In welke landen is een fietshelm verplicht? Wij zochten het voor je uit. In dit artikel staat exact in welke landen je wel en niet verplicht bent om een fietshelm te dragen.
Fietshelm verplichting in Nederland? ja of nee?
In Nederland is niemand verplicht om een fietshelm te dragen. Alleen wanneer je op een snelle e-bike, de zogenaamde speed pedelec rijdt, ben je verplicht om een helm te dragen. Gelukkig zien we toch ieder jaar meer fietsers in Nederland met een fietshelm fietsen. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Het is natuurlijk ook ieders eigen verantwoordelijkheid om wel of geen helm te dragen op de fiets, maar de e-bikes gaan best hard.
Ga je naar het buitenland op vakantie en wil je daar gaan fietsen? Dan gelden er mogelijk andere regels. In een aantal Europese landen geldt een helmplicht voor fietsers. Helaas verschillen de regels per land en soms zelfs per regio. Om het voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk te maken, staat hieronder van een aantal populaire vakantiebestemmingen uitgelegd wat de officiële regels omtrent het verplicht dragen van een fietshelm zijn.
Samenvatting: waar is een fietshelm verplicht?
Wil je snel antwoord op de vraag of een fietshelm verplicht is in jouw vakantieland? Lees dan in de tabel welke regels gelden.
- Duitsland: geen verplichting voor een helm op de fiets.
- België: geen verplichting voor een helm op de fiets.
- Frankrijk: fietshelm alleen verplicht voor kinderen tot 12 jaar.
- Oostenrijk: fietshelm uitsluitend verplicht voor kinderen tot 12 of 15 jaar.
- Zwitserland: fietshelmverplichting voor iedereen die sneller fietst dan 20 km / uur.
- Kroatië: fietshelm verplicht tot 16 jaar.
- Italië: sinds 2020 is een fietshelm verplicht voor kinderen tot 12 jaar.
- Spanje: verplicht voor alle fietsers die zich buiten de bebouwde kom begeven en kinderen tot 16 jaar.
De fietshelmregels per land
Hieronder staan overzichtelijk de regels voor het dragen van een fietshelm voor de meest populaire vakantiebestemmingen.
Is een fietshelm verplicht in Duitsland?
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan. Ook wanneer je met een e-bike, racefiets of mountainbike de weg op gaat, wordt het dragen van een fietshelm geadviseerd.
Ja. Rij je op een speed pedelec, een e-bike die 45 km / uur kan rijden, dan moet je in Duitsland een fietshelm dragen. Dit mag ook een speciale speed pedelec helm zijn.
Is een fietshelm verplicht in België?
Nee. Een fietshelm is niet verplicht in België. Alleen wanneer je met een speed pedelec de weg op gaat, moet je een helm op. In alle andere gevallen niet.
Is een fietshelm verplicht in Frankrijk?
Ja. voor kinderen jonger dan 12 jaar moeten is een fietshelm in Frankrijk verplicht. Ook wanneer ze achter op de fiets zitten. Ga je op vakantie naar Frankrijk en wil je daar fietsen? Neem dan een goede kinderfietshelm mee. Als volwassene ben je er namelijk verantwoordelijk voor dat kinderen hun helm dragen.
Is een fietshelm verplicht in Oostenrijk?
Ja. In tijdens een fietsvakantie in Oostenrijk moeten kinderen tot 12 jaar verplicht een fietshelm dragen. Ook wanneer ze achter op de fiets zitten (of in een karretje achter de fiets, zoals in Oostenrijk gebruikelijk is). En zelfs wanneer ze niet op de openbare weg (bijvoorbeeld op de camping) fietsen. In een klein deel van Oostenrijk (deelstaat Niederösterreich) geldt deze verplichting zelfs tot 15 jaar. Ga je op vakantie naar Oostenrijk? Neem dan een kinderfietshelm mee. Of huur er ter plaatse een.
Is een fietshelm verplicht in Zwitserland?
Ja. Bij de Zwitsers staat veiligheid voorop. Wanneer je harder dan 20 km / uur rijdt op de fiets, moet je een fietshelm dragen in Zwitserland. Zowel op een gewone fiets, als op een racefiets, mountainbike of e-bike. Fiets je langzamer dan 20 km / uur? Dan geldt deze verplichting niet.
Onze ervaring is dat je in de bergen deze snelheden makkelijk haalt. Niet voor niets raadt de Zwitserse overheid iedereen aan om een helm te dragen op de fiets.
Is er een fietshelmverplichting in Kroatië?
Ja. Ook in Kroatië geldt fietshelm verplichting voor kinderen. Ook wanneer ze achterop of in de aanhanger zitten moeten kinderen verplicht een goed passende helm dragen. Deze verplichting geldt tot een leeftijd van 16 jaar.
Is een fietshelm verplicht in Italië?
Ja. In Italië moeten sinds 1 januari 2020 kinderen tot 12 jaar een helm op wanneer ze gaan fietsen. Op de e-bike geldt voor volwassenen geen verplichting. Neem je een speed pedelec mee naar Italië? Dan moet je wél een helm op. En wel een goedgekeurde bromfietshelm.
Is een fietshelm verplicht in Spanje?
Ja. Kinderen tot 16 jaar moeten overal in Spanje een helm op. Bovendien geldt voor alle fietsers die zich buiten de bebouwde kom begeven een helmplicht. Enige vage uitzonderingen hierop zijn extreme omstandigheden, zoals een steile berg of wanneer het heel heet is.
Beste fietshelmen van dit moment
In veel landen zijn fietshelmen voor kinderen verplicht. Voor volwassenen geldt deze verplichting (nog) niet. Toch adviseren wij om iedereen een helm te laten dragen op tijdens je fietsvakantie met kinderen. Zeker in landen met bergen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een goede helm kan je ernstig hersenletsel voorkomen. De veiligheid van de fietshelm, valt of staat met de hoe goed deze (bij jou) past. Gelukkig hebben wij een uitgebreide fietshelmen test gedaan en vind je hier de beste fietshelm die ook nog eens comfortabel zit.
De beste helmen vind je in onze fietshelmen test
Hieronder staan onze 6 favoriete helmen uit de fietshelmen test. Kijk snel welke de beste fietshelm voor jou is.
Draag jij een fietshelm? Of liever niet
Hier, in Oostenrijk, is het heel normaal dat je met een helm op de fiets zit. In Nederland wordt het langzaam ook gebruikelijker. Maar kinderen leren doorgaans nog zonder helm fietsen en zelfs senioren stappen zonder helm op hun e-bike. Hoe zit dat met jou? Draag jij een helm? Overweeg je het? Of is het iets wat je nooit en te nimmer zou doen? We zijn heel benieuwd naar jullie meningen en ervaringen. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?
Absoluut niet, ik fiets vaak zo snel dat de ondersteunig niet meer meedoet, maar ik pas mijn snelheid wel aan op plekken waar ik niet hard kan fietsen.
Maar ik weiger zo’n ding op mijn hoofd te zetten, als ze het verplichten dan beëndig ik mijn fietshobby wel of koop een speedpedelec.
Sinds ik een baan dichterbij huis heb, pak ik bijna altijd mijn electrische fiets. Omdat we maar één auto hebben en mijn man te ver weg werkt om op de fiets te gaan, gebruikt hij de auto. Ik rij door weer en wind en heb nu sinds kort een gele fietshelm gekocht, want veiligheid en goede verlichting vind ik erg belangrijk. Je ziet jongelui, maar ook oudere mensen kijken en zitten je stom uit te lachen, maar daar trek ik me niets van aan. Veiligheid gaat boven alles.
Op het moment dat we verplicht een fietshelm moeten hebben verkopen we onze elektrische fietsen meteen.
Gebruiken dan gewoon onze auto weer voor ieder akkefietje.
Wat een dreigement, stoer hoor.
Hoorde over een vrouw die plotseling moest remmen op haar ebike en over de kop sloeg. Zij is nu voor de rest van haar leven gehandicapt vanwege een hersenkneuzing. Toen ik dit hoorde, heb ik meteen een fietshelm aangeschaft en ik draag hem zelfs bij kleine afstanden. Liever een helm op dan hersenletsel…
Vreemd dat er mensen zijn die niet inzien hoe belangrijk een helm op de fiets is.
Lichtgewicht, je hebt er amper last van. Ook niet met warm weer.
Heel veel aankomend senioren die jarenlang lekker rond gereden hebben op hun snorfiets die moeten
nu voortaan een helm op. Echter het overgrote deel van deze mensen zijn brildragend, en een bril gaat
nou eenmaal niet samen met een helm. Dus moeten ze de keuze maken tussen een normale e-bike of
een auto. De meeste kiezen dan toch voor een auto. Vaak zijn dat mensen die jaren lang geen auto meer
hebben gereden, en is het eigenlijk onverantwoord dat ze weer gaan autorijden. maar ja, er is helaas geen
andere optie meer om nog zelfstandig ergens te komen. Vraag maar eens in een willekeurige winkel waar
helmen worden verkocht of die samengaat met een bril. U krijgt de meest idiote antwoorden, zoals.
probeer dan maar zonder bril te rijden (ik heb dus min 6) of: Dat zal wel meevallen. of: Als een bril een beetje
scheef zit dat maakt toch niet uit (dus wel ik heb multi focus glazen) tot: Dan koopt U toch een extra bril
voor onder uw helm (Ik moet op maat gemaakte glazen hebben a E 400,- per stuk) Waarom worden de bril
dragende aankomende senioren niet serieus genomen. Een helmenfabrikant die dit probleem serieus neemt
die kan goud geld verdienen aan deze mensen, Maar dan moeten ze dat wel bekend maken op een manier
waarbij deze mensen bereikt worden. Bijvoorbeeld door een advertentie in een seniorenblad bijvoorbeeld
het blad “ONS”
Op mijn gewone fiets zou ik het rampzalig vinden.
Dan moet ik voor 5 minuten een helm opzetten voor een boodschapje dat ik lopend zou kunnen doen.
7 ik gebruik al jaren mijn fietshelm. Verder een zinloze discussie. Als iemand zelfmoord wil plegen, moet hij of zij dat zelf maar weten.
Op een elektrische fiets begrijpelijk op een gewone fiets niet!
Als dit verplicht gaat worden op een gewone fiets zal ik meer de auto pakken om naar de stad te gaan en mijn fiets verkopen.
Helmplicht op scooter heeft mij de scooter al doen inruilen voor een auto. Moet je een helm op een fiets dragen dan ga ik de auto overal voor gebruiken
De dodelijke val van een goede vriendin met haar e-bike na een aanrijding door een auto die haar geen voorrang verleende, heeft mij wel aan het denken gezet en ik draag dan ook regelmatig een fietshelm.