- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Verschillende soorten wandelstokken, hoe zit dat?

Maaike Meerman

Wandelstokken alleen voor oude mensen? Allang niet meer! Nu weet ik niet of we onszelf, als veertigers, nog tot de jonge mensen mogen rekenen, maar we voelen ons ook zeker niet ‘oud’. En wandelstokken horen ondertussen al bijna 10 jaar tot onze vaste outdoor uitrusting. Waarom? Omdat ze het wandelen sportiever maken, omdat we ons net wat sneller en soepeler door de bergen bewegen met wandelstokken en omdat de nieuwe generaties wandelstokken gewoon echt een genot tijdens bergwandelingen zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste wandelstokken kopen.

In dit artikel vertellen we je alles over onze twee verschillende soorten wandelstokken en waarom we juist voor deze stokken gekozen hebben.

De favoriet van Frank: LEKI Makalu

Ik wandel nu sinds een jaar met LEKI Makalu, deze wandelstokken zijn ideaal voor wandelaars die lange wandelingen met bepakking maken. Ik sjouw doorgaans een zware bepakking mee in mijn 32 liter rugzak, ook tijdens dagtochten. De camera, drone, eten en drinken voor het hele gezin en de nodige liters water zorgen voor een relatief zware lading. Het dragen van de rugzak wordt door gebruik van de LEKI Makalu verlicht, de wandelstokken hebben een fijne grip en ondersteunen mijn correcte lichaamshouding. Zonder deze wandelstokken ben ik geneigd minder rechtop te lopen en mijn bepakking meer op mijn schouders en rug te dragen, in plaats van op de heupen.

LEKI Makalu is stabiel en biedt naast steun en een correcte houding ook een fijne greep bij het traverseren van steile hellingen. De stokken zijn niet ultiem klein opvouwbaar of licht van gewicht, maar maken het afleggen van lange afstanden met zware bepakking een heel stuk aangenamer.

Meer info over LEKI Makalu

De favoriet van Maaike: LEKI Cross Trail

Ik ga voor snelheid. Ik ben geen rustige wandelaar, maar ik wil graag dagelijks een flinke afstand afleggen. Soms ren ik een berg op, maar meestal ga ik in hoog wandeltempo. Het liefst ga ik ’s morgens vroeg als de meeste mensen nog slapen al omhoog. Dan geef ik mezelf twee uur om omhoog te wandelen en een uur voor de weg terug voordat ik aan het werk ga. Voor deze wandelingen zijn mijn LEKI Cross Trail wandelstokken de perfecte match. De stokken zijn super licht van gewicht, heel klein opvouwbaar en voorzien van een Trigger systeem (straps om de handen die je kan vastklikken en bij een val ook losklikken). Ik vind de greep van kurk heel fijn omdat deze volledig geurloos is. Door de straps kan ik de stokken losjes vasthouden, wat blaren en wrijvingsplekken voorkomt (waar ik voorheen bij het trailrunnen nogal eens last van had).

Tijdens vlakke stukken of op forststrasse wil ik beslist geen wandelstokken gebruiken, en zitten ze me al snel in de weg. Dankzij het snelle vouwbare systeem, kan ik de stokken niet alleen snel demonteren en samenvouwen, maar nemen ze ook minimaal ruimte (en gewicht) in aan mijn rugzak.

Meer info over LEKI Cross trail

Samenvattend: welke soort wandelstokken zijn nu geschikt voor jou?

Bovenstaande informatie is natuurlijk erg persoonlijk, dus mocht je je afvragen welke wandelstokken het beste voor jou zijn, kijk dan even in welke categorie wandelaar jij valt.

  1. Zoek je steun, grip en wandel je graag lange afstanden met bepakking? Dan is LEKI Makalu een goede keuze.
  2. Ga je voor snelheid en minimaal gewicht? Dan is LEKI Cross Trail een goede match.

Overigens wandelen wij heel vaak samen en zijn we heel trouw aan onze wandelstokken. Dit betekent dat Maaike ook lange afstanden en huttentochten met bepakking gewoon met LEKI Cross Trail loopt. En Frank gaat ook op korte, snelle afstanden met weinig bepakking met LEKI Makalu op pad.

Een wandelstok is wat dat betreft heel persoonlijk en gaat je steeds beter ‘passen’. Je legt je dus niet vast aan een bepaalde wandelstijl door een stok te kiezen en je wordt ook zeker niet beperkt door de keuze van een type wandelstok.

Waarom beide soorten wandelstokken van LEKI zijn?

Je ziet het goed, onze favorieten wandelstokken zijn beide afkomstig uit de laatste collecties van LEKI. De laatste jaren is LEKI onze partner geweest als het op wandelstokken aankomt. Maar we hebben ook met diverse andere merken gewerkt en getest (zie onze wandelstokken test). Dat de favorieten van LEKI zijn heeft te maken met comfort en de ruime keuze die LEKI biedt. We hebben beide heel andere behoeften als het op wandelstokken aankomt, en worden daarin door LEKI op onze wenken bediend. Ben je benieuwd naar de rest van de LEKI Collectie? Dan hebben we ook nog een uitgebreide keuzehulp voor LEKI wandelstokken voor je gemaakt.

Ontdek de magische harz

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Reisverslag: outdoor vakantie met tieners in Katschberg Lieser-Maltatal

Wandeling naar de Tappenkarsee in Kleinarl – een van onze favorieten

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.