Natuur voorspelt koude winter met veel sneeuw

Wintervoorspelling 2020

Sinds een paar dagen vliegt de ene wintervoorspelling voor komende winter na de andere ons om de horen. En als alle wintervoorspellingen uitkomen, staat ons heel wat te wachten. Het wordt misschien wel de koudste winter in 100 jaar. Als de voorspelling van Piet Paulusma uitkomt, komt er dit jaar zelfs eindelijk weer een Elfstedentocht.

Krijgen we een koude winter met veel sneeuw?

Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren? Daar zijn de meningen over verdeeld.  In Oostenrijk was het afgelopen weken vooral warm en prachtig weer. Bijna elke dag scheen de zon. Heerlijk om te wandelen en te genieten van het uitzicht. Het was de warmste maand oktober ooit gemeten en de temperatuur steeg met enige regelmaat tot ruim boven de 20 graden.

De winter lijkt nog een behoorlijk eind weg. Op de toppen ligt nog nauwelijks sneeuw en afgelopen weekend hadden we pas voor het eerst nachtvorst. Maar sinds gisteren is dat anders. De temperatuur is ruim 10 graden gekelderd. Het is koud en er wordt vandaag zelfs sneeuw in de dalen verwacht. Zou de winter dan toch zo maar beginnen?

Krijgen we een koude winter?

Oktober was schitterend. Krijgen we een koude winter?

Het weer in oktober als leidraad voor de wintervoorspelling 2020

In Oostenrijk is oktober een belangrijk maand om in de gaten te houden als het gaat om de wintervoorspelling. Hoe onze winter eruit gaat zien, kan voor een groot deel worden afgeleid uit het weer in deze maand.

Veel Oostenrijkse boerenwijsheden gebruiken het weer in oktober als referentie voor komende winter. En daarbij geldt (gek genoeg): mooi weer in oktober, betekent een koude winter met veel sneeuw.

Hieronder hebben we een aantal  boerenwijsheden waarmee een wintervoorspelling gemaakt wordt verzameld. Als deze tekenen juist zijn, wacht ons een sneeuwrijke winter!

Wintervoorspelling 2020 - gaat er veel sneeuw vallen?

Wintervoorspelling 2020 – gaat er veel sneeuw vallen?

Ist der Oktober warm und fein, kommt ein scharfer Winter drein. Ist er aber nass und kühl, mild der Winter werden will

Ofwel: Is het in oktober warm en aangenaam, dan zal de winter streng zijn. Is het echter nat en koel, dan wordt de winter mild.

Er blijkt daadwerkelijk een verband te bestaan tussen de temperatuur in oktober en de weersverwachting in januari. Wanneer het in oktober ten minste 1,5 graden kouder is dan gemiddeld, dan is de kans dat de winter warm is maar liefst 70%! Is oktober daarentegen warm (minimaal 1,5 graden warmer dan gemiddeld) en droog? Dan is er 90% kans op een koude en sneeuwrijke winter.

De verklaring voor deze wijsheid is als volgt: Wanneer er in oktober veel hogedrukgebieden zijn, dan zorgen deze voor veel zon, droogte en warmte. In januari zorgen deze zelfde hogedrukgebieden daarentegen juist voor bittere kou.

Oktober 2019 was de warmste ooit gemeten. Dat betekent dus een grotere kans op een sneeuwrijke, koude winter.

Oktoberhimmel voller Sterne haben warme Ofen gerne

Ofwel: Een hemel vol met sterren in oktober vraagt om een warme kachel in de winter.

Ook deze boerenwijsheid laat zich  makkelijk verklaren. Sterren zijn goed zichtbaar tijdens heldere nachten. En juist tijdens heldere nachten koelt de grond en lucht sneller af dan bij nachten met veel bewolking. Wolken houden de warmte op aarde en voorkomen dat deze ‘afstroomt’ richting de lucht en de aarde verlaat. Omdat in oktober de nachten langer worden, neemt de tijd waarin de aarde verwarmt wordt door de zon snel af en kan in de grond al snel vorst optreden.

Oktober rau, Januar flau

Ofwel: is oktober rauw, dan januari flauw.

Deze wijsheid lijkt veel op de eerstgenoemde oktober wijsheid voor de wintervoorspelling. Wanneer oktober veel koud brengt, dan is januari mild. Dit is wederom te verklaren aan de hand van de lagedrukgebieden. Wanneer ze in oktober aanwezig zijn, dan ook in januari. En waar ze in oktober voor kou en nattigheid zorgen, brengen ze in januari vooral een mild klimaat. Nog een goed teken voor komend wintersportseizoen.

Im Oktober der Nebel viel, bringt im Winter der Flocken Spiel

Ofwel: is er in oktober veel mist, dan valt er veel sneeuw in de winter.

Een hogedrukgebied brengt niet alleen kou en nattigheid maar ook mist in oktober. De verklaring is hier dan ook weer dat de hogedrukgebieden in dat geval in januari ook aanwezig zijn. Oostenrijkse weerdeskundige bevestigen dat deze boerenwijsheid de afgelopen jaren in 60% van de gevallen accuraat is geweest.

Schneit’s im Oktober gleich, wird der Winter weich.

Ofwel: wanneer het in oktober sneeuwt, zal een zachte winter volgen.

Veel wintersporters beginnen te juichen wanneer het in oktober sneeuwt. Gelukkig heeft het nauwelijks gesneeuwd deze maand. Dat verhoogt de kans op veel sneeuw in de winter.

winterweer 2019

Overige wijsheden over de wintervoorspelling 2020

Uiteraard zijn er naast bovenstaande boerenwijsheden ook hele slimme meteorologische modellen. Die met grofweg dezelfde nauwkeurigheid de weersomstandigheden van de komende periode voorspellen. Maar daar waag ik mij niet aan. Het speculeren is leuk maar uiteindelijk is het niet iets wat we kunnen veranderen. En wintersporten gaan we toch.

Welke wintervoorspelling deed oktober vorig jaar?

Vorig jaar (2018) viel er nauwelijks sneeuw in oktober. En was het, net als dit jaar, prachtig weer. Zelfs in november was het nog erg mooi. Pas eind november begon het af en toe te sneeuwen. De winter die er op volgde was legendarisch. De hele maand januari sneeuwde het immens hard en viel er een recordhoeveelheid sneeuw. Op het hoogtepunt, lag er bij ons in de tuin maar liefst anderhalve meter sneeuw.

Winter 2020 - moeten we weer zo veel sneeuwruimen.

Moeten we weer zo veel sneeuwruimen in de winter 2020?

In 2017 was het ook mooi, warm weer in oktober, maar eind oktober viel plotseling de eerste sneeuw. Eigenlijk begon op 22 oktober de winter. De eerste pistes konden op 14 november al open. En de hele winter door viel er behoorlijk wat sneeuw. Dus ondanks dat er in de laatste week van oktober sneeuw viel, was de winter goed. Wellicht heeft het eerste deel van oktober in dit geval de winter bepaald.

winterverwachting 2020

In 2017 lag er in oktober al een dik pak sneeuw.

Voorbereiden op een koude winter

Omdat oktober in de Alpen nog een aantal mooie dagen beloofd, bereiden wij ons voor op een strenge winter in 2020 (dit is natuurlijk ook gewoon wensdromen en werkt altijd). We hebben de eerste warme kleding al binnen en zelfs al in gebruik genomen. Om je goed voor te bereiden op een strenge winter, hebben we dan ook alvast een paar tips voor je. Zo profiteer je straks van de pakken sneeuw uit de wintervoorspelling, zonder kou te hoeven lijden.

Tips voor een strenge winter
  • Een paar goede skihandschoenen redt je handen en vingers door ze warm, droog, mobiel en comfortabel te houden.
  • Een hoofdband of muts is een efficiënte manier om warm te blijven. Sinds kort hebben wij eigenlijk altijd wel een hoofdband op zak (in de rugzak) voor het geval er een gure wind opzet of het opeens koud blijkt bovenop een berg. Ook onder een skihelm kan je een dunne hoofdband nog prima dragen. En ook tijdens het fietsen op koude dagen, zal je ons dankbaar zijn voor deze tip (als je hem tenminste opvolgt).
  • Draag thermokleding onder je wintersport outfit. En dus nooit een casual (katoenen!) t-shirt of longsleeve. Deze voeren vocht ineffectief af waardoor je lichaam nat en dus heel snel koud wordt.
  • Wanneer je gaat skiën maken goed passende skisokken van goede kwaliteit een enorm verschil. Je zult merken dat je met goede skisokken geen last hebt van koude voeten. Wanneer je gaat wandelen, geldt uiteraard ditzelfde maar dan voor wandelsokken. (merino) Wol is in beide gevallen het warmste materiaal. Hier staat een skisokken test met de beste skisokken van deze winter.
  • Voor de grootste koukleumen: Binnen in een berghut is het warmer dan buiten op de piste. En er is vaak lekker eten in de berghut aanwezig.

 

 

vakantie Oostenrijk » Wintervoorspelling

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..