Met krakende sneeuw onder je schoenen door de winterse Alpen lopen. De geuren uit de berghutkeukens al ruiken terwijl je nog tussen bepoederde naaldbomen loopt. Over witte dalen uitkijken op tientallen witte toppen aan de horizon. Tijdens het winterwandelen in Zwitserland kom je op de mooiste plekken met de mooiste uitzichten. Een ideale vervanger van of aanvulling op een ski- of snowboardvakantie. Ook eens ervaren? Lees hier alles over winterwandelen in Zwitserland.
6 bestemmingen voor winterwandelen in Zwitserland
Winterwandelen en sneeuwschoenwandelen kan in alle bergachtige delen van Zwitserland. We lichten hieronder zes van onze favoriete bestemmingen uit.
1. Glarus (Oost-Zwitserland)
We beginnen het rijtje met een ondergewaardeerde bestemming voor winterwandelen in Zwitserland. Het kanton Glarus ligt in het oosten van Zwitserland tegen de Walensee en is relatief onbekend bij buitenlanders. Dat betekent: zelfs op de zonnigste dagen geen wachtrijen bij de kabelbanen en liften en geen drukte op de pistes. De locals weten dit sneeuwparadijs wel te vinden, dus in de skihutten is het wel erg gezellig. De prijzen liggen hier veel lager dan in andere wintersportgebieden. Onze favoriete routes delen we in ons artikel over winterwandelen in Glarus.
Een dal verderop ligt het populairdere en grotere wintersportgebied Flims – Laax – Falera, een van de grootste skigebieden van Zwitserland. Ook hier zijn winterwandelroutes uitgezet. Wandel bijvoorbeeld langs de Caumasee naar de Rheinschlucht of volg sneeuwschoenwandelroute 211 voor een geologisch avontuur in het hart van het UNESCO Werelderfgoed Sardona Tectonic Arena. Deze route is 3,4 kilometer lang, met 214 hoogtemeters, en de geschatte wandeltijd is 1:30 uur.
2. Engelberg (centraal Zwitserland)
Engelberg is het sneeuwrijkste wintersportdorp van Zwitserland, dus om sneeuw hoef je je hier geen zorgen te maken. Hoewel de bestemming bekend is bij wintersporters (met name bij freeriders), kan je hier fantastisch winterwandelen. De wandelpaden zijn goed voorbereid en we zien onderweg veel moeders met moderne kinderwagens door de sneeuw ploegen. Hoogtepunt van een winterwandelvakantie in Engelberg is de hangbrug op de top van de Titlis, die mag je echt niet missen!
3. Nendaz (Zuidwest-Zwitserland)
Nendaz vormt een deel van 4 Vallées, het grootste aaneengesloten skigebied van Zwitserland. Alleen Nendaz heeft al 400+ kilometer aan pistes. Je hoeft niet op ski’s of een snowboard te staan om van de prachtige uitzichten te genieten. Er zijn meerdere winterwandelroutes uitgezet. Vanuit het dorp wandel je naar het uitkijkpunt bij de Antenne, waar je de besneeuwde bergketen aan de andere kant van het dal van Sion ziet liggen (3.4 km, 170 hoogtemeters, 1:20 uur geschatte wandeltijd). Neem kabelbaantjes omhoog voor een wandeltocht over de besneeuwde bergweiden van Siviez (5.6 km, 319 hoogtemeters, 2:45 uur geschatte wandeltijd).
Tip: overnacht in het MAD Mount Hotel, een relatief nieuw hotel in het centrum van het bruisende wintersportdorp Haute-Nendaz. De kamers zijn stijlvol en creatief ingericht, waarbij kinderen in een verhoogd bed boven het tweepersoonsbed slapen. Het restaurant is heel kindvriendelijk en er wordt comfortfood met Italiaanse invloed geserveerd.
4. Engadin (Zuidoost-Zwitserland)
Wintersportregio Engadin ligt in het kanton Graubünden omgeven door de Grison Alpen. Het bekendste en gezelligste dorp in Engadin is St. Moritz, dat heel fotogeniek aan een bergmeer ligt. In de vallei en de omliggende bergen zijn winterroutes uitgezet die in totaal ruim 250 kilometer lang zijn. Langs de routes liggen gezellige tavernes en berghutten met een typisch Zwitsers menu. Vanuit het dorp kun je ‘s winters over de bevroren meren naar buurdorp Maloja wandelen. De route heeft slechts 40 hoogtemeters, maar is wel 17 kilometer lang. Is dat je te gek? Verlaat de route in Sils en neem vanuit daar al een bus terug naar St. Moritz. Hier bekijk je meer dalroutes, die allen prachtig uitzicht en vrij weinig hoogtemeters hebben. Vanaf het kabelbaanstation naar Muottas Muragl is een geprepareerde wandelroute op hoogte uitgezet. Naast besneeuwde bergen zie je er ook bordjes met quotes van bekende filosofen. Voor nog epischere uitzichten bind je sneeuwschoenen onder en volg je een van de sneeuwschoenroutes.
5. Jungfrau Region (centraal Zwitserland)
Denk je aan bergen in Zwitserland, dan denk je als Zwitserlandkenner al snel aan de Jungfrau. De iconische berg is met een top op 4.158 meter hoogte een van de hoogste bergen van Zwitserland. De berg is vooral beroemd omdat het hoogste treinstation van Europa, het Jungfraujoch, op de flank van de berg ligt. Het ritje omhoog is niet goedkoop, maar het uitzicht vanaf 3.454 meter hoogte is fantastisch. In de Jungfrau Region ligt 100 kilometer aan geprepareerde winterpaden. Je wandelt daar relatief makkelijk, want over goede paden, onder de toppen van het iconische trio bestaande uit de Jungfrau, Eiger en Mönch. Wandel bijvoorbeeld van First naar Bort, vanaf waar je met de kabelbaan weer naar het dal gaat. Langs de ongeveer drie uur durende route liggen drie restaurants waar je op kan laden voor het volgende deel van de route. Maak onderweg een uitstapje naar de Bachalpsee.
Tip: ga je veel gebruik maken van de kabelbaantjes? Dan kan het uit om een wandelpas te kopen voor een door jou gekozen aantal dagen.
6. Zwitserse Jura (west-Zwitserland)
Weinig Nederlanders reizen voor de wintersport af naar het uiterste hoekje van Noordwest-Zwitserland. Hier ligt het Zwitserse deel van de Jura en de 3 Lacs regio. Hier geen indrukwekkende vierduizenders, maar glooiend landschap met vergezichten. De winterwandelpaden hebben hier aanzienlijk minder hoogtemeters dan die in andere winterse gebieden in Zwitserland. Ten noorden van de drie meren zijn ruim 20 winterwandelroutes uitgezet. Voor een wandeling tussen met sneeuw besprenkelde naaldbomen loop je bijvoorbeeld deze 3 kilometer lange route vanuit Les Rochats. Dit deel van Zwitserland is ook heel geschikt om met sneeuwschoenwandelen te oefenen. Langs de sneeuwschoenwandelroutes hoef je niet bang te zijn voor steile hellingen of andere spannende stukken. Gewoon zorgeloos genieten van het gekraak onder de schoenen en de frisse berglucht. Voor een extra magisch avontuur ga je met een gids en andere wandelaars sneeuwschoenwandelen in het donker.
Sneeuwschoenwandelen in Zwitserland
Met sneeuwschoenen aan kun je ook van de geprepareerde wandelpaden af. Als je genoeg kennis van winter in de bergen hebt, kun je je eigen routes uitzetten en volgen. Zeker voor sneeuwschoenwandelen op grotere hoogte en uitdagendere hellingen kun je beter eerst een workshop sneeuwschoenwandelen en lawinekunde volgen. Door heel bergachtig Zwitserland zijn ook sneeuwschoenwandelpaden uitgezet. Deze routes zijn goed bewegwijzerd, maar niet geprepareerd.
Sneeuwschoenwandelroutes liggen vaak in wintersportgebieden. Daar neem je de kabelbaan omhoog en vaak na je wandeling ook weer omlaag. Op deze overzichtspagina vind je ruim 100 sneeuwschoenwandelroutes door heel Zwitserland. Tip: kijk ook eens naar routes in minder bekende delen van Zwitserland. De prijzen voor kabelbaantjes en horeca liggen in bekende wintersportbestemmingen zoals Flims-Laax-Falera en Zermatt aanzienlijk hoger dan in hidden gems zoals het Glarnerland. Mijn absolute favoriet is de sneeuwschoenwandelroute boven Flims in het Sardona UNESCO-Werelderfgoedgebied.
Kan iedereen winterwandelen in Zwitserland?
Heb je geen problemen met zomers wandelen over (brede) paden in de bergen? Dan verwachten we dat winterwandelen je ook goed af zal gaan. Winterwandelen doe je namelijk op geprepareerde (aangestampte) paden door de sneeuw. De paden zijn vaak breder dan de gemiddelde auto en technisch niet moeilijk. In veel routes leg je wel wat hoogtemeters af, dus wandelconditie hebben is wel fijn. Voor (jonge) kinderen kun je eventueel een slee meenemen.
Winterwandelen in Zwitserland is het perfecte alternatief voor wie niet wil of kan wintersporten. En voor wie wél graag wintersport maar eens een dagje wat anders wil doen. Winterwandelpaden in wintersportgebieden leiden vaak ook naar gezellige berghutten, waar je boven een dampend lunchgerecht op besneeuwde bergtoppen uitkijkt.
Zijn winterwandelpaden goed gemarkeerd?
Winterwandelpaden in Zwitserland zijn gemarkeerd met roze palen en zo nu en dan roze wegwijzers. De paden waarvoor je beter sneeuwschoenen aan kunt trekken zijn ook roze gemarkeerd op de wegwijzers, maar dan met een sneeuwschoensymbool. Winterwandelpaden liggen soms op bestaande (grind)paden, maar vormen soms ook paden die ‘s zomers niet bestaan. Aan de meeste navigatieapps en (zomer)wandelkaarten heb je dan weinig.
Wat is het verschil tussen winterwandelen en sneeuwschoenwandelen?
Winterwandelen doe je op gemakkelijk begaanbare paden met aangestampte sneeuw. Dit kun je in principe gewoon op je stevige bergwandelschoenen doen. Je hoeft hiervoor geen nieuwe techniek te leren, want zoveel anders is het niet dan in de zomer.
Sneeuwschoenwandelen doe je op sneeuwschoenen: een soort hoovercrafts die je onder je (hoge) wandelschoenen bevestigt. Sneeuwschoenen vergroten het contactoppervlak van jouw voeten met de sneeuw, zodat je minder diep wegzakt. De zool is voorzien van puntjes en randjes waarmee je extra grip op (gladde) sneeuw hebt.
Wanneer ligt er genoeg sneeuw voor winterwandelen in Zwitserland?
Winterwandelen in Zwitserland kan zolang er voldoende sneeuw ligt. Dat is meestal tussen december en april. Hoe hoger het wintersportgebied, hoe langer je er kunt winterwandelen. Zie ook deze sneeuwzekere wintersportgebieden in Zwitserland. Voor winterwandelen in de dalen is het (sneeuw)seizoen korter. Houd de weersvoorspelling in de gaten en bekijk ook deze sneeuwkaart om te zien hoeveel (verse) sneeuw overal in Zwitserland ligt.
Hoe kun je veilig winterwandelen in Zwitserland?
Net als bij andere wintersporten moet je tijdens het winterwandelen rekening houden met lawinegevaar. Dat is op de ene plek belangrijker dan op de andere. Wandel je over een winterwandelpad midden door een breed dal? Dan hoef je je minder zorgen te maken dan hoog op een sneeuwhelling.
Controleer voor je op pad gaat de lawinewaarschuwing op de website van het wintersportgebied waarin je gaat wandelen en/of de kaart van European Avalanche Warning Services. Officiële winterwandelpaden worden gecontroleerd op lawinegevaar, zodat je je daar minder zorgen hoeft te maken. Ga je sneeuwschoenwandelen buiten gecontroleerd gebied? Neem een lawinepieper, schep en een sonde mee en leer hoe deze te gebruiken in geval van nood.
Controleer voor vertrek altijd de weersvoorspelling. Niet alleen omdat je waarschijnlijk niet erg lekker loopt in een zware sneeuwstorm, maar ook omdat navigeren bij slecht zicht lastig is.
Pas op met het oversteken van ijshellingen of gletsjers. Doe dat alleen als je de juiste vaardigheden hebt en volg anders eerst een cursus. Hiervoor heb je ook extra uitrusting nodig.
Wat heb je nodig voor winterwandelen in Zwitserland?
Het is natuurlijk belangrijk dat je onderweg comfortabel warm blijft. Neem dus voldoende laagjes kleding mee. Kies voor laagjes in plaats van een dikke donzen jas, zodat je onderweg makkelijk wat extra aan of uit kunt doen. Je wilt het warm genoeg hebben, maar niet gaan zweten. Vergeet tot slot je (waterdichte) handschoenen, sjaal en muts niet.
Voor winterwandelen kun je hoge bergschoenen met een goed profiel gebruiken. In sommige omstandigheden zijn de paden wat glad, of juist heel zacht zodat je er in wegzakt. Daar kun je gewoon op blijven lopen, maar het kan fijn zijn om kettingen of kleine spikes onder je schoenen te binden voor meer grip. Bij natte sneeuwpaden kunnen sneeuwschoenen ook fijn zijn. Voor sneeuwschoenwandelen heb je natuurlijk sowieso sneeuwschoenen nodig.
Neem voor extra stabiliteit op de sneeuw twee wandelstokken mee. Vervang de gebruikelijke rubberen tellers aan de onderkant van je wandelstok door grotere versies die freeriders gebruiken. Een groter oppervlak van het schijfje zorgt ervoor dat de stok minder diep in de sneeuw zakt.
Vul je tas met extra lagen kleding, zonnebrandcrème, eten en drinken en een EHBO-set die winterklaar gemaakt is met onder meer een reddingsdeken. Vul eventueel een thermosfles met heet water en neem een opvouwbare zitflap mee om onderweg zonder koude billen te picknicken. Vergeet ook je zonnebril en UV-beschermende lippenbalsem niet.
Waar vind je winterwandelroutes in Zwitserland?
Winterwandelroutes zijn vaak uitgezet op plekken waar ook andere wintersporten gedaan kunnen worden. Sommige routes lopen door het dal, anderen beginnen op hoogte. Weet je al wat je winterbestemming wordt? Zoek routes op de websites van de lokale VVV en wintersportgebieden. Weet je nog niet waar je heen wilt? Doe inspiratie op met deze overzichtskaart.
Wat een fijne winterwandelroutes in Zwitserland. Vooral de Jungfrau Region in centraal Zwitserland lijkt me ge-wel-dig! Hoewel heel Zwitserland natuurlijk prachtig is 😉