De beste wandelrugzak – uitgebreide test en aankooptips

Voor een bergvakantie heb je sowieso een wandelrugzak nodig. Zonder wandelrugzak kan je de bergen niet in. Wanneer je een korte wandeling alleen of met z’n tweeën maakt, volstaat doorgaans een kleine dagrugzak van 20 liter. Maar wanneer je een dag de bergen in gaat met je gezin, dan heb je al snel een inhoud van 30 liter nodig. In dit artikel zetten we de beste wandelrugzakken die op dit moment verkrijgbaar zijn op een rij.

Beste wandelrugzak – test & reviews

Hieronder staan korte en heldere reviews van de zes beste wandelrugzakken die op dit moment verkrijgbaar zijn.

De beste rugzak voor bergwandelingen

Bepaal ten eerste hoe groot jouw rugzak mag zijn (kijk hier voor een korte toelichting als je geen idee hebt). We hebben de beste rugzakken geselecteerd op basis van onze eigen ervaring. Met deze rugzakken ben je zeker van een comfortabele, kwalitatief goed uitgeruste backpack.

De beste wandelrugzak
Welke wandelrugzak past bij jou?

Osprey Daylight – Beste dagrugzak voor dames en heren (20 liter)

Geschikt voor: dagrugzak voor wandelingen, stedentrip, handbagage. 
Inhoud: 20 liter.
Wat is leuk: klein, compact en licht.
Wat is minder: het grote vak kan niet geheel open.
Kopen: voor € 64,95 in verschillende kleuren.  

Osprey Daylight Plus is de de beste dagrugzak voor korte wandelingen met het gezin. Osprey Daylight Plus is verrassend in vele opzichten. Eigenlijk waren we deze relatief kleine dagrugzak zo voorbij gelopen omdat dit op het eerste gezicht geen wandelrugzak voor hele dagen lijkt te zijn. 

Echter, deze dagrugzak biedt verrassend veel ruimte en mogelijkheden bij bergwandelingen. Daarbij is Osprey Daylight ook nog eens een perfecte dagrugzak om te dragen tijdens de wintersport! Neem daarbij de geschiktheid als handbagage bij vluchten en als rugzak voor een citytrip en we spreken van een alleskunner.

Osprey Daylight 20 draagt comfortabel, heeft fijne ventilatiemogelijkheden en een veelvoud aan opbergvakken die goed toegankelijk zijn. Je koopt dagrugzak Osprey Daylight 20 vanaf € 64,95 (in verschillende kleuren).


deuter AC LITE 15 SL – beste wandelrugzak voor dames (15 liter)

Geschikt voor: dagtochten, korte wandelingen, ideaal op warme dagen.
Inhoud: 15 liter.
Wat is leuk: klein, licht en compact met goede ventilatie op rug.
Wat is minder: geen opbergmogelijkheden op de heupband.
Kopen: online voor € 94,95

Deze wandelrugzak voor dames heeft een ergonomische pasvorm, aangepast aan het vrouwenlichaam. Dit merk je aan de smallere schouderbanden, het kortere rugsysteem en de rond gevormde heupvinnen. Zelf zijn we vooral fan van de opening die over de hele lengte van de rugzak loopt. Zo kan je snel overal bij, ook bij de spullen die onderin de rugzak liggen. Het kleine vakje bovenin gebruik ik vooral voor mijn telefoon. De rugzak is niet waterdicht, maar wanneer het gaat regenen trek je gewoon de regenhoes (die zich onder de rugzak bevindt) over je rugzak heen en blijft alles droog. Het rugpand is voorzien van veel ventilatie waardoor je niet gaat zweten tijdens het wandelen. Onze favoriete wandelrugzak voor dames, op kortere wandelingen.


CamelBak – beste dagrugzak dames (20 liter)

Geschikt voor: dagrugzak voor dames met drinksysteem.
Inhoud: 20 liter.
Wat is leuk: klein, licht, geintegreerd drinksysteem.
Wat is minder: alleen verkrijgbaar voor dames.
Kopen: voor 119 euro.

Deze rugzak van CamelBak is specifiek voor dames ontworpen. De pasvorm is aangepast aan meer borstomvang en iets bredere heupen. De rugzak draagt daardoor heel comfortabel en de belasting op de schouders is aanzienlijk minder (super fijn!!!). De dagrugzak is voorzien van veel opbergmogelijkheden en handigheden. Wanneer je alles een vaste plek geeft dan raak je echt niks meer kwijt. En er kan verrassend veel in deze dagrugzak van ‘slechts’ 20 liter. Het geintegreerde drinksysteem heeft een inhoud van 3 liter. De grote vulopening maakt het navullen extra makkelijk en je zult verbaasd zijn over hoeveel je drinkt als het continue beschikbaar is. Ideaal voor intensieve hikes en warme dagen!

Dit is onze favoriete rugzak van CamelBak, lees hier de hele review van CamelBak Helena.


Berghaus Freeflow – beste wandelrugzak 30-40 liter

Geschikt voor: dagwandeling met gezin of meerdaagse wandeling. 
Inhoud: 35 liter.
Wat is leuk: veel opbergvakken.
Wat is minder: beperkt instelbaar.
Kopen: voor € 139 in zwart of blauw.  

Berghaus Freeflow is de de beste rugzak voor wandelingen tot 1 dag met het hele gezin. Of voor meerdaagse wandelingen voor 1 persoon. Daarnaast is Berghaus Freeflow 35 zeer aantrekkelijk geprijsd.

Berghaus Freeflow 35 is een duurzame wandelrugzak. We hebben er ruim een jaar zo ongeveer in gewoond, maar alles functioneert nog. Daarbij zijn de opbergmogelijkheden uitgebreid en is het hoofdcompartiment uit te bouwen via de zijkanten. De wandelrugzak heeft ventilatie op de rug, bij de schouderbanden en op de heupband. Wij hebben het in ieder geval nooit te warm gehad met deze rugzak op. Het frame is niet verstelbaar, dus die moet je passen. Voor een gemiddelde tot lange rug-lengte draagt deze rugzak echter vrijwel altijd comfortabel. De geïntegreerde regenbescherming aan de bovenzijde is ook een pré.

Kortom, een ideale rugzak voor een (lange) familie wandeling of een weekend weg in de bergen.


Osprey Exos 48 – beste wandelrugzak voor huttentochten

Geschikt voor: meerdaagse wandelingen of huttentrektocht.
Inhoud: 48 liter.
Wat is leuk: veel opbergruimte!
Wat is minder: in en uitpakken niet ideaal voor onderweg.
Kopen: voor € 169 in zwart of blauw.

Oké, het klinkt een beetje raar een 48 liter backpack als favoriete rugzak in de categorie 50-60 liter. Maar deze backpack van Osprey is beter in deze categorie dan alle andere rugzakken die we testen. Daarbij kan je in Osprey Exos bizar veel kwijt omdat je ook ‘buiten de backpack’ genoeg pakruimte hebt. Hoewel de rugzak ook in 58 liter variant gemaakt wordt, is deze momenteel niet leverbaar in de bekende webshops. Maar de 48 liter variant zal je qua inhoud verbazen.

Kortom, een ideale rugzak voor een meerdaagse (familie) wandeling, huttentrektochten of een weekend weg in de bergen.


Quecha – goedkope wandelrugzak (20 of 30 liter)

Geschikt voor: korte wandelingen of dagtochten. 
Inhoud: verkrijgbaar in 20 liter en 30 liter.
Wat is leuk: goedkope wandelrugzak, degelijk en sterk.
Wat is minder: ademend vermogen is beperkt.
Kopen: €24,95 voor 20 liter of €35,95 voor 30 liter.  

Een goedkope wandelrugzak is niet snel gevonden. Voor onze zoektocht naar een goedkope wandelrugzak hebben we heel wat varianten getest, maar deze Quecha is  de enige die goed door onze test heenkomt. De dagrugzak is degelijk en sterk, heeft veel pakvermogen en verschillende vakken. Het draagcomfort is wat minder dan bij bovenstaande varianten. De heupband biedt weinig ondersteuning en het ademend vermogen is (zeer) beperkt. 

Prima voor dagtochten of wandelingen van een paar uur. Minder geschikt voor lange tochten op warme dagen. 


The North face – klassieke rugzak (28 liter)

Inhoud: 28 liter
Wat is leuk: allround rugzak voor outdoor en dagelijks gebruik,
Wat is minder: snel uitverkocht.
Kopen: The North Face Borealis – is nu in de aanbieding van €119,95 voor €89,95. Je bespaart dus zomaar 30 euro!

Deze klassieke rugzak van The North Face heeft ideale afmetingen. De rugzak heeft een inhoud van 28 liter. Dat is zelfs groot genoeg voor een meerdaagse trekking of korte huttentocht. Extra tof is het laptopvak. Daarmee wordt de tas ook voor het dagelijks gebruik erg handig.


Wandelrugzak kopen, waar moet je op letten

Ben je van plan een nieuwe wandelrugzak te kopen? Besteed dan aandacht aan onderstaande punten. Dan weet je zeker dat je geen miskoop doet!

Gewicht van de rugzak

Je rugzak is waarschijnlijk direct het zwaarste gear wat je op je rug gaat dragen. Kies daarom voor een licht exemplaar. Je stopt hem tenslotte straks ook nog vol en dat gewicht moet je de hele dag met je meedragen.

camelbak wandelrugzak
Klaar voor ontdekkingstochten in de natuur.

Prijs van de rugzak

Als je een budget in gedachte hebt, dan wil je daar natuurlijk graag binnen blijven. Bezuinig echter niet meer dan noodzakelijk op je wandelrugzak. Een goede dagrugzak gaat jarenlang mee en biedt veel comfort. De kwaliteit van je rugzak is letterlijk een ‘gamechanger’.  Een kleine dagrugzak kost rond de 100 euro. Voor een serieuze rugzak voor het hele gezin of bergtochten van meerdere dagen moet je 200 euro uittrekken. Een kinderrugzak kost rond de 30 euro.

Welke inhoud van de rugzak kiezen?

Limiteer de inhoud van je rugzak aan de mee te nemen bagage. Wanneer je niet zeker bent van wat je mee gaat nemen, neem dan een grotere rugzak. Wanneer deze te groot blijkt, kan je altijd nog een kleinere kopen. En het is niet zo erg om met een half lege rugzak te lopen. Zo weet je zeker dat alles erin past. Qua inhoud kan je de volgende stelregel aanhouden.

Rugzak inhoud 20 liter:

Voor dagtrips van 1 volwassenen of 1 volwassenen en 1 kind.

Wat past er in een backpack van 20 liter? 

Drinken (2 liter water), snacks, ehbo set, eventueel een regenjas of vest.

Deuter wandelrugzak

Rugzak inhoud 30-40 liter:

Backpack voor dagtrips met het hele gezin (2 ouders, 2-3 kinderen).

Wat past in een backpack van 30 – 40 liter?

Drinken (3 liter water), snacks, ehbo set, regenjassen of vest.


Rugzak inhoud 50-60 liter:

Meerdaagse wandeltocht met het gezin of een lange tocht alleen met materiaal.

Wat past in een backpack van 50-60 liter?

Voor een gezin: regenjassen, schone kleding voor onderweg, water, snacks en EHBO set

Voor een individu: schone kleding, extra schoenen, bepakking en materiaal voor minimaal een week.

bese wandelrugzak

Kinder rugzak of niet?

Qua verdeling van gewicht is het prettiger als alle volwassenen een rugzak dragen. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen een eigen rugzak dragen. Zo wennen ze aan het dragen van hun eigen spullen en hoe je niet je hele rugzak te doorzoeken op zoek naar de zonnebril van je kind (om maar een voorbeeld te noemen).Pasvorm van de wandelrugzak

Voor bergvakanties is een simpel ontwerp eigenlijk het makkelijkst. Niet teveel lussen en haken waar je aan kan blijven haken. Wel is het fijn als de rugzak veel compartimenten heeft en het gewicht over je rug verdeeld. Het belangrijkste is dat het design bij je lichaam past. Lengte van de rugzak en breedte van de schouderbanden spelen hierbij een grote rol. Sommige rugzakken hebben een verstelbare rugmaat. Damesrugzakken hebben de schouderbanden dichter bij elkaar. Uniseks rugzakken zijn doorgaans geschikter voor brede mannenschouders. Pas een rugzak altijd voordat je hem koopt!

Wandelpaklijst
Een goede wandelrugzak draagt comfortabel.

Handige extra’s

Let op handige extra’s die je aanspreken. Denk hierbij aan:

  • een waterdicht compartiment.
  • compartimenten op de heupband voor snelle toegang (bijvoorbeeld voor je telefoon of camera).
  • een regenhoes.
  • speciale bevestigingsmogelijkheden voor materiaal (bijvoorbeeld voor wandelstokken of ski’s).
wandelrugzak-deuter

Design van de rugzak voor bergvakanties

Kies een zo simpel mogelijk design. Wanneer je niet van plan bent om spullen aan de buitenkant van je backpack te bevestigen, kies dan een backpack zonder lussen, haken en ogen. Zo heb je minder kans om ergens achter te blijven hangen. Wanneer je wel graag een rugzak, wandelstokken of wintersportmateriaal aan je rugzak wil kunnen bevestigen, dan moet je hier uiteraard wel voor kiezen. Let bij het design op de volgende opties aan de backpack.

Toegang tot het hoofdvak

De meeste backpacks hebben meerdere compartimenten om spullen op te bergen. Het hoofdvak is het grootste compartiment en doorgaans bereikbaar via de bovenkant van de rugzak. In sommige gevallen in dit hoofdvak tevens te bereiken via ritsen in de zijkant en / of onderkant van de rugzak. Dit kan handig zijn omdat het spullen onderop makkelijker bereikbaar maakt. Zo kan je een waterfles makkelijk via de zijkant in de rugzak stoppen en er weer uithalen.

wandelrugzak kind getest
Precies groot genoeg voor het hoognodige.

Gevoerd compartiment

Dit komt vooral voor bij kleine rugzakken (tot 25 liter). Dit kleine zakje zit aan de voorzijde van de rugzak en is bedoeld voor kleine zaken waar je snel bij wil. Omdat dit zakje gevoerd is, is het ook ideaal voor een skibril (deze categorie rugzakken zijn namelijk ook heel geschikt voor de wintersport), zonnebril of telefoon. Het zachte materiaal voorkomt krassen op gladde oppervlakte.

Heupband

Een goede backpack / rugzak heeft een heupriem. Rugzakken tot 25 liter hebben doorgaans een lichte heupband  maar grotere rugzakken hebben doorgaans een serieuze, brede heupband. Idealiter draag je 70% van het gewicht van je rugzak met bepakking op je heupen (dit ‘hangt’ dus niet aan je rug). De heupband draag je 1/2 op de heup en 1/2 boven de heup. De heupband moet verstelbaar zijn zodat deze redelijk nauw sluit. Hoe makkelijker deze verstelbaar is, hoe groter het draagcomfort. Wanneer je onderweg iets uit je backpack wilt pakken zal je de heupband niet altijd losmaken, maar alleen de bovenste riem losmaken en de rugzak omdraaien.

Sommige rugzakken hebben opbergcompartimenten op de heupband. Wij zijn hier fan van. Zo heb je een camera, telefoon of zakjesdoekjes altijd bij de hand!

Draag een wandelrugzak wanneer je traint voor je bergwandeling.
Een goede heupband verdeelt het gewicht.

Schouderbanden

Ook schouderbanden zijn verstelbaar. Bij het passen van de rugzak is het belangrijk dat je deze op de juiste maat voor jouw lichaam instelt. Zorg ervoor dat je 70% van het gewicht op je heupen voelt en dat je de rugzak tegen je rug aan draagt. Sommige schouderbanden zijn voorzien van een comfortabele vulling of van ventilatie. Beide opties zijn aan te raden.
Uniseks modellen hebben vaak schouderbanden die wat breder uit elkaar staan (geschikt voor brede schouders) en doorgaans redelijk recht omlaag lopen (over de borst heen). Damesrugzakken hebben de schouderbanden vaak dichter bij elkaar staan (smallere schouderpartij) maar de banden lopen bij de borst naar buiten. Ze lopen dus om je borsten heen. Probeer uit wat voor jouw lichaam lekker draagt.

Opbergcompratiment in schouderband

Geen must maar wel fijn voor je zonnecrème, lippenbalsem of andere kleinigheden die je graag bij de hand hebt.

Watercompartiment

Vele rugzakken hebben de mogelijkheid om een camelback in te vervoeren. Zo kan je drinken ‘on the go’. Ideaal voor fanatieke sporters maar zeker niet nodig voor een gemoedelijke (familie) wandeling of trekking. Wel is het handig als er een mogelijkheid is om je waterfles buiten je rugzak op te bergen. De meeste backpacks bieden deze mogelijkheid aan de zijkant van het hoofdvak. Zo hoef je niet je hele tas open te maken om wat te drinken en kan je al wandelend je waterfles pakken. Al hebben wij er zelf ook geen probleem mee om een relaxte zitplaats op te zoeken en de waterfles uit het hoofdcompartiment te halen. Kortom, niet noodzakelijk, wel prettig.

Stanley flip straw review tijdens wandelen
Opbargcompartimenten en plek voor een waterzak.

Waterproof mogelijkheden

Sommige backpacks claimen waterproof te zijn. Wij hebben de proef echter nooit op de som genomen. Wanneer je je spullen droog wil  houden, is een regenhoes de meest betrouwbare optie. Een groot aantal ruimere backpacks (vanaf 30 liter) hebben ergens een geïntegreerde regenhoes. In geval van neerslag trek je deze snel over de backpack heen. Zorg dat je hem goed afsluit anders doet deze regenhoes zijn werk alsnog niet. Wanneer je backpack geen geïntegreerde regenhoes heeft, kan je een losse regenhoes kopen. Deze universele modellen zijn bij de meeste outdoorwinkels verkrijgbaar.

Top compartiment

Rugzakken vanaf 30 liter hebben doorgaans een compartiment in het ‘deksel’. Deze sluit doorgaans met een gesp. Wanneer dit compartiment aanwezig, is het handig omdat het kleinere spullen makkelijk toegankelijk maakt. Doorgaans bewaren wij hier spullen als telefoon, zakdoekjes en een snack. Haar-elastiekjes en een buff vind je hier ook snel terug. Een de binnenzijde zit soms ook een klein vakje. Dit is dan weer handig voor je portemonnee en je paspoort (indien nodig).

Camelbak Helena test
CamelBak Helena20, een van onze favorieten.

Wandelrugzak online kopen

In de gemiddelde outdoor winkel vind je een ruim assortiment aan wandelrugzakken. Je kan ze uitgebreid passen en uitproberen. Het enige nadeel is, dat je ze niet met bepakking kunt testen. En dat is eigenlijk precies wat je wil, voordat je een wandelrugzak koopt. Een wandelrugzak leeg passen en 5 minuten op rug dragen zegt eigenlijk weinig. Om te kunnen bepalen of een rugzak geschikt is voor jouw bergvakantie, moet je hem met bagage een half uur dragen. Online kopen biedt daarom uitkomst.

De rugzak wordt thuisbezorgd en je kan rustig je spullen bij elkaar zoeken. Zo weet je niet alleen of je de juiste maat hebt gekozen, maar kan je tevens testen met bagage. Stop alle spullen in de rugzak en ga er een half uur mee lopen. Na een half uur heb je een idee van het comfort wat je tijdens je vakantie kan verwachten.

Onderstaande winkels hebben een uitgebreid assortiment rugzakken die snel worden geleverd.

Bever webshop
logo pluto

Wandelrugzak – samenvatting & overzicht

Hieronder hebben we de belangrijkste informatie en de meest gestelde vragen over wandelrugzakken nog een keer kort en bondig op een rij gezet.

Wat is de beste wandelrugzak?

Hieronder staan korte en heldere reviews van de zes beste wandelrugzakken die op dit moment verkrijgbaar zijn.

deuter AC LITE 15 SL – beste wandelrugzak voor dames (15 liter).
Osprey Daylight – Beste dagrugzak voor dames en heren (20 liter).
CamelBak – beste dagrugzak dames (20 liter).
Berghaus Freeflow – beste wandelrugzak (30-40 liter).
Osprey Exos 48 – beste wandelrugzak voor huttentochten (50 liter).
Quecha – goedkope wandelrugzak (20 of 30 liter).
North Face – beste aanbieding! (28 liter)

Waar koop je een goede wandelrugzak?

In de gemiddelde outdoor winkel vind je een ruim assortiment aan wandelrugzakken. Je kan ze uitgebreid passen en uitproberen. Het enige nadeel is, dat je ze niet met bepakking kunt testen. En dat is eigenlijk precies wat je wil, voordat je een wandelrugzak koopt. Een wandelrugzak leeg passen en 5 minuten op rug dragen zegt eigenlijk weinig. Om te kunnen bepalen of een rugzak geschikt is voor jouw bergvakantie, moet je hem met bagage een half uur dragen. Online kopen biedt daarom uitkomst.

Bij deze webshops vonden wij het grootste assortiment wandelrugzakken.

Welke dagrugzak is goed?

deuter AC LITE 15 SL is beste dagrugzak. Maar ook Osprey Daylight en de dag rugzakken van CamelBak en Quecha scoren goed uit de wandelrugzakken test.

Wat is de beste dames wandelrugzak?

deuter AC LITE 15 SL is beste wandelrugzak voor dames (15 liter). Maar ook Osprey Daylight en de rugzak van CamelBak komen goed uit de wandelrugzakken test

Dit overzicht is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. Deze producten vonden wij zelf online, of zijn door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatelinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Wandelrugzak » De beste wandelrugzak – uitgebreide test en aankooptips

verder lezen op bergfamilie.nl

Ontdek de pure kant van winters Oostenrijk

Oostenrijk is prachtig in de winter. Naast skiën en langlaufen zijn er nog talloze andere manier om de pure natuur te verkennen. Wat dacht je van ijsduiken? Of wandelen met lama’s? En natuurlijk mag een bezoek aan een knusse berghut met lokale specialiteiten niet ontbreken! Wat je ook gaat doen, Oostenrijk biedt jou met haar magische landschap en vriendelijke gastvrijheid de ideale omstandigheden om jouw winterdromen uit te laten komen!