Tips voor succesvolle outdoor fotografie met je telefoon

door bergfamilie

Tijdens onze reizen en outdoor activiteiten maken we veel foto’s. Heel veel foto’s. Soms met de compact camera, maar meestal met een mobiele telefoon. De foto’s die we met onze telefoon maken moeten daarom ook van goede kwaliteit zijn. Ze belandde op deze website, in fotoalbums en zelfs uitvergroot aan de muur.

In dit artikel deel ik onze ultieme tips, om hoogwaardige foto’s te maken met je mobiele telefoon.

Nooit een lege telefoon of camera dankzij de powerbank

1. Kies voor een toestel met hoge fotokwaliteit

Toen we nog louter fotografeerden met onze camera (ja, ik kom uit die tijdperk) was mijn gedachte: een telefoon is om te bellen. Maar sinds we kinderen hebben, veel reizen en fotograferen tijdens outdoor activiteiten (waarbij je echt niet altijd in staat bent om je camera uit je tas te halen en scherp te stellen) is mijn eerste eis een goede camera. Wanneer ik een nieuwe telefoon koop, is het voornaamste aandachtspunt. Toestellen die bekend staan om een goede camera zijn de Samsung Galaxy Note 10, Apple iPhone Xs Max en de Huawei P30 Pro.

Op dit moment bezit ik zelf nog een oudere versie van de Samsung Galaxy, maar als deze aan vervanging toe is, ga ik voor de Samsung Galaxy Note 10. De fotokwaliteit van het toestel is hoog en het toestel vereist weinig van de fotograaf. Op dagen met veel licht maakt dit toestel zelfs betere foto’s dan mijn compact camera.

2. Schiet spontaan

Het voordeel van fotograferen met een telefoon is dat je hem snel bij de hand hebt. Voordat je een camera te pakken hebt is het moment al vervlogen. Ik pak mijn telefoon vaak terwijl ik aan het skiën, langlaufen, kanoën, mountainbiken of klimmen ben. Daarvoor hoef ik niet te stoppen en niemand heeft door dat ik mij opmaak om een foto te nemen. Zo ben ik in staat om spontaner foto’s te maken.

3. Groothoeklens

Voor een paar euro kocht ik een soort groothoeklens op een knijper. Hiermee maak je nog mooiere outdoorfoto’s. Het effect is met name wanneer je uitzichtpunten fotografeert. Haal de groothoeklens er wel na gebruik weer af, anders krijgen al je actiefoto’s een soort vissenoog effect. Bij de nieuwe Samsung Galaxy Note 10 is een groothoeklens in het apparaat geïntegreerd, dus daar hoe je hem niet los bij te kopen.

4. Zak maar lekker door

Wanneer je fotografeert in de bergen, op hoger gelegen punten, heeft het vaak een mooi effect als je door je benen zakt en een foto maakt op kniehoogte of zelfs nog lager. Hierdoor gebeurt er wat in de voorgrond van je foto. Wanneer je een telefoon met een goede camera hebt, kan je scherpstellen op de voorgrond of de achtergrond. Ik kies hier meestal voor de voorgrond. Het creëert dit soort foto’s.

wandelen kind

5. Speel met licht

Vergeet wat je met je camera leerde over lichtinval en flitsen. Experimenteer met je telefoon en fotografeer gewoon eens tegen de zon in. Het creëert verrassende foto’s en er hangt zelfs zo’n foto bij ons aan de muur. De mooiste foto’s met een mobiele telefoon maak je op de meest zonnige dagen. Gebruik deze dagen om te experimenteren wanneer je een nieuwe telefoon hebt. Gebruik de zon en het licht op verschillende manieren en zie welke verrassende effecten dit heeft.

 

 

 

 

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.