Goede fietshelm voor je kind kopen? Dit zijn de beste kinderfietshelmen

Wanneer je in Nederland de gemiddelde fietsenwinkel binnenloopt heb je maar een beperkt aanbod kinder fietshelmen. Eigenlijk gek, want ieder kind zou met een kinder fietshelm moeten fietsen (althans beginnen). Zo kochten wij jaren geleden de twee modellen die aangeboden werden: Alpina en Bobike.

Maar tegenwoordig ‘winkelen’ wij bij sportzaken in Oostenrijk. En daar is deze keuze reuze. Gelukkig is het aanbod als je online gaat shoppen in Nederland ook ruim. En kan je prima kinder fietshelmen in webshops kopen. Maar dan moet je wel weten welke kinderfietshelm fijn is en welke niet. Dat hebben wij de afgelopen weken getest. En we zijn trots om hier de resultaten te kunnen delen!

Beste fietshelm kind | kinderfietshelm

De beste kinderfietshelm kopen: dit is onze top 6

Hieronder staan korte en bondige reviews van onze favorieten fietshelmen voor kinderen van dit moment.

KinderfietshelmBeschrijvingScorePrijsmeer informatie
Giro Scampbeste kinder fietshelm met MIPS beschermt optimaal.4/5€53,95review lezen
Alpina Carapaxgoede bescherming en zichtbaar in het donker.5/5€74,95review lezen
BTWIN MTB helm kind 500goedkope kinderfietshelm van Decathlon3/5€34.95review lezen
Uvex Kid 3 fietshelmstoere BMX fietshelm voor kinderen.4/5€49.95review lezen
Bobike ONEbeste basic fietshelm voor dreumes en peuter2/5€29.99review lezen
Crivit ONEgoedkope kinderfietshelm van LIDL scoort het beste op veiligheid.5/5€17.99review lezen

Giro Scamp – fietshelm kind met MIPS 

Wat is leuk: fietshelm met MIPS beschermt optimaal.
Wat is minder: beperkt verkrijgbaar.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende (felle) kleuren voor € 53,95.

Onze favoriete fietshelm voor kinderen! Na skihelmen met MIPS, zien we nu ook steeds meer fietshelmen met MIPS bescherming. MIPS staat voor Multiple Direction Impact Protection en heeft een bewezen positieve invloed op hersenletsel na een val op het hoofd. En dat is nu precies wat we van een fietshelm verwachten.

Daarbij ziet deze kinderhelm er goed uit, draagt comfortabel en is de prijs aantrekkelijk. Zeker gezien de degelijke kwaliteit van deze fietshelm. Een perfecte helm voor jonge mountainbikers of actieve fietsers.


Alpina Carapax – best zichtbare fietshelm

Wat is leuk: goede bescherming en zichtbaar in het donker.
Wat is minder: meest prijzige kinderfietshelm uit de test.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende dessins voor € 74,95.

In de officiële kinder fietshelmtest van de Oostenrijkse verkeersbond (ÖAMTC) scoort Alpina altijd goed. Zelf fietsen we ook graag met helmen van dit degelijke, Duitse merk. Dit nieuwe model is nog niet getest door de verkeersbond, maar onze zoon heeft hem gedragen en wij zijn tevreden.

Deze helm heeft een opvallende reflector aan de achterzijde, een mooie pasvorm, antibacteriële binnen voering en een insectennet. Deze helm adviseren we voor kinderen die veel fietsen of kinderen die snel zweten (vanwege de anti bacteriële voering). Hij kost wat, maar daar krijg je echt wat voor terug.


B’twin – goedkope kinderfietshelm van Decathlon

Wat is leuk: goedkope kinderfietshelm met leuk design.
Wat is minder: geen MIPS.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende dessins voor € 34,95.

Deze fietshelm zou een kind tussen 4 en 15 jaar moeten passen. Onze jongste zoon droeg deze helm al toen hij 6 jaar was en de oudste draagt hem nog met 14 jaar en de helm past altijd!

Met een draaiwiel maak je deze kinderfietshelm zelf op maat. De pasvorm is blijkbaar comfortabel en het design spreekt aan, want deze helm is één van de favorieten bij het testen. Dankzij het design van de helm ziet het er allemaal al snel sportief uit. Kortom, een degelijke kinderfietshelm voor weinig geld!


Uvex – stoere BMX fietshelm voor kind

Wat is leuk: stoere helm in skateboardstyle.
Wat is minder: ventilatie beperkt.
Kopen: bij verschillende winkels, maar hier het goedkoopst met €49,95

De skateboardstyle fietshelmen bieden meer bescherming voor bijvoorbeeld crossen met de MTB. Daarentegen biedt de helm minder ventilatie dus voor zeer inspannende activiteiten is deze minder geschikt. Onze kinderen kozen voor deze helm omdat ze hem heel erg stoer vonden. Voor het mountainbiken bleek deze echter niet favoriet, ze vonden hem te warm.. Maar dat is heel persoonlijk. Een fijne helm voor kinderen die wat meer risico nemen bij het fietsen of om andere reden wat meer risico lopen.


Bobike ONE – basic fietshelm voor dreumes en peuter

Wat is leuk: fietshelm verkrijgbaar in kleine maten.
Wat is minder: alleen geschikt voor kleine kinderen (vanaf 1 jaar past maat XS).
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren voor € 29,99.

Een goedkope fietshelm met voldoende ventilatie, verstelbare pasvorm en een netje tegen insecten. De helm heeft een basic constructie en is daarmee vooral geschikt voor kleine kinderen. De helm is verstelbaar en gaat daardoor makkelijk meerdere jaren mee. We zouden hem niet zo snel gebruiken voor het mountainbiken of fietsen op hoge snelheden, maar voor kleine kinderen die nog net zo hard gaan volstaat deze helm waarschijnlijk prima.

We vinden de kleuren niet zo aansprekend, maar de beschikbaarheid online is ook zeer beperkt. Waarschijnlijk heb je bij de lokale fietsendealer meer geluk in deze collectie.


Crivit – LIDL fietshelm kind is verrassend goed

Wat is leuk: goedkope fietshelm van LIDL scoort goed op veiligheid.
Wat is minder: valt iets groter uit.
Kopen: verkrijgbaar in verschillende kleuren voor € 17,99.

Deze fietshelm is de verrassing van dit jaar. We kwamen hem tegen in de test van de ÖAMTC, de Oostenrijkse versie van de ANWB en zijn direct gaan testen. De helm valt iets groter uit dan aangeven, maar verder is het een mooie helm voor een haarscherpe prijs. Het design is nogal saai en onze kinderen willen deze helm daarom beslist niet dragen, maar voor jonge kinderen (tot een jaar of 6) spreekt de helm waarschijnlijk wel.

Aan de achterzijde van de helm zit een lampje (op batterijen) voor extra veiligheid. Qua veiligheid scoort de helm hoge ogen en daar gaat het uiteindelijk om. Je koopt deze helm voor je kind gewoon bij de LIDL of online voor 18 euro.


Kinder fietshelm kopen, waar let je op

Bij het kopen van een fietshelm is de pasvorm je belangrijkste selectiecriterium. Wanneer de pasvorm goed is, kan je aandacht besteden aan bescherming en ventilatie. 

De pasvorm

De juiste pasvorm is cruciaal bij het kopen van een kinderfietshelm. Wanneer de helm niet goed past, beschermt deze niet goed. Meet daarom de omtrek van het voorhoofd, boven de oren. De omtrek in centimeters is de helmmaat. 

Maar ook als je deze juiste maat helm hebt, is het belangrijk om te pasvorm op het hoofd te beoordelen. Pas de fietshelm daarom altijd! Zet de helm op, maak de kinriem vast en laat het kind met zijn hoofd schudden. De helm zou niet over het hoofd mogen bewegen, maar moet stevig op zijn plaats blijven zitten. Wanneer dit het geval is, past de helm goed. 

Beweegt de helm over het hoofd? Kijk dan of je de helm kan verstellen (iets kleiner kan maken). Kan dit niet? Dan is de helm te groot. Vind je kind de helm niet comfortabel zitten? Kies dan een andere kinderhelm. Het is belangrijk dat de fietshelm comfortabel zit. 

Bescherming

Past de helm goed? Dan biedt hij voldoende bescherming. Tegenwoordig zien we ook steeds meer fietshelmen die MIPS bescherming bieden. Voor kinderen die regelmatig fietsen adviseren wij sowieso voor MIPS bescherming te kiezen. Dankzij de MIPS technologie kan het hoofd in de helm nog een beetje draaien. Hierdoor wordt hersenletsel aanzienlijk (bewezen!) beperkt. 

Wanneer de helm wordt gebruikt bij crossen of wanneer je wil gaan mountainbiken, kan je een helm met extra bescherming overwegen. Er zijn zelfs helmen die het gezicht beschermen te verkrijgen. In deze test hebben we deze helmen niet meegenomen omdat deze specifiek voor crossparks bedoeld zijn en we daar niet getest hebben. Maar mocht je deze parken bezoeken met je kinderen dan vind je deze helmen onder andere hier.  

Ventilatie

Alle fietshelmen zijn voorzien van ventilatie maar de ene iets meer dan de andere. 

Koop geen tweedehands fietshelm voor kinderen

Helaas worden ze wel aangeboden (op Koningsmarkten en op marktplaats bijvoorbeeld): tweedehands fietshelmen. Een onverstandige keuze. Een fietshelm verliest na verloop van tijd demping. De weekmakers verdwijnen langzaam uit het materiaal. Hierdoor moet een fietshelm na 5 jaar vervangen worden. Ook bij een flinke val op het hoofd, biedt de helm onvoldoende bescherming tegen hersenletsel. 

Hetzelfde geldt voor helmen waar een keer een val mee is gemaakt. Een helm raakt (onzichtbaar) beschadigd als gevolg van de val. De dempende werking kan daardoor hard achteruit rennen.

Bij een tweedehands kinderfietshelm weet je nooit wat er met de helm is gebeurd, hoe oud deze is en hoe ermee omgegaan is. Wanneer de helm bijvoorbeeld bij thuiskomst in een hoek gegooid wordt, dan is deze na 1 jaar al behoorlijk ‘versleten’. Koop daarom beschermende materialen zoals kinderfietshelmen altijd in een speciaalzaak. Hier weten ze hoe ze met dit materiaal om horen te gaan en worden alleen recente modellen aangeboden waar voorzichtig mee omgegaan is. Zo weet je zeker dat je een goed product koopt. 

kinderfietshelm verplicht
Waarom een fietshelm voor je kind?

Waarom een fietshelm voor je kind?

In Nederland is fietsen met een fietshelm nog niet echt gebruikelijk. Toch adviseren wij om kinderen altijd met een helm te laten fietsen. Het kinderhoofd is kwetsbaar. Waar een gebroken arm of been doorgaans zonder grote gevolgen geneest, is hersenletsel vaak langdurig en van grote invloed.

Wanneer je gaat mountainbiken of gaat fietsen in de Alpen, dan is een fietshelm een must, ondanks dat ze niet verplicht zijn. Ga in de bergen nooit zonder fietshelm op pad. Na diverse jaren op de mountainbike in Oostenrijk hebben we de nodige ongevallen voorbij zien komen (en gehad). Een val die je maakt bij het afdalen van een berg komt veel harder aan dan je gewend bent in het vlakke Nederland. En het landschap zorgt helaas voor vervelende wonden. In dat geval is je hoofd je kostbaarste bezit. Onze kinderen fietsen zelfs met rugbeschermer wanneer wij flinke stijgen en dalen met de mountainbike.

Alles onder het motto: better safe, than sorry!

Overweeg je na het lezen van dit artikel om als volwassene ook een fietshelm aan te schaffen? Lees dan onze fietshelmen test.

Dit overzicht is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De links naar de webshops zijn affiliatelinks. Wanneer je koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Bergfamilie.nl » Fietsen » Fietshelm | MTB helm » Goede fietshelm voor je kind kopen? Dit zijn de beste kinderfietshelmen

verder lezen op bergfamilie.nl