- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Waanzinnig raften in Oostenrijk: ondergedompeld in de natuur van Nationaal Park Gesäuse

Frank van Delden

Laatste update:

Wanneer je aan een zomervakantie in Oostenrijk denkt, dan denk je waarschijnlijk aan bergen, panoramische uitzichten en bijzondere wandel- en fietstochten. Maar Oostenrijk heeft veel meer geheimen die het ontdekken waard zijn. Vooral het wilde water dat door de beken, rivieren en kloven stroomt biedt tal van mogelijkheden om de magie van de bergen op een andere manier te beleven. Deze zomer gingen wij raften in de prachtige natuur van Nationaal Park Gesäuse. De tocht in de rubberen boot op het wilde water van de rivier de Salza werd een onvergetelijke ervaring.

Raften in Oostenrijk: een onvergetelijke ervaring.
Raften in Oostenrijk: een onvergetelijke ervaring.

Rafting: in een rubberen boot het wilde water op

Voor wie nog geen ervaring met rafting heeft, een korte introductie. Raften is een van de leukste (en meest eenvoudige) wildwatersporten die er is. Het enige wat je nodig hebt zijn een wetsuit, zwemvest, helm en een peddel. En natuurlijk een raft. Een grote rubberen boot waarmee je het wilde water gaat trotseren. Natuurlijk doen we dit niet zelfstandig, maar onder begeleding van een rafting guide.

Tapu, rafting guide uit Tahiti

Onze rafting guide, Tapu, heeft een bijzonder verhaal. Hij is geboren op Tahiti, een tropisch eiland in de Stille Zuidzee. Een paar jaar geleden heeft hij, uit liefde voor het wilde water en de bergen, de switch gemaakt van een kantoorbaan in Londen, naar een leven als rafting guide. Het verhaal van Tapu is zo bijzonder dat hij deze zomer één van de gezichten van het officiële Youtube kanaal van Oostenrijk is. Misschien heb je zijn korte filmpje wel eens voorbij zien komen.

Instructies op het droge

Voordat we het water op gaan, krijgen we eerst een uitgebreide veiligheidsinstructie. Tapu legt ons rustig, maar duidelijk, uit hoe we moeten peddelen, wat de commando’s zijn en wat we moeten doen wanneer we onverwacht uit de boot vallen. Het lijkt allemaal vrij eenvoudig, dus we kunnen niet wachten om het water op te gaan.

Raften in Oostenrijk: uitleg
Uitleg op het droge.

Ondergedompeld in de natuur

Eenmaal op het water, voelt het alsof we in een hele lange wildwaterbaan zitten. Het wilde water duwt onze raft met een flinke vaart vooruit, en zorgt er voor dat de boot flink schommelt. Onder aanvoering van Tapu peddelen we zo hard we kunnen om de raft op koers te houden. Ondertussen vliegen de ijskoude waterdruppels om ons heen, stroomt de adrenaline door ons lijf en we worden letterlijk ondergedompeld in de natuur. Wat een geweldige ervaring!

Raften Oostenrijk: adrenaline
Ondergedompeld in de natuur.

Blauwgroen water

De Salza, in het Nationale Park Gesäuse, is een van de weinige plekken om te raften in Oostenrijk waar het water niet langs een weg stroomt. We bevinden ons echt midden in de natuur. Het enige wat we zien zijn ontelbaar veel bomen en planten, steile rotswanden en af en toe een verborgen strandje. Het blauwgroene water is echt prachtig en, omdat onze gids het meeste van het zware werk doet, zijn er genoeg momenten om van het prachtige uitzicht te genieten.

Onze gids weet precies wat hij doet raften
Onze gids weet precies wat hij doet.

Gave stroomversnellingen

Het allerleukste aan het raften zijn de ontelbare stroomversnellingen waar we doorheen gaan. Push, push, push, de instructies van Tapu wanneer we de rivier wild wordt zijn duidelijk. In het tempo van de commando’s peddelen met alle kracht die we hebben om door het wilde water heen te navigeren. Onze gids weet echter precies wat hij doet, hoe stuurt de raft precies zo, dat iedere keer net iemand anders van ons een flinke plens water over zich heen krijgt.

Teambulding pur sang

Rafting gaat veel verder dan een adrenalinekick. Het is een ideale activiteit om de verbinding tussen de bemanningsleden te versterken. Samen op een raft het wilde water trotseren, vereist niet alleen fysieke kracht maar ook een goede samenwerking. Maar boven alles is het een fantastisch avontuur, dat we ons nog heel lang zullen herinneren.

Zelf een keer raften in Oostenrijk?

Ben je na het lezen van dit artikel enthoussiast geworden? En wil je zelf een keer raften in Oostenrijk? Tapu werkt voor deep roots adventures, een van de vele aanbieders van rafting avonturen in Nationaalpark Gesäuse. Naast deze regio zijn er ook in ook in het Salzburger Saalachtal, de Ötztaler Ache in Tirol en in National Park Hohe Tauern een aantal fantastische plekken om te raften.

Meer informatie over deze tocht en andere plekken waar je kunt raften in Oostenrijk is te vinden op de website van austria.info.

JO Salzburg

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Krijgen we een witte kerst in Nederland?

Dit zijn de beste winterbanden voor deze winter

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.