Wanneer ik aan Zwitserland denk, denk ik aan hoge bergtoppen, wandelingen over bloeiende Alpenweides vol koeien, rust en natuur. En laat dat nou precies zijn wat we in Marbachegg – in het UNESCO biosfeerreservaat Entlebuch – ervaarden. Maar dan net even anders. Mensen in deze regio zijn namelijk behoorlijk eigenzinnig. Zo houden ze geen koeien, maar waterbuffels, skiën niet op sneeuw, maar op het gras en bouwden een eigen regionale kaasmakerij waar je zelf mozzarella kunt maken. Tijdens onze korte trip in deze regio werden we verrast door de bijzondere activiteiten en dieren en genoten tegelijkertijd van de rust en ontmoetingen met mensen die op deze bijzondere plek wonen.
Ouderwets gastvrij en oprecht vriendelijk
Misschien wel het meest opvallende aan deze regio is de oprechte vriendelijkheid van de mensen die er wonen. Nog voor we naar onze vakantiebestemming vertrekken, ontvangen we een uiterst vriendelijke e-mail van Renate, de eigenaresse van Schottenhof Lochsitli. Ze legt uit hoe we bij de boerderij – waar we een aantal nachten zullen verblijven – moeten komen en vraagt naar onze dieetwensen. En dat is nog maar het begin, tijdens ons verblijf is ze uitermate behulpzaam en tijdens het eten verwent ze ons met typische lokale gerechten als rosti en bratworsten gemaakt van de dieren van haar eigen boerderij. We zijn op veel plekken geweest, maar er zijn er maar weinig waar ze kunnen tippen aan deze gastvrijheid.
Een eigen kaasmakerij
Na een heerlijke nacht worden we gewekt door het geluid van vogels en koeienbellen. ’s Nachts is het hier pikkedonker en doodstil, maar nu het langzaam licht wordt, komt alles weer tot leven. Deze dag begint met een bezoek aan Bergkäserei Marbach. Deze kleine kaasmakerij is speciaal opgericht om de melk van de boeren in de regio te verwerken tot Zwitserse kaas. Deze werd voornamelijk verscheept naar Amerika, waar de vierkante kazen immens populair waren.
Een paar jaar geleden is men – vanwege economische redenen – grotendeels omgeschakeld op de productie van kaas van waterbuffels. Er wordt nu voornamelijk mozarella gemaakt, wat in Zwitserland en Italië in ’s zomers dagelijks op het menu staat.
Bij de bergkäserei kan je natuurlijk proeven en een rondleiding volgen. Maar het leukste is het om zelf kaas te maken. Onder leiding van Walter – gepensioneerd kaasmaker – leren we in een uur de basisbeginselen van kaas maken. Daarna mogen we zelf aan de slag en maken onze eerste bolletjes Mozarella, waar we nog meer dan een week van kunnen genieten. Alles bij elkaar is het een hele leuke en ook leerzame ervaring. Ook voor onze tieners, die normaal wat meer sportieve uitdaging gewend zijn.
Grassskiën – zo heb je helemaal geen sneeuw nodig!
In Marbachegg doen ze dingen net even anders. Het is een van de weinige plekken waar je ’s zomers op het gras kunt skiën. En dus stappen we – medio juli – met een paar skischoenen, helm, skistokken en handschoenen in de Bretzlibahn, de gondel die vanuit het dorp Marbach naar Marbachegg gaat. Bovenaan de gondel ligt de start van de ‘skipiste, een Alpenweide waar het gras flink kort gemaaid is. Hier krijgen we onze ‘ski’s’ en onze eerste les.
Grasski’s zijn een speciaal ontwikkeld om op gras te kunnen skiën. Ze bestaan uit een soort van rupsband met daarop een eenvoudige skibinding. Voordat we de piste op mogen, moeten we de rollers eerst nog even met olie insmeren.
Dan is het zo ver. Een beetje voorzichtig rollen we naar de piste. Mijn eerste gevoel is dat dit net als inline skates is en ik wil voorkomen dat ik achterover val. De grasski’s zijn echter een stuk stabieler. We rollen heel langzaam van de ene, naar de andere kant van de piste. Hoewel de techniek wel heel anders is dan we gewend zijn, is het wel erg leuk. Wanneer na een afdaling bij de sleeplift aankomen, kunnen we niet wachten om nog een afdaling te maken. Wat een bijzondere activiteit is dit zeg!
Wil je ook graag een keer grasskiën? Via deze link kan je je aanmelden voor een introductiecursus.
Mountainkarten – de berg af racen
Naast voor het grasskiën wordt de sleeplift voor nog meer activiteiten gebruikt. Zo is er aan de ene kant een korte downhill trail, waar je met de fiets omlaag kunt. Aan de andere kant van de lift is – speciaal voor families – een mountainkart baan aangelegd. Op een driewieler met handremmen ‘racen’ we hier omlaag. Het voelt een beetje alsof we ‘Mario Kart’ spelen, maar dan in het echt. Een superleuke activiteit om een actieve dag mee af te sluiten.
FoodTrail – in de sporen van de waterbuffel
Onze laatste activiteit in Entlebuch is misschien wel de meest verrassende. We doen de FoodTrail, een combinatie van een wandeling en speurtocht. FoodTrail is een Zwitsers concept, aan de hand van een raadsel moet je op zoek naar de volgende stop. Hier krijg je wat te eten, een rondleiding of andere verrassing én de volgende aanwijzing. Handig om te weten: alle aanwijzingen zijn enkel in het Duits en helaas (nog) niet in het Engels.
Zonder al te veel van de route te verklappen. Maar deze route is heel bijzonder. We volgen de sporen van de waterbuffel, die – bij sommige boeren – de plek van de koe heeft ingenomen. Naast heerlijk eten, leren we ook veel over dit dier en de lokale gebruiken en gewoontes. Alles bij elkaar zijn we ruim 6 uur onderweg, waarvan we effektief zo’n twee uur wandelen.
Marbachegg | Entlebuch: vriendelijk en nog ouderwets Zwitsers
Onze korte vakantie in Marbachegg is echt voorbij gevlogen. Dit nog onontdekte deel van Zwitserland heeft ons echt verrast. Hoewel er op het eerste oog niet zo veel te doen lijkt, is er een verrassend veelzijdig aanbod. Van gemoedelijke wandelingen door het dal tot downhill mountainbiken en van kaas maken tot skiën op het gras in Marbachalm kan het allemaal.
Tel daarbij op dat het er erg rustig is en dat de mensen extreem vriendelijk zijn en je begrijpt: in deze regio komen we zeker een keer terug!
Praktisch informatie
Ben je, na het lezen van dit artikel, enthoussiast geworden over deze regio? Hieronder hebben een aantal handige links verzameld:
- UNESCO Biosphäre Entlebuch – een bijzondere regio vol natuur.
- Marbachegg – de enige gondel en onze uitvalsbasis tijdens deze vakantie.
- Schottenhof Lochsitli – een geweldige accommodatie. Een echt warme ontvangst, prima appartement op een boerderij met een onbeschrijflijk mooi uitzicht.