- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Beste zonnebril kopen voor al je outdoor activiteiten

Maaike Meerman en Frank van Delden

Laatste update:

beste zonnebril voor de bergen
Wat is de beste zonnebril voor jou?

Een goede zonnebril is onmisbaar voor outdoorliefhebbers. De beste zonnebril beschermt je ogen tegen schadelijke Uv straling. Daarnaast voorkomt een zonnebril vermoeide ogen en hoofdpijn op lichte dagen en zijn je ogen beschermd tegen rondvliegende insecten en takjes tijdens al je outdoor activiteiten.

Alle (in Europa verkochte) zonnebrillen moeten 100% Uv bescherming bieden. Deze bescherming staat met een sticker aangegeven op dit bril. Dit is een vereiste aan elke zonnebril, altijd. Welke zonnebril je ook koopt, deze bescherming heb je sowieso.

beste zonnebril voor de bergen
Wat is de beste zonnebril voor jou?

​De beste zonnebril voor jouw activiteiten

Wat de beste zonnebril voor jou is, hangt af van een aantal persoonlijke factoren. Persoonlijke voorkeuren, pasvorm en activiteiten die je wil ondernemen. Kortom: een persoonlijke keuze. Toch kunnen we op basis van functionaliteit en kwaliteit een aantal  favorieten uit de zonnebril collectie van 2020 aanwijzen. Mocht je één van deze brillen kopen, pas en test hem dan meteen buiten.

Wanneer de pasvorm niet goed is, twijfel dan niet, maar stuur de bril retour. Een zonnebril kan nog zo goed zijn, als deze niet goed aansluit bij je gezicht, is dit niet de beste zonnebril voor jou.


Oakley Holbrook – voor alledaags gebruik

Soort lenzen: gepolariseerde glazen, categorie 3.
Wat is leuk: pasvorm, stijl en kwaliteit van de glazen.
Wat is minder: prijzig.
Kopen: voor 199 euro.

Dit is een fijne bril voor een vakantie in de bergen, maar ook voor een stedentrip of voor een vakantie naar het strand. De gepolariseerde variant heeft onze voorkeur. Deze brengt veel rust in je beeld, voorkomt schittering en beschermt je ogen. We testten deze tijdens een sneeuwschoenwandeling op een zonnige dag. Het resultaat was zeer aangenaam. Daarbij kan deze bril tegen een stootje. Wel zo fijn als je niet altijd even netjes bent met opbergen (ik moet helaas schuld bekennen hier). En tot slot kom je met deze comfortabele bril ook nog redelijk stijlvol voor de dag. Kortom, wij zijn fan.

Oakley Holbrook betreft een uniseks model en is daarmee geschikt voor zowel dames als heren.


Sinner Relais – maximale bescherming, geschikt voor de gletsjer

Soort lenzen: gepolariseerde glazen, categorie 4.
Wat is leuk: gletsjer zonnebril met hoog draagcomfort.
Wat is minder: een gletsjer zonnebril is niet geschikt voor auto rijden.
Kopen: voor € 44,99 verkrijgbaar bij diverse outdoorwinkels en webshops.

Een gletsjer zonnebril die aangenaam draagt en betaalbaar is Deze gletsjerbril is licht van gewicht, drukt nergens en de beschermende (afsluitende) randen zijn aangenaam zacht. De gletsjerzonnebril heeft lenzen in categorie 4, die maximaal licht filteren. Ideaal voor (hoog) alpine tochten of mensen met gevoelige ogen. In de praktijk vinden we deze zonnebril eigenlijk veel mooier, dan op de foto. Omdat de zonnebril zo weinig licht doorlaat is deze ongeschikt om te dragen tijdens het autorijden.


Julbo Monterosa 2 – fotochromatische sportzonnebril

Soort lenzen: REACTIV lenzen in categorie 2 t/m 4.
Wat is leuk: fotochromatische zonnebril, comfort.
Wat is minder: pootjes kunnen een beetje drukken.
Kopen:
 voor 199 euro.

Julbo Monterosa 2 is onze favoriete outdoor zonnebril. Het hele jaar door kan je deze zonnebril gebruiken. Tijdens zonnige dagen op de piste, bij het langlaufen, op de fiets en bij het wandelen.
De REACTIV lenzen passen zich automatisch aan naar de hoeveelheid licht en zijn zelfs veilig voor gebruik in hooggebergte (zoals op de gletsjer). De bril schermt de ogen zeer goed af en is ultra lichtgewicht. Enig nadeel is dat je na een paar uur de pootjes een beetje op de gevoelige huid achter de oren voelt drukken. Maar behalve dat is dit echt een top zonnebril!


Zonnebril Decathlon Quecha – goedkope wandelzonnebril

Soort lenzen: categorie 3.
Wat is leuk: goedkope zonnebril voor wandelen.
Wat is minder: beperkt draagcomfort.
Kopen:
 20 euro.

Deze wandelzonnebril van Decathlon is goed voor wandelingen in de bergen, door de stad of in het bos. Wij hebben hem ook gebruikt voor een sneeuwschoenwandeling en dat was ook prima. De optische prestaties zijn niet zo goed als bij Oakley Hollbrook, maar je betaalt dan ook een stuk minder voor deze zonnebril. Bij ons gaan de pootjes na een tijdje drukken achter de oren, wat oncomfortabel voelt. Maar behalve dat is de pasvorm prima. Een mooie basis zonnebril voor een klein bedrag.


POC Aim Mirror – outdoor zonnebril voor fietsers

Soort glazen: categorie 2.
Wat is leuk: beste outdoor zonnebril voor op de fiets.
Wat is minder: niet geschikt voor hoogalpine tochten.
Prijs:
 in verschillende designs voor 218,95 euro.

Of je nu gaat mountainbiken, ebiken of wielrennen, wanneer je een bril zoekt voor op de fiets, dan is POC Aim Mirror het overwegen waard. Wij vinden deze fietsbril de fijnste fietsbril uit de test. Het zicht is haarscherp, het montuur is groot en licht de neuspads zijn aan te passen. De bril sluit aan de bovenkant precies aan bij onze (POC en Alpina) fietshelmen. En de bril biedt veel bescherming tegen wind, vliegjes en natuurlijk licht.
De prijs is even slikken, maar dan krijg je ook wel echt wat!


Verschillende type zonnebrillen voor verschillende doeleinde

Er zijn grofweg 3 type zonnebrillen te onderscheiden:

  • Modieuze of casual zonnebril
  • Sportzonnebril
  • Gletjserbril voor alpinisme
Welke zonnebril kies jij?
Welke zonnebril kies jij?

Modieuse of casual zonnebril

Verkrijgbaar vanaf een paar euro tot een paar honderd euro. Deze zonnebrillen zijn geschikt voor in de auto of voor een wandeling door de stad of het park. Deze brillen zijn niet ontworpen voor omstandigheden tijdens sportieve outdooractiviteiten.

zonnebril voor wandelen

Sportzonnebril

Een sportzonnebril is minder glamoureus dan bovenstaande variant. Sportzonnebrillen zijn uitgerust voor outdooractiviteiten. Dit betekend dat ze doorgaans lichter van gewicht, flexibeler en minder breekbaar zijn. Een sportzonnebril is bestand tegen zweet en goed te combineren met een helm. Daarbij zijn deze brillen gemaakt om te blijven zitten onder sportieve activiteiten (en zullen ze dus minder snel afvallen of van je neus afglijden). De vormgeving van de bril is gericht op functionaliteit en niet op design. Bij een sportzonnebril is het essentieel dat je ogen beschermd worden tegen Uv-straling onder alle omstandigheden.

Tot slot hebben sommige sportzonnebrillen verwisselbare lenzen, zodat je de lens aan kan passen aan de weersomstandigheden.

oakley zonnebril

Gletsjerbril voor alpinisme

Deze zonnebrillen met donkere glazen zijn gemaakt voor gebruik in omstandigheden met hoge lichtintensiviteit. Bijvoorbeeld voor gebruik bij hoog alpinisme of op de gletsjer. In deze omstandigheden is Uv straling intensief en wordt de straling ook nog eens vanaf verschillende invalshoeken weerkaatst. De glazen van deze gletsjerzonnebrillen bieden de hoogste mate van Uv bescherming en zijn vaak voorzien van afscherming rond de glazen. Dit is om te voorkomen dat de Uv straling, langs de randen van de bril, de ogen bereikt. Deze afscherming is in sommige gevallen verwijderbaar.

gletsjerzonnebril

Categorie zonnefilter van de zonnebril

Let bij aankoop van een zonnebril op het zonnefilter. Deze staat aangegeven middels een getal (categorie) achter de CE markering. De sticker met de CE markering zit doorgaans op het glas of de montuur van de betreffende bril geplakt. De categorie geeft aan welke hoeveelheid licht de betreffende zonnebril doorlaat. Hieronder lichten we deze categorie kort toe.

Juiste categorie zonnebril
Kies de juiste categorie

Zonnebril categorie 0, voor sporters

Zonnebrillen in categorie 0 zijn ongeschikt voor buiten activiteiten in de zon. Deze categorie biedt geen enkele bescherming tegen Uv-straling en deze brillen worden met name verkocht vanwege bescherming van de ogen tegen takken, wind en vliegjes. Categorie 0 brillen kunnen uitsluitend gedragen worden tijdens bewolkte weersomstandigheden.

zonnebril categorie 0

Zonnebril categorie 1 of 2, niet voor de bergen

Deze zonnebrillen zijn prima voor thuis in de tuin als de zon matig schijnt (want in Nederland toch doorgaans het geval is). Hiermee kan je in je tuin een boek lezen of in de tuin werken. Zonnebrillen in categorie 1 of categorie 2 zijn ongeschikt voor een zonnige dag aan het strand of voor een vakantie of wandeling in de bergen.

zonnebril categorie 2

Zonnebril categorie 3, beste keus voor bergvakantie!

Zonnebrillen in categorie 3 bieden voldoende bescherming bij zonnig weer op zee, in de bergen en zelfs in de tropen. Met een zonnebril in categorie 3 biedt je je ogen voldoende bescherming tijdens een vakantie of wandeling in de bergen. Ook als je een dag naar het strand gaat, of op het water doorbrengt is dit de zonnebril die je wil hebben. Met een bril in categorie 3 ben je in de winter op de piste ook goed beschermd tegen Uv straling.

zonnebril categorie 3

Zonnebril categorie 4, voor alpinisme en op de gletsjer

Categorie 4 biedt de hoogste mate van bescherming die een zonnebril kan bieden. Er wordt erg weinig licht doorgelaten bij deze brillenglazen. Daardoor blijft het zicht onder bewolkte omstandigheden zeer slecht. Deze zonnebrillen zijn gemaakt voor hoog alpinisme of voor activiteiten op de gletsjer.

gletsjerzonnebril

Specifieke eigenschappen van sportzonnebrillen

Voor sporters zijn er diverse extra opties binnen de sportzonnebrillen verkrijgbaar. Zo kunnen de glazen gepolariseerd zijn, fotochromatisch of verwisselbaar. Al deze opties zijn typisch voor zonnebrillen voor sportieve activiteiten. Alle genoemde eigenschappen brengen wel extra kosten met zich mee. Hieronder lichten we deze drie eigenschappen verder toe. Zo kan je snel bepalen of dit voor jou belangrijk is.

Zonnebril met gepolariseerde glazen

Gepolariseerde lenzen filteren schitteringen weg. Schittering van zonlicht vindt met name plaats door ramen (dus tijdens het autorijden), op het water (tijdens varen) of in de sneeuw (wintersport). Tijdens deze activiteiten zijn gepolariseerde glazen dan ook van meerwaarde.

Fotochromatische zonnebril

Een fotochromatische zonnebril heeft lenzen die zich aanpassen aan de lichtintensiviteit. Wanneer er meer bewolking is, zijn de glazen lichter. Wanneer er veel zon is, filteren ze dan ook meer licht dan op dagen met minder licht. De glazen hebben vaak wel even tijd nodig om zich aan te passen aan de licht- of weersomstandigheden. Een zonnebril met fotochromatische glazen is ideaal voor wintersporters. In de zomer is een fotochromatische zonnebril vooral aangenaam bij lange bergwandelingen en beklimmingen. 

Zonnebril met verwisselbare lenzen

Hierbij kunnen de glazen in de zonnebril vervangen worden door een andere kleur. Doorgaans is er een lichte kleur en een donkere kleur beschikbaar. Voor wintersport zie je ook gele, oranje of roze glazen. Deze glazen zijn typisch geschikt voor dagen met minder licht waarop je toch contrast wil zien. Verwisselbare lenzen hebben het voordeel dat de glazen geen tijd nodig hebben om te ‘wennen’ (zoals bij een fotochromatische zonnebril wel het geval is). Een nadeel is dat het wisselen van de glazen meer tijd kost.

Zonnebril op sterkte

Al bovenstaande opties zijn ook mogelijk bij een zonnebril op sterkte. Vraag hiervoor naar de door jouw gewenste opties bij je opticien.

Hoe meer licht, des te lichter de glazen
Hoe meer licht, des te donkerder kleuren de glazen.

Tips voor het kopen van een goede zonnebril

Als je een zonnebril gaat kopen, bepaal dan eerst wat voor soort zonnebril je nodig hebt.

  • Casual
  • Sportzonnebril
  • Alpinezonnebril

Kijk vervolgens naar de opties die voor jou wenselijk zijn.

  • gepolariseerde glazen
  • fotochromatische zonnebril
  • verwisselbare glazen

Wanneer je een zonnebril op sterkte nodig hebt, bespreek dan jouw voorkeur met een opticien. Leg uit waar je de zonnebril voor wil gebruiken en laat je adviseren voor jouw activiteiten. Vaak heeft een opticien meer opties, dan degene die in zijn winkel uitgestald liggen.

Wanneer je lenzen draagt of je ogen geen aanpassing op sterkte nodig hebben, dan kan je een zonnebril ook goed online kopen. Online vind je het grootste aanbod maar het nadeel is dat je niet kan passen. Terwijl de pasvorm van een zonnebril essentieel is. Koop daarom online altijd bij een webshop waar je makkelijk retour kunt sturen zonder dat je je geld kwijt bent. Bij onderstaande webshops vind je een groot aanbod kwalitatief goede (sport) zonnebrillen met een gunstig retour proces.

Bever webshop
logo pluto
Vakantie in Schladming-Dachstein

Maaike Meerman en Frank van Delden

Hi! Wij zijn Maaike en Frank, de oprichters van bergfamilie. Wanneer je op zoek bent naar goede en eerlijke informatie over de beste outdoorgear, ben je bij ons op de juiste plek
Sinds de start van bergfamilie.nl in 2017 houden we ons full time bezig met de outdoor lifestyle. Onze expertise ligt vooral bij het testen van outdoorkleding en -uitrusting. Of het nu gaat om wandelsokken, wandelschoenen, wandelkleding, regenkleding, fiets- en zonnebrillen, rugzakken of thermosflessen, we hebben ze allemaal uitgebreid getest en gereviewed.

In de Bergfamilie Gear Guide vind je een overzicht van al onze tests. Ben je op zoek naar meer informatie over een specifiek product? Kijk dan ook zeker even bij de reviews.

Eerder Verschenen

Wandelen in de Sierre Nevada, ervaar de adembenemende schoonheid

5 x interessante weetjes over Oostenrijk

Ook Interessant