- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Review Cortazu All weather Hardshell – getest tijdens het wandelen

Frank van Delden

Laatste update:

Cortazu All Weather hardshell

Afgelopen maanden heb ik de Cortazu All Weahter Hardshell uitgebreid kunnen testen. Ik heb de jas aangehad tijdens meerdere wandelingen onder verschillende weersomstandigheden. Tijdens het wandelen heb ik de jas getest op draagcomfort en functionaliteit en heb ik kunnen ervaren hoe waterdicht en ademend de jas is. Mijn ervaringen heb ik in deze review verzameld.

Specificaties Cortazu All weather Hardshell

 • Geschikt voor: wandelen en wintersporten onder alle omstandigheden.
 • Materiaal: Polyester: 3-laags hard shell jas met een Dermizax EV membraam.
 • Pasvorm: casual met veel bewegingsvrijheid.
 • Gewicht: ca 600 gram.
 • Wat is fijn: stevige hardshell jas die het hele jaar door gebruikt kan worden. PFAS vrij.
 • Wat is minder: zakken op onhandige plek met een rugzak.
 • Kleuren en maten: verkrijgbaar in 6 maten (XS-XXL) en 8 kleuren.
 • Kopen: via de Cortazu webshop. Adviesprijs 349 euro.

Pasvorm & comfort

Het eerste wat me opvalt als ik de hardshell uit de verpakking haal is de kleur. De jas oogt in het echt een stuk mooier dan op de foto’s op de website van Cortazu.

Deze jas valt maatgetrouw en ik vind hem erg comfortabel dragen. Het materiaal is stevig, maar niet stug. Daardoor voel ik me niet belemmert in mijn bewegingsvrijheid. Qua pasvorm valt me vooral op dat de mouwen iets korter zijn dan die van andere merken. Voor mij is dat geen probleem, maar heb je hele lange armen. Of wil je met deze jas gaan klimmen, dan is het handig om even goed te passen.

Hoe waterdicht en ademend is deze hardshell?

De hardshell heeft een waterkolom van maar liefst 20.000, getapede naden en ritsen. Dat betekent dat de jas uitermate waterdicht is. Dat blijkt ook wel. Ook wanneer ik tijdens het wandelen overvallen wordt door een fikse regenbui blijf ik droog. Ook de spullen die ik mijn zakken hebt gestopt blijven – zoals het hoort – gewoon droog.

Het membraam van de jas zorgt er voor dat de jas een goed ademend vermogen heeft (20.000 g/m2/24 hrs). Ook tijdens flinke inspanning merk ik dat transpiratie snel wordt afgevoerd. Ik heb dit getest met een merinowollen wandelshirt. Wanneer ik het onderweg toch wel erg warm krijg, zijn de ritsen onder oksels (armpitritsen) erg fijn. Hiermee kan ik overtollige warmte snel dumpen. Hierbij loop ik wel aan tegen het nadeel dat de banden van mijn rugzak de toegang tot deze ritsen blokkeren. Maar met een beetje oefenen lukt het me later ook om deze ook met rugzak open en dicht te maken.

Andere handige ‘features’

Cortazu All Weather Hardshell is een functionele jas. Zo beschikt de jas over de volgende ‘features’:

 • De capuchon is verstelbaar en heeft een handige klep tegen de regen. Deze past ook over een klim- of skihelm.
 • In de jas zitten vijf opbergzakken. De twee steekzakken vind ik wat te laag als je een rugzak draagt, maar bieden wel veel opbergplek. Eenhandige zak op de borst en een zakje op de mouw. Ook is er een binnenzak (niet afsluitbaar)
 • Manchetten met klittenband om de mouwen strak te zetten.
 • Recco: de jas is voorzien van het Recco® Rescue System.

Ook geschikt voor wintersport – maar niet getest

Volgens Cortazu is deze hardshell niet alleen geschikt om mee te gaan hiken, maar ook voor winterse activeiten zoals (toer-)skiën en sneeuwschoenwandelen. Omdat ik deze jas pas na de winter heb gekregen, heb ik dat niet zelf kunnen testen. Wel is me opgevallen dat er prima een (dikke) midlayer onder past. Ook beschikt de hardshell over een handige zak op de mouw waarin een skipas past. Afgelopen winter heb ik overigens wel de Mountain Hardshell kunnen testen. Hoe die bevalt kan je in mijn review lezen.

Is dit een duurzame aankoop?

Duurzaamheid is belangrijk voor Cortazu. Het Nederlandse outdoormerk won in 2019 een prestigieuze ISPO Gold award voor de eerste 3-laags outdoorjas die volledig geproduceerd is met 100% gerecycled nylon. De ISPO is de grootste vakbeurs voor de outdoor-industrie ter wereld.

Volgens Cortazu is de All weather Hardshell volledige geproduceerd met gerecycled materiaal. Daarnaast is de jas PFAS-vrij. Het merk oogt vrij duurzaam. Zo vergroent Cortazo per verkochte 100m2 land om klimaatverandering tegen te gaan. En probeert het zo ethisch mogelijk te fabriceren. En heeft het een B Corp certificering. Wat betekent dat het merk minimaal 80 van de 200 punten heeft behaald als het gaat om duurzaam ondernemen.

Wanneer we er goed mee om gaan, gaat de jas lang mee. Wel moet de DWR coating – die er voor zorgt dat de jas waterdicht is – regelmatig opnieuw geïmpregneerd worden. Hoe dat moet? Dat kan je lezen in ons artikel: regenjas wassen en waterdicht maken.

Eindoordeel Cortazu All weather Hardshell

Deze hardshell kost 350 euro. Daarmee is hij wat aantrekkelijker geprijsd dan de modellen van gevestigde merken die al snel 100-250 euro meer kosten. Qua ontwerp merk je dat Cortazu nog iets minder ervaring heeft. Zo vind ik de plaats van de ritsen van de steekzakken niet optimaal. Deze zijn zo geplaatst dat ze – met een rugzak met heupband – niet goed toegankelijk zijn. Maar eerlijk is eerlijk, dat is maar een kleinigheid. Qua technische prestaties doet deze hardshell niet veel onder voor de bekende merken. En dan is de prijs een groot voordeel.

Cortazu All Weather hardshell is verkrijgbaar via de Cortazu webshop.

Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van deze expert reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.
Geniet

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Dít zijn de meest onvergetelijk avonturen in de bergen van Méribel

8 bijzondere activiteiten die je zomervakantie in Wallis onvergetelijk maken

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.