- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Onze ervaringen bij de Krimmler watervallen: de langste waterval van Europa!

Frank van Delden

Laatste update:

Krimmler watervallen: de langste waterval van Europa!

De Krimmler watervallen zijn één van de hoogtepunten van SalzburgerLand. We kennen dan ook niemand in onze omgeving die er nog nooit geweest is. De watervallen van Krimml zijn maar liefst 380 meter hoog. Daarmee zijn het de grootste watervallen van Europa.

Overzicht van onze wandeling langs de Krimmler watervallen

Startpunt: bij de ingang van waterval.
Aantal kilometers:
ca. 6 km. (heen en terug)
Aantal hoogtemeters: 503 meter.
Duur: ca. 3 uur (heen en terug).
Classificatie: eenvoudig.
Geschikt voor kinderen: Ja, zeer geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
Geschikt voor kinderwagen: Ja. Het onderste deel van de wandeling langs de waterval gaat over een behoorlijk brede en langzaam oplopende weg. Het stuk langs het bovenste deel van de waterval is wel behoorlijk steil. Hier is een draagzak of rugdrager een stuk praktischer.
Tip: wil je nog meer spectaculaire natuur zien? Loop dan aan het einde van de watervallen nog een stuk het dal in. Daar is de natuur nog onberoerd en het uitzicht fenomenaal. Dit is ook een mooie plek om te gaan e-biken!

Indrukwekkend: onze favoriete plekken langs de Krimmler watervallen

Watervallen waar iedere seconde ruim 5.500 liter gletsjerwater over 380 meter naar beneden stroomt, zijn op zich al bijzonder. Maar bij de Krimmler watervallen is langs de loop van de waterval ook nog een wandelroute aangelegd. Hierdoor konden we de watervallen van heel dichtbij ervaren.

Op de wandelroute langs van de Krimmler watervallen komen we langs een aantal plekken uitzichtpunten waardoor we de watervallen van heel dichtbij kunnen ervaren. Hieronder hebben we onze favoriete uitzichtpunten langs de route voor je op een rijtje gezet.

Onderste waterval: het allermooiste fotopunt bij de Krimml waterval

De mooiste locatie om foto’s te maken is bij de onderste waterval. Je bereikt dit deel van de Krimmler watervallen wanneer je direct na de ingang het pad aan de linkerzijde neemt.

Na 5 minuten wandelen kwamen we vanzelf op een grote open plek bij de onderkant van de Krimml watervallen uit. Hier staan een paar stenen bankjes waar we konden genieten van het uitzicht en het geluid van de waterval.

Onderste waterval: wat ons betreft het allermooiste fotopunt bij de Krimml waterval
Onderste waterval: wat ons betreft het allermooiste fotopunt bij de Krimml waterval.

Wanneer je over de rotsen loopt, kun je dichter bij de Krimmler wattervallen komen. En zelfs op drukke dagen is het daar mogelijk om alleen met de waterval op de foto te gaan. Zorg er wel voor dat je camera (spat)waterdicht is, het opspattende water kan behoorlijk ver komen. Niet zo gek, het water stort hier maar liefst 140 meter de diepte in.

Bergersteig: goed overzicht halverwege de Krimmler watervallen

Onze tweede favoriete punt bevindt zich halverwege de wandelroute langs de waterval. Hier wordt het pad iets vlakker en kom je langs een punt waar je een prachtig uitzicht hebt op de Krimml watervallen. Hier is ruimte genoeg om een tijdje te blijven staan en de enorme kracht van het water te ervaren. Je hebt hier een prachtig uitzicht naar twee kanten.

Bergersteig: goed overzicht halverwege de Krimmler watervallen
Bergersteig: goed overzicht halverwege de Krimmler watervallen

Staubige reib: er midden in

Deze uitkijkplaats bevindt zich op ongeveer 3/4 van de wandeling. We kunnen vanaf dit punt goed zien hoe het water van het bovenste deel van de waterval naar beneden stort. Wil jij ook zo dicht mogelijk naar de waterval toe? Hou er dan rekening mee dat je behoorlijk nat kunt worden. Wij hebben gemerkt dat een goede regenjas is dan geen overbodige luxe is.

Staubige reib: er midden in
Staubige reib: halverwege de wandelroute

Wasserwelten: ontdek de wereld van het water

Bij de ingang van de watervallen bevindt zich het themapark ‘Wasserwelten’ hier kunnen kinderen (en hun ouders) van alles leren over water. Het themapark bestaat uit een binnen – en buiten gedeelte. Binnen vindt je een klein ‘museum’, waar van alles wordt uitgelegd over water. Hier zagen we bijvoorbeeld een ‘stille’ waterstraal en kan je ook met een telescoop naar de watervallen kijken. Heel leuk om even door heen te lopen.

Wasserwelten: ontdek de wereld van het water
We kunnen met een telescoop naar de waterval kijken.

Lekker experimenteren met water

Het buitengedeelte is een stuk interactiever. Hier staan allemaal experimenten met water die onze kinderen zelf kunnen uitvoeren. En er is zelfs een waterspeeltuin. Al met al hebben we ons in ‘Wasserwelten’ zeker een uur goed vermaakt. Je kunt voor dit themapark een los entreebewijs kopen, maar het is voordeliger om een combinatieticket te kopen voor zowel de Krimml watervallen als voor ‘Wasserwelten’.

Lekker experimenteren met water

Krimml watervallen: praktische informatie

Hieronder staat praktische informatie zoals openingstijden, het adres, parkeren en de toegangsprijzen. Meer informatie en de meest actuele openingstijden zijn (in het Duits en Engels) te vinden op de officiële website van de Krimml watervallen.

Vergeet je regenjas niet!

Een bezoek aan de watervallen en het themapark ‘Wasserwelten’ neem zo’n 4-5 uur in beslag. Wil je goed voorbereid zijn als je de wandeling langs de watervallen maakt? Vergeet dan in ieder geval niet om je een regenjas of regenpak mee te nemen. Ook als het niet regent hebben we gemerkt dat van de waterval behoorlijk nat kan worden.

Openingstijden: dagelijks geopend in de zomermaanden

De watervallen zijn tussen medio april tot eind oktober dagelijks geopend.

Wil je graag in de alle rust van de watervallen genieten? Ga dan zo vroeg mogelijk. het kan begoorlijk druk worden!

Adres en parkeren bij de Krimmler Watervallen

Het adres van de Krimml watervallen is: Gerlosstraße 5743, Krimml. De parkeerplaatsen zijn duidelijk aangegeven en wanneer je over de provinciale weg rijdt, kan je ze eigenlijk niet missen. Er zijn vier parkeerplaatsen. P1 ligt het verste weg van de ingang (ca 10 minuten wandelen), P4 het dichtste bij. Voor P1, P2 en P3 moet je rekening houden met parkeergeld. Deze moesten wij direct bij het oprijden van de parkeerplaats door de beheerder betalen.

P4 is de officiële parkeerplaats van de Krimml watervallen en park ‘Wasserwelten’.  Je kunt hiervoor een speciaal ticket kopen waarbij de ingang tot de waterval, Wasserwelten en het parkeren zijn inbegrepen.

Kosten bezoek van een bezoek aan de waterval

Wanneer je in Krimml zelf verblijft, kan je vanuit het dorp naar de watervallen wandelen. Zo ontloop je de drukke parkeerplaatsen en parkeerkosten. Verblijf je bij een van de partnerhotels? Dan heb je ook nog eens gratis toegang tot de watervallen met je gastenkaart en met de Nationalpark Sommercard. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Verblijf je niet in Krimml, dan kan je een los entreebewijs kopen. De entreeprijzen zijn:

Tip: wanneer je zowel de waterval als ‘Wasserwelten’ wilt bezoeken, kan je een combinatieticket kopen. Deze kost €13,90 voor volwassenen en € 6,90 voor kinderen.

Vanaf de parkeerplaats wandelen we in no time naar de waterval.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we in no time naar de waterval.

Last van luchtwegen of allergie? Ga kuren bij de waterval in Krimml

De reusachtige watervallen zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, ze zijn ook nog eens heel gezond. Heb je klachten die te maken hebben met je luchtwegen of je longen? Dan kan een bezoek aan de Krimml watervallen helend werken.

Wetenschappelijk onderzoek toont helende werking van de watervallen aan

Langdurig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met astma profiteren van de nevel uit de waterval. De nevel die ontstaat door de enorme waterkracht bevat extreem veel geïoniseerde waterdeeltjes. Deze hebben een reinigende werking op de luchtwegen. Astma patiënten die hier komen kuren verblijven over een periode van 2 tot 3 weken elke dag minimaal 60 minuten bij de waterval. Daarna zijn ze een periode van 3 tot 4 maanden vrij van klachten.

Wil je zelf deze voordelen ervaren? Dat kan. Neem plaats bij de onderste waterval. Al na 10 minuten tijd zal je hartslag en je ademhaling vertragen. Na een uur tijd, profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen.

Krimml: kuuroort voor astma, hooikoorts en allergie

Krimml is al hierdoor al tientallen jaren een geliefde plaats voor mensen met astma, hooikoorts of een andere allergieën. Het dorp is daardoor een heus kuuroord geworden. Ook de hotels in het dorp hebben zich hierop aangepast. Ze zijn zo ingericht dat ook mensen met een allergie hier graag verblijven. Zo ligt er bijvoorbeeld geen vloerbedekking en wordt er extra goed schoongemaakt en geventileerd. Alles wat een optimale gezondheid ten goede komt. Ideaal dus voor een zomervakantie in Krimml.

JO Salzburg

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Avontuurlijk familievakantie in de bergen? Dan moet je naar Wildkogel-Arena!

5x stoere activiteiten die een zomervakantie in Savoie Mont Blanc onvergetelijk maken

Ook Interessant