6 redenen voor een zomervakantie in de bergen

wandelroute maria almEen zomervakantie in de bergen is extreem ontspannend en geeft veel energie. Toch komen veel mensen er niet op om hun kostbare vakantiedagen in de bergen door te brengen. Het strand lonkt, de zee en vooral de zon. Toegegeven, strand en zee vind je in de bergen niet en voor zon moet je geluk hebben (en ’s avonds blijft het toch koud). Maar wie eenmaal een zomervakantie in de bergen meemaakt, wil beslist vaker.

Wij geven je onze 6 redenen voor een zomervakantie in de bergen.

1. Zomervakantie in de bergen = puur natuur

Er is een overdaad aan natuur. Bomen, planten, bloemen, water, dieren, noem maar op. In de bergen breng je je tijd automatisch door in de natuur. En dat is ook gelijk de reden waarom zoveel mensen tot rust komen in de bergen. Dit is iets wat de natuur automatisch  met je doet. Er wordt minder alertheid van je verwacht en je blik wordt letterlijk weidser en je hoofd leger. Daarbij kan je van de natuur ook  nog eens genieten (als je eenmaal tot rust gekomen bent).

wandeling gerzkopf uitzicht

2. Zoveel activiteiten tijdens een zomervakantie in de bergen

Raften, mountainbiken, wandelen, klimmen of zwemmen. Het zijn maar een aantal mogelijke activiteiten die je in de bergen kan ondernemen. Een vakantie in de bergen is een vakantie vol (sportieve) activiteit. En net als met de wintersport, geeft dat energie en is het gezellig om dat met elkaar te ondernemen. Na een bergwandeling met het hele gezin, gaan jullie even heel anders met elkaar om.

vakantie in de bergen is actief

De bergen schreeuwen om actieve belevenissen.

3. Diepe slaap

Je gaat waarschijnlijk niet op vakantie om te slapen, maar uiteindelijk doe je het toch elke avond. En hoe fijn is het als die slaap diep is en nieuwe energie geeft? Dat is namelijk precies hoe je slaapt in de bergen. De ijle lucht, de dalende temperatuur in de avonduren en de frisse berglucht die je overdag inademt zorgen voor een diepe slaap. En daar profiteer je overdag weer van.

zomervakantie in Flachau

De bergen verbinden.

4. Dichter tot elkaar

Waar je op een vakantiepark je kinderen de hele dag niet ziet, ben je tijdens een bergvakantie de hele dag samen. Activiteiten in de bergen zijn groepsactiviteiten. Een wandeling, een dag naar het zwembad of meer, kajakken of het bezoeken van een stad of kasteel. Je doet het allemaal met elkaar. En door sportieve activiteiten waarbij je ook nog eens samen moet werken (raften, beklimming van een berg) ontstaat er een bijzondere groepsdynamiek. Kortom, een vakantie in de bergen brengt je dichter bij elkaar.

 

kasteel bezoeken in salzburgerland

Kasteel Hohenwerfen, het mooiste kasteel van SalzburgerLand.

5. Bergdorpjes

Bergdorpen en steden zijn leuk om te bezoeken. Er zijn in de zomer vaak festival dagen in bergdorpen met thema’s als: wijn, water of de middeleeuwen. Kijk naar de dorpjes in jouw vakantie omgeving als je wilt weten wat er speelt. We zijn al eens in een middeleeuws feest beland, op een nostalgische kermis, wijnfeest en oogstfeest tijdens onze vakantie. Alles vind uiteraard plaats met veel eten, drinken en muziek. Maar ook als geen festival is, zijn vele karakteristieke dorpen en steden een bezoek waard. Onze favoriete Oostenrijkse stedentrips zijn naar:

stedentrip salzburg

Bergdorpen en stadjes zijn een bezoek waard.

6. Eten

Het eten in de bergen is puur. Waar je ook de bergen opzoekt. Doordat er veel natuur is, en het water en het land schoon zijn, geniet je van eten in een pure vorm. Wild, zoetwatervissen, groenten, fruit, paddenstoelen en noten. Alles wat het seizoen te bieden heeft is voorhanden. Daarbij is bergkost doorgaans stevig en zal je geen honger leiden na een maaltijd in een berghut.

Wist je trouwens dat het toegestaan is om je eigen fruit en paddenstoelen te verzamelen in de bergen? In Oostenrijk mag je tot 2 kilo per persoon verzamelen. Tijdens een bergwandeling vind je onder andere cantharellen, aardbeien en heidelbessen (afhankelijk van het seizoen).

eten in de bergen

Met een camper de bergen in?

De bergen ingaan is een echte aanrader met een camper. Heb je zelf geen camper, dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Goboony is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

 

 

Tip » 6 redenen voor een zomervakantie in de bergen

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

henk 23 januari 2019 - 11:54

Goed blog, kan er eigenlijk niets aan toevoegen, want wat je schrijft zijn voor mij ook de argumenten om verslaafd te zijn aan de bergen

Antwoord

Laat een opmerking achter..