Zo gaaf is downhill mountainbiken bij Bikepark Planai in Schladming

Iedere keer wanneer we ’s zomers in Schladming met de gondel omhoog gaan, zien we mountainbikers met een noodgang de berg afdalen. Ze fietsen over smalle paadjes vol snelle, scherpe bochten, hobbels en schansen. Het ziet er zo gaaf uit, dat we dat zelf ook wel een keer willen proberen. Op advies van Lisa, de vriendelijke dame van het toerismebureau van Schladming, maken we vandaag onze eerste afdaling. We gaan over de Flow Line. Deze is lang, maar niet zo moeilijk.

De 'Flow Line' is ideaal voor de eerste afdaling op de MTB.

De ‘Flow Line’ is ideaal voor de eerste afdaling op de MTB.

Speciale fiets, helm en beschermers

Voordat we de trail af gaan, moeten we eerst ons materiaal afhalen. Bij het middelstation van de Planai gondel krijgen we een speciale mountainbike. Deze heeft veel minder versnellingen, extra vering, goede remmen en het zadel is ook snel in hoogte verstelbaar. Natuurlijk is ook een fietshelm noodzakelijk en zijn knie- en elleboogbeschermers en een goede fietsbril ook erg handig. We zullen straks op hoge snelheid een bergpad afdalen.

KOO fietsbril op mountainbike in bergen

Een speciale MTB en beschermend materiaal.

De juiste techniek

Eenmaal boven aangekomen ziet de trail er behoorlijk spannend uit. Gelukkig hebben we al enige ervaring met het afdalen op een ‘normale’ mountainbike. Een fietsgids heeft ons ooit verteld dat de beste methode is om te staan op de pedalen en voornamelijk met de achterrem (rechts) te remmen. Maar dan toch, de eerste meters op een downhill mountainbike zijn best even wennen. Maar na een paar bochten, gaat het steeds soepeler en durven we de rem steeds minder te gebruiken. Het gevoel op de fiets is zelfs gaver, dan het er vanaf een afstand uit ziet.

MTB techniek, mountainbiken

Met de juiste techniek afdalen.

De ‘Flow line’ geschikt voor de hele familie

Het advies van het tourismebureau blijkt een schot in de rood. De Flow Line is ideaal voor families en beginners. Hoewel de meeste ‘bikers’ op het parcours volwassenen zijn (we zijn nog voor de schoolvakanties in Schladming), zijn er ook behoorlijk wat kinderen onderweg. De jongsten schatten we op ongeveer 4 jaar. Onze kinderen vinden het heel tof. Onderweg krijgen ze steeds meer zelfvertrouwen. Wanneer we aan het einde besluiten om nog een ronde te gaan, merken we dat ze de tweede ronde nog meer genieten (en nog) sneller gaan. Fijn dat we met de liftkaart zo vaak kunnen als we willen!

downhill mountainbiken in Schladming

De ‘Flow Line’ is geschikt voor de hele familie.

Downhil MTB - Reima

De tweede ronde gaat een stuk sneller.

Schladming: dé mountainbike bestemming bij uitstek

Ben je op vakantie in (de buurt van) Schladming en wil je wat bijzonders beleven? Dan kunnen wij een dagje downhill mountainbiken echt aanraden. Het ziet er extreem en behoorlijk gevaarlijk uit, maar eenmaal op de trail is het gewoon heel leuk om te doen. Behalve op de Planai, kan je ook in Reiteralm met de gondel omhoog en op de fiets naar beneden. In totaal zijn er 20 trails, waarvan er 9 geschikt zijn voor beginners. Speciaal voor kinderen zijn er ook korte oefentrails waar ze de techniek onder de knie kunnen krijgen.

Sowieso ben je als mountainbike liefhebber in Schladming op de juiste plek. Er zijn namelijk ook nog meer dan 30 verschillende routes voor de ‘gewone’ mountainbike. Een ding is zeker. In Schladming zijn wij voorlopig nog niet uitgefietst.

Downhill MTB in Schladming

Schladming is een paradijs voor mountainbikers.

Praktische informatie Bikepark Schladming

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf ervaren hoe gaaf het is om in Schladming met een mountainbike de berg af te fietsen? Hieronder staat praktische informatie zoals openingstijden en adres. Wil je meer weten? Bekijk dan ook de officiële website van het toerismebureau Schladming-Dachstein. Daar staat de meest actuele informatie liftprijzen en alle routes en opties.

Downhill MTB mountainbike

Ga jij ook een keer Downhill mountainbiken in Schladming?

Openingstijden

De Plainai gondel is voor mountainbikers (en wandelaars) geopend van medio mei tot begin novemver. De lift is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Adres en parkeren

Onderaan de Planai gondel is een enorme parkeerplaats en parkeergarage waar je gratis kunt parkeren. Deze biedt doorgaans meer voldoende plek (en anders staat duidelijk aangegeven in welke andere parkeergarage je kunt parkeren). Het adres van de kabelbaan en de parkeergarage is: Coburgstraße 52, 8970 Schladming.

Prijzen

Voor het Bikepark is een aparte liftkaart nodig. Er zijn kaarten voor de hele dag, maar ook voor een enkele afdaling of een dagdeel. Ben je op zomervakantie in Schladming en heb je de Schladming Sommercard, dan krijg je korting op de aanschaf van een ticket. De actuele prijzen zijn hier te vinden.

Fiets in lift

De fiets gaat natuurlijk mee in de lift.

Fiets huren

Voor het downhill mountainbiken heb je een speciale mountainbike nodig. Deze zijn overal is Schladming te huur. Zelf hebben we goede ervaring met Sport Hauser Kaibling. Deze verhuur zit bij het middelstation van de Planai gondel, waardoor het makkelijk is om wat te laten aanpassen aan de fiets, of wanneer bijvoorbeeld de helm niet lekker zit. Wil je downhill mountainbiken met kinderen? Zorg dan dat je vooraf de fietsen reserveert, het aantal beschikbare kinder MTB’s is namelijk beperkt. Reserveren kan (in het Duits of Engels) via: +43 36 86 200 44 of +43 664 884 539 46.

 

vakantie Oostenrijk » Stiermarken » Schladming Dachstein » Zo gaaf is downhill mountainbiken bij Bikepark Planai in Schladming

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..