Zijn de zolen van jouw favorieten wandelschoenen versleten en wil je geen nieuwe wandelschoenen kopen? Laat dan je wandelschoenen verzolen. Zo gaan je oude wandelschoenen weer honderden kilometers mee en kan je veel geld besparen!
Een van de merken wandelschoenen die vaak verzoold kunnen worden is LOWA. Via LOWA kwamen wij in contact met één van hun schoenmakers: Repair Service Boer in IJsselstein. Wij gingen langs bij deze ambachtelijke schoenmaker om te zien hoe zij wandelschoenen verzolen. En dat is heel wat indrukwekkender dan het lijkt!

Waardoor slijten schoenzolen van wandelschoenen
Wandelen op asfalt, een ‘verkeerde’ wandeltechniek, ongelijke belasting of gewoon héél veel kilometers maken. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom de zolen van je wandelschoenen slijten. Daarbij lijden je schoenzolen wanneer je ze op een verkeerde manier bewaard. Droog je ze regelmatig bij de verwarming of sla je de schoenen te warm of te vochtig op? Dan kan hydrolyse optreden waardoor de zool van je wandelschoen loslaat.
Slijtende zolen zijn de meest voorkomende vorm van slijtage aan wandelschoenen. Dat blijkt wel uit één blik op het schoenenrek de schoenmaker. Het merendeel van de wandelschoenen wat hier staat te wachten, moet verzoold worden.
Complete wandelschoenen verzolen of alleen de hak
Bij Repair Service Boer worden verschillende merken wandelschoenen gerepareerd en van nieuwe zolen voorzien. Zo zien we schoenen waarvan de hakken schuin zijn afgesleten en wandelschoenen waarvan de hele zool versleten is. Maar er staan ook schoenen waar de lijmlaag tussen de schoen en de zool heeft losgelaten.
Wanneer alleen op de hak het profiel versleten is, kan de schoen snel hersteld worden door er een nieuwe hak op te zetten. Dit is een relatief kleine ingreep die ongeveer 40 euro kost.
Indien de schade groter is, en de hele zool vervangen moet worden, liggen de kosten rond de 100 euro. Niet gek, als je bedenkt dat een paar goede wandelschoenen al snel meer dan 200 euro kost.
Ambachtelijk werk en top kwaliteit
Terwijl wij onze ogen uitkijken naar alle technische materialen en apparatuur, begint de schoenmaker een paar LOWA schoenen te verzolen. Eerst wordt de versleten zool helemaal van de schoen verwijderd. De wandelschoen heeft nu wat weg van een soort hoge pantoffel. De schoenmaker leest de schoen in om de pasvorm te behouden.
Uit de enorme collectie schoenzolen, wordt de juiste LOWA zool gekozen. De doorgewinterde schoenmaker had aan één blik op de schoen genoeg om te bepalen welke collectie van welk merk het betrof en de bijhorende zool te benoemen. Deze nieuwe zool wordt aan de schoen gelijmd en vervolgens in een speciale machine onder hoge druk over de hele schoenlengte vastgezet. De schoenen zijn weer ‘zo goed als nieuw’ en kunnen weer vele kilometers mee.
Ook andere reparaties zijn mogelijk
De schoenmaker van Repair Service de Boer neemt ons mee langs de schoenen die nog in de wacht staan. Daarbij laat hij ons nog een aantal veel voorkomende reparaties zien.
Zo staat er een schoen waarvan de Gore-tex binnenvoering beschadigd is. “Waarschijnlijk door een lange teennagel of een hamerteen.” De wandelaar merkt dit op omdat de schoenen opeens niet meer waterdicht zijn. Gelukkig kan dit kleine mankement snel opgelost worden, waarna de wandelschoenen weer waterdicht zijn.
Ook zien we een wandelschoen met slijtage bij de hiel. Deze krijgt, terwijl wij toekijken, een nieuwe voering. Zo kan de schoen niet verder slijten, en hij is nog iets zachter tegen de hielen aan ook.
Verder staan er wandschoenen te wachten op naadreparaties, nieuwe hakken en nieuwe stootranden. Ieder euvel heeft zijn eigen oplossing. Maar het mooiste is toch wel dat deze wandelschoenen allemaal van de afvalstapel gespaard blijven en hier, in een werkplaats in IJsselstein, een tweede leven krijgen.