Zomer in Abtenau: sportief, rust en eindeloos genieten

Afgelopen week verbleven we in Abtenau. Alles wat we van Abtenau wisten, was dat er een rodelbaan zou zijn en dat het in het Tennengebergte ligt. Maar wat we ontdekten, was een ware ‘geheimtip’. Sportiviteit, uitdaging, rust en eindeloos genieten. Genieten van uitzichten, activiteiten, lokale specialiteiten en natuurpracht. In dit artikel geven we een kleine indruk van wat Abtenau in de zomer te bieden heeft.

Imposante bergen, rust, ruimte en prachtige natuur, dat is Abtenau!

Hotel aan de piste

We verblijven tijdens ons verblijf in hotel Gasthof Traunstein. Een traditioneel hotel direct aan de piste (en dus bij de gondel én de rodelbaan!). Vanaf hier verkennen we het bergdorp en de omgeving.

uitzicht abtenau hotel

Vanaf het hotelbalkon: uitzicht op de piste.

Zomer in Abtenau op de Postalm

De Postalm mag je eigenlijk niet missen als je in Abtenau bent. Deze alm is het grootste bergplateau van Oostenrijk en de één na grootste van Europa. Het is dus geen verrassing dat het uitzicht vanaf hier fenomenaal is. En mocht je tegen de eindeloze haarspeldbochten opzien? Dan kan je altijd de gratis wandelbus nemen. Iedereen die in Abtenau verblijft ontvangt namelijk de ‘Tennengau Card‘. Een voordeelkaart waarmee je gratis gebruik maakt van al het openbaar vervoer (zelfs tot aan de stad Salzburg).

zomer abtanau de postalm

Het uitzicht vanaf de Postalm is magisch.

kaasboerderij

Op de Postalm ligt de Schnitzhofhütte, waar ambachtelijke kazen gemaakt worden.

Eindeloze wandelmogelijkheden op de Postalm

Op de Postalm kan je je sportief uitleven zoals jij wil. In de zomer kan je hier mountainbiken, klettersteigen en wandelen. Wij kiezen ervoor om een wandeling met een bioloog te maken. Dit is een wandeling uit het (gratis) wandelprogramma van het toerismebureau. In gemoedelijk tempo wandelen we over de Postalm en leren we werkelijke van alles over de rijke flora van het gebied. De kinderen vinden het mega interessant! Zelf voel ik vooral honger opkomen. Gelukkig stoppen we rond lunchtijd bij een (400 jaar oude!!) kaasboerderij. Hier maken we dankbaar gebruik van en we proeven zo ongeveer alle kaasspecialiteiten die op de kaart staan. Heel bijzonder!

wandelen in abtenau

De keuze is reuze.

koeien in zomer in abtenau

De koeien op de Postalm genieten van het uitzicht.

bioloog rondleiding postalm

Elke dinsdag is er een wandeling onder leiding van een bioloog.

hier groeit ook nog wat

Hier groeit ook nog wat..

De watervallen van Abtenau

De watervallen van Abtenau zijn lang niet zo bekend als de grotere watervallen in SalzburgerLand. En dat is maar goed ook. De watervallen liggen in de zogenaamde ‘Auen’ van Abtenau. En als we hier een wandeling van 2 uur maken, komen we letterlijk niemand tegen. Een verademing, want in alle andere dorpen die we tot nu toe bezochten was het behoorlijk druk. We bezoeken twee watervallen en een grot. Ondertussen torenen de imposante bergen van het Tennengebergte continue hoog boven ons uit. Het geeft een magisch gevoel om hier te zijn.

We lopen terug via een Kneipp. Dit is een plek met ijskoud stromend water. Het schijnt een gezonde weldaad te zijn om hier met je blote voeten (en benen) doorheen te stappen. Dus doen we dat. In het begin voelt het als een soort marteling. Maar na afloop voelen we het resultaat. Morgen gaan we weer naar de kneipp. Althans, dat nemen we ons voor.

De watervallen van Abtenau.

De watervallen van Abtenau.

Met de zomerlift van Abtenau omhoog

Natuurlijk moeten we met de gondel, die zo uitnodigend voor de deur van ons hotel ligt, omhoog. Skiliften die in zomer open zijn hebben een ongekende aantrekkingskracht op kinderen. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om een wandeling te starten met de eerste hoogtemeters alvast achter je. Dus nemen we de lift omhoog en wandelen we vanaf daar verder naar de Gsengalm.

karkogelbaan zomer in Abtenau

Met de Karkogelbahn omhoog.

Wandelen naar de Gsengalm en Gsenghöhe

De wandeling naar de Gsengalm neemt zo’n 1,5 uur tijd in beslag. Vanaf daar is het nog 30 minuten naar het kruis op de top van de Gsenghöhe. Een fotokans die nooit iemand voorbij laat gaan. Dus we lopen nog 30 minuten. De beloning is dan ook een fenomenaal uitzicht. Na wat foto’s kunnen we terug naar de hut op de Gsenghöhe en genieten van een welverdiende lunch.

Abtenau zomer op Gsengalm

De Gsengalm is een traditionele berghut.

wandelen in zomer in Abtenau

Het is vanaf de hut maar 30 minuten naar de top.

Met de rodelbaan omlaag!

Over de forststrasse (een brede weg aangelegd voor bestemmingsverkeer) lopen we terug naar de gondel. Maar we gaan niet met de gondel terug naar het dal. De kinderen kiezen liever de rodelbaan. De rodelbaan van Abtenau is lang! En super tof. Je gaat een paar keer onder de grond door, doorkruist een weiland met koeien en je hebt het gevoel dat er nooit een einde aan komt. En heel eerlijk? Het vooruitzicht op het ritje met de rodelbaan heeft de hele ochtend de stemming erin gehouden. Kinderen lopen graag een paar meter extra (en in een hoger tempo) met een beloning als deze in het vooruitzicht!

karkogel afdalen

Een makkelijke wandeling omlaag.

zomerrodelen in Abtenau

Met de Karkogel rodelbaan naar het dal.

Vergeet niet het zwembad te bezoeken

In Abtenau is meer dan genoeg te doen. Toch besloten we op het laatste moment, vlak voordat we naar huis reden, het zwembad nog te bezoeken. En daar kregen we geen spijt van. Glijbanen, een waterspeeltuin, meerdere zwembaden en een ligweide met betoverend uitzicht. We sloten de zomervakantie in Abtenau af in stijl. Wat was het gaaf! Hier komen we zeker nog eens terug.

zwembad van Abtenau

Het zwembad ligt tussen de bergen op een zonnige plek.

zwembad glijbanen

Deze glijbanen zijn natuurlijk favoriet.

Wil je meer weten over zomer in Abtenau?

De komende tijd zullen we meer informatie plaatsen over de activiteiten die we in de zomer in Abtenau ondernomen hebben. Zo weet je precies waar je wanneer moet zijn om niks te missen! Wil je zeker weten dat je de informatie niet mist? Volg ons dan op facebook, instagram of kijk op de website van Abtenau.

 

 

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » Zomer in Abtenau: sportief, rust en eindeloos genieten

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..