Wat te doen bij een koe op je wandelroute

Koe in de bergen

Het ziet er zo idyllisch uit, dat stelletje koeien op de almweide. Maar ze zijn toch echt (zonder grappen) dodelijk gevaarlijk. Koeien zijn ieder jaar verantwoordelijk voor meer dodelijke ongevallen dan haaien. Een gevaar wat (helaas) nog te vaak onderschat wordt.

Om ongevallen met koeien te voorkomen, heeft het Oostenrijkse ministerie van landbouw een gedragscode opgesteld hoe wandelaars om moeten gaan runderen op de almen. Deze kan je vergelijken met de pisteregels voor wintersporters. Het zijn 10 regels en wanneer je je daar aan houdt, is de kans op een aanvaring met een koe minimaal. Benieuwd wat die richtlijnen inhouden? Lees dan snel verder.

koe op wandelroute

Koeien zorgen (ook in Nederland) voor ongevallen met wandelaars.

Zo ga je om met koeien tijdens het wandelen

Koeien zijn geen agressieve dieren. In de gevallen dat koeien toch aanvallen, voelen ze zich bedreigd. Het is daarom belangrijk dat je, tijdens een wandeling, geen bedreiging voor ze vormt. En het gevoel van bedreiging bij de koe te vermijden. Dat doe je door je aan de onderstaande 10 richtlijnen te houden:

 1. Contact vermijden en afstand houden.  Probeer minimaal 20 meter afstand tussen jezelf en de koe te houden. Zeker wanneer er kalveren bij zijn, is afstand belangrijk. Moederkoeien zijn extra alert om hun kalveren te beschermen. In geval van kalveren, is het raadzaam om 50 meter afstand te houden. Ga de koeien ook zeker niet voeren of aaien!
 2. Blijf rustig en maak het vee niet aan het schrikken. Zorg dat de dieren je bewegingen kunnen inschatten en maak geen grote, onverwachte bewegingen.
 3. Moederkoeien beschermen hun kalveren en zien honden als een gevaar. Vermijd het contact tussen honden en koeien.
 4. Hond aan de lijn. Bij de meeste gevallen waarin koeien ‘aanvallen’ zijn honden betrokken. Houdt een hond daarom altijd aan de lijn en dicht bij je. Lijkt het dat de koe gaat aanvallen, laat dan de hond van de lijn.
 5. Blijf op de wandelroute en wijk daar niet van af. Niet alleen vanwege koeien, maar ook vanwege de overige natuur op de almen.
 6. Staat er een koe op de wandelweg? Verlaat dan de wandelweg en loop er (liefst minimaal 20 meter) omheen.
 7. Verwacht je dat de koe gaat aanvallen, maak je dan rustig uit de voeten, zonder het vee de rug toe te keren.
 8. Verlaat al bij het eerste signaal van onrust bij koeien de alm. Wacht niet te lang.
 9. Hekken die voor wandelaars te openen zijn, kan je openen, maar sluit ze weer achter je. Houd je aan beperkingen. Afgezette almen (vaak voorzien door een omheining van schrikdraad) moet je nooit betreden. Deze zijn afgezet om de dieren bij de wandelaars weg te houden. Voor je eigen veiligheid dus.
 10. Tot slot: wees respectvol naar de dieren en mensen die je onderweg tegenkomt.

Op onderstaande video wordt alles nog eens rustig uitgelegd.

Wanneer een koe aanvalt

Wanneer je je aan bovenstaande richtlijnen houdt, is de kans dat je door een koe wordt aangevallen minimaal. Toch is het handig om te weten welke signalen wijzen op een aankomende aanval. Daarom hebben we ze hieronder op een rij gezet:

 • Fixatie. Wanneer een koe zich bedreigd voelt, verliest hij zijn bedreiging niet meer uit het oog. Merk je dat de koe je nauwkeurig observeert? Houd dan direct meer afstand tot het dier.
 • Kop laten hangen. Laat de koe zijn kop hangen zodat je goed zicht hebt op de horens? Dan maakt de koe vast duidelijk dat hij bereid is om te vechten.
 • Toenadering. Koeien zoeken doorgaans geen toenadering tot een wandelaar. Doen ze dat toch? Dan is het tijd om je langzaam uit de voeten te maken.

koe op wandeling

Vluchten voor een koe?

Je hoeft nooit te vluchten voor een koe. Maak je altijd rustig uit de voeten, zonder je rug naar het beest toe te keren. Eventueel kan je daarbij geluid maken met een lage stem.

Voorkom rennen en paniek. Hierdoor kan de koe zich juist bedreigd voelen en het op een lopen zetten. Ongevallen met koeien bestaan voornamelijk uit het (dood) trappen van mensen.

Wat moet je doen als er een koe op de weg staat

Wat moet je doen als er een koe op de weg staat?

Een koe kan een hond als bedreigend zien

Ben je met een hond aan het wandelen en laat de koe merken dat hij zicht bedreigd voelt? Ga dan nooit (!!) tussen een koe en je hond instaan. Doorgaans valt een koe de hond (de grootste bedreiging) aan zonder nog acht te slaan op de wandelaar. Wanneer jij daar tussen staat, wordt je compleet onder de voet gelopen.

Maak een hond los van de lijn wanneer een koe dreigt aan te vallen. Honden zijn doorgaans veel sneller dan  koeien. Ze kunnen zichzelf dan ook prima in veiligheid brengen. De koe zal verder weinig acht slaan op jou als wandelaar.

 

 

 

 

Bergwandelen » Wat te doen bij een koe op je wandelroute

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

skincarebynaomi 30 april 2019 - 20:04

Handig om te weten. Bij mij staan heel veel schotse hooglanders, gelden dan een beetje dezelfde adviezen?

Antwoord

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK