In 4 stappen bergschoenen kopen

bergschoenenAls bergfamilie zijn we regelmatig onderweg in de bergen. Vaak op de moutainbike en nog vaker wandelend. Say what? Ja wandelend, als gezin. De kinderen vinden het fantastisch (zolang er maar geen verharde paden gelopen worden) en wij ook. We wandelen twee keer per week en vinden nog steeds nieuwe wandelwegen in onze leefomgeving. Voorwaarden om zoveel te kunnen wandelen zijn met name goede bergschoenen. En verder nog wat materiaal, maar daar hebben we het een andere keer over.
Want als je wil wandelen in de bergen, kan je niet zonder goede bergschoenen. Vanaf je eerste wandeling. Ongeacht het weer. Nummer 1 dus wat ons betreft. Met deze tips ben je in 4 stappen klaar om jouw bergschoenen te kopen. Best snel toch?

wandelschoenen kopen

1. Kies de juiste categorie bergschoenen

Wandelschoenen zijn er in categorie A t/m D.  Kortweg zijn de categorieën als volgt bepaald:

Categorie A is geschikt voor (korte wandelingen) op vlak terrein.
Schoenen in categorie B zijn wat stijver dan de categorie A schoenen en geschikt voor wandelingen in de bergen.
In categorie C bevinden zich bergschoenen voor wandelingen over de gletsjer en in hooggebergte. Deze schoenen kunnen voorzien worden van stijgijzers.
Categorie D is voor zwaardere trekkingstochten en beklimmingen door hooggebergte. Deze schoenen kunnen gebruikt worden in combinatie met vaste stijgijzers.

Voor bergwandelingen zijn schoenen in categorie B het meest geschikt.

2. Het materiaal van de bergschoenen

Als je de bergen ingaat, wil je niet beperkt worden door je schoenen. Kies daarom voor een schoen van stevig, ademend en waterdicht materiaal.

Voor bergwandelingen in de Alpen zijn schoenen van Gore-Tex aan te bevelen. Deze houden je voeten droog (mits je beste wandelsokken draagt) doordat ze ademend zijn. Daarbij houden ze vocht van buitenaf buiten. Je kan er dus prima mee wandelen in de regen of door een natte omgeving. Bijkomend voordeel is dat je deze schoenen daardoor ook prima mee kunt nemen op wintersport voor een wandeling door de sneeuw.

wandelschoenen

3. Bergschoenen kopen is uitgebreid passen

Het is belangrijk dat de schoenen lekker zitten. Neem dus de tijd om ze te passen en volg bij voorkeur onderstaande stappen om tot een goede aankoop te komen.

Bergschoenen passen in 6 stappen

Neem dus tijd en vergeet niet je wandelsokken mee te nemen voor een middagje passen. En lukt het in een middagje niet? Kijk dan eens online. Daar vind je het grootste aanbod. Dan kan je altijd de winkel bellen voor een bezoek om te controleren of het door jou gewenste paar op voorraad ligt.

1. Bergschoenen passen doe je tijdens de middag

Ga pas halverwege de dag wandelschoenen kopen en passen. Gedurende de dag stroomt er meer bloed naar je voeten en worden je voeten groter. (ja, bizar maar waar). Als je ’s morgens gaat passen kan een schoen die eigenlijk te klein is dus nog best goed zitten. En dat is zonde.

2. Bergschoenen passen doe je met wandelsokken

Neem je wandelsokken mee als je gaat passen. Of koop een paar wandelsokken bij je schoenen en pas de schoenen daarmee. Het belang van goede wandelsokken wordt nog vaak onderschat maar met slechte sokken kan je goede schoenen behoorlijk  teniet doen. Goede wandelsokken voorkomen blaren en zweetvoeten en dit zijn dus de sokken om tijdens een wandeling te dragen. Wel zo makkelijk als je deze in combinatie met je nieuwe schoenen past. Weet je gelijk of alles lekker bij elkaar aansluit.

3. Bepaal de categorie

Kies een schoen in de gewenste categorie. Als je twijfelt tussen categorie A of B, pas dan beide categorien en bedenk of je liever een hoog of een laag model hebt.

4. Passen op gevoel

Pas nu de wandelschoen. Trek beide schoenen aan. Je voet moet goed gefixeerd zitten (je voet mag niet schuiven in de schoen). Verder moet de schoen rondom sluiten zonder ergens te knellen. Voel goed of de schoen niet te breed, te smal, te groot of te klein is. Wanneer alles klopt, loop er dan een stukje mee. Loop een rondje door de woonkamer, loop de trap op (als je past in een winkel hebben ze doorgaans speciale loopparcours waarop je wandelschoenen kan testen) en af en houdt de schoenen een tijdje aan. Als de schoenen nergens knelle of onaangenaam voelen, ga je door naar de volgende stap. Twijfel je over de schoenen? Kijk dan verder! Probeer een ander merk, een andere maat, een ander materiaal of een andere winkel. Wandelschoenen die bij het passen niet lekker zitten, gaan later ook niet lekker zitten.

5. Een maat groter passen

Past de schoen perfect? Probeer dan toch nog eens een maat (of nog beter een halve maat) groter. Hele volksstammen lopen op te kleine bergschoenen. Doorgaans heb je met wandelschoenen een halve maat groter nodig dan met reguliere schoenen. Helaas kopen veel mensen uit gewoonte hun ‘reguliere’ maat met alle gevolgen van dien. Koop je jouw nieuwe bergschoenen online? Bestel dan de maat die je verwacht dat je nodig hebt, en een halve maat groter. Zorg dat je bij een webshop koopt waar je de artikelen gratis weer retour kan sturen. Hierboven hebben we enkele webshops aanbevolen die dit standaard aanbieden.

6. Betalen

Wanneer je de juiste wandelschoen in de juiste maat te pakken hebt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Goede wandelschoenen zijn goud waard. Je gaat er veel plezier aan beleven. Houdt deze gedachten vast bij het betalen van de schoenen. Want goedkoop zijn ze niet, maar goede wandelschoenen zijn de investering dubbel en dwars waard.

4. Merken en winkels voor goede bergschoenen

Koop je bergschoenen in een gespecialiseerde (online) shop.

Merken als Meindl en Lowa bieden ruime keuze aan technisch zeer geavanceerde bergschoenen die ook nog eens aangenaam zitten. Probeer verschillende schoenen uit, tot je een paar hebt gevonden die echt lekker zitten. Je koopt deze schoenen via gespecialiseerde (online) shops als Bever of Bergfreunde.

Wandelschoenen » In 4 stappen bergschoenen kopen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..