Wetenschappers voorspellen droge, warme zomer 2021

Wetenschappers van onder meer weeronline.nl voorspellen dat zomer 2021 warm en droog wordt. Als deze zomervoorspelling 2021 uitkomt, wordt dit al weer de derde warme zomer op rij. Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen.

Wanneer deze zomervoorspelling uitkomt, dan wordt 2021 wederom een jaar vol extremen. In 2019 en 2018 was het veel warmer en droger dan gebruikelijk. Afgelopen winter was het ook al veel warmer dan normaal gesproken. Ook het weer in Oostenrijk was de afgelopen jaren heel anders. Bij ons in de Alpen viel afgelopen winter veel minder sneeuw dan gemiddeld. Het voorjaar was bovendien vooral zonnig en warm.

Voorspelling zomer 2021

Zomervoorspelling 2021: juni en augustus warm en droog, juli nat.

Weersvoorspelling zomer 2021

Wanneer je slecht tegen de hitte kan, wordt het deze zomer behoorlijk afzien. In de weersvoorspelling voor de zomer van 2021 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en arm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden. Ook in Frankrijk, Spanje en Italië wordt het deze zomer zinderend warm.

Warme zomer en langetermijnvoorspellingen

Volgens de meteorologen is de aarde in de ban van een “warme anomalie”. Een periode waarin het warmer is dan gewoonlijk. Deze periode duurt zeker tot 2022. Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2021 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘nature‘. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020. En ook toen kregen ze gelijk.

Jaarlijks doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de zomer. Doorgaans worden deze aan het einde van de lente of het begin van de zomer gepubliceerd.

Zomervoorspelling 2021: juni en augustus warm en droog, juli nat.

Voorspelling: zomers tot 2022 zijn warmer dan gemiddeld.

Ook de eerste lentedag voorspelde een zonnige zomer 2021

Naast verschijnselen zoals zonneactiviteit zijn er ook een heleboel ‘volkswijsheden’ die het zomerweer voor de komende zomer zouden moeten voorspellen. In Oostenrijk vertrouwen de mensen vooral op deze drie boerenwijsheden:

  1. Zoals het weer de lente begint, zo zal het de hele zomer zijn.
  2. Een warme maand maart wordt gevolgd door een warmer april.
  3. Zoveel als het in maart regent, regent het ook in juni.

Als deze oude wijsheden echt voorspellende waarde hebben, dan krijgen we een gortdroge maand juni. Maar wordt het vooral ook een zonnige zomer. De eerste dag van de lente (20-21 maart) scheen de zon namelijk volop. Dat betekent dat we ook veel zon kunnen verwachten in de maanden juli, augustus en september. Een heerlijk vooruitzicht.

Weersvoorspelling zomer 2021

Weersvoorspelling: zomer 2021 wordt warm en droog

Twijfel over langetermijnvoorspellingen

Word jij ook zo blij van deze zomervoorspelling? Wacht dan toch maar even met het maken van plannen voor komende zomer. Meteorologische organisaties zoals het KNMI en ‘Meteo groep’ hebben namelijk hun twijfels over de betrouwbaarheid van dit soort langetermijnvoorspellingen geuit. Zij kunnen het weer maximaal tien dagen vooruit voorspellen. En hoewel zij de de langetermijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers (en koude winters) ‘met veel belangstelling volgen‘, zetten ze er ook de nodige vraagtekens bij. Er is, in hun ogen, op dit moment onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

Last van een warme zomer?

Ben jij iemand die niet zo goed tegen de warmte kan? Bereid je dan vast voor op komende zomer. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips, waarmee je zelfs de meest extreme hitte doorkomt.

  • Drink voldoende. Koop een goede drinkfles en drink minimaal 3 liter water per dag.
  • Hou de gordijnen de hele dag dicht om de warmte buiten te houden.
  • Doe het rustig aan. Vooral op het heetst van de dag (tussen 11 en 16 uur).
  • Blijf bewegen: ga bijvoorbeeld ’s morgens vroeg wandelen. (het liefst onder de bomen). Dan is het nog koel en fris.
  • Neem een koude douche voor het slapen gaan, dan is je lichaam helemaal afgekoeld voor je gaat slapen.
vaker door het bos wandelen

Onder bomen is het vaak een stuk koeleer

Of overweeg een vakantie naar de bergen!

Is het in augustus nog steeds warm? Overweeg dan om op vakantie naar de bergen te gaan. De warmte is in de bergen doorgaans een stuk draaglijker. Ook koelt het ’s nachts beter af waardoor je veel beter slaapt. Op dit moment zijn de meeste vakantielanden nog op slot, maar hopelijk is dit in de zomer allemaal voorbij.

Wil je meer weten over een zomervakantie in de bergen? Lees dan een van deze artikelen:

Ook in Oostenrijk wordt mooi zomerweer voorspeld.

Ook in Oostenrijk wordt mooi zomerweer voorspeld.

Wereldwijd warmer – warme zomer in Nederland?

Heb jij ook het gevoel dat de zomers steeds warmer worden? Volgens dit artikel in de New York Times, is dat gevoel  helemaal terecht. Recente wetenschappelijke studies tonen namelijk aan dat het wereldwijd steeds warmer wordt in de zomer. Niet alleen in Nederland is het ’s zomers warmer, ook in de rest van de wereld komen warme zomers steeds vaker voor.

Zomer voorspelling: wereldwijd warmer

Weervoorspelling zomer 2021: het wordt wereldwijd warmer.

Wat is jouw weersvoorspelling voor zomer 2021?

Of alle weersverwachtingen voor de zomer 2021 uitkomen of niet? Dat blijft nog even spannend. Wat denk jij? Krijgen we warm zomerweer of juist helemaal niet?

Zomer » Wetenschappers voorspellen droge, warme zomer 2021

verder lezen op bergfamilie.nl

20 opmerkingen

Sylvia Schuurhuis 27 maart 2019 - 13:54

Is die foto van het zwembad met oranje glijbaan van een camping? Enig idee?

bergfamilie 27 maart 2019 - 16:27

Het zwembad hoort niet bij een camping, maar ligt in Radstadt. We schreven er hier een artikel over.

petra 27 maart 2019 - 21:28

ik denk dat we een gewone zomer zullen krijgen met hier en daar een bui en ook de zon

Saskia 31 maart 2019 - 13:33

Warme zomers zijn geen probleem. Zolang het ’s nachts maar lekker afkoelt. Helaas hebben we dat niet in NL.
In de bergen is dat gelukkig wel. Ook in de dalen van het plekje waar ik mijn caravan heb staan in Duitsland. Dus als het me hier te heet word ben ik daar te vinden. Maar goed, eerst afwachten of de voorspellingen uitkomen 🙂

Mandy 31 maart 2019 - 14:07

Ik denk ook dat we een warme zomer tegemoet gaan. Helaas.. ik ben absoluut geen zomer type, 20 graden is voor mij wel de max. Op vakantie gaan we ook altijd naar een zonnig land, dat de warmte snachts niet afzakt is al helemaal drama, het liefst slaap ik nu al met mij airco weer aan terwijl het snachts nog flink afkoelt.

Julie 2 april 2019 - 15:38

Wat interessant om zulke dingen te lezen! Voor mij hoeft het zeker niet zo warm als vorig jaar… Niks voor mij! 🙁

Janet 9 april 2019 - 19:02

Ik ben dus iemand die een lange, warme zomer echt niet erg zal vinden. Vind het heerlijk en veel beter dan de kou in de winter. 😉

Vincent 22 april 2019 - 16:31

Nadeel van warmte vindt ik is dat het heel snel vervelend word vooral wanneer je wat wil gaan doen. Dus normaal graadje of 20 helemaal perfect

Ron 4 mei 2019 - 13:54

Ik denk dat het weer van dit voorjaar wisselende periodes van warm zonnig weer en koel regenachtig en winderig weer door zullen zetten in de zomer maanden.

Wendy 6 mei 2019 - 13:52

Heerlijk kom maar op met de zon en de zomer. Van mij mag het 12 maanden lekker warm zijn

Nelia 6 mei 2019 - 19:05

Het zeewater zal niet genoeg opwarmen in mei 2019, gevolg zal zijn een te koude zomer door de wind die onvoldoende warmte opneemt.

aardhommel 8 mei 2019 - 19:28

waarom altijd voor het genoegen van mensen? blijkt dat niemand zich zorgen maakt om de natuur. de hitte wordt veroorzaakt door wij/ons mensen. een vakantie in de bergen is voor de grotere inkomens. thuis blijven en hoop dat mijn tuintje, planten, vogels en bijen overleven!

Desiree 9 mei 2019 - 11:16

Wij zitten ook al te wachten op de zomer. Lekker ons zwembad weer opbouwen! Een hete zomer is niet zo’n probleem zolang het in de avond maar lekker afkoelt. Heerlijk die sterrenhemel dan. Laat het maar zomer worden!

Anja Claus 16 mei 2019 - 06:49

Ik wacht op die zomer maar hoe het er nu uitziet denk ik dat ze hen vergissen hopelijk komt het mooie weer nog .

Wjc Windt 20 mei 2019 - 11:52

Het blijft een voorspelling en laten we hopen dat ze het mis hebben!!

Rico 1 juni 2019 - 11:22

Nou laat maar komen hoor, het hele jaar door een graadje of 25 zou heerlijk zijn..

Gegeim 2 juni 2019 - 10:18

Ik zit niet te wachten op de hitte. Het brengt niets goed met zich mee. Alleen maar meer ongedierte en last. Een graadje of 24 met een bries is lekker en natuurlijk voldoende regen is erg belangrijk voor voedsel drinkwater en ook wegens de brandstofprijzen is regen goed. Hitte veroorzaakt juist hogere prijzen, ongedierte en slapeloze nachten. Zomer echt zo mooi? Geef mij maar de R snel terug in de maand

Nicky 2 juni 2019 - 20:15

Vreselijk. Ook voor de huisdieren, de zieken. Ik maak mij alleen maar druk om het water tekort. Deze hete zomers zijn helemaal niet goed. Wacht maar af, ik voorspelde het al toen ik een jong meisje was dat het milieu ons grootste probleem gaat worden. Fijn, een droge, warme zomer, voor mensen met een tuin en mensen die denken dat hun niets kan gebeuren, maar denk erom: droogte betekend armoede, droge landen, zijn arme landen. We zullen snel anders met ons waterbeheer moeten omgaan, anders betalen we straks een dure rekening voor deze hete, droge zomers. Ik ben altijd dankbaar voor de regen.

corrie wenning 8 juni 2019 - 12:09

denk dat we een slechte zomer krijgen,met veel regen!

Lieuwe Hannema 17 juni 2019 - 04:53

Als boerenzoon weet ik maar al te goed hoe belangrijk regen is voor de natuur. Geen regen op zijn tijd betekend: dorre akkers, slechte oogst en dure prijzen in de supermarkt. Het grondwaterpeil is op dit moment 20 cm te laag. 4 weken lang elke dag 5 tot 10 mm regen zou erg goed zijn voor mens en natuur maar ook om het grondwater peil weer te laten stijgen.

Opmerkingen zijn niet toegestaan bij deze post