Als je weleens naar producten hebt gezocht in onze Outdoor Gear Guide, dan is het je misschien al opgevallen: wij zijn gek op merino wol. Dit is wol van een het Merino schaap, wat oorspronkelijk uit Spanje komt maar nu vooral in Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika wordt gehouden. De wol van dit schaap is de meest hoogwaardige schapenwol die er te vinden. Het is dus een volledig natuurlijk product, wat voor ons op zich al een grote pre is. Dat het een natuurlijk product, wat op diervriendelijke manier verkregen wordt, maakt het helemaal mooi.
De voordelen van merino wol voor outdoor kleding
In outdoorkleding wordt deze wolsoort dus veel gebruikt. Je ziet het heel veel in thermokleding, functioneel ondergoed (mijn favoriete sport bh’s zijn van merino wol) en in sokken. Maar ook steeds vaker wordt het gebruikt voor jassen, slaapzakken, handschoenen en mutsen. Waarom? Omdat er 6 belangrijke voordelen aan dit mooie product kleven.
Super zacht
Merino wol heeft een hele fijne vezel én is (daardoor) extreem zacht. Waar veel andere wolsoorten een beetje kunnen krassen of kriebelen, hebben wij daar met merino wol veel minder last van.
Temperatuur regulerend vermogen
Wol houdt niet perse warm, maar het reguleert je lichaamstemperatuur wel. Dit betekend dat het verkoelend werkt wanneer het warm is en warm houdend wanneer het koud is. Wij hebben dus merino wollen shirts die we in de winter én in de zomer gebruiken. Zelfs shirts met lange mouwen kunnen nog heerlijk zijn tijdens intensieve hikes op een warme zomerdag.
Geen natte oksels (of andere zweetplekken)
Merino wol zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft. Wanneer je zweet wordt dit snel opgenomen en afgevoerd. De stof is dus zelf nooit lang nat en droogt heel snel. Zowel bij het zweten als na het wassen.
Geen vieze geurtjes
Misschien een logisch gevolg met het sneldrogende vermogen, maar ook dankzij de antibacteriële werking: merino wol is geurbestendig. De wol heeft een natuurlijke antibacteriële werking waardoor een explosie van geurende bacteriën onmogelijk wordt gemaakt. Bacteriën kunnen zich om dezelfde redenen ook niet vastzetten in de stof, wat het ook nog eens hygiënisch maakt.
Bescherming tegen de zon
Merino wol biedt van nature bescherming tegen Uv-straling, wat natuurlijk extra fijn is op warme zomerdagen wanneer je het als baselayer draagt. Maar dit is voor ons ook reden om de merino shirts mee te nemen naar Zuid-Frankrijk voor als de kinderen op het strand spelen.
Duurzaam en veilig in gebruik
Nu krijgen we soms commentaar van lezers die zich storen aan onze voorliefde voor merino wol. Het argument is dan steevast dat het een dierlijk product betreft en dat we het daarom zouden moeten vermijden. En hoewel het klopt dat het een dierlijk product is, is het ook gewoon een afval product. Het schaap moet de wol tenslotte kwijt. Maar dat neemt niet weg dat wij onze ogen sluiten voor het grote leed wat in de wol industrie kan plaatsvinden. Wij raden daarom aan om alleen producten te kopen van merken die een goede omgang met de dieren kunnen garanderen (voorbeelden hiervan zijn Icebreaker, Fjällräven en Helly Hansen maar andere merken sluiten we niet uit). Je vind deze informatie altijd op de website van het betreffende merk.
Goede wol is dus zeer duurzaam, want het schaap moet geschoren worden. Daarbij is het natuurlijk, waardoor het geen schadelijke stoffen bevat en je het zelfs op de meest gevoelige huid kan dragen.
In welke producten vind je merino wol?
We noemden eerder al onze favorieten producten zoals ondergoed, baselayers (thermokleding) en sokken. Maar ook niet – outdoor gerelateerde kleding als truien, vesten, jassen en beddengoed worden gemaakt van merino wol.