Vanaf 2021 nieuwe nachttrein naar Oostenrijk

Nachttrein naar Oostenrijkj

Goed nieuws! ÖBB, het Oostenrijkse spoorwegbedrijf is van plan om de nachttrein van Nederland naar Oostenrijk weer in ere te herstellen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om vanaf januari 2020 een nachttrein te laten rijden tussen Brussel en Wenen. Vanaf 2021 is het plan on ook een nachttrein gaan rijden tussen Amsterdam en Wenen!

Duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto

Omdat vliegen en autorijden in de klimaatdiscussie steeds vaker in het verdomhoekje worden gezet, lijkt de tijd rijp om de nachttrein weer rendabel te laten rijden. Omdat treinen voor bijna volledig worden aangedreven door groene stroom, gebruikt een reiziger 31 maal minder CO2 uit dan een reis van dezelfde afstand met het vliegtuig.

Ook uit recent onderzoek, uitgevoerd door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, bleek onlangs dat een nachttrein naar Wenen veel potentie heeft en een goed alternatief voor het vliegtuig kan zijn. Datzelfde geldt ook voor een treinverbinding tussen Amsterdam en Innsbruck.

Trein naar Oostenrijk - station Frankfurt Hbf

Nu alleen vanaf Düsseldorf

Sinds 2016 rijden tussen Nederland en Oostenrijk geen nachttreinen meer. De Duitse spoorwegen zagen er toen door het teruglopende aantal passagiers geen heil meer in. De Oostenrijkse spoorwegen namen de nachttreinen toen deels over van Deutsche Bahn, maar lieten de nachttrein vertrekken vanuit Düsseldorf. Daarmee verviel de directe verbinding en moest je vanuit Nederland eerst naar Düsseldorf reizen voordat je naar Oostenrijk kon reizen.

Binnenkort meer details

Naar verwachting wordt er in de komende maanden meer bekend over de route, vertrektijden en kosten van de trein naar Oostenrijk. De De trein van Amsterdam en Wenen rijdt waarschijnlijk via Linz. Hierdoor is de nachttrein een goede optie voor een stedentrip naar Wenen, maar helaas minder geschikt voor wintersporters. Voor een wintersport wil je namelijk het liefst naar Innsbruck of Salzburg.

Is de nachttrein een goed alternatief?

Voor ons is de trein een goed alternatief om naar Oostenrijk te reizen (lees hier onze ervaringen met de trein naar Oostenrijk). Vooral wanneer je alleen reist. Je komt ontspannen aan en hebt onderweg tijd, rust en ruimte om te lezen, te werken of gewoon te zitten. Maar de treinreis naar Oostenrijk duurt wel aanzienlijk langer dan een vliegreis naar Oostenrijk. Wanneer je de reis vooraf goed plant (en niet te veel pech hebt met vertragingen) stap je ’s morgens in de trein naar Oostenrijk om aan het eind van de middag te arriveren op je bestemming.

Hoe zit dat jij jou? Zou jij overwegen om met de nachttrein te nemen? Of stap je toch liever in het vliegtuig of de auto? We zijn heel benieuwd naar jullie meningen. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

Duurzaam » Vanaf 2021 nieuwe nachttrein naar Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

3 opmerkingen

Gerard Meesters-Hofman 9 oktober 2019 - 19:57

Bij deze mijn reactie.
Sinds 2 Juli ’16 wonen wij nu in Oostenrijk en zijn ( door diverse omstandigheden ) sinds die tijd niet meer naar Nederland geweest.
Mijn vrouw heeft de afgelopen jaren best wel de nodige keren de behoefte gehad om naar Nederland te reizen maar op dit moment is dat voor haar ( heeft ook geen rijbewijs ) toch te omslachtig en vrij prijzig.
Ik denk, en zo gehoord hebbende dat het een welkome aanvulling zal zijn als die trein weer in ere herstelt gaat worden !
Mede ook vanwege de steeds meer toenemende File’s en daarnaast gaat op enig moment ook de leeftijd een rol spelen waardoor je dat soort afstanden met een auto NIET meer af wilt leggen !
En inderdaad, als dit ertoe kan bijdragen dat we op die manier een bijdrage leveren aan het milieu , den kik dat het een goed zaak is om dit plan uit te voeren en indien mogelijk misschien zelfs nog eerder dan nu gepland ??

Antwoord
Pierre Van Tinteren 11 april 2020 - 13:43

Wij zouden niets liever willen maar het kost bijna 4 tot 5 keer wat het kost als je gaat rijden met 4 personen.. en zeker bijna 3 keer zoveel als het vliegtuig…

Antwoord
bergfamilie 11 april 2020 - 15:04

We hopen dat de prijzen wat voor treinreizen wat aantrekkelijker worden. Zou goed zijn voor het klimaat..

Antwoord

Laat een opmerking achter..