Beste fietshelm – MTB fietshelmen test 2021

man test beste fietshelm

Wanneer je in Nederland de gemiddelde fietsenwinkel binnenloopt heb je maar een beperkt aanbod aan fietshelmen. In Nederland zijn het nog voornamelijk de wielrenners die met fietshelm fietsen. Maar wanneer je van plan bent om te gaan fietsen of mountainbiken in een de bergen, of wanneer je een (snellen) E-bike hebt, dan is een  fietshelm een absolute must. Hoe hoger de snelheid die je krijgt tijdens het fietsen, hoe lelijker je kan vallen en blijvende schade kan oplopen. En dat is makkelijk te voorkomen met een helm.

De veiligheid van de fietshelm, valt of staat met de hoe goed deze (bij jou) past. Gelukkig hebben wij een uitgebreide fietshelmen test gedaan en vind je hier de beste fietshelm die ook nog eens comfortabel zit.

Beste fietshelm – onze fietshelmen test

Hieronder staan onze 6 favoriete helmen uit de fietshelmen est. Kijk snel welke de beste fietshelm voor jou is.

  • POC Tectal – beste enduro MTB helm voor heren
  • Smith – beste fietshelm voor dames
  • Scott – goede fietshelm prijs / kwaliteit
  • Alpina – voor in de stad en in de bergen
  • LIDL – goedkope fietshelm
  • Rockrider – Decathlon MTB helm

POC Tectal – beste MTB helm voor heren

Wat is leuk: optimale bescherming en ventilatie.
Wat is minder: zeer prijzig.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten voor € 224.95.

Onze favoriete enduro moutainbike fietshelm voor heren. Na skihelmen met MIPS, zien we nu ook steeds meer fietshelmen met MIPS bescherming. MIPS staat voor Multiple Direction Impact Protection en heeft een bewezen positieve invloed op hersenletsel na een val op het hoofd. En dat is nu precies wat we van een fietshelm verwachten. Bij POC heet dit systeem trouwens SPIN, omdat ze een eigen ontwerp hebben. Maar het doet hetzelfde.

Daarbij ziet deze helm er goed uiten draagt hij comfortabel en zeer licht. Deze goede fietshelm scoort met name bij heren hoog vanwege de uitgebreide ventilatie. Dit is de meest geventileerde helm uit onze fietshelm test. Het nadeel is de prijs, die is erg hoog, zeker vergeleken met de andere helmen uit deze test..

Smith – beste fietshelm voor dames

Wat is leuk: comfortabele pasvorm en MIPS.
Wat is minder: kleur op de helm beschadigt snel.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende dessins voor € 159,-.

Deze helm is eigenlijk een uniseks model maar scoorde vooral hoog onder de dames. Het zal vast iets met de kleuren en vormgeving te maken hebben. Smith Session is een comfortabele MTB helm (ondanks de dunne stof aan de binnenzijde). De helm is goed op maat te maken en sluit perfect. Ook een zonnebril of fietsbril kan in combinatie met deze helm gedragen, wat altijd fijn is. Een fietshelm van degelijke kwaliteit en dankzij MIPS de beste mogelijk denkbare bescherming. Een typische MTB helm die je bij thuiskomst gewoon vergeet af te zetten (ja, is echt gebeurd). Enig nadeel? We hadden binnen een week een kras op de helm zitten. Toch zonde van het fraaie design.

Scott – goede fietshelm prijs / kwaliteit

Wat is leuk: goede prijs kwaliteit verhouding.
Wat is minder: minder comfortabele pasvorm.
Kopen: verkrijgbaar in 4 verschillende dessins voor € 49,95.

Deze MTB fietshelm van Scott is relatief aantrekkelijk geprijsd. En scoort daarom goed in onze fietshelmen test op prijs / kwaliteit verhoudig. Van Scott zijn we mooie producten gewend vanuit de wintersport, en deze helm is daar optisch gezien geen uitzondering op. Toch vinden we hem in comfort onderdoen aan bovengenoemde helmen. De bevestiging komt tegen je gezicht aan en de ventilatie is ook iets minder. Daarbij is de helm minder aangenaam in combinatie met een bril. Prima voor een dag op de fiets, maar je vergeet hem na thuiskomst niet af te zetten.

Deze fietshelm is geschikt voor mountainbiketochten maar ook voor op de racefiets. Al hebben we hem alleen op de mountainbike getest en kunnen we dus alleen daar over oordelen. Al met al een goede fietshelm voor een schappelijke prijs.

CP – comfortabele e-bike helm

Wat is leuk: comfortabele e-bike helm.
Wat is minder: relatief warm om te dragen.
Kopen: vanaf € 179,95.

Dit is een comfortabele en uiterst veilige e-bike helm. E-bikers die fietsen zonder al te hoge inspanning zullen deze luxe helm het meest waarderen. De CP e-bike helm draag uiterst comfortabel en is strak afgewerkt. Het vizier zit vast, maar kan omhoog geschoven worden. Het nadeel van deze helm is, dat hij bergopwaarts op een gewone MTB al snel te warm is. De helm is vanbinnen namelijk volledig gevoerd. De ventilatie is subtiel, maar effectief. De manier waarop de ventilatie is afgewerkt is ideaal tegen insecten (anti muggen en vliegen) en tegen regen.

LIDL – goedkope fietshelm

Wat is leuk: goedkope fietshelm.
Wat is minder: voelt wat volumineus .
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren voor €15,99.

LIDL verrast in deze fietshelmen test met deze helm voor 15 euro! Je hebt misschien je twijfels bij een fietshelm van dit bedrag, maar die twijfels verdwijnen wanneer je de fietshelm test. En dat is natuurlijk precies wat wij gedaan hebben. De helm zit fijn, best comfortabel zelfs. Eigenlijk is het gewoon een prima helm voor recreatieve tochtjes in een vlakke omgeving. Het is niet onze favoriet, maar het is ook zeker geen straf om deze helm te dragen. Veilig is de helm sowieso, want hij draagt het keurmerk. De ventilatie is wat beperkt, maar verder kunnen we niet echt nadelen vinden. Een prima instapmodel voor korte fietstochten!

Rockrider – Decathlon fietshelm

Wat is leuk: gunstige prijs.
Wat is minder: geen MIPS, minder draagcomfort.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties voor €29,99.

Wat een vondst is deze MTB helm van Decathlon! Voor nog geen 30 euro een flitsende helm die degelijk op het hoofd zit. De helm is in grote mate verstelbaar middels de draaischijf aan de achterzijde. Ook de kinriem is verstelbaar. De helm heeft geen netje tegen vliegen, maar zit comfortabel. Wel iets minder comfortabel dan bovenstaande helmen, maar nog steeds comfortabel en degelijk. Ook in combinatie met een bril of zonnebril.

De helm is verkrijgbaar in veel verschillende kleurencombinaties. Een fijne helm voor niet al te intensief gebruik.

MTB helm of fietshelm kopen, waar let je op

Bij het kopen van een fietshelm is de pasvorm je belangrijkste selectiecriterium. Wanneer de pasvorm goed is, kan je aandacht besteden aan bescherming en ventilatie.

De pasvorm

De juiste pasvorm is cruciaal bij het kopen van een fietshelm. Wanneer de helm niet goed past, beschermt deze niet goed. Meet daarom de omtrek van het hoofd, boven de oren. De omtrek in centimeters is de helmmaat.

Wanneer je deze juiste maat helm gevonden hebt, is het belangrijk om te pasvorm op het hoofd te beoordelen. Pas de helm,  maak de kinriem vast en schud met je hoofd ja en nee. De helm zou niet over het hoofd mogen bewegen en moet stevig op zijn plaats blijven zitten. Blijft de helm onder het schudden goed zitten? Dan heeft de fietshelm een goede pasvorm voor jouw hoofd.

Beweegt de helm over het hoofd? Kijk dan of je de helm kan verstellen (iets kleiner kan maken). Kan dit niet? Dan is de helm te groot.

Bescherming

Past de helm goed? Dan biedt hij in principe voldoende bescherming. Tegenwoordig zien we ook steeds meer fietshelmen die MIPS bescherming bieden. Dankzij de MIPS technologie kan het hoofd in de helm nog een beetje draaien. Hierdoor zou de kans hersenletsel aanzienlijk beperkt moeten worden.

Wanneer de helm wordt gebruikt bij crossen of wanneer je wil gaan mountainbiken, kan je een helm met extra bescherming overwegen. Er zijn zelfs helmen die het gezicht beschermen te verkrijgen. In deze test hebben we deze helmen niet meegenomen omdat deze specifiek voor crossparks bedoeld zijn en we daar niet getest hebben. Maar mocht je deze parken gaan bezoeken, dan vind je deze helmen onder andere hier.

Ventilatie

Alle MTB helmen zijn voorzien van ventilatie maar de ene iets meer dan de andere. Hoeveel ventilatie voor jou wenselijk is, bepaal je zelf. Wil je een warme fietshelm? Kies dan voor minder ventilatie.

Koop geen tweedehands fietshelm

Helaas worden ze wel aangeboden (op Koningsmarkten en op marktplaats bijvoorbeeld): tweedehands fietshelmen. Een onverstandige keuze. Een fietshelm verliest na verloop van tijd demping. De weekmakers verdwijnen langzaam uit het materiaal. Hierdoor moet een fietshelm na 5 jaar vervangen worden. Ook bij een flinke val (op het hoofd), biedt de helm onvoldoende bescherming tegen hersenletsel.

Hetzelfde geldt voor helmen waar een keer een val mee is gemaakt. Een helm raakt (onzichtbaar) beschadigd als gevolg van de val. Hierdoor biedt de helm niet langer voldoende bescherming bij een volgend ongeval.

Bij een tweedehands fietshelm weet je nooit wat er met de helm is gebeurd, hoe oud deze is en hoe ermee omgegaan is. Wanneer de helm bijvoorbeeld bij thuiskomst in een hoek gegooid wordt, dan is deze na 1 jaar al behoorlijk ‘versleten’. Koop daarom beschermende materialen altijd in een speciaalzaak. Hier weten ze hoe ze met dit materiaal om horen te gaan en worden alleen recente modellen aangeboden waar voorzichtig mee omgegaan is. Zo weet je zeker dat je een goed product koopt.

kind fietst door berglandschap

Waarom een fietshelm

In Nederland is fietsen met een fietshelm nog niet echt gebruikelijk. Wanneer je gaat mountainbiken of gaat fietsen in de Alpen, dan is een fietshelm een must, ondanks dat ze niet verplicht zijn. Ga in de bergen nooit zonder fietshelm op pad. Na diverse jaren op de mountainbike in Oostenrijk hebben we de nodige ongevallen voorbij zien komen (en gehad). Een val die je maakt bij het afdalen van een berg komt veel harder aan dan je gewend bent in het vlakke Nederland. En het landschap zorgt helaas voor vervelende wonden. In dat geval is je hoofd je kostbaarste bezit.

Onderhoud van een MTB helm

Wanneer je een MTB helm goed onderhoud, dan gaat deze maximaal 5 jaar mee. Goed onderhoud vergt niet veel werk. Berg de helm na gebruik op een goede plek op. Dit houdt in: niet bij de verwarming, niet in direct zonlicht en droog.

Maak je fietshelm zo af en toe schoon met een zachte doek met wat water. Wanneer de helm heel vies is, kan je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. En laat de fietshelm na gebruik goed drogen. That’s all.

Wanneer je niet met de helm gooit, hem niet laat vallen en geen ongeval hebt, dan gaat deze vijf jaar mee. Nadat de helm een val gemaakt heeft, moet deze eigenlijk vervangen worden. Ook wanneer er geen zichtbare beschadigingen zijn.

 

Fietshelm | MTB helm » beste fietshelm test

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK