).
  • Op lichte (witte) kleding zie je teken sneller zitten, en kan je ze dus verwijderen voordat ze onder je kleding kruipen.
  • Controleer na een dag in de natuur altijd je lichaam (en dat van je kinderen op teken).
  • Insectenwerende middelen zoals Deet moeten voorkomen dat teken op je lichaam komen.
  • Er is speciale insecten werende kleding verkrijgbaar. Wij hebben de sokken en een insectenwerende broek (voor kinderen) getest. We hadden geen teken. Dit is echter geen garantie, we hebben vaker geen teken dan wel teken op ons lichaam na een wandeling. 
  • Wanneer wij wandelpaden verlaten (voor het zoeken van bessen of paddenstoelen), dan bind ik lange haren vast op het hoofd en draag ik een lichte doek of buff om mijn haren en dat van de kinderen. Zo kunnen teken niet tussen de haren kruipen. De doeken of buff controleer ik na gebruik op teken.
Wandelschoenen kind
Controleer kinderen na wandelen of buiten spelen op teken.

Meest voorkomende plaatsen waar teken zitten

In het gras.

Nee grapje. Ik bedoel natuurlijk waar de teken gaan zitten op je lichaam. Vroeger werd gedacht dat ze zich uit bomen op je hoofd lieten vallen. Dat is niet waar. Een teek komt doorgaans via het gras op je lichaam en kruipen vanuit daar omhoog. Waarschijnlijk kruipen ze niet hoger dan 1.50 meter.

Teken zitten het liefst in de liezen, knieholtes, oksel, bilspleet, langs de randen van ondergoed en rond de nek. 

Bij volwassenen worden teken bijna nooit op het hoofd gevonden. Bij kinderen juist opvallend vaak op het hoofd en in de haargrens. Ze nestelen zich graag op plekken waar haar groeit. Controleer daar dus extra goed.

Als je een teek op je lichaam vindt…

Dan moet je hem direct verwijderen. Dit kan je zelf doen, ga niet naar een dokter dit kost alleen maar tijd en snel handelen is essentieel. Verwijder de teek door deze er met een pincet, tekentang of desnoods met je handen uit te trekken.

Als de teek ‘afbreekt’ dan kan je het afgebroken stuk met een pincet verwijderen. Als dit niet lukt, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan geen kwaad en het restant van de teek wordt door het lichaam afgestoten.

Verdrink de teek in alcohol. Daarna kan je hem door de toilet spoelen.

Na het verwijderen van de teek

Markeer de plek op het lichaam waar de teek verwijderd is. Wanneer deze na een paar dagen rood wordt, bezoek dan de huisarts. Koorts tot drie dagen na een tekenbeet kan duiden op tekencefalitis. In het ergste geval kan dit leiden tot hersenvliesontsteking. Wacht dus niet af, maar bel een huisarts.

Als je wordt gebeten door een teek in een land waar tekencefalitis heerst, zijn de artsen goed op de hoogte van de gevaren. Hier vind je een overzicht van landen waar tekencefalitis is aangetroffen.

Ontdek Karinthië

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review Decathlon luchtbed Basic en Comfort getest

Review Helly Hansen Odin Infinity Shell: dé toerski jas van de toekomst

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.