5 bestemmingen voor een actieve vakantie in Zwitserland

Voor de perfecte actieve vakantie in Zwitserland hoef je niet lang te zoeken. Er is vrijwel geen bergregio in het land waar je niet fantastisch kunt wandelen, fietsen, varen, zwemmen of klimmen. Na al die inspanning geniet je er van lokale gerechten, ontspannende thermale baden en verfrissende voetenbaden. Hoe kies je uit al dat moois de beste bestemming? Wij delen onze vijf favoriete regio’s voor de perfecte actieve vakantie in Zwitserland.

Zwitserland is een heerlijke bestemming voor een actieve vakantie.
Zwitserland is een heerlijke bestemming voor een actieve vakantie.

Actieve vakantie Zwitserland – 5 leuke bestemmingen

Hieronder staan 5 leuke bestemmingen voor de perfecte actieve vakantie in Zwitserland.

 1. Engelberg: voor een actieve vakantie in Zwitserland met de kinderen.
 2. Aletsch Arena: wandelwalhalla in Wallis.
 3. Jungfrau: actieve vakantie in de mooiste landschappen van Zwitserland.
 4. Entlebuch: een vakantie vol avonturen met kleine kinderen.
 5. Leukerbad: adrenalinekicks en ontspanning in de bergen.

Engelberg: voor een actieve vakantie in Zwitserland met de kinderen

Een afwisselende actieve vakantie in Zwitserland met de kinderen beleef je in Engelberg. ‘s Winters is het bergdorpje geliefd bij wintersporters en in de zomer kan je in Engelberg fantastisch wandelen, fietsen, klimmen en klettersteigen. Van de vele routes in het gebied is een groot deel geschikt om met kinderen te doen.

Wandelparadijs Engelberg

Wandel bijvoorbeeld een rondje om de Trübsee, waarna de kinderen tijd door kunnen brengen in de speeltuin of in een bootje op het meer. Jullie kunnen vanaf hier over een ‘Bergblumenpfad’ terug naar het dal lopen. Op de top van Brunni volgen jullie het blotevoetenpad rond het bergmeer. Neem op warme dagen zwemkleding mee, zodat jullie voor of na de wandeling kunnen afkoelen in het heldere water. Kinderen van 7 tot 13 jaar oud kunnen schatzoeken op de thematische wandelroute van Globine. Voor jongere kinderen is Globi’s schatzoekersronde beter geschikt. Voor een spannend uitzicht nemen jullie de kabelbaan naar de Titlisgletsjer. Wandel (ook in de zomer) over een laag sneeuw, ga onder de grond in de ijsgrot en trotseer de hoogste hangbrug van Europa op de Cliff Walk. Ook voor meerdaagse wandelingen kun je terecht in het wandelparadijs Engelberg.

Wandelen in Zwitserland
Zwitserland is een oprachtige bestemming om te wandelen.

E-biken naar de Untertrubsee

Willen jullie de bergpaadjes op hogere snelheid ontdekken? Huur een (elektrische) mountainbike en een fietshelm. Kies voor de kinderen een route die beginnervriendelijk is, zoals de e-bike-route naar de Untertrübsee. Hier genieten jullie een uur lang vanaf een goed pad van prachtige berguitzichten.

Een heerlijke plek om te fietsen

Klimmen en klettersteigen bij Brunni

Voor een actieve vakantie in Zwitserland kun je het in Engelberg ook hogerop zoeken. Dankzij de grote diversiteit aan klimroutes, zit er voor elke leeftijd een geschikte route tussen. Bezoek voor jullie eerste klimervaring het klimpark Seilpark Engelberg. Oefen op het parcours door het bos met klimtechnieken en test direct ook even de hoogtevrees. Na wat oefening kunnen jullie ook in één van de acht klimtuinen van Engelberg terecht. Jullie kunnen ook kiezen voor een combinatie van wandelen en klimmen op de klettersteigroutes. Gezekerd aan een kabel kunnen mensen ouder dan acht jaar en zonder hoogtevrees uitdagende routes afleggen. De Brunnistockli, een route van een uur inclusief een spannende hangbrug, is heel geschikt voor gezinnen.

Zwitserland is een heerlijke vakantiebestemming.
Zwitserland is een heerlijke vakantiebestemming.

Overzicht: actieve vakantie in Engelberg

 • Ideale bestemming voor: families met (oudere) kinderen
 • Activiteiten: wandelen, (elektrisch) mountainbiken, klimmen, klettersteigen en meer
 • Bereikbaar: 835 km vanaf Utrecht. Of met de trein naar Zwitserland, via Luzern naar Engelberg.
 • Tips: wandelpad rond de Trübsee, blotevoetenpad op Brunni, de Titlisgletsjer en klimpark Seilpark Engelberg

Aletsch Arena: wandelwalhalla

Bestaat de perfecte actieve vakantie in Zwitserland voor jullie uit veel hiken? Dan vinden jullie in de Aletsch Arena een waar paradijs. Niet te missen in het gebied is de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. Wandel over gezinsvriendelijke gemarkeerde routes naar de uitkijkplatforms om over de 23 kilometer lange ijsvlakte uit te kijken.

Wandelvakantie in Zwitserland - Aletsch Arena.
Oneindig veel wandelmogelijkheden rondom de gletsjer (Foto: Aletsch Arena)

Hiken tussen de 4.000-ers

Andere (letterlijke) hoogtepunten zijn de indrukwekkende bergtoppen met een hoogte tot boven de 4.000 meter. Je bewondert ze vanaf ruim driehonderd kilometer aan wandelroutes. Ga de uitdaging aan op steile, smalle paadjes of doe het wat rustiger aan op de bredere kinderwagenvriendelijke paden. Tip: met de Aletsch Entdeckerpass kunnen jullie onbeperkt met de kabelbanen omhoog. Plan je wandeltocht slim als je onderweg bij een berghut wilt lunchen. Met ruim driehonderd dagen zon per jaar is de kans dat je op het terras de zon op je huid voelt groot.

Een deel van de wandelroutes heeft een educatief thema. Op het ‘Kulturlernpfad Bettmeralp’ leren jullie bijvoorbeeld alles over het leven op de bergweides. Op het ‘Murmeltierlernpfad’ leren jullie over de alpenmarmotten die je hier in het wild kunt spotten. Misschien zie je ze niet, maar kun je hun roofvogelachtige gefluit wel horen. Willen jullie al wandelend leren over gletsjers in de Alpen? Maak onder begeleiding van een gids een gletsjerwandeling.

Aletsch Arena: de gletsjer
De Aletsch gletsjer (Foto: Christian Pfamatter)

Genoeg verkoeling in de bergmeren

Natuurlijk is de Aletsch Arena veel meer dan een wandelparadijs. Spetter in een bergmeer voor de nodige verkoeling, of huur een paddleboard om de berghellingen vanaf het water te bewonderen. Voor een stoot adrenaline racen jullie op mountaincarts (een soort skelters) de berg af of wandelen jullie over de hangbrug boven de Massaschlucht-kloof.

Overzicht actieve vakantie in Aletsch Arena

 • Ideale bestemming voor: families met kinderen van alle leeftijden.
 • Activiteiten: wandelen in Zwitserland, gletsjerwandelen, zwemmen, mountain karting en meer
 • Bereikbaar: 910 km vanaf Utrecht.
 • Tips: de Aletschgletscher, Kulturlehrpfad Bettmeralp, Murmeltierlehrpfad en de Massaschlucht-kloof

Kijk voor meer inspiratie naar deze vijf activiteiten voor je vakantie in de Aletsch Arena.

Jungfrau: actieve vakantie in de mooiste landschappen van Zwitserland

Als we een wedstrijd zouden uitzetten voor de mooiste bergregio van Zwitserland, dan denken we dat de Jungfrau-regio een grote kans heeft te winnen. Deze regio heeft alles wat je van een vakantie in Zwitserland verwacht. Ruige bergen, kraakheldere bergmeren, ruisende watervallen en schattige Alpendorpjes. Door het UNESCO Werelderfgoedgebied is een wandel- en fietsnetwerk van ruim vijfhonderd kilometer uitgezet. ‘s Winters is het gebied een wintersportparadijs met 202 kilometer aan piste van verschillende moeilijkheidsgraden.

Het hoogste treinstation van Europa

Voor een fantastisch Alpenpanorama nemen jullie de kabelbaan naar het hoogste treinstation van Europa op de Jungfraujoch. Vanaf het uitkijkpunt kun je de Aletschgletsjer tussen vierduizenders zien liggen. In het Ice Palace lopen jullie door ijstunnels. Trek goede wandelschoenen aan en maak de relatief makkelijke en erg fotogenieke route naar de Mönchsjochhütte en terug.

Sphinx op de Jungfraujoch
Het hoogste treinstation van Europa

De inspiratie voor ‘In de ban van de Ring’

Ken je de boeken ‘In de ban van de Ring’ en ‘De Hobbit’ van J.R.R. Tolkien? Het schilderachtige Lauterbrunnental was één van zijn inspiratiebronnen. Wandelaars van alle leeftijden maken hier onvergetelijke wandelingen van 1-7 uur. Bezoek hier ook enkele van de 72 watervallen, waarvan de Holdribachwaterval en Talbachwaterval de bekendste zijn.

Wil je de Jungfrauregio vanuit een ander perspectief zien? Race aan een zipline over het dal of boek een paragliding-vlucht.

Overzicht actieve vakantie in Jungfrau

 • Ideale bestemming voor: families met (oudere) kinderen
 • Activiteiten: wandelen, fietsen, ziplinen, paragliden en meer
 • Bereikbaar: 850 km vanaf Utrecht
 • Tips: Jungfraujoch, Lauterbrunnental met watervallen, ziplinen en paragliden

Entlebuch: voor een avonturen met kleine kinderen

Een actieve vakantie in Zwitserland beleven met kleine kinderen? Bezoek het biosphärenpark Entlebuch in het midden van het land. Deze bestemming is nog niet heel bekend bij het grote publiek en daardoor lekker rustig. Die relatieve onbekendheid komt absoluut niet omdat de regio minder mooi is dan anderen. Het landschap is hier niet zomaar uitgeroepen tot UNESCO biosfeerreservaat. Je ontdekt in dit ‘Wilde Westen van Luzern’ de grootste moerassen van Zwitserland, die een groot contrast vormen met het droge karstgebergte.

Rondom de Brienzer Rothorn is van alles te doen.
Voor een actieve vakantie met kleine kinderen in Zwitserland

Rondom de Brienzer rothorn is van alles te doen

De keuze aan activiteiten die ook geschikt zijn voor kleine kinderen is hier reuze. Maak een wandeling en spot onderweg bijzondere planten en dieren. Neem bijvoorbeeld het fotogenieke treintje naar de top van de Brienzer Rothorn. Vanaf het bergstation is het slechts tien minuten lopen naar een plek met uitzicht over bergtoppen, meren en gletsjers. Voor een langere wandeling volgen jullie de Moorrundweg. Kies voor de korte ronde van 30 minuten of de langere ronde van 1,5 uur en leer onderweg alles over het moeras. Aan het eind wacht het Mooraculum, een fijne speeltuin voor alle leeftijden, op jullie. Uitrusten na al het spelen kan in de schommelstoelen en hangmatten in het naastgelegen bos. Ook leuk: het blotevoetenpad bij Flühli, waarna je je voeten kunt koelen in het koude Kneippbad.

Vissen rondom de Brienzer Rothorn
Vissen rondom de Brienzer Rothorn

3D boogschieten en rodelen

Iets oudere kinderen kunnen in de regio leren boogschieten. Na 45 minuten boogschietles kunnen ze hun nieuwe skills toepassen bij het schieten op 16 nepdieren. Ook typisch Zwitsers Trottibiken door de bergen valt bij veel kinderen in de smaak. Neem de gondel omhoog en race op de ‘step’ weer naar beneden. Ook op de rodelbaan Rischli in Sörenberg racen jullie in volle vaart naar beneden. Dit keer in een rodelkarretje in plaats van op twee wielen. Meer weten over deze leuke vakantiebestemming? Lees dan onze tips voor de zomer in Entlebuch.

3d Boogschieten
3d Boogschieten

Overzicht actieve vakantie in Entlebuch

 • Ideale bestemming voor: families met jonge kinderen.
 • Activiteiten: wandelen, spelen in de speeltuin, boogschieten, trottibiken, rodelen en meer.
 • Bereikbaar: 780 km vanaf Utrecht.
 • Tips: Moorrundweg met Mooraculum, blotevoetenpad bij Flühli, rodelbaan Rischli en boogschietles.

Leukerbad: adrenalinekicks en ontspanning in de bergen

Voor een afwisselende actieve vakantie in Zwitserland kunnen jullie terecht in de Walliser regio Leukerbad. Hier beleef je bergavonturen voor jong en oud. Maak een wandeling, balanceer op spannende paadjes tijdens het klettersteigen of race op een mountainbike de berg af.

200 km aan wandelpaden

Een actieve vakantie in Leukerbad is niet compleet zonder een deel van de 200 kilometer aan wandelpaden belopen te hebben. Kies voor een makkelijke route door het groene dal of ga voor een thematische bergwandelroute zoals de Thermal Canyon Walk. Onderweg naar de Dalakloof leer je alles over de thermale bronnen in Leukerbad. In de kloof zelf volg je over een stalen loopbrug de Thermal Canyon Walk. Het rolstoelvriendelijke pad is ook met jonge kinderen goed te bewandelen. Het pad dieper de kloof in is geschikt voor meer geoefende wandelaars.

Voor wat adrenaline in je bloed tijdens het wandelen volg je één van de drie klettersteigroutes in de regio. Veilig vastgemaakt aan een staalkabel volg je een route over smalle paadjes, bruggen en ‘nietjes’ om je voet op te zetten. Onderweg heb je zowel onder als naast je adembenemend uitzicht.

Op twee wielen de bergen ontdekken

Ook op twee wielen kunnen jullie de bergpaden van Leukerbad ontdekken. Voor alle leeftijden en niveaus zijn mountainbikeroutes uitgezet met een totale lengte van 225 kilometer. Voor grote actie racen jullie over de flowtrail, waarop je zo’n vierhonderd meter afdaalt en onderweg uitdagende bochten en jumps mee kunt pakken. Ook op het water kun je in Engelberg flinke snelheden bereiken. Boek een raft-avontuur op een ruisende rivier en stuur de rubberboot zo goed mogelijk de rivier af.

Ontspannen in de thermen

Ontspannen in de thermen

Na al die actie kunnen jullie heerlijk ontspannen in de thermale baden waar deze regio bekend om staat. Vele eeuwen geleden genoten de Romeinen hier al van het water met een aangename baddertemperatuur van 51 graden. Er worden speciale familie-uren georganiseerd waarin het hele gezin welkom is. Voor kinderen zijn er bovendien speciale kinderbaden en glijbanen.

Overzicht actieve vakantie in Leukerbad

 • Ideale bestemming voor: families met tieners die van actie houden
 • Activiteiten: klettersteigen, mountaincarten, mountainbiken, raften en meer
 • Bereikbaar: 990 km vanaf Utrecht
 • Tips: de Thermal Canyon Walk, de drie klettersteigroutes, mountainbikeroutes en thermale baden

Meer over vakantie in Zwitserland

Vakantie in Zwitserland is een geweldige ervaring. Afgelopen jaren zijn wij meerdere keren in Zwitserland geweest. Zowel in de zomer, als in de winter. Op bergfamilie.nl hebben we de flink aantal inspirerende artikelen gepubliceerd. Via de links hieronder kan je nog veel meer inspiratie vinden voor je volgende vakantie in Zwitserland:

Bergfamilie.nl » Zwitserland » 5 bestemmingen voor een actieve vakantie in Zwitserland

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.