Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Ons toffe avontuur: klimmen in de Bregenzerache-kloof | Aqua Hochseilgarten

Frank van Delden

Laatste update:

ActivZentrum Bregenzerwald Klimpark in Oostenrijk

Een van de meest bijzondere plekken waar we de afgelopen jaren zijn wezen klimmen, ligt in het Bregenzerwald. De ‘Aqua Hochseilgarten’ is een klimpark dat is aangelegd in de Bregenzerache schlucht. Je klimt en abseilt hier van de ene kant van de kloof naar de andere en weer terug. Een waanzinnig ervaring.

Even zoeken – maar de zoektocht waard

Voor we dit klimpark – het grootste in Vorarlberg – kunnen bezoeken, moesten wel even zoeken. We parkeren de auto op de speciaal aangewezen parkeerplaats bij een bedrijventerrein. Hiervandaan is het zo’n 10 minuten lopen naar het klimpark. Helaas staat de route niet heel goed aangegeven en lopen wij (en andere families) eerst de verkeerde kant op. Later vinden we online deze route, die ons een hoop tijd bespaard had.

Maar eerlijk is eerlijk, het bijzondere klimpark is de zoektocht meer dan waard.

Korte instructie voor we de kloof in gaan

Wanneer we bij de Aqua hochseilgarten aankomoen, worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een korte veiligheidsinstructie. Daarna is het tijd om te gaan klimmen. We worden één voor één een diepe kloof ingetakeld. Een voor een verdwijnen we in de diepte. Dit abseilen is op zich al een spannende belevenis, maar het echte avontuur begint pas in de kloof.

Klimmen in Bregenzerwald
De afdaling in de kloof is een spannende start.

Klimmen en klauteren van de ene naar de ander wand

In de kloof – de Bregenzer Achse Schlucht – is langs beide wanden een parcours van 550 meter uitgezet. We klimmen van stellage naar stellage die tegen de rotsen zijn gebouwd. Hoogtepunten zijn de vele flying foxes, waarbij we van de ene kant de kloof naar de andere kant – over de rivier de Achse – heen ‘vliegen’.

Klimmen en klauteren van de ene naar de ander wand
Klimmen en klauteren van de ene naar de ander wand

Uitdagend, maar veilig

De route is wel heel erg leuk en spannend. Onze tieners zijn een stuk handiger sneller dan wij. Een aantal stukken van de route vind ik behoorlijk uitdagend. Dat komt mede doordat het ’s morgens nog geregend heeft, waardoor het wat gladder is dan de bedoeling is. Gelukkig zijn we het hele parcours zijn we veilig gezekerd aan onze gordel, die nog het meeste lijkt op een die je ook kunt gebruiken om te klettersteigen.

Bregenzerwald klimmen

Flying Foxen

Ruim een uur later komen we moe maar voldoen de kloof uit. De gids vraagt ons of we nog door willen naar het tweede parcours. Deze is iets uitdagender en heeft langere flying foxen. Daar hoeven de tieners niet lang over na te denken en voor we het doorhebben staan ze aan de andere kant in de kloof.

Dit parcours is op zich niet moeilijker, maar vraagt wel iets meer lef. Met name omdat de stukken waarbij je hulpeloos boven de kloof hangt in de hoop het touw aan de overkant niet te missen steeds langer worden. Maar het zijn juist dit soort momenten die zorgen voor een moment van verbinding. We vragen elkaar om hulp, wachten op elkaar en moedigen elkaar aan als het voor iemand te spannend wordt. Zonder kinderen zou ik hier waarschijnlijk niet aan beginnen, maar wat ben ik blij dat ik door de jongens steeds weer in dit soort situaties wordt gebracht en wat werkt het verbindend.

Actieve familievakantie Bregenzerwald - klimpark

Aqua Hochseilgarten: praktische informatie en tips

Ben je enthousiast geworden over de toffe klimpark in een kloof in het Bregenzerwald? En wil je het ook een keer bezoeken? Gelijk heb je! Een bezoek aan een klimpark is een perfecte activiteit tijdens een actieve vakantie in Oostenrijk met kinderen Hieronder staat alle praktische informatie om een bezoek aan deze Aqua Hochseilgarten te plannen.

Reserveren gewenst

Wil je er zeker van zijn dat je het klimpark kan bezoeken? Zorg dan dat je vooraf reserveert. Dat kan gewoon via de website.

Wil je er zeker van zijn dat je het klimpark kan bezoeken? Zorg dan dat je vooraf reserveert.
Wil je er zeker van zijn dat je het klimpark kan bezoeken? Zorg dan dat je vooraf reserveert.

Duur van het bezoek

Reken voor een bezoek aan dit klimpark op zo’n 2-3 uur. Er zijn drie verschillende parcours. De makkelijkste duurt 1-2 uur (ideaal voor families). De meest uitdagende duurt rustig 3 uur (alleen vanaf 16 jaar).

Locatie

Als je dit klimpark wilt bezoeken, moet je wel even zoeken. De ingang ligt namelijk behoorlijk verstopt en een kleine 10 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Maar eerlijk is eerlijk, het bijzondere klimpark is het meer dan waard.

Parkeren

Ga je met de auto? Parkeer die dan bij het bedrijf Mevo. Het adres is Bersbuch 750 in Andelsbuch (postcode 6886).

Vanaf daar loop je langs de weg naar het klimpark zoals op de afbeelding.

Openingstijden

Het klimpark is alleen in de zomermaanden geopend. Je kunt hier tussen begin mei en eind september terecht om te klimmen en klauteren. Het parcours is dan geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. De laatste starttijd is 14:00 uur. Bij slecht weer is het klimpark gesloten. Twijfel je? Kijk dan op de officiële website. Of bel Aktivzentrum Bregenzerwald: +43 676 7837878.

Meenemen naar het klimpark

Ben je van plan om dit klimpark te bezoeken? Zorg dan dat je in ieder geval hele goede wandelschoenen draagt. Het klimpark mag niet met slippes of wandelsandalen bezocht worden. Je wandelrugzak met eten en een goede drinkfles met water of sap kan je bij de entree van het park laten liggen.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Iets goeds nog beter maken: de nieuwe LOWA Renegade EVO

Review Helly Hansen Cascade Mid HT – lichtgewicht, waterdichte wandelschoenen met veel draagcomfort

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.