De beste fietshelm of MTB helm kopen? Deze scoren goed in de fietshelmen test 2023

Wanneer je in Nederland de gemiddelde fietsenwinkel binnenloopt heb je maar een beperkt aanbod aan fietshelmen. In Nederland zijn het nog voornamelijk de wielrenners die met helm fietsen. Maar wanneer je van plan bent om te gaan fietsen of mountainbiken in een de bergen, of wanneer je een (snellen) E-bike hebt, dan is een  fietshelm een absolute must. Hoe hoger de snelheid die je krijgt tijdens het fietsen, hoe lelijker je kan vallen en blijvende schade kan oplopen. En dat is makkelijk te voorkomen met een helm.

Fietshelm test
Koop de beste fietshelm uit onze test.

De veiligheid van de fietshelm, valt of staat met de hoe goed deze (bij jou) past. Gelukkig hebben wij een uitgebreide fietshelmen test gedaan en vind je hier de beste fietshelm die ook nog eens comfortabel zit.

Beste fietshelm – onze fietshelm test

Hieronder staan korte en bondige reviews van onze 8 favoriete helmen uit de fietshelmen test. Kijk snel welke de beste fietshelm voor jou is.

  • POC Tectal – beste enduro MTB helm voor heren.
  • Smith – beste MTB helm voor dames.
  • Scott – beste fietshelm prijs / kwaliteit.
  • CP Carachillo – comfortabele fietshelm met vizier.
  • ABUS– sportieve fietshelm voor in een stedelijke omgeving.
  • Rockrider – Aantrekkelijk geprijsde Decathlon fietshelm.
  • BBB – meest verkochte e-bike en speed pedelec helm.
  • Giro Scamp – beste fietshelm voor kinderen

POC Tectal – beste MTB helm voor heren

Wat is leuk: optimale bescherming en ventilatie.
Wat is minder: zeer prijzig.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten vanaf 137 euro.

Onze favoriete enduro moutainbike fietshelm voor heren. Na skihelmen met MIPS, zien we nu ook steeds meer fietshelmen met MIPS bescherming. MIPS staat voor Multiple Direction Impact Protection en heeft een bewezen positieve invloed op hersenletsel na een val op het hoofd. En dat is nu precies wat we van een fietshelm verwachten. Bij POC heet dit systeem trouwens SPIN, omdat ze een eigen ontwerp hebben. Maar het doet hetzelfde.

Daarbij ziet deze helm er goed uiten draagt hij comfortabel en zeer licht. Deze goede fietshelm scoort met name bij heren hoog vanwege de uitgebreide ventilatie. Dit is de meest geventileerde helm uit onze fietshelm test. Het nadeel is de prijs, die is erg hoog, zeker vergeleken met de andere helmen uit deze test..


Smith – beste fietshelm voor dames

Wat is leuk: comfortabele pasvorm en MIPS.
Wat is minder: kleur op de helm beschadigt snel.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende dessins vanaf 87 euro.

Deze helm is eigenlijk een uniseks model maar scoorde vooral hoog onder de dames. Het zal vast iets met de kleuren en vormgeving te maken hebben. Smith Session is een comfortabele MTB helm (ondanks de dunne stof aan de binnenzijde). De fietshelm is goed op maat te maken en sluit perfect. Ook een zonnebril of fietsbril kan in combinatie met deze helm gedragen, wat altijd fijn is. Een fietshelm van degelijke kwaliteit en dankzij MIPS de beste mogelijk denkbare bescherming. Een typische MTB helm die je bij thuiskomst gewoon vergeet af te zetten (ja, is echt gebeurd). Enig nadeel? We hadden binnen een week een kras op de helm zitten. Toch zonde van het fraaie design.


ABUS Urban – sportieve fietshelm

Wat is leuk: sportief, aantrekkelijk geprijsd.
Wat is minder: 
niet geschikt voor de MTB.
Kopen: 
vanaf 70 euro

Het Duitse merk ABUS produceert al jaren mooie degelijke fietshelmen voor een aantrekkelijke prijs. Dit model is speciaal ontwikkeld voor gebruik in een stedelijke omgeving. De fietshelm is voorzien van extra reflectoren en een led-achterlicht waardoor je ook in het donker altijd goed zichtbaar bent.

Qua prijs / kwaliteit scoort deze fietshelm goed in de test. De helm kost iets meer dan 60 euro, maar dan koop je ook een helm waar je lang plezier van zult hebben.


Scott – goede fietshelm prijs / kwaliteit

Wat is leuk: goede prijs kwaliteit verhouding.
Wat is minder: minder comfortabele pasvorm.
Kopen: verkrijgbaar in 4 verschillende dessins vanaf € 47,95.

Deze MTB fietshelm van Scott is relatief aantrekkelijk geprijsd. En scoort daarom goed in onze fietshelmen test op prijs / kwaliteit verhoudig. Van Scott zijn we mooie producten gewend vanuit de wintersport, en deze helm is daar optisch gezien geen uitzondering op. Toch vinden we hem in comfort onderdoen aan bovengenoemde helmen. De bevestiging komt tegen je gezicht aan en de ventilatie is ook iets minder. Daarbij is de helm minder aangenaam in combinatie met een bril. Prima voor een dag op de fiets, maar je vergeet hem na thuiskomst niet af te zetten.

Deze fietshelm is geschikt voor mountainbiketochten maar ook voor op de racefiets. Al hebben we hem alleen op de mountainbike getest en kunnen we dus alleen daar over oordelen. Al met al een goede fietshelm voor een schappelijke prijs.


CP – comfortabele fietshelm met vizier

Wat is leuk: comfortabele fietshelm met vizier.
Wat is minder: relatief warm om te dragen.
Kopen: vanaf € 179,95.

Dit is een comfortabele en uiterst veilige e-bike helm. E-bikers die fietsen zonder al te hoge inspanning zullen deze luxe helm het meest waarderen. Deze CP e-bike helm draag uiterst comfortabel en is strak afgewerkt. Het vizier zit vast, maar kan omhoog geschoven worden. Het nadeel van deze helm is, dat hij bergopwaarts op een gewone MTB al snel te warm is. De helm is vanbinnen namelijk volledig gevoerd. De ventilatie is subtiel, maar effectief. De manier waarop de ventilatie is afgewerkt is ideaal tegen insecten (anti muggen en vliegen) en tegen regen.


Rockrider – Decathlon fietshelm

Wat is leuk: gunstige prijs.
Wat is minder: geen MIPS, minder draagcomfort.
Kopen: verschillende kleurencombinaties voor € 34,95.

Wat een vondst is deze MTB helm van Decathlon! Voor nog geen 35 euro een flitsende helm die degelijk op het hoofd zit. De helm is in grote mate verstelbaar middels de draaischijf aan de achterzijde. Ook de kinriem is verstelbaar. De helm heeft geen netje tegen vliegen, maar zit comfortabel. Wel iets minder comfortabel dan bovenstaande helmen, maar nog steeds comfortabel en degelijk. Ook in combinatie met een bril of fietsbril.

De helm is verkrijgbaar in veel verschillende kleurencombinaties. Een fijne helm voor niet al te intensief gebruik.


BBB – meest verkochte e-bike en speed pedelec helm

Wat is leuk: lichtgewicht e-bike helm voor aantrekkelijke prijs.
Wat is minder: 
snel uitverkocht.
Kopen: 
vanaf € 89,95.

Deze Speed Pedelec helm van BBB is de meest verkochte e-bike helm van dit moment. Deze helm zit comfortabel, heeft een gering gewicht én voldoet aan de NTA-8776 norm, de speciale norm voor Speed Pedelec helmen.

Het is een van de weinig Speed Pedelec helmen onder de 100 euro die verkrijgbaar is. De helm is zowel geschikt voor dames als voor heren en is verkrijgbaar in drie kleuren.


Giro Scamp – beste fietshelm voor kinderen

Wat is leuk: kinderfietshelm met optimale bescherming.
Wat is minder: beperkt verkrijgbaar.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren vanaf € 43,20.

Onze favoriete fietshelm voor kinderen! Na skihelmen met MIPS, zien we nu ook steeds meer fietshelmen met MIPS bescherming. MIPS staat voor Multiple Direction Impact Protection en heeft een bewezen positieve invloed op hersenletsel na een val op het hoofd. En dat is nu precies wat we van een fietshelm verwachten.

Daarbij ziet deze helm er goed uit, draagt comfortabel en is de prijs aantrekkelijk. Zeker gezien de degelijke kwaliteit van deze fietshelm. Een perfecte helm voor jonge mountainbikers of actieve fietsers.


MTB helm of fietshelm kopen, waar let je op

Bij het kopen van een fietshelm is de pasvorm je belangrijkste selectiecriterium. Wanneer de pasvorm goed is, kan je aandacht besteden aan bescherming en ventilatie.

De pasvorm

De juiste pasvorm is cruciaal bij het kopen van een goede fietshelm. Wanneer de helm niet goed past, beschermt deze niet goed. Meet daarom de omtrek van het hoofd, boven de oren. De omtrek in centimeters is de helmmaat.

Wanneer je deze juiste maat helm gevonden hebt, is het belangrijk om te pasvorm op het hoofd te beoordelen. Pas de helm,  maak de kinriem vast en schud met je hoofd ja en nee. De helm zou niet over het hoofd mogen bewegen en moet stevig op zijn plaats blijven zitten. Blijft de helm onder het schudden goed zitten? Dan heeft de fietshelm een goede pasvorm voor jouw hoofd.

Beweegt de helm over het hoofd? Kijk dan of je de helm kan verstellen (iets kleiner kan maken). Kan dit niet? Dan is de helm te groot.

Mountainbiken met een goede fietshelm
Zorg dat de fietshelm goed past.

Bescherming

Past de helm goed? Dan biedt hij in principe voldoende bescherming. Tegenwoordig zien we ook steeds meer fietshelmen die MIPS bescherming bieden. Dankzij de MIPS technologie kan het hoofd in de helm nog een beetje draaien. Hierdoor zou de kans hersenletsel aanzienlijk beperkt moeten worden.

Wanneer de helm wordt gebruikt bij crossen of wanneer je wil gaan mountainbiken, kan je een helm met extra bescherming overwegen. Er zijn zelfs helmen die het gezicht beschermen te verkrijgen. In deze test hebben we deze helmen niet meegenomen omdat deze specifiek voor crossparks bedoeld zijn en we daar niet getest hebben. Maar mocht je deze parken gaan bezoeken, dan vind je deze helmen onder andere hier.

Ventilatie

Alle MTB helmen zijn voorzien van ventilatie maar de ene iets meer dan de andere. Hoeveel ventilatie voor jou wenselijk is, bepaal je zelf. Wil je een warme fietshelm? Kies dan voor minder ventilatie.

Koop geen tweedehands fietshelm

Helaas worden ze wel aangeboden (op Koningsmarkten en op marktplaats bijvoorbeeld): tweedehands fietshelmen. Een onverstandige keuze. Een fietshelm verliest na verloop van tijd demping. De weekmakers verdwijnen langzaam uit het materiaal. Hierdoor moet een fietshelm na 5 jaar vervangen worden. Ook bij een flinke val (op het hoofd), biedt de helm onvoldoende bescherming tegen hersenletsel.

Hetzelfde geldt voor helmen waar een keer een val mee is gemaakt. Een helm raakt (onzichtbaar) beschadigd als gevolg van de val. Hierdoor biedt de helm niet langer voldoende bescherming bij een volgend ongeval.

Bij een tweedehands fietshelm weet je nooit wat er met de helm is gebeurd, hoe oud deze is en hoe ermee omgegaan is. Wanneer de helm bijvoorbeeld bij thuiskomst in een hoek gegooid wordt, dan is deze na 1 jaar al behoorlijk ‘versleten’. Koop daarom beschermende materialen altijd in een speciaalzaak. Hier weten ze hoe ze met dit materiaal om horen te gaan en worden alleen recente modellen aangeboden waar voorzichtig mee omgegaan is. Zo weet je zeker dat je een goed product koopt.

op de mountainbike door saalbach hinterglemm
In de bergen is een fietshelm noodzakelijk.

De beste fietshelm kopen bij een webshop

Helaas is het aanbod aan goede fietshelem en MTB helmen bij de meeste Nederlandse winkels nog maar klein. Gelukkig zijn er een aantal fijne webshops waar ze goede helmen verkopen. Bij onderstaande webshops vonden wij het grootste aanbod.

Al deze webshops bieden goede service en de mogelijkheid om een niet goed passende helm weer om te ruilen.

Fietshelm kopen bij bol.com
1.700+ helmen
Plutosport MTB helm test.
60+ helmen
Beste fietshelm test - shop
200+ helmen
Goede ebike helm koop je bij decathlon
50+ helmen

Fietshelmen test – FAQ

In dit artikel hebben we zo veel mogelijk relevante informatie of het testen en komen van fietshelmen en MTB helmen. We kunnen ons voorstellen dat je door de hoeveelheid informatie het overzicht een beetje kwijt bent geraakt. Daarom staat hieronder een overzicht van de meestgestelde vragen.

Wat is de beste fietshelm van dit moment?

Hieronder staan onze favoriete fietshelmen uit de test. Klik op de naam van de helm voor een uitgebreide omschrijving:

POC Tectal – beste enduro MTB helm voor heren.
Smith – beste MTB fietshelm voor dames.
Scott – goede fietshelm prijs / kwaliteit.
CP Carachillo – comfortabele fietshelm met vizier.
ABUS– sportieve fietshelm voor in een stedelijke omgeving.
Rockrider – Aantrekkelijk geprijsde Decathlon MTB helm.
BBB – meest verkochte e-bike en speed pedelec helm.
Giro Scamp – beste fietshelm voor kinderen

Wat is de beste MTB helm uit de test??

De POC Tectal is de beste MTB helm die wij op dit moment konden vinden. De helm is verkrijgbaar met of zonder SPIN, wat beschermt tegen een roterende beweging tijdens een val. Lees onze korte review, of koop de helm direct online.

Wat is de beste helm voor op de e-bike / speed pedelec

Deze e-bike helm van BBB is de meeste verkochte helm voor op de e-bike en speed pedelec van dit moment. De helm heeft extra bescherming op het achterhoofd. Meer weten lees dan onze uitgebreide E-bike helmen test.

Wat is een goede fietshelm voor kinderen?

De Giro Scamp is de meeste veilige fietshelm voor kinderen. Deze helm is online verkrijgbaar voor € 54,95. Meer informatie en reviews van andere helmen lees je in onze fietshelm kind test.

Waarom een fietshelm?

In Nederland is fietsen met een fietshelm nog niet echt gebruikelijk. Wanneer je gaat mountainbiken of gaat fietsen in de Alpen, dan is een fietshelm een must, ondanks dat ze niet verplicht zijn. Ga in de bergen nooit zonder fietshelm op pad. Na diverse jaren op de mountainbike in Oostenrijk hebben we de nodige ongevallen voorbij zien komen (en gehad). Een val die je maakt bij het afdalen van een berg komt veel harder aan dan je gewend bent in het vlakke Nederland. En het landschap zorgt helaas voor vervelende wonden. In dat geval is je hoofd je kostbaarste bezit.


Onderhoud van een MTB helm

Wanneer je een MTB helm goed onderhoud, dan gaat deze maximaal 5 jaar mee. Goed onderhoud vergt niet veel werk. Berg de helm na gebruik op een goede plek op. Dit houdt in: niet bij de verwarming, niet in direct zonlicht en droog.

Maak je fietshelm zo af en toe schoon met een zachte doek met wat water. Wanneer de helm heel vies is, kan je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. En laat de fietshelm na gebruik goed drogen. That’s all.

Wanneer je niet met de helm gooit, hem niet laat vallen en geen ongeval hebt, dan gaat deze vijf jaar mee. Nadat de helm een val gemaakt heeft, moet deze eigenlijk vervangen worden. Ook wanneer er geen zichtbare beschadigingen zijn.


Dit overzicht is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. Wanneer je koopt via deze webshops in ons artikel, krijgen wij (in sommige gevallen) een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met onze expertise en deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Bergfamilie.nl » Fietsen » Fietshelm | MTB helm » De beste fietshelm of MTB helm kopen? Deze scoren goed in de fietshelmen test 2023

verder lezen op bergfamilie.nl

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk