Ben je op zoek naar een wandeling in België die je ook tijdens de wintermaanden kan maken? Wil je graag mooie plekjes dichtbij bezoeken tijdens de winter? In dit artikel geven we je alvast wat inspiratie om te winterwandelen in België. Hoewel er meestal niet veel sneeuw valt in dit kleine landje, maken de stilte, de rust en de unieke bossen de onderstaande bestemmingen de ideale plek voor gezellige winterwandelingen.
Winterwandelen België – 5 mooie winterwandelbestemmingen
Hieronder staan de mooiste bestemmingen om te gaan winterwandelen in België.
- Het stropersbos – Winterwandelen en spelen met kinderen
- Het Stiltepad – Winterwandelen in stilte
- Bosland – Winters fiets- en wandelpad voor iedereen
- Het Meerdaalwoud – Unieke lange winterwandeling
- Vallei van het Merkske – Laarzenwandeling met de familie
Het stropersbos – Winterwandelen en spelen met kinderen
Dit kindvriendelijke bos ligt in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen, gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland. Wist je dat het bos zich zelfs ook een stukje in Nederland bevindt? Het heet daar Clingense bossen. Aan jou om te bepalen welk deel je het mooist vindt!
Het Stropersbos is één van de grootste in deze provincie en echt de moeite waard voor een gezellige winterwandeling. Wat extra leuk is voor de kinderen zijn de grote grazers, zoals paarden in dit bos, die voor duurzaam onderhoud zorgen. Er zijn heel veel verschillende wandelingen die je in dit bos kan maken, afhankelijk van hoe lang je wilt winterwandelen.
Voor de kleinsten zijn er de speelzones. In deze delen van het Stropersbos kan alles! Aan de ingang in de Zavelstraat vind je zelfs twee grote speelzones. Voor de avontuurlijke families is er momenteel zelfs de optie om te kamperen in de bivakzone. Waag je het in de winter? Hier kan je je met het hele gezin uitleven en genieten van alle rust en de eenvoud in de natuur.
Het Stiltepad – Winterwandelen in België in complete stilte
Deze winterwandeling is perfect voor in de winter, wanneer alles extra stil is. Met een beetje geluk heb je sneeuw en kan je genieten van een prachtig uitzicht in stilte. Het Stiltepad ligt in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, namelijk in Heuvelland.
Jammer genoeg is deze wandeling minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het Stiltepad bestaat bijna alleen maar uit onverharde wegen, waardoor de wandeling niet geschikt is voor kinderwagens. Toch kan je hier met oudere kinderen wel terecht. Ga de uitdaging aan: wie kan er het langste zwijgen? Tijdens deze route kom je maar liefst vijf stilteplekken tegen
Als je gaat winterwandelen op het Stiltepad is stevig schoeisel aangeraden. Modder is onvermijdelijk, maar dat vinden wij niet erg toch? 😉 De totale lengte van deze wandeling is 12,9 km, maar afhankelijk van wat je graag hebt, kan je het pad ook inkorten naar 9,8 km of zelfs 6,8 km.
Bosland – Winters fiets- en wandelpad voor iedereen
Als je van winterwandelen in België houdt, dan is deze plek onmisbaar op je lijstje. Bosland, één van de grootste avonturenbossen in Vlaanderen, ligt in de provincie Limburg. Hier kan je elk moment van het jaar terecht. Toch maakt een winters bezoek aan Bosland de wandeling extra uniek.
Met de hele familie Bosland bezoeken is een heel goed idee! Met speurtochten naar schatten, kinderroutes en speelbossen speciaal ingericht voor alle kleine en grote kinderen 😉. Daarnaast heeft Bosland een uniek gedeelte: Sahara! Klaar om een winterwandeling te maken in een Belgische Sahara?
Het Meerdaalwoud – Unieke lange of korte winterwandeling in België
De beste plekjes om te wandelen zijn de plekjes waar je zelf de vrijheid hebt om te kiezen waar je heen gaat toch? In het Meerdaalwoud in de Belgische provincie Vlaams-Brabant vind je zo’n plek. In dit natuurgebied kan je prachtige winterwandelingen maken en kan je deze aanpassen aan jouw wensen. Wil je graag een lange winterwandeling van 10 km? Of liever een kortere van 7,5 km? Je kan ook kiezen voor nog kortere afstanden.
Het Meerdaalwoud heeft ook voor families met kinderen unieke wandelpaden gecreëerd. Zo is er het ‘Multimovepad’ voor kinderen. Dit beweegpad heeft natuurlijke hindernissen en houten constructies zodat je kinderen op een speelse en unieke manier het bos kunnen verkennen. Daarnaast is er een prachtig uitkijkpunt in het Meerdaalwoud, de Tomberg.
Vallei van het Merkske – winterse wandeling met de familie
Willen jij en je familie even helemaal tot rust komen in de natuur? Dicht bij de Nederlandse grens met België, in de provincie Antwerpen vind je zo’n plek! In de vallei van het Merkske kan je genieten van een zalige winterwandeling. Aangezien de paden wel eens vaker veranderen in modderglijbanen, is het goed om stevige wandelschoenen aan te trekken zodat je volledig kan genieten van het pad!
De meerdaagse Kempentocht loopt trouwens ook door dit grensoverschrijdend gebied. Gaan jullie de uitdaging aan? Wist je dat je zelfs zeldzame planten kunt vinden in het Merkske? Ga er samen met de familie op uit en laat de kinderen naar zeldzame flora zoeken! Daarnaast is er voor de kinderen een leuke boerderij, genaamd ‘De Bonte Beestenboel’, niet ver van het Merkske.
Nog meer plekken om te wintewandelen in België
Een winterse wandeling kan natuurlijk op nog veel meer plekken in België. Zo is de National Park Trail Hoge Kempen, in Vlaanderen een aanrader. Voor liefhebbers van kust in Duingebied de Fonteintjes een aanrader. Hier kan je ook een wandeling met gids boeken, waardoor je een grotere kans hebt om de dieren die hier leven te spotten en te herkennen.
Kijk hier voor een compleet verzorgde wintewandelvakantie in België.
Winterwandelen in België, wat heb je nodig?
Winterwandelen in België is niet zo heel anders als winterwandelen in Nederland. Goed, bij de zuiderburen heb je net iets meer kans op sneeuw, dus houdt daar rekening mee. Maar de kans dat er geen sneeuw ligt op jouw bestemming, is natuurlijk ook redelijk groot. Een paar essentiele spullen die je bij je wil hebben tijdens een winterwandeling in België, noemen we hieronder. Dit geldt met name voor wandelaars die langer dan één dag in België willen wandelen.
- Zorg voor goede wandelschoenen. Wanneer er sneeuw ligt hebben hoge wandelschoenen de voorkeur (want sneeuw komt minder snel in je wandelschoenen) en winterwandelschoenen zijn in dat geval helemaal fijn. Goede wandelschoenen zijn waterdicht, dus je zal geen last hebben van natte voeten in besneeuwd of modderig landschap.
- Goede wandelschoenen beleef je eigenlijk alleen optimaal met goede wandelsokken. Zorg dus dat je minimaal één paar goede wandelsokken hebt. Wat de beste wandelsokken zijn, houdt af van jouw persoonlijke voorkeur en van je wandelschoenen. Ik kies mijn sokken en schoenen dan ook altijd bij elkaar. In de winter zijn dikkere (merino wol) sokken fijn, maar kies vooral wat je zelf prettig vindt. Kijk voor tips in onze wandelsokken test.
- Wandelstokken zorgen voor ritme, stabiliteit en grip. Ben je bang om uit te glijden? Of wil je iets sportiever wandelen?Twijfel dan niet en schaf een paar wandelstokken aan. Je zult er veel plezier van beleven.
- Een rugzak met handschoenen, een muts of hoofdband en een sjaal. Een goede thermosfles met thee of koffie is ook heel fijn wanneer het koud is.
- Een comfortabele, waterafstotende wandelbroek en dito jas. Het hoeven geen gloednieuwe, dure materialen te zijn. Maar je wilt natuurlijk wel warm en droog blijven. Zorg dat je kleding niet te dik of te warm is, kies liever voor meerdere lagen, ademend materiaal.