De snelste route naar Italië? Kijk wat voor jou de beste route is

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de beste en snelste route naar Italië is. Mensen willen dan weten of ze beter via Zwitserland of Oostenrijk naar Italië kunnen rijden. En welke route de snelste is voor hun vakantie naar Italië.  Het antwoord op deze vragen is van een aantal factoren afhankelijk. Wij hebben de weg naar Italië heel vaak afgelegd. In dit artikel hebben we onze ervaringen en alle informatie om de juiste route te bepalen verzameld.

Beste route naar Italië

Gaat de snelste route naar Italië  door Oostenrijk of Zwitserland?

Waarschijnlijk is de meeste gestelde vraag over de route naar Italië of je door Oostenrijk of Zwitserland moet rijden. Het antwoord is vooral afhankelijk van je bestemming. Grofweg geldt daarbij de volgende verdeling:

 • West-Italië. De snelste route naar bijvoorbeeld Toscane, Florence en Pisa gaat via Zwitserland.
 • Midden-Italië. Als je naar Lago Maggiore, het Comomeer of Milaan wilt, dan is de snelste weg door Zwitserland.
 • Oost-Italië, de Adriatische kust. De beste route naar dit deel van Italië gaat door Oostenrijk.

De bestemming bepaalt of de beste route naar Italië door Oostenrijk of Zwitserland gaat!

Overzichtskaart beste route naar Italië.

Onderstaande overzichtskaart geeft een duidelijk beeld of je beter via Zwitserland of Oostenrijk naar Italië kan rijden. Ligt jouw vakantiebestemming in het oranje vierkant? Dan is de snelste route via Zwitserland. Bestemmingen in het blauwe vierkant zijn het beste aan te rijden via Oostenrijk.

Gaat de beste route naar Italië door Zwitserland of Oostenrijk?

Wat is de beste route naar het Gardameer?

Voor de reis naar je camping bij Gardameer (of de stacaravan) maakt het opvallend genoeg niet zoveel uit of je via Oostenrijk of Zwitserland rijdt. Volgens Google Maps gaat de snelste route naar de noordkant van het Gardameer (Riva del Garda, Castalleto, Bardolino) via Oostenrijk en naar de zuidkant van het meer (Salo, Peschiera) via Zwitserland.

Wij adviseren om via Oostenrijk te rijden. Zo ontwijk je de drukke Gotthardtunnel, waar je in de zomermaanden rekening moet houden met lange wachttijden. Bovendien kan je aanzienlijk besparen op de kosten voor tol en vignetten als je er voor kiest om via Oostenrijk te rijden en Zwitserland mijdt.

Beste route naar het Gardameer 2021

Hieronder staat de voor ons beste route naar het Gardameer in 2021.

 • A12 richting Arnhem
 • A3 richting Frankfurt
 • A67 / A6 richting Stuttgart
 • A8 richting Ulm
 • A7 richting Memmingen / Kempten
 • B179 Fernpass richting Innsbruck
 • A12 richting Innsbruck
 • A13 richting Brenner / Brenner0
 • SS12 richting Lago di Garda
De beste route naar het Gardameer
De beste route naar het Gardameer.

Via de Fernpass of via Innsbruck naar Italië?

Bij de route door Oostenrijk kan je kiezen om over de Fernpass te rijden (de oranje variant uit de overzichtskaart) of om via Rosenheim en Innsbruck te rijden (de zwarte variant). Beide routes ontlopen elkaar niet veel qua reistijd. Op de route over de Fernpass heb je wel het mooiste uitzicht.

De beste route naar het Gardameer gaat via Oostenrijk.
De snelste route naar het Gardameer gaat via Oostenrijk.

Beste route naar Italië – door Oostenrijk naar de Adriatische kust

Ga je op vakantie naar de Adriatische kust? Bijvoorbeeld naar de regio’s Veneto, Friuli, Trentino of La Marche in het westen van Italië. Of naar een van de populaire vakantie bestemmingen zoals Venetië, Lido de Jesolo en Rimini? Dan gaat de snelste route via Oostenrijk. De meeste routeplanners zullen je aanraden om via de Brennerpas (zwart en oranje aangegeven in de overzichtskaart) te rijden. Dit is echter een behoorlijke drukke weg waarop je grote kans op file hebt.

Alternatieve route door Oostenrijk (via Salzburg en Villach).

Wij adviseren om een alternatieve route via Salzburg en Villach te rijden. Deze route is weliswaar zo’n 80-100 km langer, maar heeft aanzienlijk minder drukke knelpunten. Dat kan je een hoop reistijd schelen. Daarbij is Salzburg een hele leuke stad voor een tussenstop in Oostenrijk. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel: Stedentrip Salzburg met kinderen.

Vanaf München is route dan als volgt: A99 (München) – A8 (Salzburg) – A10 (Villach) – A23 (Udine).

Hieronder staat een afbeelding van deze route. In de overzichtskaart hebben we deze route in het blauw aangegeven. Op deze route is het vignet voor Oostenrijk verplicht.

Tip voor de beste route naar Italië - adriatische kust rij via Salzburg

Beste route naar Italië – Toscane en Italiaanse meren

De beste route naar Toscane gaat via Zwitserland en is zo’n 1.400 kilometer lang. Via Oostenrijk is een omweg van minimaal 350 kilometer en eigenlijk alleen interessant als je een meerdaagse tussenstop in Oostenrijk maak. Deze route is eigenlijk te lang om in een keer te rijden. Want naast de lange afstand, moet je ook rekening houden met wachttijden bij de tunnels in Zwitserland. Wij raden daarom aan om een goed hotel onderweg naar Italië te reserveren bijvoorbeeld in kastelendorp Bellinzona. Dit kleine stadje is ideaal voor een korte stedentrip. Je vindt er maar liefst drie prachtige, middeleeuwse kastelen.

Vergeet je vignet niet vooraf aan te schaffen

Wanneer je door Zwitserland naar Italië rijdt, heb je een vignet nodig. Deze kan je bij de grens kopen, maar daar lopen de wachttijden al snel op. Je kunt het vignet voor Zwitserland ook vooraf bestellen. Zo hou je meer tijd over voor je vakantie.

Hotel op de route onderweg naar Italie overnachten in Bellinzona
De prachtige kastelen in Bellinzona liggen op de route naar Italië

Kan je ook door Frankrijk naar Italië rijden?

Alle wegen leiden naar Rome en dus kan je ook door Frankrijk naar Italië reizen. De route via Frankrijk is interessant als je naar het uiterste noordwesten van Italië reist. Ook voor een vakantie in Toscane, zou dit een optie kunnen zijn.

De route is dan ongeveer als volgt:  A2 (Maastricht), E25 (Luxemburg), A31 (Dijon), A39 (Bourg-en-Bresse),  A40(Chamonix) en de Mont Blanc tunnel. Je kun er ook voor kiezen om het laatste stuk via de  A6 (Lyon), A44 (Aosta) en de Frejustunnel af te leggen. Zeker als het druk is kan dit je ongeveer 1 uur reistijd schelen.

Dure route

Hou er wel rekening mee dat dit een behoorlijk dure route is. Op de Franse snelwegen moet je rekening houden met zo’n 70 euro tolgeld en voor de Mont Blanctunnel of de Fréjustunnel betaal je nog eens zo’n 45 euro. Deze bedragen gelden voor een enkele reis. Overweeg je deze route en wil je overnachten? Hier staan een aantal fijne hotels langs de snelweg in Frankrijk.

De route naar Italië door Frankrijk.
De route naar Italië door Frankrijk.

Wat is de beste route naar Italië door Duitsland?

De meeste mensen zullen door Zwitserland of via Oostenrijk naar Italië rijden. Dan zul je er niet aan ontkomen om een groot deel van de route door Duitsland af te leggen. Ook hier heb je meerdere keuzes bij het kiezen van je route.

Grofweg heb je vier keuzes bij het bepalen van de beste route naar Italië door Duitsland.

 1. Rechtsrheinisch (richting Oostenrijk): A12 (Arnhem), A3 (Keulen / Frankfurt / Wurzburg), A8 (München via Innsbruck en de Brennerpass) (of A7 Ulm voor de Fernpass).
  Op deze weg rij je voornamelijk op driebaanswegen. Er is daardoor minder kans op file. Nadeel is wel dat als er toch iets gebeurt er nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn.
 2. De Sauerlandroute (richting Oostenrijk): A12 (Arnhem), A2 (Dortmund), A45 (Frankfurt), A8 (München) of A7 (Ulm).
  Op deze route, die dwars door het Sauerland gaat, heb je een prachtig uitzicht. Vermijd deze route bij regen, sneeuwval en/of harde wind. Het is dan niet prettig om tussen de heuvels te rijden.
 3. Linksrheinisch richting Oostenrijk): A76 (Venlo), A61 (Koblenz), A6 (Karlsruhe), A8 (Stuttgart / Ulm), A8 (München) of A7 (richting Ulm). Dit is onze favoriete route.
 4. Linksrheinisch richting Zwitserland): A76 (Venlo), A61 (Koblenz), A6 (Karlsruhe), A5 (Freiburg)

Knelpunten onderweg – zomer 2021

Hou in de zomerperiode rekening met drukte op de route naar Italië. Vooral op zaterdag kan het behoorlijk druk zijn op de weg van- en naar Italië. Traditioneel is namelijk de zaterdag de wisseldag bij veel campings en dat geldt ook voor hotels en appartementen. Veel mensen kiezen er voor om  van zaterdag tot zaterdag op vakantie te gaan. Dat merk je ook op de weg. Hou op de volgende wegen rekening met drukte en mogelijke files in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland:

Duitsland
 • A3 / A9 / A8 Frankfurt – Neurenberg – München – Salzburg / Innsbruck (richting Oostenrijk).
 • A5 Karlsruhe – Basel (richting Zwitserland).
 • A6 Heillbronn – Mannheim (wegens wegwerkzaamheden in beide richtingen)
 • A7 tussen Kempten en Füssen (richting Tirol / de Fernpass ).
Oostenrijk
 • A12 / A13 Kufstein – Innsbruck – Brozen (Brennerpas richting Italië).
 • B179 Fernpas (richting Innsbruck en de Brennerpas).
 • A10 Salzburg – Villach – Udinese (richting Italië, Adriatische kust).
Zwitserland
 • A2 bij de Gotthardtunnel (Basel  – Como / Milaan).

Helaas is het in de zomer eigenlijk altijd druk bij de Sint Gotthardtunnel (A2). Met name in het weekend moet je hier rekening houden met extra reistijd.  De wachttijd voor de tunnel kan razendsnel snel oplopen. Hou minimaal rekening met 1-2 uur wachttijd. De wachttijd staat goed aangegeven langs de weg en wordt ook op de radio duidelijk gemeld. Moet je meer dan 2 uur wachten? Overweeg dan een alternatieve route via de A13. en de San Bernardino tunnel.

Wil je deze drukke knelpunten en mogelijke files omzeilen?  lees dan snel onze tips!

Koffie onderweg naar Italië
Kom je toch in de file onderweg naar Italië? Stop dan even voor koffie.

FAQ: met de auto naar Italië

Voor iedereen die binnenkort met auto naar Italië gaat, hebben we hieronder de meest gestelde vragen antwoorden op een rij gezet.

Gaat de snelste route naar Italië door Oostenrijk of Zwitserland?

Dat is vooral afhankelijk van je bestemming. De snelste route naar Toscane, Florence en Pisa (West-Italië) gaat via Zwitserland. Ook wanneer je naar Lago Maggiore, het Comomeer of Milaan wilt, is dat de beste route.

Naar de Adriatische kust of alles ten Oosten van het Gardameer, rij je het beste naar Italië via Oostenrijk. Op deze handige kaart staat de snelste route per regio duidelijk aangegeven.

Wat is de ideale route naar het Gardameer?

Gek genoeg maakt het niet zoveel uit of je via Oostenrijk of Zwitserland naar het Gardameer rijdt. Volgens Google Maps gaat de snelste route naar de noordkant van het Gardameer (Riva del Garda, Castalleto, Bardolino) via Oostenrijk en naar de zuidkant van het meer (Salo, Peschiera) via Zwitserland.

Bekijk onze favoriete route naar het Gardameer.

Wat is een goed hotel om te overnachten onderweg naar Italië?

Hieronder staan 7 hotels onderweg naar Italië. Bij de hotels staat de afstand vanuit Nederland en langs welke route naar Italië het ligt. Klik op de naam van het hotel voor een uitgebreide omschrijving.

Gasthof Adler bij Ulm, ca. 6 uur rijden (Oostenrijk route).
Hotel zur Post in Rohrdorf, in Rosenheim – langs de A93 (860 km, route via Oostenrijk).
Hotel Bergkranz Voorbij Innsbruck (langs A13). Voor de Brennerpas (10 uur rijden).
Gasthof Rössle bij Freiburg (ongeveer 6,5 uur rijden).
Devanti in Lavorgo, na de Gotthardtunnel. Voorbij de meeste files. (ca. 900 km)
Liberty Hotel in Bellinzona, gunstig geprijsd hotel in Zwitserland (ca. 9,5 uur rijden)
Landhotel Laudersbach in Altenmarkt in Pongau, 1.000 km (route naar Adriatische kust)

Wat zijn knelpunten op de route naar Italië?

Hou in de zomerperiode rekening met extra drukte onderweg naar Italië. Vooral in het weekend kan het behoorlijk druk zijn op de weg. Zowel op de route door Zwitserland, als op de route door Duitsland. De belangrijkste knelpunten staan hier.

Naar welk deel van Italië gaat de reis

Tip: met een goede planning ontwijk je files

Hou jij ook niet van files en drukte op de snelweg? Zelfs op de beste route naar Italië kan het soms behoorlijk druk zijn. Hieronder staan twee tips waarmee je zelfs in het hoogseizoen files kunt vermijden.

 1. ‘s nachts reizen. Deze optie is niet geschikt voor iedereen. Maar door ’s nachts te rijden bespaart je zeker veel reistijd. ’s Nachts is het een stuk rustiger op de weg. Nadeel is dat je vermoeid op je vakantiebestemming aankomt.
 2. ‘s avonds rijden en ergens overnachten. Een andere optie is om rond 15-17 uur weg te rijden. En dan door te rijden tot voorbij de knooppunten zoals München, Basel of de Gotthardtunnel. Daar zoek je dan een hotel (tips voor een hotel onderweg naar Italië), en daar slaap je. Kies bij voorkeur een overnachtingshotel in Duitsland waar je 24/7 kan inchecken, of in ieder geval tot laat op de avond. Als je de volgende ochtend vroeg aan het laatste stuk van je reis begint, kom je op tijd en uitgerust op de plaats van bestemming aan. Hou er rekening mee dat je voor sommige steden in Duitsland een milieusticker nodig hebt. Ben je op zoek naar goede tips? Bekijk dan ook ons overzicht van hotels onderweg naar Oostenrijk.
overnachten in Hotel Adler in Ulm, hotel onderweg naar Italië
Je komt uitgerust op de plaats van bestemming als je een overnachting maakt onderweg.

Wat zijn jouw ervaringen onderweg naar Italië?

We zijn ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met de beste route naar Italië. Wat heeft jouw voorkeur? Rij je het liefste door Oostenrijk of door Zwitserland? Of heb je andere tips? Wij horen het graag. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

Italië » de beste route naar Italië

verder lezen op bergfamilie.nl

6 opmerkingen

Kristof 24 april 2019 - 12:27

Bijzonder handig artikel! Dit jaar is het Griekenland maar volgend jaar staat Italie op de planning. Ga dit sowieso onthouden.

Maaike | Travelbliss 25 april 2019 - 19:36

Altijd handig om te weten want we gaan vast nog wel weer een keertje naar Italie. Er zijn zoveel mooie plekjes daar.

Xarifa 27 april 2019 - 16:25

Wij zijn toen der tijd door Zwitserland gereden naar Toscane. Dat is echt een mooie route! En je kan gelijk de tunnel in Zwitserland afstrepen van je bucket list!

Coen van den Boom 13 juni 2019 - 21:13

Route naar de Toscaanse kust. Al jaren beproefd concept. Via Luxemburg – Metz -Straatsburg richting Basel. Van daaruit richting Bern en dan in Kandersteg met de autotrein (leuk voor de kids). Via de Simplon pas naar Italie. Simplon pas is een heel brede pas die zee makkelijk te rijden is.
Vrijwel geheel file vrij. zelfs op zwarte zaterdag. Geen Baustelle in Duitsland. Alleen rondom Basel enige vertraging, maar die is niet te vermijden.
Autotrein kost 25E, maar geen wachttijden daar. Nog een voordeel is dat je ten zuiden van Milaan Italie binnen komt en de drukte om Milaan ontloopt.

bergfamilie 14 juni 2019 - 14:31

Dank voor je geweldige tip Coen! We gaan deze variant toevoegen in het artikel…

Gerard Bronder 14 juli 2019 - 09:50

Beste Coen, geweldige tip. Vraagje als je in Kandersteg op de autotrein stapt tot waar in Italie ga je dan? Is het de route Kandersteg -Iselle? en vandaar uit door via de Simplon pas? Als ik kijk op de website van BLS zie ik die route. Hoor graag van je.

Gerard Bronder

Opmerkingen zijn niet toegestaan bij deze post