Wil jij een actieve vakantie met tieners plannen? Dan is dit artikel voor jou!
We kunnen er sinds twee jaar niet meer omheen: onze altijd welwillende kinderen zijn tieners geworden. Niks om over te klagen, want tieners zijn ontzettend leuk (vind ik dan) maar het zorgt wel weer voor nieuwe uitdagingen. Zo is wandelen opeens ‘saai’ en huttentochten zijn al helemaal uit den boze. Een meerdaagse wandeltocht met tent is voor de ene tiener prima, terwijl de andere tiener gewoon een hotel met ontbijt (inclusief gebakken spek en eieren) verwacht. Toch gaat onze vakantie ook deze zomer weer naar de bergen. En dat terwijl we in de bergen wonen. De tieners hebben de nodige inspraak gekregen en staan hier helemaal achter. Hoe dat eruit ziet? Ik neem je graag even mee door onze vakantieplannen.
Actie en adrenaline
Wij houden van wandelen, maar de kinderen vinden dat ondertussen echt saai. Een dag wandelen is prima, maar een week wandelen écht niet. We wisselen dus verschillende activiteiten met elkaar af. Geen wandelingen van langer dan 5 uur en dan de volgende dag actie en adrenaline. Raften, ziplinen, canyoning of downhill biken zijn typische activiteiten waar mijn tieners enthousiast van worden. Eigenlijk zouden ze het liefst twee van deze activiteiten per dag doen. Maar goed, een dagje adrenaline kost al snel tussen de 200 en 400 euro, dus twee per dag doen we niet ;-).
Een combinatie van bekend en nieuw
Het Franse Les Arcs viel vorig jaar enorm in de smaak bij de kinderen, dus dat bezoeken we deze zomer weer. Daarna rijden we door naar de Franse kust voor surflessen. We hebben allemaal nog nooit op een surfplank gestaan en dit wordt dus een hele nieuwe ervaring voor iedereen in ons gezin. Zo hebben de kinderen iets waar ze naar uit kunnen kijken (want dat kennen ze al) en doen we met het hele gezin iets nieuws (wat voor ons heel verbindend werkt). Wanneer je nog nooit was mountainbiken, raften of canyoning, zijn deze sporten natuurlijk ook ideaal. Maar voor ons behoren deze activiteiten inmiddels allemaal tot de ‘bekende’, wat natuurlijk een enorm luxe probleem is.
Compromissen voor iedereen
Ik wil eigenlijk vooral heel veel uren wandelen, mijn vriend wil vooral naar de kust, mijn oudste zoon verblijft het liefst in vijf sterren hotels inclusief uitgebreid ontbijt en de jongste wil het liefst in een tent op een verlaten berg verblijven. Iedereen krijgt wat hij wil, en iedereen maakt een compromis. We bezoeken in de bergen een hotel en in het Zuiden slapen we in de tent. We gaan klimmen, wandelen, surfen, raften en mountainbiken en wisselen dit met elkaar af. We reizen door de bergen tot we bij de kust aankomen. Dit alles wordt overigens mogelijk gemaakt door onze bus, waarin we oneindig veel spullen mee kunnen nemen.
Is alles voor iedereen dan niet niks voor niemand? Voor ons niet. Mijn oudste zoon wil best een dag wandelen voor mijn plezier (zolang ik maar een uitgebreide picknick verzorg) als ik de volgende dag ook ruimte voor hem maak. En ik overwin graag mijn angst op een downhill park voor de harmonie en de thrill die van hun gezichten af te lezen is. Mijn vriend en ik vinden het heel leuk om de kinderen hun eigen interesses te zien ontwikkelen. En als veertigers vinden we het ook belangrijk nog steeds nieuwe dingen te blijven doen. Als ik naar mijn angst zou luisteren, zou ik waarschijnlijk een stuk minder beleven. Iedereen ziet dus de voordelen van een dagje toegeven en omdat iedereen bereid is dit to doen, zorgt het ook voor een soort harmonie. Maar dit is wat voor ons werkt. En ik kan me ook voorstellen dat het ‘opsplitsen’ van het gezin en 1 op 1 activiteiten van ouder en kind heel goed werken.
Voorpret vanaf december
Een actieve vakantie met tieners, vraagt dus behoorlijk wat planning. Maar eigenlijk zie ik dit allemaal als voorpret. Meestal vraag ik de jongens op oudejaarsdag al naar hun plannen voor het komende jaar. Welke gebieden willen ze zien, welke activiteiten willen ze doen? En daar begint de planning. Wij hebben tien weken zomervakantie, dus dit jaar kwamen we al vrij snel tot een actieve vakantie in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Nederland. Omdat we door Zwitserland reizen, komt die er automatisch bij. Met die informatie ga ik aan de slag. En alles wat ik wil boeken overleg ik weer met het gezin. Hoe vinden jullie deze camping? Dit hotel? Deze surflessen? Hier raften? Ik geniet enorm van dit proces, en eigenlijk komen altijd alle wensen die in december uitgesproken zijn uit. Dus voor ons werkt dit.
Wil jij een actieve vakantie met tieners plannen?
Wil je zelf een actieve vakantie met tieners plannen? En weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan heb ik een paar tips voor je:
- Bedenk of overleg welke activiteiten je wil doen.
- Zoek daar een bestemming bij, voor raften kan je bijvoorbeeld bestemmingen zoeken in ons artikel over raften.
- Plak eventueel meerdere bestemmingen aan elkaar.
- Start met nieuwe activiteiten altijd op beginners niveau. Uit ervaring weet ik inmiddels dat tieners niet zo heel goed zijn in het inschatten van risico’s en snel denken dat ze iets wel kunnen. Het is fijner als ze iets nieuws doen en merken dat ze ‘heel goed’ zijn, dan dat het misgaat en ze daarna bang zijn of geblesseerd raken.
- Plan niet teveel activiteiten vooraf, maar zoek de mogelijkheden uit (het nummer van een gids, noteer dat vast) zodat je eenmaal op vakantie alleen nog maar een telefoonnummer hoeft te bellen om iets te regelen. Mocht iemand dan moe of misselijk zijn, dan zit je nergens aan vast.
Mocht je zelf dit soort vakanties met tieners ondernemen en nog tips hebben, laat het ons dan vooral weten!