Fietshelm met MIPS of zonder MIPS?

Fietshelmen met MIPS worden steeds vaker aangeboden. Daarbij worden de prijzen van fietshelmen met MIPS steeds aantrekkelijker. Maar wat is MIPS precies? En biedt een fietshelm met MIPS echt meer bescherming dan een fietshelm zonder MIPS? We leggen het je in dit artikel uit!

hartslagmeter tijdens mountainbiken

Kies jij voor een fietshelm met MIPS of zonder MIPS?

Fietshelmen met MIPS, wat is dat?

Wij kennen MIPS al langer, van de skihelmen. MIPS is een afkorting voor Multiple Impact Protection System. Ofwel: MIPS beschermt bij roterende bewegingen die het hoofd maakt wanneer je valt.

Een korte toelichting

Wanneer je tijdens het mountainbiken of fietsen valt zijn er waarschijnlijk meerdere van onderstaande punten aan de orde:

  • je valt vanuit een bewegende positie.
  • op het moment van vallen heb je veel vaart.
  • na de val land je op de zijkant van je hoofd.
  • je hoofd beweegt tijdens de val.
Wat doet een fietshelm met MIPS dan

De MIPS in je fietshelm zorgt ervoor dat je hoofd, binnen in de helm, een kleine roterende beweging kan maken. De schade aan de hersenen wordt in dit geval verder beperkt dan bij een helm zonder MIPS. In onderstaande video wordt dat heel duidelijk toegelicht.

Hoe ziet MIPS eruit

MIPS in een apart systeem, wat in vrijwel iedere fietshelm aangebracht kan worden. Maar het kost wel wat. Voor een helm met MIPS betaal je doorgaans rond de 20 euro tot 30 euro meer dan dezelfde helm zonder MIPS.

Is MIPS de enige manier om je te beschermen tegen dit soort letsel

MIPS is een systeem wat bedacht is door hersenchirurgen. Het was de eerste methode die ontwikkeld is om het hoofd te beschermen tegen roterende bewegingen tijdens een val. Daardoor is MIPS bekend en populair geworden. In Europa willen veel wintersporters perse een MIPS skihelm. Dit zien we met name in Scandinavië. Maar toen ik ging skiën in Canada, had de lokale wintersportwinkel nog nooit van MIPS gehoord. Kortom: alles is relatief.

MIPS is ondertussen ook niet meer het enige systeem wat beschermd tegen roterende bewegingen. Veel fabrikanten van helmen hebben ondertussen een eigen, vergelijkbaar systeem ontwikkeld. De bekendste daarvan is POC met SPIN.

Kinderhelmen met MIPS zijn helaas nog zeldzaam.

Een veilige fietshelm kopen

Wanneer je regelmatig en met grote snelheid fietst, is een veilige fietshelm belangrijk. In sommige landen is daarom een fietshelm verplicht. Met een MIPS fietshelm ben je voorzien van de meest veelzijdige bescherming, maar daar betaal je wel voor.

Wij fietsen regelmatig in de bergen, met een MTB of met een e-bike. Voor ons heeft MIPS of een vergelijkbare bescherming meerwaarde. Maar het belangrijkste is toch de fietshelm zelf. Deze moet goed passen en comfortabel zitten. Kijk anders eens bij ons overzicht met de beste fietshelmen. Daar zit vast wat voor je bij. Zowel met MIPS als zonder MIPS hebben wij de beste fietshelmen geselecteerd. Dan ben je sowieso goed beschermd op de fiets.

Fietshelm | MTB helm » Fietshelm met MIPS of zonder MIPS?

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..