Winterwandelen: wandelen in een winterse omgeving, bij voorkeur in de sneeuw. Iedere wandelaar en iedere winterliefhebber kan zich hier iets bij voorstellen. Romantische beelden van witte landschappen, knisperende sneeuw onder je voeten en opwarmen in de berghut komen waarschijnlijk bij je op. En eigenlijk is dat ook precies wat het is.
Wij zijn eigenlijk altijd wel in voor een wandeling, in ieder seizoen van het jaar. Maar winterwandelen is toch wel extra bijzonder. En het vraagt dan ook om een stukje extra voorbereiding. Wat je precies kan verwachten? Hoe je kan beginnen met winterwandelen? En wat zijn de mooiste plekken? We zetten het voor je op een rij.
Winterwandelen: alles over sneeuwwandelen
Ben je op zoek naar specifieke informatie? Of heb je een vraag over winterwandelen? Ki
Wat is winterwandelen?
Winterwandelen is eigenlijk niks meer dan wandelen in een winterse omgeving. Winterwandelen kan dus gewoon in Nederland.
Eerlijk is eerlijk: winterwandelen wordt pas echt leuk wanneer je gaat wandelen in een sneeuwrijke omgeving.
Daarom kiezen de meeste liefhebbers van winterwandelen voor de typische wintersportbestemmingen. Hier worden in de winter de winterwandelpaden met speciale sneeuwmachines geprepareerd.
Op de winterwandelpaden is de sneeuw ‘platgereden’. Hierdoor zak je er niet te diep in weg en heb je grip tijdens het wandelen. De wandelpaden zijn vaak ook nog eens zo aangelegd dat je onderweg optimaal kan genieten van prachtige winterse uitzichten.
Onze favorieten winterwandelingen bevinden zich trouwens doorgaans op grotere hoogte. Deze bereik je met een stevige wandeling, of, geheel comfotabel met de skilift. Maar daarover later meer!
Hoe beginnen met winterwandelen?
Wil jij beginnen met winterwandelen? Gelijk heb je! In principe is starten met winterwandelen heel makkelijk. Iedereen die kan wandelen, kan in ook een winterwandeling maken. Natuurlijk zijn er een paar belangrijke elementen om rekening mee te houden, zoals de sneeuwrijke omstandigheden (mensen die sneeuw ‘eng’ vinden of bang zijn om uit te glijden, hebben er uiteraard iets meer moeite mee). Maar de techniek is vrijwel hetzelfde.
Stippel je eerste winterwandelroute wel nauwkeurig uit. Let op de hoogtemeters en kies voor een korte ronde. Neem eventueel wandelstokken mee ter ondersteuning en voor extra stabiliteit en kies voor geschikt winter wandelschoenen of comfortabele snowboots.
Dit zijn leuke bestemmingen om te winterwandelen!
Overal waar de winter komt, kan je wintewandelingen maken. Maar zoals gezegd, gaat de voorkeur doorgaans uit naar een winterse en sneeuwrijke omgeving. Wanneer je wil beginnen met winterwandelen, moet je zeker de winterse dagen in Nederland niet overslaan. Zoek de sneeuw op en maak vast kennis met het wandelen door de sneeuw. Zo kan je goed ervaren of je schoenen geschikt zijn voor deze omstandigheden en of je de juiste kleding hebt.
Wanneer je dan later in een diep winterse omgeving staat weet je in ieder geval een beetje wat je kan verwachten.
Winterwandelen in Nederland
Heeft het gesneeuwd in Nederland? Zoek dan de natuur op! Winterwandelen in Nederland is natuurlijk niet zo spannend als een winterwandeling in Oostenrijk of Noorwegen, maar het is een mooi begin. Trek je winterwandelschoenen aan, bedek je hoofd en handen en trek er op uit. Onze favoriete plekken om te winterwandelen in Nederland zijn Zuid-Limburg, de Veluwe, het Amsterdamse bos (vooral bij de Poel) en de Biltse Duinen.
Winterwandelen in België
Bij de zuiderburen valt vaak net iets meer sneeuw als in Nederland. Houdt de weersverwachting dus goed in de gaten als je wat ervaring met winterwandelen in België op wilt doen. Mooie winterwandelingen vindt je onder andere in Nationaal Park Hoge Kempen.
Winterwandelen in Duitsland
Bij de zuiderburen valt vaak net iets meer sneeuw als in Nederland. Ook in Duitsland kan je prachtige winterwandelingen maken. De wandelingen staan goed aangegeven en je kan eigenlijk niet mislopen. Uiteraard vind je de mooiste routes in het Zuiden van Duitsland, bijvoorbeeld bij Inzell (Foto). Of kijk eens naar de top 5 mooiste bestemmingen om te sneeuwwandelen in Duitsland.
Winterwandelen in Oostenrijk
Oostenrijk is waarschijnlijk de meest populaire bestemming als het om winterwandelen in Europa gaat. Er zijn ontzettend veel winterwandelpaden en wij kennen geen enkel dorp in Oostenrijk waar je niet kan wintewandelen. In de deelstaten Salzburg, Tirol, Vorarlberg en Karinthië vindt je het grootste aanbod aan wintewandelmogelijkheden. Maar ook in het minder druk bezochte Stiermarken kan je prachtige winterse wandelingen maken.
Lees alles over winterwandelen in Oostenrijk
Onze favoriete winterwandel routes in Oostenrijk
De winter wandelroutes in Oostenrijk staan duidelijk aangegeven. Let wel op dat je steeds voor het wandelpad kiest, en niet per ongeluk op de langlaufloipe belandt! Je herkent dit aan de bordjes en aan het ingeslepen langlaufspoor. Hieronder vindt je onze favoriete winterwandelingen in Oostenrijk:
De prachtige winterwandeling in Obertauern: naar de Südwienerhütte
Deze winterwandeling in Obertauern is een hele bijzondere. De Südwiener Hütte is een begrip in Obertauern en de omgeving. Je kan de hut zowel in de zomer als in de… verder lezen
Dit is de mooiste winterwandeling van het Stubaital
Steeds vaker gaan we tijdens de wintersport wandelen. Niet zomaar wandelen, maar winterwandelen. Over besneeuwde wandelpaden dwars door de natuur. Door te winterwandelen in Oostenrijk ontsnappen we aan de drukte…verder lezen
Bijzonder: winterwandelen en rodelen bij de Kleinarler h:uten.
Tussen dik besneeuwde bomen wandelen we langzaam omhoog. We zijn op weg naar de Kleinarler Hütte. Onderweg genieten we van de rust, de overweldigende natuur en het uitzicht op de…
Winterwandelen in Zwitserland
De majeuesteuze bergen van Zwitserland bieden natuurlijk de perfecte omgeving voor een winterwandeling. Tel daarbij de kaasgerechten in de authentieke berghutten op en je vakantie kan niet meer stuk. De deelstaat Wallis is bij ons favoriet als het gaat om winterwandelen.
Winterwandelen in Frankrijk
Vive la France! Of je nu gaat skiën, boarden, langlaufen of winterwandelen, in Frankrijk geldt het recht van de grootste. De grootste skigebieden, het grootste aanbod winterwandelingen. Wij zijn gek op Frankrijk en komen hier ook graag voor een winterse wandeling. Het mooiste zijn natuurlijk de gebieden waar je wintersport met winterwandelen kunt combineren, maar waar je wandeling ver ligt van de drukte op de piste. Dit soort winterwandelingen vind je in Morzine, Méribel en Les Arcs. Maar er zijn vast nog veel plekken te ontdekken!
Winterwandelen in Italië
Winterwandelen in Italïe is gemoedelijk. Waar je in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk nog redelijk uitdagende wandelingen kan vinden zijn de Italianen meer van ontspannen wandelen in de winter. De winterwandelingen zijn hier veelal vlak en van korte duur. Maar wel met prachtige uitzichten en overheerlijk eten!
Wij vinden de winterwandelmogelijkheden in Sulden en Alta Badia de mooiste. Maar ook hier geldt: winterwandelen kan in ieder wintersportgebied. Mooie bestemmingen voor een verzorgde winterwandelvakantie naar Italië zijn het Ortlermassief in Zuid-Tirol, de zuidelijke Dolomieten en Valle Maira.
Winterwandelvakantie boeken
Wil je een hele vakantie uitsluitend winterwandelen? Dan kan je een georganiseerde winterwandelvakantie boeken. Hierdoor vindt je een korte greep uit het assortiment winterwandelvakanties.
Welke kleding voor winterwandelen?
Winterwandelen doe je in een winterse, liefst sneeuwrijke, omgeving. Maar winterwandelen is niet koud! Dit is waarschijnlijk het grootste misverstand wat er over winterwandelen bestaat en we willen dit dan ook zo snel mogelijk de wereld uithelpen. Bij winterwandelen wordt je warmer dan bij ‘gewoon’ wandelen omdat het wandelen door sneeuw meer inspanning vraagt. Daarbij ben je continue met je hele lichaam in beweging (in tegenstelling tot skiën) en draag je warme kleding. Dus tenzij je in een sneeuwstorm beland, heb je echt geen bijzondere kleding nodig. Wel moet je ervoor zorgen dat je hele lichaam bedekt is (dus ook je hoofd en je handen). Hieronder geven we een paklijst van onze ideale kleding voor een winterwandeling.
- thermokleding (en voor dames een sport bh)
- midlayer van fleece, dons of lifaloft
- shell jas (winddicht, waterdicht)
- waterdichte wandelbroek of skibroek
- muts of hoofdband
- handschoenen of wanten
- goede wandelsokken
- winterwandelschoenen of snowboots
Wanneer je geen shell jas hebt, kan je natuurlijk ook winterwandelen in je winterjas of skijack. Let dan wel op dat je niet teveel laagjes aantrekt. Een skijas kan tijdens een winterwandeling al snel te warm worden. Kies dus voor een licht thermoshirt zodat je warmte snel kwijt kan raken.
Wat heb je verder nog om te winterwandelen?
Als je geluk hebt, schijnt de zon tijdens je winterwandeling. In dat geval heb je zeker een goede zonnebril nodig! De zon wordt door de sneeuw weerkaatst waardoor de straling enorm fel is. Zorg daarom voordat je vertrekt altijd dat je een zonnebril bij je hebt.
Eten en drinken moet je eigenlijk ook altijd bij je hebben. Zelf heb ik op koude dagen het liefst warme dranken bij me (voornamemlijk kruidenthee eigenlijk, maar voor ieder wat wils) en een handje nootjes of chocolade geeft je de nodige energie als je onderweg moe wordt.
Meenemen tijdens je winterwandeling
- wandelrugzak met gevulde drinkfles of thermosfles
- eten voor onderweg
- zonnebril
- eventueel een paar wandelstokken (of skistokken) voor stabiliteit en vertrouwen
Winterwandelen met kinderen
Voor mij was de komst van onze eerste kind mijn eerste introductie met winterwandelen. In de 37e week van mijn zwangerschap durfde ik niet meer te skiën en dus wandelde ik die hele week door Oostenrijk. Ik vond het heerlijk en genoot met volle teugen. Dus ook toen het kind geboren was, wandelde ik, met baby, door de sneeuw. Niet veel later zat die baby op een slee en wandelde we overal omhoog waar we vervolgens samen met de slee omlaag konden.
Ook toen de kinderen al konden skiën bleven we af en toe winterwandelingen maken. Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk: winterwandelen met kinderen is altijd een goed idee. Vanaf de zwangerschap tot aan de tienerjaren en waarschijnlijk ook nog daarna.
Om het wandelen met kinderen extra leuk te maken (en ze gemotiveerd te houden) kan je kiezen voor een wandeling naar een rodelbaan. Zo wandel je een aardig stuk omhoog en glij je lekker met de slee omlaag. Uiteraard na een stevige maaltijd in de berghut 😉
Winterwandelen met hond
Sommige honden zijn gek op sneeuw en dus op wandelen door de sneeuw. Andere honden… niet bepaald. Wanneer je hond in de eerste categorie valt, zal hij winterwandelen fantastisch vinden. Je kan speciale sokken kopen voor de sneeuw, maar de meeste (grotere) honden hebben dit niet nodig. Omdat de paden platgewalst zijn, hoef je niet bang te zijn dat je hond wegzakt in de sneeuw. En als ze dit wel doen (omdat ze het pad verlaten), komen ze er doorgaans net zo enthousiast weer uitgerend.
Honden zijn op de meeste winterwandelpaden toegestaan. Het is echter niet toegestaan om je hond hier zijn behoefte te laten doen. Dus neem vooral van die speciale zakjes mee.