Blaren te voorkomen tijdens het wandelen: 7 gouden tips

Blaren kunnen een ontspannen wandeling behoorlijk verpesten. Blaren voorkomen is dan ook beter dan blaren genezen. Wij hebben zeven gouden tips om blaren te voorkomen.

blaren voorkomen doe je zo

Kies voor goede schoenen, die je goed inloopt.

1. Goede wandelschoenen helpen blaren voorkomen

Goede wandelschoenen zijn goud waard. Maar minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van je wandelschoenen is de pasvorm. Wanneer je wandelschoenen niet goed passen, is wandelen niet alleen onaangenaam, maar krijg je ook veel sneller blaren. Blaren voorkomen begint met goed passende wandelschoenen.

Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Lees dan even onze tips. Pas de schoenen in de middag (als je voeten een beetje opgezet zijn) en zorg voor een duimbreedte ruimte tussen je tenen en de schoen. Dit kan je het beste controleren door de zool uit de schoen te halen en er dan op te gaan staan.

2. Wandelschoenen inlopen

Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen ‘inlopen’. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen. En passen de wandelschoenen zich aan naar de vorm van jouw voeten.

Deze tip is vooral belangrijk wanneer je niet gewend bent om veel te wandelen en van plan bent langere tijd te wandelen. Wanneer je regelmatig wandelt, zal je veel minder tijd nodig hebben om je nieuwe wandelschoenen in te lopen. En natuurlijk geldt dit ook voor kinderwandelschoenen.

3. Goede wandelsokken voorkomen blaren

Goede wandelsokken voorkomen blaren. Of eigenlijk: slechte wandelsokken maken blaren. Nou ja, hoe dan ook, vermijd katoenen sokken. Katoen houdt vocht vast en zorgt voor een natte en broeierige omgeving in je wandelschoenen. Synthetische materialen of merino wol zijn wel zeer geschikt. Deze materialen houden je voeten droog en voorkomen blaren. Zorg verder dat je sokken hebt die strak om je voeten sluiten, zonder naden en zonder af te knellen. Zo voorkom je drukplekken en schuurplekken die blaren kunnen veroorzaken

Zeker weten dat je goede sokken koopt? Lees dan onze test voor de beste wandelsokken.

blaren voorkomen bij wandelen

4. Check schoenen en sokken om blaren te voorkomen

Zorg dat je sokken goed zitten (strak om de voet en geen vouwen onder de schoen). En zorg dat je wandelschoenen goed zitten. Check de tong en de veters van de schoenen en zorg dat ze strak om je voeten zitten. Gebruik de pauze’s onderweg om je sokken recht te trekken of schoenen aan te snoeren. Onderweg kunnen je wandelsokken in je schoenen zakken of je schoenen losser gaan zitten. Hierdoor kan wrijving ontstaan met blaren als gevolg. Checken dus.

5. Verzorg je voeten goed

Gezonde voeten kunnen veel hebben. Verzorg je voeten daarom goed. Houd je nagels kort, was je voeten met water (en water alleen) en smeer droge voeten in met een crème. Welke crème je gebruikt, maakt daarbij niet zoveel uit. Begin je net met wandelen en merk je dat je pijnlijke of vermoeide voeten krijgt? Verwen je voeten dan met een voetenbadje, eventueel met bruistablet.

6. Preventief tapen tegen blaren

Heb je regelmatig last van blaren? Plak gevoelige plekken dan preventief af met tape of met speciale blarenpleisters. Op deze manier krijgt de gevoelige huid een extra beschermlaag tegen blaren.

7. Blaren genezen onderweg

Ontdek je onderweg, tijdens een wandeling, opeens een pijnlijke blaar? Dan kan dat je wandeling behoorlijk verpesten! Gelukkig zit de natuur vol oplossingen en redmiddelen. Het ideale natuurlijke middel tegen blaren is weegbree. Deze tip kreeg ik ooit van een berggids en hij werkt fantastisch!

Pluk de brede weegbree, kneus hem een beetje en breng hem aan op de blaar. Het sap uit het blad remt ontstekingen, werkt antibacterieel en het heelt de huid. Het werkt zelfs beter dan elke blarenpleister die je kan kopen. Je herkent wegbree aan de relatief korte bloem op de lange stengel (zie afbeelding hieronder).

weegbree geneest blaren

Weegbree vind je langs de kant van de weg op in de weide.

 

 

EHBO set » Blaren te voorkomen tijdens het wandelen: 7 gouden tips

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..