Postalm Abtenau: genieten van Oostenrijks grootste almgebied

Tijdens een zomervakantie in Abtenau (of de omgeving Salzburg) mag een bezoek aan de Postalm beslist niet ontbreken. De Postalm is het grootste almgebied van Oostenrijk en de één na grootste hoogvlakte van Europa. Maar naast deze superlatieven is de Postalm in Abtenau gewoon waanzinnig mooi. En biedt deze alm talrijke sportieve activiteiten, ontspannende mogelijkheden, waanzinnige uitzichten en ouderwets goede streekproducten. Wij vertellen je dan ook graag meer over deze bijzondere plek in de Salzburger Tennengau.

Postalm Abtenau wandeling

Welkom op de Postalm in Abtenau.

Over de Postalmstrasse, één van de mooiste panoramaroutes

Je bereikt de Postalm over de Postalmstasse. Deze Postalmstrasse voert je vanuit het dal in Abtenau over 28,5 kilometer naar bijna 1.300 hoogtemeters. Een route met prachtige uitzichten die behoort tot de mooiste autoroutes van SalzburgerLand! De weg heeft veel bochten, maar geen extreem scherpe haarspeldbochten. Onderweg geniet je van het prachtig uitzicht op het Dachstein massief met de kenmerkende Bischofsmutze van Filzmoos. Op heldere dagen kan je zelfs tot aan de Wolfgangsee van het uitzicht genieten. Bijzonder!

zomer abtanau de postalm

Het uitzicht vanaf de Postalmstrasse is magisch.

De Postalm in Abtenau heeft een lange, kleurrijke zomer

Dankzij de hoge en gunstige ligging heeft de Postalm in Abtenau een lang zomerseizoen. De temperaturen lopen hier eerder op. De alm ligt doorgaans boven de laaghangende bewolking en alles bloeit hier net iets eerder. Over de Postalm zijn ruim 100 kilometer aan wandelwegen uitgezet. Van gemoedelijke familiewandelingen tot uitdagende klettersteig routes. Echt alles komt hier aan bod. Wil je een echt sportieve uitdaging? Dan kan je met de mountainbike naar de Postalm fietsen. Op de Postalm heb je talrijke mountainbike routes tot je beschikking.

wandelen op de Postalm in Abtenau.

Wandelen op de Postalm in Abtenau.

Wandeltip voor families: de Almbloemen weg

Abtenau is een aanrader voor families. En de Almbloemenweg is onze wandeltip voor families. Deze wandeling is gemoedelijk, vermakelijk en geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedere dinsdag om 10.00 uur verzamelen zich wandelaars voor deze wandeling onder leiding van een bioloog. Deze oud-leraar biologie neemt de groep mee op een wandeling van 3 kilometer waarop alle almbloemen aan bod komen. Klinkt misschien een beetje saai, is reuze vermakelijk. Als een soort rattenvanger van Hamelen loopt de leraar voorop met een schare kinderen om zich heen. Ze hangen allemaal aan zijn lippen. Al helemaal als ze horen wat voor lekkers er onderweg te snoepen valt aan bessen en kruiden.

blauwe enzian op de postalm

De beroemde enzian groeit rijkelijk op de Postalm.

Ook de informatie over koeien op alm wordt dankbaar aangenomen. En vanaf een veilige afstand bekijken we een kalf dat net een paar uur eerder geboren is. Ondanks de korte afstand van de wandeling, ben je een halve dag onderweg.

Almenbloemenweg Postalm Abtenau

De almbloemenweg leert je alles over wat er bloeit op de Postalm.

Culinair genieten op de Postalm

Abtenau en de Postalm zijn een feest van herkenning en nostalgie voor iedereen wie als kind al op vakantie in Oostenrijk kwam. Op de Postalm staan vijf authentieke boerderijen die nog op de ouderwetse manier worden uitgebaat. Koeien die op de alm gemolken worden en kaas die ter plekke in de berghutten gemaakt wordt. Net als vroeger.

Wij lunchten bij berghut Schnitzhof, een kaasmakerij. Oostenrijkers komen speciaal in het weekend naar de Postalm om hier kaas te kopen. De kaas is in het dal niet verkrijgbaar. Een bijzondere en zeer smakelijke ervaring! Of je nu kiest voor de kasjausen of de kasknödel (een bal van oude brood met kaas, al dan niet geserveerd in een rundersoep), je zult hier geen spijt van krijgen!

kaas lunch bij schnitzalm

Kaas lunch bij Schnitzhofalm.

Postalm in Abtenau: praktische informatie

De Postalm is het grootste almgebied van Oostenrijk. De alm is bereikbaar via de Postalmstrasse, die loopt van Stroble (bij de Wolfgangsee) naar Abtenau. De postalmstrasse is privé eigendom. Daarom wordt er tol geheven. Met de inkomsten hieruit wordt het onderhoud van de weg betaald.  een tolweg. In de zomer kost het vanuit Abtenau 11 euro om er met de auto over heen te rijden (na 16:30 uur krijg je 50% korting). Vanuit Strobl betaal je 16 euro. Betalen kan in de automaat bij de slagboom. Op drukke dagen is deze kassa bemand om de doorstroming te bevorderen.

Niet vergeten

Krijg je na het lezen van dit artikel ook zin om te gaan wandelen op de Postalm? En wil je goed voorbereid zijn? Zorg dan dat je de volgende dingen niet vergeet wanneer je op vakantie naar Oostenrijk gaat:

 

 

 

 

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » Abtenau » Postalm Abtenau: genieten van Oostenrijks grootste almgebied

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..