Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Winterwandelen in Oost-Zwitserland (kanton Glarus)

Paulien van der Werf

Laatste update:

Winterwandelen in kanton Glarus
Fisetenpas in Glarus.

Wel over goed begaanbare winterwandelpaden lopen, maar niet in een treintje met andere wandelaars. Wel genieten van adembenemend winters uitzicht, maar niet gestoord worden door het getetter van luidruchtigere wandelaars. Dat kan in het Oost-Zwitserse kanton Glarus, een regio waar vooral locals van de sneeuw genieten. Een fijne bestemming voor wie van winter, natuur en rust houdt en al helemaal voor wie interesse in geologie heeft. Dit zijn mijn beste tips voor winterwandelen in Glarus in Oost-Zwitserland.

Winterwandelen in Oost-Zwitserland

In Oost-Zwitserland liggen de bekende wintersportgebieden Davos en Flims Laax Falera. Daar ben je zeker niet de enige buitenlander op de besneeuwde paden, en dat is te merken aan de lokale prijzen. Naar het noordwesten ligt een veel onbekender (wintersport)gebied: relatief kleine kanton Glarus. Het kanton bestaat vrijwel geheel uit een lang dal waar de Linth-rivier doorheen stroomt en waarin het kleine hoofdstadje Glarus ligt. Met de benaming Glarnerland worden vooral de natuurlijke landschappen van het kanton bedoeld.

De laagst gelegen dorpen in Glarus zijn eerder industrieel dan pittoresk te noemen, maar de natuur buiten de dorpen maakt dat ruimschoots goed. Omdat dit gebied zo onbekend is bij buitenlanders, is het er zelfs tussen kerst en oudjaar verrassend rustig. Niet ongezellig rustig, want de Zwitsers weten dit gebied zelf wel te vinden en te waarderen. Hier deel je de winterwandelpaden en zonnige berghutterrassen met de locals. Bijkomend voordeel: de prijzen voor accommodatie, kabelbanen, skiliften en drankjes en maaltijden in de berghutten zijn hier opvallend lager dan in andere Zwitserse gebieden. Parkeren bij kabelbaanstations bij skigebieden is vaak gratis. Perfect voor wie relatief betaalbaar in Zwitserland wil reizen.

Winterwandelen in Glarus

Hoewel Glarus dus niet overspoeld wordt door wintersporters en winterwandelaars, zijn er wel relatief veel skigebieden en voorzieningen. In vrijwel elk skigebied worden wandelpaden geprepareerd (aangestampt) en gemarkeerd met roze paaltjes en wegwijzers. Op de websites van de skigebieden vind je een kaart met daarop de winterwandelroutes ingetekend.

Winterwandelen in Glarus kan in de sneeuw, maar ook op lager gelegen paden die een groot deel van de winter niet onder sneeuw bedekt liggen. Vanaf deze paden heb je wél uitzicht op besneeuwde bergen, maar hoef je niet met een kabelbaan omhoog.

Mijn favoriete routes voor winterwandelen in Glarus

Hieronder licht ik vijf van mijn favoriete winterwandelroutes in Glarus voor je uit. Alle startpunten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, hoewel wandeling vijf daar een uitzondering op zou kunnen zijn. Na hevige sneeuwval en bij harde wind zijn sommige wegen tijdelijk niet geopend. Dat geldt bijvoorbeeld voor de weg van Linthal naar Urnerboden (wandeling 1) en de weg naar het startpunt van wandeling 5. Gelukkig heb je de andere wandelroutes als plan B. Buiten de wintersportgebieden moet je zelf extra alert zijn op lawinerisico.

1. Absolute favoriet: dalen vanaf de Fisetenpass

Neem vanaf een van de grootste Almen van Zwitserland, die nabij het dorp Urnerboden, de kabelbaan omhoog. Vlak onder de 2.036 meter hoge Fisetenpas stap je uit en volg je een geprepareerd wandelpad naar de pas. Het uitzicht rondom is hier fantastisch: aan de ene kant een lange rotsketen met ‘tandjes’, aan de andere kant massieve witte bergen. Geniet hier eventueel van een picknick op een van de bankjes, voordat je afdaalt over het winterwandelpad. Je deelt het pad met sleetjerijders, dus loop aan de kant. Het uitzicht blijft tot op de laatste meter sprookjesachtig.

Winterwandelen in kanton Glarus
Fisetenpass
Details wandeling op de Fisetenpass

Afstand: 8 kilometer.
Hoogtemeters:
40 hoog, 700 omlaag.
Duur winterwandeling:
 1 uur en 45 minuten.
Kabelbaan omhoog: ja, vanuit Urnerboden voor 12 CHF.
Betaald parkeren: nee.
Geprepareerd en gemarkeerd wandelpad: ja.
Horeca: nee.

2. Winterwandelen met uitzicht op het Martinsloch

Een deel van Glarus behoort tot het Unesco Werelderfgoedgebied Sardona Tectonik Arena. Nergens anders in de Alpen is het proces waarmee bergen gevormd worden zo goed te zien als hier. Op deze wandelroute vanaf het kabelbaanstation boven Elm naar de Munggä Hüttä zie je de lijn tussen oud en nieuwer gebergte goed liggen. Vrijwel de hele wandeling heb je uitzicht op het Martinsloch, een natuurlijk ontstaan gat in de rotsen. De Munggä Hüttä is een gezellige berghut aan de skihellingen, waar je met uitzicht op witte reuzen geniet van dampend comfortfood.

Winterwandelen door Oost Zwitserland
Winterwandeling Martinsloch.

Afstand: 5,2 kilometer.
Hoogtemeters:
275 meter.
Duur winterwandeling:
2 uur (heen en weer).
Kabelbaan omhoog: ja, vanuit Elm voor 19 CHF.
Betaald parkeren: nee (wel snel vol in vakantieperioden, dus kom op tijd).
Geprepareerd en gemarkeerd wandelpad: ja.
Horeca: Munggä Hüttä onderweg en restaurant bij bovenste kabelbaanstation

3. Slingeren naar uitzicht over de Klöntalersee

Het wandelpad van de oever van de Klöntalersee naar uitkijkpunt Schwammhöhe is geen officieel winterwandelpad. De route is wel gemarkeerd als zomerwandelpad. Bij weinig sneeuw kan je hem op bergschoenen bewandelen, maar bij een dikkere laag kun je beter sneeuwschoenen dragen. Kun je het wandelpad niet vinden of vind je het te zwaar lopen? Dan volg je de asfaltweg die door het bos naar het uitkijkpunt slingert. Deze weg wordt redelijk goed schoongehouden. Boven beperken de bomen niet langer je uitzicht en kijk je uit over het stuwmeer en de omliggende bergen. Maak een rondje over de bergtop, voordat je over hetzelfde pad weer afdaalt.

Klöntalersee Glarus
De prachtige Klöntalersee.

Afstand: 5,1 kilometer.
Hoogtemeter:
270 hoogtemeters.
Duur wandeling:
1 uur en 20 minuten (heen en weer).
Kabelbaan omhoog: nee, je kan parkeren bij het startpunt.
Betaald parkeren: ja – download de app EasyPark om niet teveel te betalen.
Geprepareerd en gemarkeerd wandelpad: nee (sneeuwschoenen aangeraden bij veel sneeuw).
Horeca: nee, niet langs deze wandelroute.

4. Sneeuwwandelen in Braunwald

Het autovrije dorpje Braunwald is waarschijnlijk de meest toeristische plek in Glarus. Het is er in de winter extra gezellig en eenmaal buiten het dorp heb je de paden vaak voor je alleen. Er lopen meerdere geprepareerde winterwandelpaden door en rondom Braunwald. De Panoramic Winter Hike heeft het spectaculairste uitzicht. Na een kort ritje in een rode trein over een behoorlijk steil spoor bereik je het dorp. Hier begin je aan de circulaire wandeling met uitzicht op de hoogste bergen van Glarus. Deze route is de zwaarste en moeilijkste van dit rijtje, dus begin hier alleen aan als je voldoende conditie en ervaring hebt.

Uitzichten tijdens sneeuwwandelen
De uitzichten zijn onovertroffen.

Afstand: 9,5 kilometer.
Hoogtemeters:
445 meter.
Duur winterwandelroute:
 ongeveer 4 uur.
Kosten treintje omhoog: 7,60 CHF enkele reis vanuit Linthal
Betaald parkeren: ja.
Geprepareerd en gemarkeerd wandelpad: nee.
Horeca: ja, in dorp

5. Sneeuwschoenwandelen naar de Chli Aubrig

Deze sneeuwschoenwandeling naar de top van Chli Aubrig is geen officiële route. De route is wel geliefd bij locals, dus er zal een spoor te zien zijn. De top van Chli Aubrig is een van de makkelijkst te bereiken toppen van Glarus. Veel andere toppen zijn alleen bereikbaar voor klimmers met een goed uithoudingsvermogen. De top is met 1.642 meter hoogte dan ook niet de hoogste, maar het uitzicht is er wel fantastisch. Volg de roze paaltjes richting de top. Je loopt zo nu en dan over steile hellingen waar de sneeuw behoorlijk glad kan zijn, en op andere plekken is de sneeuw vrij diep, dus sneeuwschoenen zijn aangeraden.

Sneeuwschoenwandeling Glarus in Oost Zwitserland.
Waanzinnig uitzicht op de route.

Afstand: 8,4 kilometer.
Hoogtemeters:
400 meter.
Duur sneeuwschoenwandeling:
1 uur en 30 minuten (heen en weer).
Kabelbaan omhoog: nee, je kan parkeren op startpunt.
Betaald parkeren: ja – download de app EasyPark om te voorkomen dat je betaalt.
Geprepareerd wandelpad: nee, sneeuwschoenen aangeraden.
Gemarkeerd wandelpad: ja.
Horeca op de route: ja, bij startpunt.

Meer winterwandelen in Oost-Zwitserland

Ook buiten Glarus maak je prachtige winterwandelingen. Boven het toeristische Flims in een parallel dal maak je bijvoorbeeld deze sneeuwschoenwandeling door het UNESCO Werelderfgoedgebied. Hier zie je het Martinsloch en de rotsige bergketen waarin het gat ligt vanaf de andere kant dan vanuit Elm. Aan de overkant ligt een geprepareerd wandelpad naar de Rheinschlucht. Hier slingert de jonge Rijn tussen honderden meters hoge kliffen die nog altijd verder afbrokkelen. Je passeert ook de Caumasee, waar het vaak verschrikkelijk druk maar toch ook mooi is. Op deze pagina vind je meer winterwandelpaden in (Oost-)Zwitserland.

Geniet

Paulien van der Werf

Paulien begon in 2019 aan een nomadische leefstijl om zo meer tijd in de fijnste berggebieden van Europa door te brengen. Zo woonde ze al in de Alpen, Pyreneeën en Schotland. Ze trekt het liefst met haar rugzak en tent dagenlang ruige valleien in. Wanneer ze niet in de natuur is, schrijft ze verhalen waarmee ze anderen inspireert om in de bergen op avontuur te gaan.

Eerder Verschenen

Dít is de mooiste winterwandeling van Stubaital en zó kan je hem zelf doen

Reisverslag: Actieve familievakantie in het Bregenzerwald

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.