- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Singletrack Haus-Aich: kindvriendelijke mountainbiketrails in Schladming Dachstein

Maaike Meerman

Laatste update:

In de zomer van 2023 is tussen Haus im Ennstal en Aich Singletrack Haus-Aich geopend, een trailpark voor mountainbikers van alle leeftijden. De trails slingeren door de bossen van Schladming-Dachstein en zijn geschikt voor iedereen die kan fietsen. In totaal zijn er drie trails (routes) in verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. In de herfst bezochten wij het mountainbike park, nadat het herstelt is van de eerste onweersbuien. Wat we aantreffen is verrassing voor de hele familie.

Kindvriendelijke mountainbike routes
Kindvriendelijke mountainbike routes.

Startpunt Hauser Kaibling

We verkennen de Singletrack met onze tienerzonen van 12 jaar en 14 jaar. ’s Morgens huren we mountainbikes bij Sport Hauser Kaibling, naast het dalstation van de gelijknamige skilift. De medewerkers legt ons uit hoe we in tien minuten van de sportzaak naar de Singletrack fietsen.

Recycle track.

Singletrack Haus-Aich: biken over slingerende bospaden

De route naar de mountainbike trail staat duidelijk aangegeven en tien minuten later komen we op de grote parkeerplaats. Hier staat net een andere familie de fietsen van de auto te laden om, net als wij, te starten op de trails. Ze hebben een klein kind bij zich van een jaar of vier. Dit schept bij onze kinderen direct vertrouwen.

Bij de parkeerplaats bekijken we de plattengrond, die eigenlijk vrij eenvoudig is. Er zijn drie tracks, waarvan één rode. We besluiten ze alle drie te fietsen en de rode tot het laatste te bewaren. We nemen de slingerende route omhoog. Omdat de stijging slechts 40 meter of 3 kilometer is, is dit ook voor jonge kinderen goed te doen. We moeten onze jongste zoon een beetje aanmoedigen, maar zodra de route bergafwaarts loopt is het plezier compleet.

Vol enthousiasme beginnen de kinderen aan de tweede ronde. Onderweg komen we het gezin met hun jonge zoon tegen. Het jongetje gaat gestaag omhoog en heeft het duidelijk naar zijn zin. Hier wordt een kleine mountainbiker gecreëerd.

Anderhalf uur later hebben we alle trails gedaan en zijn we voldaan. De kinderen hebben honger. Gelukkig kan je hier in de omgeving prima eten.

Niet ver van het bikepark ligt Restaurant Grafen Wirt. Dit restaurant blijkt een uitstekende keuze. Ondanks mijn tarwe vrije en vegetarische dieet, kan ik hier uit meerdere gerechten kiezen. Maar ook schnitzel en cordon blue staan op de kaart.

We fietsen terug naar Hauser Kaibling om onze fietsen weer in te leveren. Vanmiddag staat er nog wat anders op ons programma, maar we hadden ons makkelijk de rest van de middag nog op de Singletrack kunnen vermaken.

Singletrack Haus-Aich met familie
Een mountainbike trail voor beginners en families.

Onze tips voor Single Track Haus – Aich

De Singletrack is ideaal voor beginnende mountainbikers. Er zijn aangelegde paden met minimale stijging en daling die dwars door de natuur slingeren. Voor kinderen die al kunnen fietsen, is dit een mooie plek om kennis te maken met mountainbiken. Een fietshelm voor kinderen is verplicht, voor volwassenen is dit aan te raden.

Parkeren en kosten

Voor de trail is een gratis parkeerplaats. Een kaartje voor Singletrack Haus – Aich kost 5 euro per persoon. Kinderen tot 7 jaar zijn gratis. Met één kaartje mag je zoveel afdalingen maken als je wilt. Voor meer informatie kijk je op de website van Schladming-Dachstein.

Zomervakantie in Schladming

Schladming is een bijzondere bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Het kleine stadje ligt aan de voet van het Dachstein massief en dat zorgt voor een prachtig bergpanorama. In en om de stad is in de zomer genoeg te doen en te beleven.

Wij vinden het een ideale bestemming voor families, maar ook voor alle andere liefhebbers van de bergen. Wij wonen nog geen 20 minuten rijden van Schladming en zijn er ’s zomer vaak te vinden. In deze artikelen hebben we onze beste tips voor een zomervakantie in Schladming verzamelt.

Singletrack Haus-Aich: kindvriendelijke mountainbiketrails in Schladming Dachstein

In de zomer van 2023 is tussen Haus im Ennstal en Aich Singletrack Haus-Aich geopend, een trailpark voor mountainbikers van alle leeftijden. De trails slingeren door de bossen van Schladming-Dachstein en zijn geschikt voor iedereen die kan fietsen. In totaal … Lees meer

De 'Flow Line' is ideaal voor de eerste afdaling op de MTB.

Zo gaaf is downhill mountainbiken bij Bikepark Planai in Schladming

Iedere keer wanneer we ’s zomers in Schladming met de gondel omhoog gaan, zien we mountainbikers met een noodgang de berg afdalen. Ze fietsen over smalle paadjes vol snelle, scherpe bochten, hobbels en schansen. Het ziet er zo gaaf uit, … Lees meer

Flusswandern: kajakken over de Enns vanuit Schladming

Onze eerste keer ‘Flusswandern’ – kajakken over de Enns vanuit Schladming

Er zijn tijdens een vakantie in Oostenrijk van die dagen dat het te warm is om te gaan wandelen of fietsen. Op die dagen vinden wij het heel leuk om tijd in en op het water door te brengen. Dus toen … Lees meer

Silberkarklamm: bijzondere kloof in Ramsau am Dachstein

De Silberberkarklamm in Ramsau am Dachstein is een bijzonder mooie kloof in Oostenrijk. Wij vinden de ‘klamm‘ vooral bijzonder omdat je er midden doorheen loopt. Je loopt vlak langs het water en soms zelfs door het water dat de kloof … Lees meer

Evenwicht bewaren in het klimpark.

Klimmen en klauteren op de Rittisberg in Ramsau

Ben je op vakantie in Schladming (of de omgeving)? En 0p zoek naar een actief dagje uit? Dan kunnen wij de Rittisberg in Ramsau van harte aanbevelen. Op deze plek is zo veel te doen en te beleven, dat je … Lees meer

Zomervakantie in Schladming

Zomervakantie in Schladming: onze favoriete zomeractiviteiten en tips

Schladming is een bijzondere bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Ben jij jouw vakantie aan het plannen? Of op zoek naar leuke uitjes en activiteiten? Wij wonen nog geen 20 minuten rijden van Schladming en zijn er ’s zomer … Lees meer

schommelen bij de planai in Schladming

Heerlijke familie wandeling in Schladming op de Planai

Regelmatig delen we ons enthousiasme over wandelen in de bergen na een ritje met de gondel. Een ritje met de gondel brengt je op de mooiste plekken, is leuk voor kinderen en maakt een dagje uit in de bergen compleet. … Lees meer

Raften in Oostenrijk

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review Thule Chasm – rijdende duffel koffer

Hooikoorts en wandelen: met deze apps kom je het voorjaar door!

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.