Wanndelschoenen inlopen en nog 6 gouden tips om blaren te voorkomen tijdens het wandelen

Blaren kunnen een ontspannen wandeling behoorlijk verpesten. Blaren voorkomen tijdens het wandelen is dan ook beter dan blaren genezen. Wij hebben zeven gouden tips om blaren te voorkomen tijdens het wandelen.

1. Goede wandelschoenen helpen blaren voorkomen

Goede wandelschoenen zijn goud waard. Maar minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van je wandelschoenen is de pasvorm. Wanneer je wandelschoenen niet goed passen, is wandelen niet alleen onaangenaam, maar krijg je ook veel sneller blaren. Blaren voorkomen begint met goed passende wandelschoenen.

Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Lees dan even onze tips. Pas de schoenen in de middag (als je voeten een beetje opgezet zijn) en zorg voor een duimbreedte ruimte tussen je tenen en de schoen. Dit kan je het beste controleren door de zool uit de schoen te halen en er dan op te gaan staan.

Goede wandelschoenen voorkopem blaren
Goede wandelschoenen voorkopem blaren

2. Wandelschoenen inlopen is belangrijk

Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen ‘inlopen’. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen. En passen de wandelschoenen zich aan naar de vorm van jouw voeten.

Deze tip is vooral belangrijk wanneer je niet gewend bent om veel te wandelen en van plan bent langere tijd te wandelen. Wanneer je regelmatig wandelt, zal je veel minder tijd nodig hebben om je nieuwe wandelschoenen in te lopen. En natuurlijk geldt dit ook voor kinderwandelschoenen.

Blaren voorkomen en wandelschoenen inlopen
Wandelschoenen inlopen en blaren voorkomen.

3. Goede wandelsokken voorkomen blaren

Goede wandelsokken voorkomen blaren. Of eigenlijk: slechte wandelsokken maken blaren. Nou ja, hoe dan ook, vermijd katoenen sokken. Katoen houdt vocht vast en zorgt voor een natte en broeierige omgeving in je wandelschoenen. Synthetische materialen of merino wol zijn wel zeer geschikt. Deze materialen houden je voeten droog en voorkomen blaren. Zorg verder dat je sokken hebt die strak om je voeten sluiten, zonder naden en zonder af te knellen. Zo voorkom je drukplekken en schuurplekken die blaren kunnen veroorzaken

Zeker weten dat je goede sokken koopt? Lees dan onze test voor de beste wandelsokken.

4. Check schoenen en sokken om blaren te voorkomen

Zorg dat je sokken goed zitten (strak om de voet en geen vouwen onder de schoen). En zorg dat je wandelschoenen goed zitten. Check de tong en de veters van de schoenen en zorg dat ze strak om je voeten zitten. Gebruik de pauze’s onderweg om je sokken recht te trekken of schoenen aan te snoeren. Onderweg kunnen je wandelsokken in je schoenen zakken of je schoenen losser gaan zitten. Hierdoor kan wrijving ontstaan met blaren als gevolg. Checken dus.

Goede wandelsokken voorkomen blaren.
Zorg dat je sokken goed in je schoenen zitten.

5. Verzorg je voeten goed

Gezonde voeten kunnen veel hebben. Verzorg je voeten daarom goed. Houd je nagels kort, was je voeten met water (en water alleen) en smeer droge voeten in met een crème. Welke crème je gebruikt, maakt daarbij niet zoveel uit. Begin je net met wandelen en merk je dat je pijnlijke of vermoeide voeten krijgt? Verwen je voeten dan met een voetenbadje, eventueel met bruistablet.

6. Preventief tapen tegen blaren

Heb je regelmatig last van blaren? Plak gevoelige plekken dan preventief af met tape of met speciale blarenpleisters. Op deze manier krijgt de gevoelige huid een extra beschermlaag tegen blaren.

7. Blaren genezen onderweg

Ontdek je onderweg, tijdens een wandeling, opeens een pijnlijke blaar? Dan kan dat je wandeling behoorlijk verpesten! Gelukkig zit de natuur vol oplossingen en redmiddelen. Het ideale natuurlijke middel tegen blaren is weegbree. Deze tip kreeg ik ooit van een berggids en hij werkt fantastisch!

Pluk de brede weegbree, kneus hem een beetje en breng hem aan op de blaar. Het sap uit het blad remt ontstekingen, werkt antibacterieel en het heelt de huid. Het werkt zelfs beter dan elke blarenpleister die je kan kopen. Je herkent wegbree aan de relatief korte bloem op de lange stengel (zie afbeelding hieronder).

Een paar blarenpleisters in je EHBO kit kan natuurlijk ook!

weegbree geneest blaren
Weegbree vind je langs de kant van de weg op in de weide.

Overzicht en tips

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over het voorkomen van blaren kort en bondig samengevat.

Hoe lang moet je wandelschoenen inlopen?

Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen ‘inlopen’. Maak voordat je echt gaat hiken eerst drie (korte) wandelingen met enkele dagen oauze ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen. En passen de wandelschoenen zich aan naar de vorm van jouw voeten.

Niet onbelangrijk. Zorg ook voor goede goede wandelsokken. Deze voorkomen blaren. Of eigenlijk: slechte wandelsokken maken blaren. Vermijd katoenen sokken. Katoen houdt vocht vast en zorgt voor een natte en broeierige omgeving in je wandelschoenen. Synthetische materialen of merino wol zijn wel zeer geschikt. Deze materialen houden je voeten droog en voorkomen blaren. Zorg verder dat je sokken hebt die strak om je voeten sluiten, zonder naden en zonder af te knellen. Zo voorkom je drukplekken en schuurplekken die blaren kunnen veroorzaken
Zeker weten dat je goede sokken koopt? Lees dan onze test voor de beste wandelsokken.

Wat is het beste om blaren te voorkomen tijdens het wandelen?


Blaren voorkomen? Kijk snel welke van onze 7 tips jou helpt tegen blaren.

goede wandelschoenen voorkomen blaren.
wandelschoenen inlopen .
goede wandelsokken zijn belangrijk.
check schoenen en sokken regelmatig.
verzorg je voeten goed.
preventief tapen om blaren te voorkomen.
leer weegbree kennen voor eerste hulp onderweg.

Meer weten? Lees dan ons artikel over wandelschoenen inlopen en blaren voorkomen.

Wandelschoenen » Wanndelschoenen inlopen en nog 6 gouden tips om blaren te voorkomen tijdens het wandelen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.