Hotels en restaurants in Oostenrijk vanaf 19 mei open: dit zijn de regels

Goed nieuws uit Oostenrijk. Gisteren heeft Sebastian Kurz, de Oostenrijkse bondskanselier, aangekondigd dat de hotels, restaurants en attracties vanaf 19 mei 2021 weer open mogen en gasten mogen ontvangen.  Met dit goede nieuws komt een einde aan een lange tijd van onzekerheid. Hotels en restaurants kunnen eindelijk weer open!

Zomer in Oostenrijk: vakantie Oostenrijk Corona

Goed nieuws voor alle Oostenrijk-fans!

Overzicht coronamaatregelen voor vakantie in Oostenrijk

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van alle corona maatregelen voor Oostenrijk die gelden en deze zo duidelijk mogelijk beschreven. Belangrijk om te weten is, dat deze regels nog niet officieel door het parlement bekrachtig zijn. Ook zijn van sommige regels de details nog niet bekend gemaakt. Komende weken zal er beetje bij beetje meer bekend worden. Iedere keer wanneer er meer nieuws bekend wordt, zullen we dit artikel bijwerken om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de actuele stand van zaken. Deze update is van 11 mei 2021

De groene pas: gevaccineerd, genezen of getest

Toegang tot hotels, restaurants en (sport)evenementen is mogelijk met een ‘groene pas’. Deze pas is een bewijs dat je gevaccineerd, genezen of (recent) getest bent. Er is geen daadwerkelijk pas, maar een bewijs van van inenting, genezing of test geldt als voldoende bewijs. Begin juni zal dan een digitaal certificaat of QR-Code beschikbaar zijn. Hiermee neemt Oostenrijk een voorschot op de invoering van het Digital Green Certificate, de officiële groene pas van de EU waarmee de toegang geeft tot vrij reizen binnen de Europese Unie moet worden geregeld. Meer informatie daarover (in het Engels) is hier te vinden.

Hieronder hebben we de coronaregels in Oostenrijk kort en bondig op een rij gezet.

Vaccinatie

Ben jij al ingeënt? Dan hoef je in Oostenrijk niet te testen om bijvoorbeeld gebruik te maken van de horeca. Wel moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • de eerste inenting is minimaal 22 dagen en maximaal 3 maanden oud.
 • ben je volledig gevaccineerd? Dan hoef je 9 maanden niet te testen.
 • een vaccinatie bewijzen kan met een vaccinatiebewijs of inentinsgboekje. Hoe mensen van buiten Oostenrijk dit moeten bewijzen is nog onbekend.
 • een inenting van Johnson & Johnson (Janssen) geldt na 22 dagen als volledige vaccinatie. Ook deze is 9 maanden geldig.
Genezen

Heb jij een Covid infectie gehad? En ben je daarvan genezen? Dan hoef je tot zes maanden na de genezing niet te testen. Dit moet je bewijzen middels een officieel document van de arts, of door de uitslag van een test die bewijst dat je antistoffen in je lichaam hebt (antikörpertest).

Testen

De meeste jonge mensen zullen komende tijd alleen toegang hebben tot horeca met een negatieve test. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:

 • De uitslag van een PCR test is drie dagen geldig.
 • Een antigensneltest heeft een geldigheid van twee dagen.
 • Zelftests die op de officiële manier worden afgenomen gelden 24 uur.
 • Een zelftest bij de entree van de horeca geldt alleen voor het desbetreffende bezoek.

De testplicht geldt voor alle volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Enorm veel test capaciteit

Er zijn in Oostenrijk heel veel plekken waar je je gratis kan laten testen. Dit proces verloopt heel soepel en vanaf deze week kan bij deze teststations ook een zelftest onder toezicht worden gedaan. Deze test is een stuk minder onaangenaam dan een PCR of antigensneltest. De kinderen op de scholen in Oostenrijk doen deze zelftest drie keer per week en ervaren dit niet als onaangenaam.

Mondkapjes blijven verplicht

In het openbaar vervoer (skiliften vallen daar ook onder), winkels en eigenlijk alle indoor ruimtes blijft het dragen van een FFP2-mondmasker verplicht. Deze zijn in Oostenrijk bij vrijwel iedere winkel en apotheek verkrijgbaar.

Zomer in Maria Alm.

In de lift is een mondmasker verplicht.

Registratieplicht

Voor het bezoeken van een restaurant, attractie of evenement wordt registratie verplicht. Gasten moeten hun naam, telefoonnummer en e-mailadres achterlaten. Deze wordt maximaal 28 dagen bewaard en gebruikt wanneer er mogelijk een besmetting heeft plaatsgevonden.

Regels voor restaurants

Restaurants mogen volledig open. Wel gelden een aantal voorzorgsmaatregelen:

 • de groene pas: gevaccineerd, genezen of getest.
 • openingstijden tussen 05:00 uur en 22:00 uur.
 • registratieplicht.
 • binnen maximaal 4 personen (en 6 kinderen per tafel), buiten maximaal 10 personen (en 10 kinderen) per tafel.
 • extra ruimte tussen de tafels.
 • het personeel draagt verplicht FFP2 maskers.
 • tijdens het lopen naar de tafel is het dragen van een FFP2 masker verplicht. Ook wanneer je gevaccineerd, genezen of getest bent.

Voor het afhalen van eten bij restaurants is het niet nodig om te testen. Ook bij een kort verblijf (minder dan 20 minuten) is geen test nodig!

Steirischer Burger

Voor afhalen is geen test nodig.

Regels voor hotels, pensions en appartementen

Hotels, appartementen en pensions mogen gasten ontvangen. Daarbij geldt je bij aankomst een bewijs moet tonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent.

Verblijf je in een appartement, vakantiehuis of chalet en maak je geen gebruik van horeca-faciliteiten, dan hoef je verder niet te testen!

Bij verblijf in een hotel of pension en gebruik van het restaurant gelden dezelfde regels als voor ‘normaal’ restaurantbezoek.

Hotel Stern in Obsteig: kindvriendelijk hotel Innsbruck

Voor hotels gelden dezelfde regels als voor restaurants.

Quarantaine verplichting vervalt

Vanaf 19 mei 2021 komt ook een einde aan de verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan bij het inreizen van Oostenrijk. Dat is heel goed nieuws, want ondanks dat je je na 5 dagen kon vrij testen, is dit toch een flinke hap uit je vakantie. Gelukkig is dat niet meer nodig. Voor landen met een hoge besmettingsgraad geldt op uitzonderingsbasis nog wel een quarantaineplicht.

Dat zijn de landen die bij de ECDC, het Europese coronadashboard als ‘donkerrood’ zijn gecategoriseerd. Op dit moment geldt dat helaas ook voor een groot deel van Nederland.

Wachten op ‘geel’ licht uit Nederland

Nu Oostenrijk officieel heeft aangekondigd dat toeristen weer welkom zijn, is het voor Nederlanders nu wachten op de aanpassing van het reisadvies. Op dit moment geldt voor Oostenrijk (en alle andere landen) nog code Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

We hopen dat de Nederlandse regering binnenkort meer duidelijkheid geeft over een aanpassing van het reisadvies. Voorlopig moeten we nog even wachten voor we naar op vakantie naar Oostenrijk te kunnen.

Fjallraven Abisko midsummer

Wachten op ‘geel licht’

Op naar een heerlijke zomer in Oostenrijk!

Heb jij voor komende zomer een vakantie in Oostenrijk geboekt? Dan kan je er zo langzamerhand wel van uit gaan, dat deze door gaat. Maar als deze crisis ons een ding geleerd heeft, is dat er nog veel kan veranderen. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt, kunnen de regels zo maar weer veranderen.

Heb je nog niks geboekt, maar wil je nu toch wel graag iets boeken? Zorg dan dat je ergens boekt waar je kosteloos kan annuleren. Voor iedereen die door dit positieve bericht enthousiast is geworden voor een zomervakantie in Oostenrijk, staan hieronder een aantal inspirerende artikelen:

Klim richting de 'Bischofsmutze'

Ben jij klaar voor een heerlijke zomer in Oostenrijk?

Meer weten? Dan zijn dit handige links

Hierboven staan de maatregelen zoals bekend op 11 mei 2021. Uiterlijk 1 juli volgen er nieuwe versoepelingen. We verwachten echter dat er de komende weken steeds meer duidelijk zal worden. Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links van de officiële instanties.

wandelschoenen kopen

Ga jij komende zomer naar Oostenrijk?

Op de hoogte blijven? Volg ons!

Natuurlijk blijven wij het actuele nieuws rondom de coronamaatregelen in de gaten houden. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

 

vakantie Oostenrijk » Hotels en restaurants in Oostenrijk vanaf 19 mei open: dit zijn de regels

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..