Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Liechtensteinklamm: ons bezoek aan een van de mooiste kloven van Oostenrijk

Maaike Meerman

Laatste update:

Liechtensteinklamm: ons bezoek aan een van de mooiste kloven van Oostenrijk

De Liechtensteinklamm behoort tot de langste en diepste kloven van Oostenrijk. Een natuur fenomeen, gevormd door watervallen en wilde waterstromen die zich door miljoenen jaren van vastberadenheid een weg baande door het gesteente. Een bezoek aan de Liechtensteinklamm kan niet ontbreken wanneer je op vakantie gaat in Sankt Johann in Salzburg. Maar ook voor vakantiegangers in Flachau, Filzmoos of Wagrain vinden wij een bezoek aan deze kloof een absolute aanrader!

Een bezoek aan De Liechtensteinklamm is een absolute aanrader!

Liechtensteinklamm Oostenrijk: licht of liefde?

Door de enorme rotsformaties in de kloof komt het licht op sommige plekken slechts door dunnen openingen naar binnen. Sommige mensen denken dat de kloof haar naam daaraan te danken heeft. Dit is een misverstand, want de kloof dankt haar naam aan de vorst van Liechtenstein. In 1876 zorgde een financiële bijdrage van de vorst van Liechtenstein voor de opening van de kloof voor het grote publiek. Als dank werd de kloof naar de vorst vernoemd. Met de bijdrage werden de eerste veilige bruggen en trappen in de kloof aangelegd. Sindsdien bezochten meer dan 10 miljoen mensen de beroemde Liechsteinklamm tot 2017, toen de kloof, na een ongeval gesloten werd.

Onze ervaringen bij de Liechtensteinklamm in Sankt Johann

In het voorjaar van 2020 wordt de Liechtensteinklamm, na een intensieve bouwperiode, opnieuw geopend. Wij bezichten de kloof een jaar later vroeg op de ochtend. Of nou ja, vroeg.. We zijn er stipt om 09.00 uur wanneer de Liechtensteinklamm opent voor bezoekers. We zijn als één van de eerste binnen, maar we waren zeker niet de enige die dit idee hadden. Omdat we uitgebreid de tijd nemen om alles te bekijken en vast te leggen worden we al snel door grote groepen mensen ingehaald.

We bezoeken de Liechtensteinklamm in september
We bezoeken de Liechtensteinklamm in september

Helix trap voert ons 30 meter in de diepte

Hoogtepunt van de vernieuwde kloof is de Helix trap. Een wenteltrap waarover je 30 meter afdaalt. Met ruim 360 treden voert deze trap je de diepte van de kloof in. Vanaf hier wordt het frisser en moeten we door wat tunnels wandelen. Door de dunne spleten in de enorme rotswanden komt af en toe een klein streepje zonlicht. Tot we uiteindelijk het einde van de kloof bereiken en bij de enorme waterval uitkomen.

Helix trap voert ons 30 meter in de diepte in de Liechtensteinklamm
De Helix trap gaat 30 meter de diepte in

Piknicken bij de waterval

Na 800 meter wandelen, bereiken we het einde van de kloof. Onderaan de waterval staan piknicktafels. Hier drinken we iets en dan lopen we via dezelfde route terug. Ondertussen is het een stuk drukker geworden! Als we naar buiten lopen staat er zelf een rij bij de ingang. We zijn blij dat wij zo vroeg waren!

Onze wandeling eindigt bij een 50 meter lange waterval.
Onze wandeling eindigt bij een 50 meter lange waterval.

Liechtensteinklamm: een hoogtepunt van Oostenrijk

Tijdenseen zomervakantie in SalzburgerLand, mag een bezoek aan de Liechtensteinklamm eigenlijk niet ontbreken. Het is een van de diepste en langste kloven in de Alpen. De kloof is 4 kilometer lang. Daarvan is ongeveer 1 kilometer geopend voor bezoekers. Via houten galerijen en smalle paadjes kan je door de 300 meter diepe kloof wandelen. Onderweg geniet je van het geluid van watervallen, het bijzondere licht op de groene rotsen en regenbogen in het opspattende water. Aan het eind van de wandeling kom je bij een spectaculaire waterval.

Een wandeling duurt ongeveer anderhalf uur (heen en terug) en is ideaal op een dag dat het niet zo mooi weer is.

Liechtensteinklamm praktische informatie en tips

Wil je de Liechtensteinklamm zelf een keer bezoeken? Hieronder staat praktische informatie zoals openingstijden, het adres en de toegangsprijzen. Meer informatie en de meest actuele informatie is (in het Duits) te vinden op de website van St. Johann in Salzburg. Hier kan je ook online tickets reserveren.

Hoe lang loop je in de Liechtensteinklamm?

De kloof is een twee richtingsweg, je loopt over dezelfde route heen als terug. Je kan dus op ieder moment omkeren. Trek ongeveer 1,5 uur uit voor je wandeling door de kloof.

Wat kost entree tot de Liechtensteinklamm?

De prijzen voor 2024 zijn als 13 euro per volwassenen en 6,50 voor kinderen. Kinderen onder de zes jaar betalen geen entree. De SalzburgerLand kaart is geldig bij de kloof. Reserveren is niet nodig.

Wat is de hoogte van de waterval in de kloof?

Aan het einde van de kloof bereik je de 50 meter hoge waterval.

Wat zijn de openingstijden van de Liechtensteinklamm?

De openingstijden zijn van begin mei tot en met 30 september dagelijks van 09.00 uur tot 18.00 uur.
Tussen 1 oktober en 31 oktober is de kloof geopend voor bezoekers van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Adres en parkeren

Bij de Liechtensteinklamm zijn een aantal grote parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Je kunt het beste navigeren naar Gasthof Liechtensteinklamm, Liechtensteinklammstraße 121, 5600 St. Johann im Pongau. Wanneer je Sankt Johann via de zuidzijde binnenrijdt, is het nog 4 kilometer tot de gratis parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het nog 5 minuten wandelen naar de ingang van de kloof.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Dít zijn de 8 allerleukste routes om te wandelen met kinderen in Saalbach

Vergelijk en kies: 15 fijne overnachtingshotels in Duitsland op weg naar de populairste vakantiebestemmingen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.