Gosausee Oostenrijk: prachtig meer met magisch bergpanorama

De Gosausee in Oostenrijk is niet bij iedereen bekend, maar behoort zeker tot de mooiste meren van Oostenrijk. De laatste jaren is de populareit van de Gosausee (met name dankzij influencers) tot grote hoogte gestegen. Wij hebben een bezoek aan het ydillische meer daarom lang uitgesteld. Maar nu, tijdens de coronarust, ontbreken de grote touringbussen en heerst er rust rondom het meer. Het perfecte moment voor ons om deze prachtige plek met eigen ogen te aanschouwen.

Gosausee in Salzkammergut

De Gosausee. Foto: Edgar Demmel.

Mystieke bergtoppen

Gosau am Dachstein is een klein bergdorp in het Salzkammergut. De Gosausee ligt aan het einde van het bergdorp, ingebed tussen de Gasaukamm en het Dachsteinmassief. De uitzicht op de gletsjer maakt het plaatje compleet. Met ‘de Gosausee” wordt eigenlijk de Vorderen Gosausee bedoeld. Dit ydilische meer wordt gebruikt als energiebron voor talrijke huishoudens in de omgeving. Maar de fanatieke wandelaars wachten hier nog meer ydilische (minder bekende) bergmeren. Iets verderop vind je namelijk de Gosaulacke (klein bergmeer) en de Hinteren Gosausee. Een wandeling van 1,5 uur die rijkelijk wordt beloond met prachtige uitzichten.

Mystieke bergtoppen

Uitzicht op het Dachstein massief en de Gossaukamm.

Hoe kom je bij de Gosausee

Wie in Gosau am Dachstein op vakantie is, mag deze trekpleister natuurlijk niet missen! Maar ook vanaf bekende vakantiebestemmingen zoals Flachau, Filzmoos of Abtenau is het een rit naar de Gosausee waard. Vergeet op een mooie zomerdag niet om je badkleding mee te nemen, want op warme dagen biedt het meer de ideale verkoeling (temperatuur van het water schommelt in de zomer rond de 23 graden). De route naar de Gosausee staat goed aangegeven wanneer je Gosau binnenrijdt (via Abtenau). Maar eigenlijk is de trekpleister niet te missen. Door de bewegwijzering naar de mega grote (voor Oostenrijkse begrippen) parkeerplaatsen te volgen, kom je er ook.

Parkeren bij de Gosausee

Er zijn veel grote parkeerplaatsen. De trend is om door te rijden tot de meest nabij gelegen parkeerplaats. Toch willen we je er op attenderen dat de overige parkeerplaatsen ook echt niet ver van het meer verwijderd liggen. En door iets verder te parkeren, blijven de plekken dichtbij vrij voor mensen die minder goed ter been zijn. Het kan natuurlijk komen omdat wij in het meer bezochten tijdens de lockdown, maar er waren opvallend veel bezoekers die slecht ter been waren.

Gosausee sportief

Sportieve mogelijkheden in overvloed.

Sportief bij de Gosausee

Oostenrijkers hebben er een groot talent voor om ieder natuurverschijnsel sportief te benutten. En dus zijn ook bij de Gosausee tal van sportieve activiteiten mogelijk. Je kan hier zwemmen, vissen, duiken, klettersteigen (neem je eigen materiaal mee) wandelen en mountainbiken.

Wandelingen voor iedereen

De ronde om de Gosausee duurt ongeveer een uur en kan met een rolstoel of kinderwagen afgelegd worden. De ronde langs de drie meren (Gosauseeein) duurt ongeveer 1,5 uur. En dan zijn er nog prachtige wandelroutes voor gevorderde die de hoogte ingaan. Hier hebben we ons niet aan gewaagd, maar het bergmassief was zeer uitnodigend. Hier komen we zeker nog een keer voor terug!

Mountainbiken langs de Gosausee

Mountainbikers (en e-bikers) kunnen niet rondom de Gosausee fietsen. Wel kan je langs het meer naar de Ebenalm fietsen. Deze route maakt deel uit van de geliefde Durchgangalm Runde van in totaal 61 kilometer. Een mountainbike route die zeer geliefd is bij de lokale bevolking. Een goede fietshelm is hier een absolute must (en een goede fietsbril van harte aan te bevelen).

kraakhelder water

Het heldere water is van drinkkwaliteit.

Zwemmen in de Gosausee

Over aan de Gosausee mag gezwommen worden. De kleine ‘strandjes’ bestaan doorgaans uit harde keien en sommige badgasten zoeken daarom hun heil op de grote rotsen langs het water. Het water is brandschoon (drinkwater kwaliteit) maar behoorlijk koud. In de zomer wordt het niet warmer dan 23 graden. Niet voor koukleumen dus! op 3/4 van de ronde om het meer (de ronde mag vanwege coronamaatregelen maar op één manier afgelegd worden) zijn de mooiste badplekken te vinden!

Klettersteigen

De klettersteig is de verrassing van de Gosausee. Althans voor ons. Helaas hadden we onze spullen niet meegenomen en moeten we hier nog een keer voor terugkomen. De klettersteig (niveau B&C) is alleen voor ervaren klimmers en voert boven het meer langs. Je kan natuurlijk ook een klettersteigset huren (bijvoorbeeld bij de nabijgelegen Gasthof), mits je geen kinderen bij je hebt. De bordjes met overledenen die je onderweg tegenkomt zijn toch wel een kleine indicatie dat dit niet geheel zonder risico’s is..

uitzicht op de Dachstein

Uitzicht op de Dachstein.

Vakantie aan de Gosausee

Direct aan het meer ligt Gasthof Gosausee. Het Gasthof beschikt over een restaurant met groot terras en een uitzicht direct over het meer. Hier zit je eerste rang.

In Gosau zelf zijn vele kleine en grote accommodaties beschikbaar. Je kan hier vaak last minute nog iets vinden

Nog meer te doen in de buurt

Wanneer je langer in deze omgeving verblijft, vraag je je misschien af wat er nog meer te doen is. Naast het bezoeken van de vele meren van Salzkammergut is er in Gosau een leuk Oertijdbos. Dit bos is zeker een bezoekje waard voor families met kleine kinderen. En dan is er nog een ‘Freilicht museum’ (naast het Oertijdbos). Een Open Lucht museum waar de eerste huizen (boerderijen) van de regio zijn nagebouwd.

 

Bergfamilie.nl » vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » Gosausee Oostenrijk: prachtig meer met magisch bergpanorama

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.