Hitte in de Alpen – 8 verkoelende activiteiten voor je zomervakantie in de bergen

Bij een vakantie in de Alpen, denk je niet aan extreme warmte. Je bent immers in de bergen en houdt rekening met alles, behalve met een hittegolf. Deze week wordt je echter verrast met juist dat…. hitte! Niet zo benauwend als in andere delen van Europa, omdat het in de avond altijd weer afkoelt. Maar toch overdag behoorlijk brandend. Deze week worden temperaturen van 30 graden behaald en dat is warm. Te warm voor een flinke bergwandeling of een mountainbike tocht.

Misschien kom je, door deze warmte, niet toe aan je geplande activiteiten. We zetten daarom een aantal verrassende, leuke verkoelende activiteiten voor je op een rij. Deze helpen je tijdens de warmste dagen in je zomervakantie in Oostenrijk, Zwitserland of Italië.

Er ligt nog sneeuw in Flachau

Op zoek naar verkoeling in de zomer in Flachau.

Bezoek een zwemmeer

Oostenrijk heeft een groot aanbod aan zwemmeren. Bezoek zo’n ‘Badesee” om af te koelen. De meren in Oostenrijk worden gevuld met kraakhelder water uit de bergen en hebben meestal een plek waar het water instroomt en een plek waar het weer uitstroomt. Het water is dus niet stilstaand, waardoor het schoon blijft en relatief koel. Je betaald bij de mooiste zwemmeren een klein bedrag aan entree (tussen de 2 euro en 5 euro) maar dan is er vaak ook een restaurant, speeltuin en glijbaan. Ideaal tijdens deze warme dagen!

Prachtig uitzicht bij bergmeer badesee Plankenau

Ook aan het meer heb je een prachtig uitzicht op de bergen.

Met de lift omhoog en omlaag

Wil je toch graag een bergtop bezoeken? Wij begrijpen dat als geen ander. Maar kies er op deze warme dagen voor om (zo vroeg mogelijk) met de lift omhoog te gaan en met de lift weer naar beneden. Kies een top met een meer of een waterspeelplaats. Ga vroeg in de ochtend en ga weer met de lift omlaag als het warm (en druk) wordt.

Een paar leuke plekken waar je op een hete zomerdag prima omhoog kunt zijn:

Kies ondanks de warmte toch voor goede schoenen en ga niet met slippers de berg op! Houdt met dit warme weer ook rekening met teken. Lange mouwen en pijpen zijn niet aangenaam, dus smeer en spuit goed met tekenwerende middelen. Ga je langer dan 3 weken naar Oostenrijk? Overweeg dan om je te laten inenten tegen teken.

warmte oostenrijk

De gondel naar de Grafenberg in Wagrain.

Bezoek een gletsjer

Niet altijd in de buurt aanwezig, maar een stukje rijden met de auto (airco) is ook niet vervelend met dit weer. De lift omhoog kan wat warm zijn maar op de gletsjer heb je waarschijnlijk een fleecevest nodig.

Kies ook voor een bezoek aan de gletsjer voor goede (wandel)schoenen. En smeer extra goed met zonnebrand (en breng een zonnebril mee, minimaal categorie 3 maar liever nog categorie 4).

Wil je weten hoe het er in de zomer uitziet op de gletsjer? Lees dan een van deze artikelen:

vrouw bij weißsee gletsjer

Afkoelen bj Weißsee Gletsjerwerlt.

Wandel onder de bomen

In de zon is het heet. Te heet om te wandelen. Wil je er toch graag op uit trekken? Kies dan voor een wandeling onder de bomen. De schaduw zorgt voor veel verkoeling. Wist je trouwens dat wandelen onder bomen ook goed is voor de gezondheid? Bomen zorgen voor een blij gevoel. Daarnaast werken ze rustgevend, verlagen de bloeddruk en versterken ze het immuunsysteem. Kortom meer dan genoeg redenen om tijdens een warme dag, de verkoeling van het bos te zoeken.

Bomen maken blij!

Bomen zorgen voor verkoeling en maken blij!

Zoek verkoeling bij een waterval

Als je toch onder bomen wandelt, waarom dan niet naar een waterval? Overal in de bergen zijn prachtige watervallen te vinden. Wanneer je daar in de buurt bent, koel je vanzelf af. Op zoek naar een mooie waterval in jouw omgeving? Ter inspiratie hebben we een aantal artikelen over watervallen op een rij gezet:

Stuibenfall klettersteig

Verkoeling op de Klettersteig bij de Stuibenfall

Wandel door een Klamm of Schlucht

De Oostenrijkse wandelwoorden Schlucht en Klamm worden vaak door elkaar gebruikt. Beide woorden betekenen ‘kloof’. Het verschil zit hem in de breedte van de kloof. Een Klamm is een smalle Schlucht.  Maar goed, daar eigenlijk gaat er er vooral om dat een kloof dé perfecte plek is om verkoeling te zoeken op een warme zomerdag. Wanneer de temperaturen tot ver boven de 30 graden oplopen, is het in de kloof heerlijk koel. En wanneer je geluk hebt, zijn er in de kloof een paar prachtige ‘geheime’ strandjes te vinden. Of zelfs een waterval die ergens in de kloof verborgen ligt.

Een aantal van de mooiste kloven zijn:

Tiefenbachklamm

Verkoeling zoeken in een kloof.

Afkoelen in zwembaden en thermen

De Alpen zijn rijk aan zwembaden en thermen. De thermen worden op warme dagen nauwelijks bezocht (tijdens koude of regenachtige dagen daarentegen zijn ze bomvol en kan je ze beter vermijden). Maar ook met warm weer is een bezoek aan de thermen aangenaam. Binnen is het koel, er zijn zwembaden en goed uitgeruste saunalandschappen.

Er zijn diverse buitenzwembaden van groter en kleiner formaat. Om een buitenzwembad in jouw vakantieomgeving te vinden kan je het beste het plaatselijke toerisme bureau benaderen of zoeken naar een ‘Freibad’. Entree voor buiten (en binnen) zwembaden is vergelijkbaar met de tarieven in Nederland. Ben je in het bezit van een voordeelkaart zoals de Karinthië kaart of de SalzburgerLand kaart? Dan is de toegang vaak gratis.

Onze  favoriete zwembaden zijn:

kärnten Card zwemmen

Afkoelen in een van de vele buitenzwembaden.

Zoek het water op

Raften. kanovaren en SUPO-en zijn verkoelende activiteiten die op het water plaats vinden. Tijdens een tocht met de kano  zien we behoorlijk wat mensen met een hengel langs de waterkant zitten, dus blijkbaar werkt dit ook goed tegen de hitte. Er zijn speciale meertjes waar je tegen betaling kan vissen (inclusief materiaalhuur) en waar je de gevangen vis (doorgaans forel) tegen een klein bedrag mee mag nemen.

Raften of kano varen regel je via het plaatselijke toerisme bureau. Wil je weten hoe een dag op het water er uit kan zien? Lees dan ons foto verslag: Kanovaren op de Enns in Schladming.

Kanovaren op de Enns.

Wat doe jij voor verkoeling tijdens je zomervakantie in de bergen?

Heb jij nog een goede tip voor verkoeling tijdens deze warme dagen in de Alpen? We horen het graag van je!

 

 

 

vakantie Oostenrijk » Hitte in de Alpen – 8 verkoelende activiteiten voor je zomervakantie in de bergen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..