Yogamat schoonmaken: zo heb je altijd een frisse yoga mat

We willen de beste yogamat, goede yogalessen en een comfortabele yogabroek. Allemaal prima om in te investeren. Maar als je ergens in invensteert, is het wel fijn als het lekker lang meegaat. En daar komt onderhoud om de hoek kijken. Want zo’n ecologische yogamat is hardstikke duurzaam, maar dan moet je hem natuurlijk niet met allemaal chemische schoonmaakmiddelen schoonpoetsen. Hoe je dan wel een yogamat schoonmaakt? Dat lees je in dit artikel.

yogamat schoonhouden

Zo houd je de yogamat schoon en fris. Foto: Jordan Nix

Yogamat schoonmaken met kant en klaar middel

Er zijn speciale yogamat schoonmaakmiddelen te koop. Dat kan je natuurlijk kopen, maar eigenlijk is dit gewoon een mengsel van water, milde zeep en etherische olie. Als je al geluk hebt.. Veel fijner is het om zelf een middeltje te maken. Maar mocht je daar geen zin in hebben of geen tijd hebben neem dan lauw water met een klein beetje afwasmiddel of groene zeep. Daarmee krijg je je mat goed schoon, zonder dat het raar gaat ruiken als je er met je neus op ligt.

Yogamat schoonmaken met een zelfgemaakt middel

Mijn favoriete yogamat schoonmiddel heb ik ooit opgepikt in een uitzending van ‘Yoga with Adriene’. Ondertussen maak ik het al jaren en weet ik niet of mijn recept nog overeenkomt met het originele recept, maar het bevalt goed en ik heb nooit last van rare geurtjes. Integendeel, mijn mat ruikt heerlijk omdat ik altijd mijn favorieten etherische oliën aan het schoonmaakmiddel toevoeg. Het recept is even simpel als briljant.

Recept voor yoga mat schoonmaak middel

Mix 1/4 deel hamamalis water met gewoon water en voeg één tot 4 druppels olie toe.
Je yogamat reiniger is klaar.

Zelf vind ik geuren als lavendel en citroen heel lekker om toe te voegen (deze geuren zijn trouwens ook een goed middel tegen muggen en andere insecten). Vooral op de lichte yogamat die ik gebruik voor een meer active yogavariant.

Heb je geen hamamelis water, dan schijn je ook azijn te kunnen gebruiken. Dit heb ik zelf nooit geprobeerd. Je kan natuurlijk ook gewoon een flesje hamamalis water bestellen (bijvoorbeeld hier). Het kost vrij weinig en je kan het nog voor tal van andere dingen gebruiken (waaronder huidverzorging).

yogamat schoonmaken zelf middel maken

Yogamat schoonmaken, zo maak je zelf een middel.

Hoe vaak yogamat schoonmaken

Je staat aan het begin van je mat, op je blote voeten. Even later lig je, precies op dezelfde plek van je mat, met gezicht op de mat. Geeft niks, je voeten zijn schoon en je gezicht ook. Maar toch is het voor mij reden om mijn yogamat elke keer na gebruik even snel in te sprayen en droog te wrijven.

Elke dag schijnt een beetje overdreven te zijn, als ik met andere mensen hierover spreek. Maar een keer per maand moet de gemiddelde yogamat toch echt wel aan een schoonmaakbeurt onderworpen worden.

Mooi weer, lekker laten hangen

Ook een goede tip die ik ooit kreeg in een yogastudio: laat de mat buiten uithangen. Frisse lucht ertegenaan. Schijnt goed te zijn. Sowieso hang ik een nieuwe mat altijd een dag buiten voor ik hem in gebruik neem (want nieuwe matten ruiken gewoon raar). En dat lekker laten hangen scheelt dan dus weer poetsen.

Jouw tips?

Heb jij nog een andere tip om je yogamat goed te verzorgen? Laat het me weten in het opmerkingenveld hieronder, dan ga ik er zeker mee aan de slag!

 

Yogamat » Yogamat schoonmaken: zo heb je altijd een frisse yoga mat

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..