Vijftien jaar geleden werd yoga opeens een hot topic in Nederland. Iedereen die ik kende kocht een yogamat en meldde zich aan bij een yogastudio. De ene vriendin was nog lyrischer dan de andere. Zelf deed ik, toen, toch liever wat actievers. Maar drie jaar nadat de hype zijn hoogtepunt had bereikt meldde ik me eindelijk ook aan voor mijn eerste yogales. En ja, het was even wennen.
Vooral het diepe ademhalen en bewegingen synchroniseren met mijn ademhaling ging niet van de ene op de andere dag. Maar 12 jaar later doe ik het nog steeds bijna elke dag. Of althans, ik voer elke dag een paar yoga houdingen (asana’s) uit. Na het hardlopen, na een flinke wandeling, na het skiën en zelfs na het zwemmen. Wanneer ik me heb ingespannen, gebruik ik de houdingen om mij te ontspannen. Gewoon omdat het gezond voelt. En nu blijkt, dat het ook echt mega gezond is. In dit artikel deel de 6 belangrijkste bewezen redenen waarom yoga gezond is.
6 Redenen waarom yoga gezond is
Yoga is dus ontspannend, dat is fijn. Maar wist je dat yoga ook echt gezond voor je is? Steeds vaker komen de positieve aspecten van deze sport in onderzoeken naar voren. Ik heb er 6 voor je uitgelicht.
Yoga vergroot je flexibiliteit
Iedereen die ook maar één keer yoga geprobeerd heeft, weet dit eigenlijk wel. Maar het is dus ook echt wetenschappelijk bewezen dat yoga je flexibiliteit vergroot. Door een grotere flexibiliteit wordt de kans op blessures kleiner. En daarbij beweegt het een stuk comfortabeler.
Met yoga verberert je je balans
Uit een studie met atleten in gebleken dat yoga de balans en algehele presaties van sporters verbert. Bij het regelmatig beoefenen van yoga ontwikkel je een betere balans. Hiermee wordt niet alleen de balans in een moeilijke houding bedoeld, maar ook in het algemeen. Bij het hardlopen, wandelen of skiën zal je een betere balans ervaren wanneer je regelmatig yogalessen volgt.
Minder stress dankzij yoga
Yoga houdingen zijn een effectieve tool tegen stress. Niet zo gek dus, das yoga steeds populairder wordt in grote steden, waar mensen drukke levens leven. Maar het zijn niet alleen de houdingen die stress verminderen. Ook het diepe ademhalen en mediteren (wat vaak aan het einde van een yogales plaatsvindt) dragen bij aan het verminderen van stress in je lichaam en geest.
Yoga maakt je spieren sterker
Bepaalde yogasoorten (zoals vinyasa flow) dragen actief bij aan het versterken van spierkracht. En aangezien bij vrouwen vanaf 30 jaar de spierkracht drastisch afneemt, is dit een belangrijk element om je lichaam gezond en sterk te houden. Met sterke spieren is een bergwandeling een stuk makkelijker, evenals een uitdagende piste.
Een betere doorbloeding door yogahoudingen
Tijdens een yogales adem je doorgaans diep en regelmatig. Deze manier van ademenen is heeft een positieve uitgwerking op je doorbloeding. Ook zijn er een aantal yogahoudingen die de doorbloeding bevorderen.
Een betere lichaamshouding
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik vooral veel sterker ben geworden in mijn rug en buikspieren dankzij yogahoudingen en oefeningen. Het kost minder moeite om rechtom op te staan, zitten of lopen. Ook wanneer ik met een zware wandelrugzak ga wandelen.
Jouw eigen redenen om yoga te doen
Yoga is dus hartstikke gezond! Dat is mooi meegenomen. Zelf doe ik het vooral om te ontspannen en mijn lichaam en spieren wat rust te gunnen na een work – out. Ideaal, omdat je naast een yogamat verder niks nodig heb om yoga te kunnen doen. Het kan op ieder moment van de dag en op elke plek. En de gezondheidsvoordelen, die neem ik graag op de koop toe!