Toerskiën is in Oostenrijk enorm populair! De afgelopen jaren is de sport enorm gegroeid en ook wij hebben de smaak te pakken. Toen in een beruchte winter de skiliften sloten, investeerden heel Oostenrijk in een toerski uitrusting en sindsdien is de sport ieder jaar verder gegroeid.
Waarom toerskiën in Oostenrijk zo populair is, waar je het kan doen en wat je allemaal nodig hebt? Dat lees je in dit artikel.
Waarom is toerskiën in Oostenrijk zo populair
Toerskiën is niet alleen populair in Oostenrijk, ook in andere Alpenlanden zien we deze trend steeds verder groeien. In Frankrijk, Italië en ook in Spanje zijn we al met toerski’s op pad geweest. De sport is natuurlijk al ouder dan het piste skiën. Voordat er skiliften waren, was dit dé manier om te skiën en hele expeditie zijn (en worden) op toerski’s uitgevoerd.
De reden dat de sport weer terug is heeft te maken met een combinatie van factoren. Sinds 2019 zijn mensen steeds meer op zoek naar rust en natuur. In Nederland zien we een enorme stijging in het aantal wandelaars, en in de berglanden is deze stijging te zien onder toerskiërs. En wie eenmaal begint aan het toerskiën, zal er niet snel mee stoppen.
Dankzij de stijgvellen onder mijn ski’s kom ik op plaatsen die anders onbereikbaar zijn. Ik ben niet langer aangewezen op de drukke pistes om te kunnen skiën en ik kan inspanning en ontspanning combineren. Tijdens het hoogseizoen probeer ik de pistes zoveel mogelijk te vermijden en ga ik het liefst met mijn toerki’s op pad. Terwijl andere in de rij staan bij de lift en elkaar omver skiën op de piste, maak ik mijn eenzame bochten in de verse sneeuw in een verlaten landschap. Toerskiën in Oostenrijk is voor mij het ultieme vrijheidsgevoel!
Waar kan je toerskiën in Oostenrijk
In de meeste skigebieden is het ondertussen mogelijk om te toerskiën langs te piste. Er wordt dan een strook langs de piste gemaakt om omhoog te lopen en afdalen kan over de piste. Dit is natuurlijk fantastisch voor iedereen die het toerskiën in Oostenrijk wil leren of een keer wil proberen.
Het omhoog lopen langs de piste is ook een mooie workout voor iedereen die veel calorieën wil verbranden of conditie op wil bouwen.
Maar wat ons betreft, is het hier niet om te doen. Wij gaan liever toerskiën bij freeride gebieden waar we kunnen afdalen door de verse poeder. Hiervoor kan je terecht op freeride spots (die we hier niet gaan delen, eigen onderzoek staat voorop) maar deze vind je volop in en rondom de volgende skigebieden.
- Ski Arlberg
- Obertauern
- Pitztal
- Montafon
In bovenstaande gebieden kan je niet alleen fantastisch toerskiën, maar deze gebieden zijn ook uitgerust met goede skischolen en gidsen die je verder op weg kunnen helpen. Ga je voor de eerste keer toerskiën? Dan kan je naast bovenstaande gebieden ook perfect beginnen in rustigere gebieden. De gebieden waar wij begonnen zijn:
- Eben im Pongau
- Forstau
- Radstadt-Altenmarkt
Wij begonnen in deze gebieden omdat ze bij ons voor de deur liggen, maar ook omdat dit allemaal kleine en rustige gebieden zijn. Het voordeel hiervan is dat je over een rustige piste af kan dalen. Een afdaling op de toerski’s vond ik namelijk best even wennen. Een toerski is een stuk lichter als een gewone ski en veel minder stijf. Daarbij zijn de schoenen ‘zacht’ en flexibel. Best een verschil met mijn stijve skischoenen en slalom ski!
Wat heb je nodig om te toerskiën in Oostenrijk
Om te starten met toerskiën (langs de piste) heb je niet veel nodig. We adviseren voor de eerste keer met een gids op pad te gaan die je alles kan vertellen over het materiaal en de techniek. Wanneer je het gewoon eens uit wil proberen, kan je een toerski setje huren (ski’s, skischoenen, vellen en stokken) en met je ski uitrusting omhoog lopen. Neem wel een grote rugzak mee zodat je je skihelm en eventueel je ski jas tijdens het omhoog lopen in je rugzak kunt doen.
Kies voor de eerste keer een tocht van maximaal 2 uur (omhoog lopen) dit is echt een flinke uitdaging voor de eerste keer. Wanneer het toerskiën je goed bevalt, dan kan je je uitrusting (langzaam uitbreiden naar een complete toerski uitrusting. Deze bestaat uit onderstaande items.
Paklijst toerskiën in Oostenrijk
- skisokken (toerski schoenen zitten lang niet zo strak als gewone skischoenen, dus koop comfortabele sokken)
- thermokleding
- midlayer (van dons of lifaloft)
- hardshell (voor de afdaling)
- toerskihelm (kan eventueel ook een ‘gewone skihelm zijn)
- toerskibril (of losse zonnebril voor in de bergen en een skibril)
- toerskistokken (telescoop stokken)
- toerskihandschoenen (bijvoorbeeld LEKI Guide handschoenen)
- buff of nekwarmer
- hoofdband of muts
- toerski’s en vellen
- toerskischoenen
- toerskirugzak (of lawine airbag)
- lawine uitrusting (pieper, sonde, schep)
- een drinkfles. Het liefste een met een inhoud van minimaal 1 liter
- EHBO kit met thermodeken (wij hebben deze)
De lijst is behoorlijk lang, maar als wintersporter heb je waarschijnlijk een aantal spullen al in huis. En wanneer je op de piste blijft, kan je het lawinemateriaal ook achterwege laten. Wanneer je gaat freeriden is lawinemateriaal een must, maar kennis is eigenlijk nog veel belangrijker. Doe in dit geval een lawine (veiligheid)cursus en lees je goed in, vergeet je kennis ook niet regelmatig op te frissen. Maar goed, we gaan er eigenlijk vanuit dat je die dingen allang doet als je dit leest 😉
Wat je verder moet weten over toerskiën in Oostenrijk
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ga de eerste keer met een gids op pad. Toerskiën ziet er verbazingwekkend simpel uit en iedereen in Oostenrijk doet het. Althans, zo lijkt het. En als kinderen van 10 het kunnen, dan kan jij het natuurlijk ook! Maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. En bij het toerskiën kan heel veel mis gaan.
Het materiaal vergt een beetje handigheid en ook de techniek heeft best even wat uitleg nodig. Daarbij begeef je je met het toerskiën in de natuur. En hoewel dit het mooiste is aan het hele toerskiën (één zijn met de natuur) kleven hier ook nadelen aan. Denk aan het storen van dieren in hun winterslaap op het plattrappen van sneeuw waardoor roofdieren opeens een stuk hoger kunnen komen.
En tot slot, begin langzaam en bouw het uit. Bij sommige toerskitochten kan je ieder moment omdraaien en afdalen. Maar dit is niet altijd het geval. En dan moet je door naar een punt waar je af kan dalen terwijl je eigenlijk uitgeput bent. En dan wordt een afdaling door de poeder opeens wel heel gevaarlijk. Wanneer je een toer begint op grote hoogte (bijvoorbeeld door eerst een skilift te nemen) raak je eerder uitgeput dan wanneer je laag begint, dus houdt hier rekening mee. En neem wat te eten mee, voor het geval de honger toeslaat.
Toerski vakantie in Oostenrijk boeken
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over toerskiën in Oostenrijk? En wil je graag direct actie ondernemen? Via bergsportreizen kan je een complete toerski vakantie boeken. In het aanbod vind je introductie cursussen in het toerskiën, standplaatstochten (waarbij je vanuit één vaste verblijfplaats toerskitochten gaat maken) en huttentochten (waarbij je van hut naar hut trekt met de toerski’s) en zelf een toerski en freeride winterweek.
Uiteraard is een goede skitechniek voor ale cursussen vereist. Net als een goede conditie. Voor meer informatie en het complete aanbod van toerski vakanties in Oostenrijk bekijk je aanbod op de website.