Flusswandern: kajakken over de Enns vanuit Schladming

Er zijn tijdens een vakantie in Oostenrijk van die dagen dat het te warm is om te gaan wandelen of fietsen. Op die dagen is het heel leuk om tijd in en op het water door te brengen.

Dus toen hoorden dat je in Schladming kan ‘flusswandern’ ofwel: je per boot (kano / kajak/ SUP) over de Enns kan bewegen, wilden we daar direct meer van weten. Twee dagen later stonden we in Aich, een klein dorp net voorbij Schladming aan een rustig stuk van de Enns. Daar kozen we voor de makkelijkste optie, een stabiele tweezits kajak. Onder begeleiding van twee gidsen gaan we op deze manier de Enns gaan verkennen!

kano over de enns bij schladming

De opblaasbare kajak is comfortabel en stabiel.

Samen in een kajak over de Enns

‘Kinderen bij volwassenen in de kajak’. Nu waren we dat sowieso al van plan, maar anders zorgt onze gids wel dat dit gebeurd. We starten aan de oever van Enns in Schladming. Vanaf daar varen we naar Aich terug, met de stroom mee.

Alles wat we nodig hebben, hebben we ondertussen gekregen. We zijn voorzien van geheel bedekkende wetsuits en helmen. En dat bij 35 graden! We gaan snel met de wetsuits in het water. Dat koelt gelukkig snel af.

Dit is onze eerste keer in een kajak. Of eigenlijk, de eerste keer dat we met onze kinderen in een kajak gaan. Best spannend. Maar onze gids verzekerd ons dat het geen problemen zal geven. Ik denk nog: dan ken je onze kinderen niet. Maar de gids blijkt een goede inschatting te hebben gemaakt. Want nog geen 5 minuten later peddelen we, met kinderen, over de Enns. Whihoe! Hoor ik voor me. Kinderen blij, wij blij.

Afkoelen in de Enns

Warm pak! Een duik in de Enns biedt verkoeling.

Verschillende moeilijkheidsgraden

De route vanaf Schladming naar Aich is niet de meest makkelijke. Toch is deze heel goed te doen. Ook voor ongeoefende peddelaars als wij. De stroming is sterk, maar niet imponerend. En de boot is extreem stabiel. Meerdere keren botsen we tegen rotsen of draait onze boot dankzij slechte peddel kwaliteiten. Maar de boot blijft onder alle omstandigheden stabiel op het water.

Een oase van rust middenin de natuur

Dankzij de hitte in Oostenrijk was het de afgelopen dagen overal druk. Iedereen is buiten. En mensen verzamelen zich het liefst rondom de bergmeren. Op de Enns is het echter verrassend rustig. Op één visser na zien we niemand, horen we niemand en voelen we ons ondergedompeld in de natuur.

Kajakken over de Enns

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen mee.

We zijn een team

Omdat je met twee personen (in ons geval 1 volwassenen en 1 kind) in een bootje zit, ben je genoodzaakt om een team te vormen. Dit zorgt altijd voor verrassende situaties en inzichten. Verrassend is het al wanneer mijn tienerzoon met mij in de boot blijkt te willen en niet met zijn vader. Nog verrassender is het dat hij fanatiek mee peddelt zodra er een watervalletje of stroming in zicht komt. Mijn zoon en ik, wij zijn één team.

Zwempauze

Halverwege stoppen we met de boot bij een klein ‘eilandje’, We houden een korte pauze en drinken iets. De stroming langs dit eilandje is sterk en onze gids stelt voor om een stukje te zwemmen. Hij houdt de wacht aan het einde van het eiland en wij springen aan het begin van het eiland in het water. De stroming brengt ons op hoog tempo verder. Het water is verfrissend koud en opvallend helder. De kinderen blijken niet genoeg kracht te bezitten om op tijd naar het eiland te zwemmen. Onze gids was daar op voorbereid en trekt ze één voor een aan de kant. Ik kijk hem dankbaar aan. ‘Daarvoor sta ik daar’ maakt hij kort duidelijk. Het is duidelijk niet de eerste keer dat hij hier is gestopt voor een zwempauze.

Kano varen in Oostenrijk

Even een pauze op dit kleine eilandje.

Zelf een keer varen over de Enns?

Of je nou op vakantie bent in Stiermarken of in SalzburgerLand, varen over de Enns verdient een dikke aanbeveling. Het is een verrassende familie activiteit waarbij je de natuur en je familie op een andere manier beleeft. Op warme dagen brengt het tevens veel verkoeling.

Het programma duurt ongeveer 3 uur. Al is het een beetje afhankelijk van het tempo wat je aanhoudt. Boekingen gaan via Kajakschool Kajaktiv. Een begeleide vaart van 3 uur kost ongeveer € 35,- per persoon.

Het programma is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Belangrijk is dat het kind kan zwemmen en watervrij is.

Kajakken in Oostenrijk

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen mee.

Neem dit mee wanneer je gaat kanovaren of kajakken in Schladming

Wanneer je besluit dit avontuurlijke uitstapje te maken, wordt het gegarandeerd een dag om nooit te vergeten. Om het jezelf comfortabel te maken, adviseren wij je de volgende spullen mee te nemen.

Wanneer je geen huurschoenen wilt dragen, neem dan ook een paar watervaste schoenen mee. Sportschoenen die nat mogen worden volstaan in principe al. Je krijgt bij Kajaktiv een waterdichte tas om je spullen in op te bergen. Wanneer je foto’s of video’s wil maken neem dan een watervaste camera mee, of stop je telefoon in een beschermhoes. Er loopt namelijk voortdurend water in de kajak of kano.

Neem drinken mee als je gaat kajakken in Oostenrijk

Neem wat te drinken mee en smeer jezelf goed in.

Meer beelden van het kajakken? Bekijk dan onze video

Wil je meer weten over het kajakken in de buurt van Schladming? Bekijk dan onze korte video. Binnen anderhalve minuut weet je exact of het ook iets voor jou is. Veel kijkplezier!

Flusswandern: Kajakken op de Enns bij Schladming
vakantie Oostenrijk » Flusswandern: kajakken over de Enns vanuit Schladming

verder lezen op bergfamilie.nl

2 opmerkingen

Manon Ruitenberg 11 augustus 2019 - 10:59

Lijkt me heerlijk om hier te kajakken! Wat een prachtige omgeving.

Antwoord
Henk 11 augustus 2019 - 11:11

We hebben toen het zo warm was in Oostenrijk ook het water opgezocht, een mooi bergmeer hoog in de bergen. Viel qua temperatuur nog enigszins mee op die hoogte

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.