Het beste zakmes voor je kind kopen? Lees eerst onze tips en de kinderzakmes test

Toen onze zoon graag een zakmes voor zijn verjaardag wilde hebben, moesten we daar eerst even over nadenken. Was hij niet een beetje te jong? En wel verantwoordelijk genoeg? Welk zakmes is eigenlijk geschikt voor kinderen? Zijn er speciale kinderzakmessen? En waar moet je überhaupt op letten wanneer je een kinderzakmes gaat kopen?

Zo veel vragen, maar gelukkig is er ook heel veel informatie beschikbaar. Onze zoon heeft het gewenste zakmes uiteindelijk gekregen. Hoe we tot deze beslissing gekomen zijn, welk mes hij heeft gekregen en hoe we daar mee omgaan? Dat lees je in dit uitgebreide artikel. Wil je de informatie liever laten voor wat het is en gewoon snel het beste zakmes kopen? Bekijk dan snel onze favoriete zakmessen voor kinderen hieronder.

zakmes kind - van je af snijden
Met een zakmes wordt buitenspelen nog leuker

Drie perfecte zakmessen voor kinderen

Toen we een zakmes gingen uitzoeken hebben we er ons er uitvoerig in verdiept, eindeloos veel reviews gelezen en een flink aantal zakmessen getest. Uiteindelijk kwamen we tot onderstaande ‘shortlist’ met de beste zakmessen voor kinderen.

Victorinox Walker – eenvoudig, dun zakmes

Speciaal kinderzakmes: nee.
Lengte lemmet: 55 mm.
Scherpe punt: ja.
Extra functies: zaag, flesopener, schroevendraaier, pincet en tandenstoker.
Wat is leuk: een echt mes, die ook bij kleine kinderen goed in de hand ligt.
Wat is minder: geen vergrendeling tegen inklappen.
Kopen: voor € 23,17.

Dit mes hebben we uiteindelijk voor onze zoon gekocht. Het is geen speciaal kindermes, maar een klein echt zakmes en gaat (hopelijk) heel lang mee. Het mes ligt goed in de (kleine) hand en heeft niet al te veel functies. Er zit geen vergrendeling op tegen inklappen, maar wel een systeem waardoor het niet zo maar dicht klapt.


Opinel no. 7 – eenvoudig kinderzakmes

Speciaal kinderzakmes: ja.
Lengte lemmet: 76 mm.
Scherpe punt: nee.
Extra functies: geen.
Wat is leuk: eenvoudig mes met vergrendeling tegen inklappen.
Wat is minder: geen tools.
Kopen: voor € 12,95

Dit is het meeste eenvoudige zakmes voor kinderen dat te koop is. Het mes heeft een rond handvat van 7 cm lang, wat kinderen goed vast kunnen houden. Het lemmet heeft een afgestompte punt waardoor de kans op verwondingen een stuk kleiner is. Wij vinden vooral de beveiliging tegen het inklappen erg fijn. Dat zorgt er voor dat het mes niet onverwachts dichtklapt met kleine vingertjes er tussen. Dit is het ideale mes voor de allerkleinsten. Enige nadeel is dat er geen andere tools op het zakmes zitten. Maar zeg eerlijk, hoe vaak gaat je kind die gebruiken?


My first Victorinox – meestverkochte zakmes voor kinderen

Speciaal kinderzakmes: ja.
Lengte lemmet: 60 mm.
Scherpe punt: nee.
Extra functies:  zaag, flesopener, blikopener, schroevendraaier, draadstripper, pincet en tandenstoker.
Wat is leuk: Zwitsers zakmes voor kinderen met leuke tools.
Wat is minder: relatief hoog geprijsd. Geen beveiliging tegen dichtklappen.
Kopen: vanaf € 22,95

Het meest verkochte zakmes voor kinderen is de ‘My First Victorinox’. Deze lijkt heel erg op deze echte zakmessen van het bekende Zwitserse merk en heeft ook veel extra functies. Voor de veiligheid is het lemmet van het dit mes afgerond. Kinderen kunnen er dus wel mee snijden, maar niet prikken ?

Van alle messen die wij getest hebben is dit het duurste zakmes. Maar daar krijg je wel een echt kindvriendelijk Victorinix zakmes voor.


Quecha – eenvoudig kinderzakmes

Speciaal kinderzakmes: ja.
Lengte lemmet:
70 mm.
Scherpe punt: 
nee.
Extra functies:  
geen
Wat is leuk: goedkoop kinderzakmes. Vergrendeling
Wat is minder: geen extra tools
Kopen: vanaf € 7,95

Dit kinderzakmes van Quecha is veruit het goedkoopst. Het lijkt een beetje op die van Opinel, maar is iets minder hoogwaardig afgewerkt. Het mes heeft ook een afgebotte punt en een goede vergrendeling die kindervingertjes beschermt tegen het onverwachts inklappen.

Het ziet er misschien wat minder mooi uit dan het Opinel mes, het gaat je kind zeker niet minder plezier bezorgen.


Kinderzakmes kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je een zakmes voor je kind koopt, kies dan een model dat goed in de hand ligt. Kinderen hebben kleinere handen, en een mes hanteren wat eigenlijk te groot is, zorgt voor onveilige situaties. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een mes. Hieronder beschrijven we een paar belangrijke.

Koop je een speciaal kinderzakmes of ‘normaal’ zakmes?

Je kunt er voor kiezen om een speciaal kinderzakmes te kopen. Deze zijn voorzien van een afgestompte punt en hebben in sommige gevallen ook een beveiliging tegen het inklappen. Deze aanpassingen moeten de kans op verwondingen bij kinderen verkleinen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ‘gewoon’ zakmes te kopen. Wat het beste bij jou kind past, weet je zelf waarschijnlijk het beste.

Wat gaat je kind met het zakmes doen?

Zelf gebruiken we ons zakmes voornamelijk bij het zoeken naar paddestoelen, het schillen van een appel tijdens het wandelen en om een fles wijn open te maken op de camping. Onze zoon had echter hele andere plannen met zijn mes. Hij wil takken snijden, scherp maken, bloemen afsnijden en hutten bouwen. Allemaal dingen waarvoor je moet snijden, maar waarvoor je geen andere functies nodig hebt. Kies daarom voor een zakmes met niet al te veel functies. Zo blijft het mes ook een stuk dunner, steviger en beter hanteerbaar.

Een scherp mes is veiliger!

Koop een mes dat scherp is, en houdt het scherp. Hoewel je misschien verwacht dat een bot mes de kans op snijwonden verkleint, is het in de praktijk zo dat een mes dat scherp is veel minder kracht nodig heeft om te kunnen snijden. Hierdoor kunnen kinderen veel preciezer werken en schieten ze veel minder snel uit.

Neem je kind mee naar de winkel

Ga je een zakmes kopen? Neem je kind dan mee. Je kind heeft zich vast al een beeld gevormd van het zakmes en in de winkel kan je dan samen kijken welk mes goed past bij je kind.

een zakmes is een goed reiscadeau
Zakmes kind: een zakmes komt altijd van pas

Onze ervaringen met zakmessen voor kinderen

Inmiddels hebben allebei onze zoons (8 en 10 jaar) een zakmes. Klinkt spannend en eerlijk gezegd was het dat in het begin ook . Wij als ouders hebben toch de neiging om onze kinderen te beschermen tegen risico’s. Maar nadat we eerst uitgelegd hadden hoe ze het mes moesten gebruiken en duidelijke afspraken gemaakt hadden, hebben we bewust wat afstand genomen. Vanaf een afstand hebben we gekeken of alles goed ging en ze daarbij steeds meer vrijheid en vertrouwen gegeven.

Het spannende gaat er snel af

In het begin was het voor de kinderen behoorlijk spannend. Maar na een tijdje gaat het spannende er af en wordt het zakmes gewoon een stuk gereedschap. Vergelijkbaar met een schep of een schaar. En laat dat nou net de bedoeling zijn!

Pleisters bij de hand

Helaas is het ook wel eens mis gegaan. En natuurlijk hebben ze zich ook wel eens gesneden. Maar gelukkig niks wat niet met een pleister opgelost kon worden. Het zal vast niet het laatste wondje zijn wat ze krijgen. In Nederland snijden volwassenen zich ook gemiddeld 4 maal per jaar. Zorg er daarom wel voor dat je pleisters, betadine en verbandgaasjes in huis hebt. ?

Gaat altijd mee in de rugzak

Als we gaan wandelen, gaan de zakmessen altijd mee in de wandelrugzak. Handig voor wanneer er takken gesneden moeten worden of bloemen geplukt. Maar eerlijk is eerlijk het mes komt lang niet altijd uit de tas.

kinderen wandelen met rugzak
Het zakmes gaat altijd mee in de rugzak.

Zakmes kind: meest gestelde vragen

Voor de volledigheid hebben we hieronder de meest gestelde vragen over kinderzakmessen verzameld. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar redactie@bergfamilie.nl. Dan maken we samen dit overzicht zo volledig mogelijk.

Wat is het beste zakmes voor kinderen?

Toen we een zakmes voor onze zoon gingen uitzoeken hebben ons uitvoerig verdiept, eindeloos veel reviews gelezen en een flink aantal zakmessen getest. Uiteindelijk kwamen we tot onderstaande ‘shortlist’ met de beste zakmessen voor kinderen:

My first Victorinox – meestverkochte zakmes voor kinderen
Victorinox Walker – eenvoudig, dun zakmes.
Opinel no. 7 – eenvoudig kinderzakmes

Wat is een goed Zwitsers zakmes voor kinderen?

Het meest verkochte zakmes voor kinderen is de ‘My First Victorinox’. Deze lijkt heel erg op deze echte zakmessen van het bekende Zwitserse merk en heeft ook veel extra functies. Voor de veiligheid is het lemmet van het dit mes afgerond. Kinderen kunnen er dus wel mee snijden, maar niet prikken.

Persoonlijk zijn wij meer fan van model Walker. Dit mes is niet afgerond, maar ligt wel erg goed in de kleine hand.

Waar moet je op letten als je een kinder zakmes gaat kopen?

Wanneer je een zakmes voor je kind koopt, kies dan een model dat goed in de hand ligt. Kinderen hebben kleinere handen, en een mes hanteren wat eigenlijk te groot is, zorgt voor onveilige situaties. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een mes. Hier beschrijven we een de belangrijkste.

Zakmes kind: tips voor het gebruik

Tenslotte nog een paar tips voor het veilig gebruiken van een zakmes.

  • Maak je kind duidelijk dat het van zich af moet snijden. Zo wordt de kans op verwondingen direct een stuk kleiner.
  • Focus! Het is belangrijk dat kinderen hun aandacht er bij houden wanneer ze met een zakmes aan de slag gaan.
  • Leer je kind hoe hij het zakmes veilig kan openen en sluiten. Wanneer de vingers bij het sluiten van het mes tussen het lemmet en de behuizing komen kan het lelijke snijwonden opleveren.
  • Maak duidelijke afspraken over het gebruik van het zakmes. Bijvoorbeeld: alleen thuis gebruiken en niet mee rennen.
  • Blijf in het begin in de buurt. Zodra je ziet dat het goed gaat, kan (of moet) je wat meer afstand nemen.
Bergfamilie.nl » Tip » Het beste zakmes voor je kind kopen? Lees eerst onze tips en de kinderzakmes test

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.