Zo bewaar je medicijnen tijdens een warme vakantie

Hoe kan je medicijnen het beste bewaren in de zomer of tijdens een warme vakantie? Wij verzamelden wat tips bij de apotheek en delen die in dit artikel met je!

wandelsokken mons royale

Zo bescherm je medicijnen en vitaminen tegen warmte

Voor medicijnen en supplementen (vitaminepillen) geldt altijd dat je ze koel, droog en donker moet opslaan. Maar op warme zomerdagen of tijdens een vakantie kan dit voor een flinke uitdaging zorgen. Alhoewel de meeste medicijnen best tegen kortstondige temperatuurwisselingen kunnen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Dit geldt met name tijdens langere reisperioden. Licht, warmte, extreme kou of vocht kunnen de waardevolle inhoudsstoffen van medicijnen verstoren. Bij langdurige verkeerde opslag kan de werking van medicijnen zelfs negatief beïnvloed worden. Om dit te voorkomen onderzochten we hoe je medicijnen het beste kan bewaren tijdens een vakantie.

kamperen camping lanerna resort porec

De temperatuur in een tent kan behoorlijk oplopen..

Het samenstelling van de reisapotheek

Wanneer je op vakantie gaat (naar het buitenland) is het altijd raadzaam om een kleine reisapotheek aan te leggen. De medicijnen en vitaminen die je regelmatig neemt, horen hierin te zitten. Daarnaast zijn wat medicijnen voor eventueel leed onderweg aan te raden. Denk hierbij aan een ontspannende crème of olie voor spieren, pijnstillers, een middel tegen insectenbeten, iets tegen jeuk, pillen tegen wagenziekte en een goede zonnebrandcrème. Voor reizen naar de tropen kan je hier Norit en pillen tegen plaatselijke ziektes aan toevoegen.

Zo neem je medicijnen mee op reis

Neem medicijnen altijd in originele verpakking met bijsluiter mee. Zorg tijdens je reis en vakantie dag de medicijnen ten aller tijden tegen licht en vocht beschermd blijven. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 18 en 25 graden. Het bewaren van medicijnen in de koelkast wordt afgeraden (tenzij dit voor het medicijn noodzakelijk is natuurlijk).

medicijnen bewaren tijdens vakantie

Bewaar je medicijnen nooit in de auto

Zo houdt je medicijnen goed tijdens de reis

Bewaar je medicijnen nooit in de auto! In de brandende zon kan de temperatuur in een stilstaande auto behoorlijk oplopen. Bestanddelen van medicijnen kunnen daardoor hun werking verliezen. Een koeltas met een koelelement kan tijdens het kamperen of reizen uitkomst bieden. Medicijnen die gekoeld bewaard dienen te worden (zoals insuline) moeten natuurlijk ook tijdens het reizen gekoeld blijven. Een (kleine) koelbox met accu is dan aan te bevelen.

Medicijnen tijdens een vliegreis in de handbagage

Bij een vliegreis horen cruciale medicijnen in je handbagage thuis. Zo heb je ze altijd binnen handbereik. Vraag voor de zekerheid bij je huisarts of specialist om een verklaring waarmee je de noodzaak van de medicijnen aantoont bij een controle.

In de kast op je hotelkamer

Zonlicht is het meest schadelijk voor medicijnen. Ga je op vakantie naar een hotel, pension of appartement? Bewaar je medicijnen dan in een donkere kast op de hotelkamer. Zo blijven ze beschermd tegen licht, vocht en warmte.

wandelen in de bergen. Rugzak, schoenen en mooi weer in Saalbach Hinterglemm.

Bewaar medicijnen koel en droog. Neem desnoods een koelelement mee.

Deze medicijnen mee op reis

Wij reizen heel wat af. We hebben dan ook standaard een reisapotheek die we na elke vakantie weer aanvullen. Daarin zit in ieder geval altijd:

  • iets tegen jeuk van insectenbeten of planten.
  • middel tegen muggen en teken.
  • middel tegen blaren.
  • een crème tegen zonnebrand.
  • pijnstillers voor kinderen en volwassenen.
  • reistabletten tegen reisziekten.
  • een crème voor verstuikingen en klein ongemak.
  • crème voor pijnlijke spieren.
  • desinfecterend middel.

 

 

Tip » Zo bewaar je medicijnen tijdens een warme vakantie

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..