EHBO set kopen? Lees onze tips en kies de beste EHBO kit voor op reis

Een EHBO set hoort bij serieuze wandelingen altijd in de rugzak te zitten, terwijl je hoopt het niet nodig te hebben. En niet alleen tijdens het wandelen, maar eigenlijk bij alle outdoor activiteiten. Ook wanneer we gaan mountainbiken, skiën, of kanoën, nemen we altijd een reis EHBO set mee.

Het aanbod aan EHBO kits is groot. Ze liggen zelfs bij Hema, Action en Kruidvat voor lage bedragen in de schappen. Maar omdat je weinig hebt aan een setje waar net niet de juiste spullen inzitten, is het handig om vooral naar de inhoud te kijken van de verschillende setjes. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal sets getest. Lees snel verder welke het beste bij jou past. En lees onze tips waar je op moet letten bij de aankoop van een EHBO set.

beste reis EHBO kit voor op reis en wandelen
Kies de beste ehbo kit voor op reis en onderweg.

3 keer de ideale EHBO kit voor op reis en onderweg

Na jaren van (berg) wandelen (en helaas enkele ongelukkige momenten) kunnen we zeggen dat we een ruime ervaring met verschillende EHBO kits hebben opgedaan. Ieder jaar bestellen we weer een aantal setjes aan het begin van het wandelseizoen. Met deze ervaring hebben we onderstaande ‘shortlist’ gemaakt. Drie verschillende EHBO kits, die elke geschikt zijn voor een andere situatie.

Travelsafe globe basic – de ideale reis EHBO kit

Wat is leuk: meest praktische reis EHBO set.
Wat is minder: van alles relatief weinig aanwezig.
Inhoud: pleisters, alcohol doekjes, driekantige doek, schaar, zwachtels, handschoenen, hecht strips, kleefpleister, reddingsdeken, snelverband, pincet, steriele kompressen, pleisters.
Zelf nog toevoegen: medicijnen, Betadine, tekentang, extra pleisters en gaasjes.
Kopen: online verkriijgbaar voor € 20,49.

Het merk ‘Travelsafe’ levert reis EHBO sets met verschillende maten en inhoud. De ‘basic’ weegt ongeveer 350 gram en past in elke rugzak. Het meest noodzakelijke zit allemaal in deze eerste hulp set. Wil je volledig zijn? Haal dan de driekantige doek uit de verpakking en stop er een aantal extra pleisters, gaasjes en een tekentang in. Want daar is een beetje op bezuinigd.


Ortovox  – mini EHBO kit voor wandelen en outdoor

Inhoud: reddingsdeken, handschoenen, schaar, hechtpleister, verband; wondkompressen, pleisters, snelverband, zwachtel
Zelf nog toevoegen: Betadine, tekentang, pincet en medicijnen
Wat is leuk:
 .waterdicht en (veel) plek voor eigen spullen.
Wat is minder: alleen online verkrijgbaar.
Kopen: alleen via deze webshop voor € 29,95.

Deze mini EHBO kit van Ortovox nemen we zelf altijd mee wanneer we gaan wandelen. In deze kleine EHBO kit zitten de absolute basisbenodigdheden, maar er is nog genoeg plek om er naar eigen voorkeur wat spullen bij te stoppen. Dat is wel nodig, want bijvoorbeeld de pincet en het ontsmettingsmiddel ontbreken.

Extra fijn is dat deze eerste hulp set compleet waterdicht is. Zo weet je zeker dat de inhoud droog blijft. Zelfs wanneer het stortregent of als de drinkfles in je rugzak heeft gelekt.


ANWB verbanddoos family plus – beste EHBO set volgens de consumentenbond

Wat is leuk: complete EHBO set, met alles er op en er aan.
Wat is minder: minder geschikt om mee te nemen in een rugzak of reistas.
Inhoud: Desinfecterend middel, driekantige doek, schaar, zwachtels, handschoenen, hecht strips, kleefpleister, beademingsmasker, reddingsdeken, snelverband, pincet, tekentang, steriele kompressen, watten, pleisters.
Zelf nog toevoegen: medicijnen, handgel, blarenpleisters
Kopen:
 voor € 39,95 (voor leden € 29,95) via de webshop van de ANWB.

Dit is de enige EHBO set die volledige voldoet aan de richtlijnen van het Oranje Kruis (dé autoriteit op het gebied van eerste hulp). Mede daarom is deze kit door de consumentenbond als beste uit de test gekomen. De set is erg compleet en de materialen die er in zitten zijn van goede kwaliteit. Helaas is het echt een grote box. Daardoor is de kit minder geschikt om mee te nemen in een rugzak of reistas. Wij hebben deze kit in de auto liggen. Wanneer nodig, pakken we hier iets extra uit voor in de kleine setjes. Daarbij houden we deze kit altijd goed aangevuld.


Een klein EHBO kit voor in de rugzak.
Een klein EHBO kit voor in de rugzak.

EHBO kit voor op reis: wat moet er in zitten?

De inhoud van een reis EHBO set is sterk afhankelijk van de bestemming en de activiteiten die je ter plekke gaat doen. Idealiter bevat een EHBO kit voor op reis alles wat nodig is, maar is het de set toch klein en compact, zodat het makkelijk mee te nemen is. Een goede reis EHBO set bevat volgens de richtlijnen van het Rode Kruis minimaal de volgende zaken:

 • 18 pleisters in verschillende maten.
 • 1 meter wondpleister op rol.
 • 6 steriele gaasjes (10 cm x 10 cm).
 • Rol kleefpleister.
 • Zwachtel (elastisch 4 m x 6 cm).
 • Verbandschaar.
 • 1 flesje of tube desinfecterend middel (bijv. betadine).
 • Pincet.
 • 2 paar latex handschoenen.
 • Reddingsdeken / isolatiedeken

inhoud ehbo kit
Een Ehbo set hoort ook in je rugzak.

Uit eigen ervaring: dit is ook handig in je reis EHBO set

De bovenstaande inhoud van een EHBO kit is een goede basis. Uit eigen ervaring weten we inmiddels dat er toch nog een aantal zaken ontbreken. We raden daarom aan om de inhoud van de EHBO set aan te vullen met producten die nodig zijn om eventuele verwondingen tijdens de reis of vakantie te kunnen verzorgen. Deze zijn niet voor elke bestemming of activiteit gelijk. Wanneer je in de bergen gaat wandelen is de inhoud anders dan wanneer je naar de tropen vertrekt. Onderstaande zaken zouden wij in elke toevoegen aan de eerste hulp kit:

Extra verband en pleisters

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een snee of wond is zo opgelopen. Stop daarom een aantal extra pleisters en wat extra gaasjes in de EHBO kit. Zeker met kinderen gaan de pleisters snel op. Ben je overgevoelig voor normale pleisters? Vergeet dan ook niet om ze om te wisselen voor huidvriendelijke pleisters.

Jodium/ Betadine

Betadine (jodium) zorgt er voor dat oppervlakkige wonden niet infecteren en sneller genezen. Deze desinfecterende middelen zijn als oplossing verkrijgbaar (ook geschikt voor diepere snijwonden), of als zalf. Voor kinderen is een zalf ideaal. Wil je het zekere voor het onzekere? Kies dan voor een klein flesje (minimaal 30 ml),

Desinfecterende handgel

Of het nu in de wandelrugzak gaat, of in de EHBO set, zorg dat je altijd een desinfecterende handgel bij je hebt. Om je handen mee te reinigen voordat je begint met behandelen, maar natuurlijk ook voordat je wat gaat eten.

Veiligheidsspelden

Vroeger zaten veiligheidsspelden standaard in iedere eerste hulp set, maar omdat de driekantige doek tegenwoordig niet meer gebruikt wordt, zijn deze uit veel sets verdwenen. Zonde, want behalve voor een mitella, kan je met een veiligheidsspeld ook een blaar doorprikken. Of een snelle reparatie aan je rugzak of kleding uitvoeren.

Tekenpen of tekentang

Tijdens wandelingen hebben we altijd een tekentang bij ons. Mocht je gebeten worden door een teek, dan is het van groot belang om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan natuurlijk ook gewoon met een pincet, maar een tekentang werkt net wat handiger.

Ga je op vakantie naar een plek waar veel FSME voorkomt? Bijvoorbeeld Oostenrijk, Tsjechië of Polen? Overweeg dan ook om je te laten inenten tegen tekenencefalitis.

Medicijnen

Slik je medicijnen? Zorg dan dat er ook wat in de EHBO set zit. Een paar paracetamol-tabletten zijn ook altijd handig.

Blarenpleisters

Ga je veel wandelen? Of heb je nieuwe wandelschoenen gekocht? Dan is het een slim idee om een paar blarenpleisters mee te nemen, voor het geval dat je blaren krijgt. Heb je snel last van blaren? Lees dan snel hoe blaren voorkomen kunnen worden.

Zelf toevoegen aan de EHBO kit checklist

Voor de volledigheid staan alle dingen die wij extra aan onze EHBO kit zouden toevoegen hieronder nog als checklist:

 • 3 snelverbanden (8 cm x 10 cm).
 • 2 wondkompressen (zeker wanneer de kinderen mee gaan).
 • 6 veiligheidsspelden.
 • Tekenpen of tekentang.
 • Blarenpleisters en blarenprikker.
 • Desinfecterende handgel
 • Paracetamol
 • Noodzakelijke medicijnen en/of anti allergie medicijnen.

Goed insmeren tegen teken
Het is belangrijk om je te beschermen tegen teken.

Tips bij het gebruik van EHBO set

Tenslotte nog een paar tips voor …

Vervang wat je gebruikt

Hopelijk hoef je de inhoud van de EHBO kit nooit te gebruiken. Maar mocht het toch nodig zijn om dingen uit de eerste hulp set te gebruiken, vul dan direct aan wat er gebruikt is. Zo voorkom je dat je de volgende keer misgrijpt.

Controleer regelmatig de houdbaarheid

Controleer regelmatig de inhoud van de EHBO set op de houdbaarheidsdatum. Sommige verbanden zijn maar een beperkte tijd bruikbaar. Controleer daarom regelmatig de inhoud van eerste hulp kit en vervang wat nodig is.

Haal wat overbodig is uit de EHBO set

In veel standaard eerste hulp sets zitten zaken die overbodig zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de driehoekige doeken. Deze werden vroeger gebruikt om een mitella te knopen.Tegenwoordig worden dit soort doeken nauwelijks nog gebruikt. Haal daarom alles wat overbodig is uit de EHBO set. Op die manier krijg je ook gelijk ruimte voor je eigen spullen.

Maak mini EHBO kit voor wandelingen en activiteiten

Ben je van plan om veel te gaan ondernemen tijdens je reis of vakantie? Overweeg dan om twee EHBO sets mee te nemen. In de (grotere) reis EHBO set stop je alles wat nodig is, plus wat extra voorraad. Deze bewaar je in de auto, koffer of tent. Daarnaast neem je een mini EHBO set mee voor in de rugzak tijdens wandelingen en activiteiten. Op die manier hoef je niet elke dag met die grote eerste hulp set te sjouwen.

Zorg voor voldoende kennis. Volg een EHBO cursus of doe een online training.

Weet je niet precies wat je moet doen bij ongevallen? Overweeg dan om je kennis bij te spijkeren. Dat kan via een officiële cursus, maar er zijn ook een aantal online EHBO trainingen beschikbaar. Handig, want dan weet je precies hoe je in een crisissituatie moet handelen.

Let op: EHBO set is in sommige landen verplicht in de auto

In een aantal Europese landen geldt de verplichting om een verbanddoos mee te nemen in de auto. Hou daar rekening mee wanneer je met de auto op vakantie gaat. Deze verplichting geldt onder meer in België, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Ga jij met de auto op vakantie naar het buitenland? Lees dan zeker ons artikel:  Dit is verplicht in de auto als je naar het buitenland gaat.

Bergfamilie.nl » Gear » EHBO set » EHBO set kopen? Lees onze tips en kies de beste EHBO kit voor op reis

verder lezen op bergfamilie.nl