- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Op zoek naar alpenmarmotten in Filzmoos

Frank van Delden

Op zoek naar alpenmarmotten in Filzmoos

Kennen jullie de alpenmarmot al? Hier in Oostenrijk noemen ze deze grappige bosdieren ‘Murmeltieren’ of in dialect ‘Mankei’. Deze vriendelijke, niet al te schuwe Alpenbewoners zijn de reden dat wij – net als veel andere families – er in het weekend al vroeg op uit trekken. Om de alpenmarmot te spotten, kunnen wer er namelijk maar beter vroeg bij zijn. Want zodra de eerste honden de almen betreden, schieten ze snel terug in hun hollen. En dan komen ze voorlopig ook niet meer terug.

Wij stonden daarom extra vroeg op, om de Alpenmarmotten in te ontmoeten. En wij vonden niet alleen de Alpenmarmot, maar ook een prachtige natuur, bloeiende almweides en eindeloze uitzichten.

Op zoek naar de alpenmarmot in Filzmoos

De Bachlalm is in Filzmoos dé plaats om de alpenmarmot te leren kennen. Tijdens de zomer in Filzmoos zijn de dieren met name in de ochtend en avonduren actief. Tijdens de warmere momenten zoeken ze liever de beschutting in hun ondergrondse gangen op. Van nature is dit bijzondere beestje schuw. Sinds het in de jaren ’70 in Filzmoos uitgezet is, heeft de bergmarmot echter de tijd genomen om aan wandelaars te wennen. Daardoor is het de laatste jaren mogelijk om de dieren van dichtbij te bekijken. Wanneer je geluk hebt, kan je zelfs zo dichtbij komen dat je ze een stuk appel of wortel kan voeren.

Heel veel geduld

Onze zoon had zoveel geduld dat hij uiteindelijk zijn alpenmarmot kon aaien. Maar dit was wel vroeg in de lent, waarin er nog niet veel bezoekers op de alm waren en toen de dieren net uit hun winterslaap ontwaakt waren. Daardoor waren ze misschien net was hongeriger en minder schuw dan dat ze gewoonlijk zijn.

Wandeling naar de Bachlalm in Filzmoos

De Bachlalm ligt tussen de dorpen Filzmoos (SalzburgerLand) en Ramsau (Steiermark) in. Wanneer je de snelweg bij Eben im Pongau verlaat, rijdt je heel Filzmoos door richting Ramsau / Dachstein. Wanneer je Filzmoos uitrijdt, kom je een paar minuten later aan je rechterhand een parkeerplaats tegen. Tegenover de parkeerplaats is een slagboom.

Parkeer bij deze parkeerplaats. Vanaf hier is de wandeling naar de Bachlalm 4 kilometer. Je doet ongeveer een uur over deze wandeling. Ondanks dat de afstand klein is (4 kilometer) maar je aardig wat hoogtemeters (500 meter). Je kan de wandeling afleggen over de ‘Forststrasse’ (kijk even bij onze wandelwoorden als je niet weet wat dat is), of de kortere paden door het bos kiezen. Dit zijn gemarkeerde wandelpaden dus het is toegestaan om je hierop te begeven. Al voor je de Bachlalm bereikt, zie je aan de voet van de alm een rotsachtige, kleinere alm liggen. Hier houden de eerste marmotten zich schuil. Mocht het heel druk zijn bij de Bachlalm, dan kan je het beste hier een tijdje rustig zitten en hopen op succes.

De Bachlalm ligt 5 minuten verderop en is vanaf 11.00 tot 16.30 uur geopend.

Geniet

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

8 bijzondere activiteiten die je zomervakantie in Wallis onvergetelijk maken

Muttereralm: wandelen, spelen en mountainkarten vlakbij Innsbruck

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.